Comisia Europeană recomandă Consiliului să confirme perspectiva Republicii Moldova și Ucrainei de a deveni membre ale UE și își oferă avizul cu privire la acordarea statutului de candidat. Vineri, 17 iunie, Comisia Europeană și-a prezentat Avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de Ucraina și Republica Moldova, la invitația Consiliului.
„Opiniile de astăzi se bazează pe evaluarea Comisiei în lumina celor trei seturi de criterii de aderare la UE convenite de Consiliul European: criterii politice, criterii economice și capacitatea țării de a-și asuma obligațiile de aderare la UE (acquis-ul UE). Opiniile iau în considerare, de asemenea, eforturile Ucrainei, Moldovei și Georgiei în implementarea obligațiilor care le revin în temeiul Acordurilor de Asociere (AA), inclusiv a zonelor de liber schimb profunde și cuprinzătoare (ZLSAC), care acoperă părți semnificative din acquis-ul UE”, se arată în comunicat.
În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană concluzionează că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților. Politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins. Totodată, țara noastră a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.
„Pe această bază, Comisia recomandă ca Republica Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii”, a scris CE.
Comisia Europeană a constatat că, în general, Ucraina este foarte avansată în atingerea stabilității instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților. Totodată, și-a continuat istoricul macroeconomic puternic, demonstrând o rezistență remarcabilă în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică și financiară, având în același timp nevoie să continue reformele economice structurale ambițioase și s-a apropiat treptat de elemente substanțiale ale acquis-ului UE în multe domenii.
„Pe această bază, Comisia recomandă ca Ucrainei să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii”.
Cât despre Georgia, Comisia a evaluat că are o fundație pentru a atinge stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților, chiar dacă evoluțiile recente au subminat progresul țării. De asemenea, a atins un grad bun de stabilitate macroeconomică și are un bilanț solid al politicii economice și un mediu de afaceri favorabil, dar sunt necesare reforme suplimentare pentru a îmbunătăți funcționarea economiei sale de piață; și, în general, Georgia a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.
„Pe această bază, Comisia recomandă ca Georgiei să i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat odată ce au fost abordate un număr de priorități”.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Ucraina, Moldova și Georgia împărtășesc aspirația puternică și legitimă de a adera la Uniunea Europeană. Astăzi, le transmitem un semnal clar de sprijin în aspirațiile lor, chiar dacă se confruntă cu circumstanțe dificile. Și facem acest lucru, rămânând ferm pe valorile și standardele noastre europene, stabilind calea pe care trebuie să o urmeze pentru a adera la UE. Avizele Comisiei marchează un punct de inflexiune în relațiile noastre. Într-adevăr, aceasta este o zi istorică pentru oamenii din Ucraina, Moldova și Georgia. Confirmăm că aparțin, în timp util, Uniunii Europene. Următorii pași sunt acum în mâinile statelor noastre membre”.
Olivér Várhelyi, comisarul pentru Vecinătate și Extindere, a precizat: „Am lucrat rapid și eficient pentru a ne putea prezenta opiniile în timp record. Ne așteptăm ca statele membre să ia decizii în următoarele zile, dar țările noastre partenere ar trebui să înceapă deja să lucreze pentru a îndeplini de partea lor reformele cheie prezentate în recomandarea noastră. Acest lucru este crucial pentru ca Ucraina, Moldova și Georgia să meargă înainte pe calea lor către UE”.
Ce urmează
În baza avizelor Comisiei Europene, statele membre UE vor trebui acum să decidă în unanimitate cu privire la următorii pași.
Cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în lumina Avizelor Comisiei vor fi discutate la următorul Consiliu European din 23 și 24 iunie. Între timp, UE rămâne angajată să continue să consolideze legăturile și să-și aprofundeze parteneriatul pentru a sprijini Ucraina, Moldova și Georgia, în conformitate cu acordurile noastre de asociere și cu zonele de liber schimb profunde și cuprinzătoare.
TV8.md reamintește că pe 28 februarie 2022, Ucraina și-a prezentat cererea de aderare la UE, iar pe 3 martie 2022, și Republica Moldova, și Georgia.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md