Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

social

/VIDEO/ Macron: Problema transnistreană nu prezintă „un obstacol” pentru ca Moldova să obțină statutul de țară candidat

15 iunie 2022, ora 18:35
Distribuie:

Președintele francez, Emmanuel Macron, susține că problema transnistreană nu prezintă un obstacol pentru ca Republica Moldova să obțină statutul de țara candidat la Uniunea Europeană (UE). Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, susținut la Chișinău împreună cu șefa statului.

„Salut spiritul de pace și de moderație a doamnei președintă în acest subiect delicat, care nu este nou. Dorința noastră este ca Republica Moldova să rămână suverană și teritoriul său să rămână integru și ca și poporul său să nu devină destabilizat. Nu putem spune că această situație este un blocaj, obstacol, dar pe parcursul procesului va trebui să găsim soluții la această situație pentru a face să progreseze stabilitatea. Situația de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul”, a declarat președintele francez.

Președinta Republicii Moldova a reiterat faptul că în prezent nu există un riscuri în ceea ce privește regiunea transnistreană.

„Prezența ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană presupune o vulnerabilitate de securitate pentru Republica Moldova. Am văzut cu toții ultimele incidente de acum câteva săptămâni. Așa cum au prezentat instituțiile noastre, aceste incidente își au originea în interiorul regiuni”, a declarat șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a declara că în prezent situația în regiune este „liniștită”.

„Acum lucrurile sunt mai liniștite. Nu vedem un pericol iminent, dar atât timp cât avem acest război la graniță, această vulnerabilitate, acest risc este în continuare mare. Urmărim situația și comunicăm cu regimul de la Tiraspol, astfel încât să nu permite destabilizarea care ar provoca riscuri pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a conchis șefa statului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ „Stă în castel, dar declară venituri de 2.000 de lei, ceva nu e în regulă”: Cum vor fi verificate datele de pe compensatii.gov.md

04 octombrie 2022, ora 23:12
Distribuie:

Veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile. De aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când urmează a fi lansată platforma compensatii.gov.md și ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Cei 7 pași pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică și soarta celor neînregistrați pe compensatii.gov.md

03 octombrie 2022, 22:10

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram