Produsele din Republica Moldova au nevoie de o piață de desfacere unde este apreciată calitatea și nicidecum altceva. O spune președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a efectuat o vizită la Bălți. Șefa statului a menționat că, după embargoul instituit de Rusia, Guvernul Republicii Moldova a inițiat discuții cu oficiali din alte țări pentru a pune la dispoziția producătorilor autohtoni noi piețe de desfacere, scrie tvn.md.
„Între timp, Guvernul discută cu alte potențiale piețe și, după cum cunoașteți, în această primăvară am reușit să obținem reguli de acces mai simple pentru producătorii noștri pe piața europeană. Dincolo de piața europeană sunt și alte piețe.
Noi trebuie să ne străduim să avem produse de calitate, competitivă după preț și calitate. Dar vrem să ajungem pe piețele în care este apreciat produsul, nu unde alte criterii definesc deciziile dacă să ne lase să exportăm sau nu”, a declarat șefa statului.
De luni, 15 august, Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, Rosselhoznadzor, a introdus restricții temporare la importul de produse agricole din 31 de regiuni din Republica Moldova. Potrivit agenției de presă TASS, restricțiile vin „să protejeze teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”.
„Din 15 august 2022, Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale reglementate pe teritoriul Federației Ruse din următoarele regiuni ale Republicii Moldova: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău, Bălți”, a declarat consiliera șefului departamentului, Iulia Melano.
TV8.md reamintește că luni, 15 august, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a reiterat „poziția privind preocuparea instituțiilor statului de a proteja consumatorii împotriva riscurilor asociate lanțului alimentar, în urma deciziei Rosselhoznadzor de a sista temporar importul de produse agricole din țara noastră”. Ministrul a propus crearea unui grup de lucru moldo-rus pentru a efectua o anchetă ce va concluziona motivele care au dus la sistarea importului de produse vegetale de către Rusia.
Și prim-ministra Natalia Gavrilița a reacționat și a cerut directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Radu Musteață, să vină cu o explicație privind introducerea restricțiilor de către Federația Rusă, din 15 august, la importul de produse agricole din 31 de regiuni din Republica Moldova. Ba mai mult, acesta a solicitat să fie intensificate controalele realizate de specialiști ANSA, și să fie identificate noi piețe de desfacere.
În cadrul discursului său, directorul ANSA, a reiterat faptul că autoritățile de la Chișinău nu au primit nicio notă informativă cu privire la „infectarea produselor agricole moldovenești exportate în Rusia”.
Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune Moldova 1, că „de multe ori au fost impuse restricții anterioare asupra exporturilor noastre pe piața rusă din motive politice”.
Federația Rusă a reacționat la declarațiile lui Popescu, și a informat că decizia de a impune restricții pentru importul produselor moldovenești din 31 de regiuni ale Republicii Moldova „nu este una politică”. Potrivit TASS, decizia a fost luată în baza unor „motive întemeiate”.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md