/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum ajung milioane de euro de la UEFA în buzunarele oligarhului prorus Victor Gușan din Tiraspol

19 decembrie 2022, ora 09:49

Pe 16 februarie 2023, Sheriff Tiraspol se va bate cu formația Partizan Belgrad pentru un loc în primăvara europeană. Clubul transnistrean are șansa să se califice pentru a doua oară în fazele superioare ale unei competiții europene, iar odată cu asta să beneficieze de milioane de euro de la UEFA. 

Cutia Neagră a făcut o radiografie a banilor care au intrat în conturile unuia dintre cei mai mari contribuabili ai regimului separatist de la Tiraspol de la prima sa participare în cupele europene și a transferurilor opace a sute de jucători străini pe filierele sud-americană și africană.        

Clubul de fotbal Sheriff Tiraspol reprezintă simbolul regimului separatist din Transnistria. Liderii nerecunoscuți din stânga Nistrului încearcă să personifice succesul acestei echipe pe plan internațional ca element definitoriu al pretinsei statalități transnistrene.

FC Sheriff este parte a imperiului financiar al oligarhului prorus din stânga Nistrului, Victor Gușan. Clubul de fotbal a înghițit, din momentul înființării sale, în 1997, și până în prezent, sute de milioane de dolari pentru care ar fi invidios orice club de tradiție din vestul Europei. Complexul Sheriff, ridicat în coasta capitalei regiunii, ar fi absorbit, după unele documente ale Departamentului de stat al SUA, circa 200 de milioane de dolari.

Victor Gușan a reușit să facă din Holdingul Sheriff o afacere care încasează mai mult decât bugetul regiunii. Companiile din acest grup desfășoară afaceri pe toate segmentele economiei locale – comerțul cu carburanți, medicamente, producerea și exportul de alcool, caviar, telefonie fixă și mobilă, internet, producerea de criptovalută etc. Contrabanda cu țigări, carne și zahăr în care este bănuit că ar fi implicat Holdingul Sheriff afectează grav atât economia Moldovei, cât și cea a Uniunii Europene.

Afaceri pe toate segmentele   

Cutia Neagră a depistat lipsă de transparență și la transferurile de jucători pe care FC Sheriff le-a efectuat în ultimii ani.  

Jucătorul de fotbal Adama Traoré, golgheterul Sheriff-ului în cupele europene, a devenit obiect de litigiu în vara lui 2022 între clubul din Congo TPM, Tout Puissant Mazembe, și FC Metz din Franța după ce clubul francez l-a transferat pe Traore la gruparea tiraspoleană.   

Formația din Congo s-a plâns la Tribunalul FIFA că a fost înșelată de Metz în cazul transferului lui Adama Traoré. Mai exact, Metz a fost acuzat că l-a transferat pe Traoré la Sheriff fără ca să îi plătească clubului african 30% din valoarea transferului. Tribunalul FIFA a satisfăcut parțial cererea lui FC TPM din Congo și a amendat clubul francez cu 55.000 de euro. 

Periplul acestui jucător a atras atenția asupra lipsei de transparență a transferurilor făcute de cluburile transnistrene care au în loturile lor cei mai mulți jucători originari de pe continentul african - Sheriff și Dinamo-Auto.      

În sezonul competițional 2022/2023, 33 de jucători au părăsit clubul Sheriff Tiraspol. Dintre aceștia,  doar doi jucători au plecat pe bani - Adama Traoré, vândut pe două milioane de euro la Ferencvaros, și Gustavo Dulante, transferat contra sumei de un milion de euro la formația letonă, FC Riga. Cel puțin așa arată transfermarket.com., un site despre transferuri și statistici în fotbal.

Șeful serviciului de presă al Sheriff, Miroslav Primovici, explică situația opacă legată de sumele primite pentru celelalte transferuri prin confidențialitatea contractelor: „Toate transferurile efectuate de club, dar și sumele acestora, sunt strict transparente și înregistrate. Faptul că nu le anunțăm pentru presă, trebuie să știți că fiecare înțelegere are un punct inclus de confidențialitate. Noi respectăm orice înțelegere încheiată între două părți”, a răspuns șeful serviciului de presă al Sheriff.

În ultimele cinci sezoane competiționale, Sheriff Tiraspol a legitimat 118 jucători, iar alți 116 au plecat de la club.

Impresarul Leonid Istrati,  care lucrează de ani buni cu Sheriff Tiraspol, a dezvăluit pentru Cutia Neagră strategia clubului transnistrean: „Sheriff a făcut rezultate și mulți bani. E un scouting foarte bun… Directorul general, Vaja Tarnishvili, este fostul căpitan al echipei. Știe echipa. Doar el se ocupă de transferuri. Are ochi bun la jucători, Sheriff ia jucători doar liberi de contract și îi vinde pe bani mulți. Au plecat mulți jucători pe bani. Salariile sunt între 7.000 și 10.000 [de dolari] pe lună. Plătesc la timp, ca ceasul... Ei au o strategie, de exemplu, perioada de transferuri nu a început, dar Sheriff este deja în căutare. Cei mai buni jucători liberi de contract. Ei sunt primii care semnează. Cei mai buni jucători liberi de contract, practic, crema cremelor”.

În ce privește transferul lui Adama Traore de la Mets la Sheriff, Istrati a spus că s-a realizat deoarece acesta nu juca în cea de-a doua ligă franceză și, astfel, a venit liber de contract.  

38 de milioane de euro obținute în ultimii zece ani

Un calcul făcut din sumele raportate de UEFA și cele oficiale ale Sheriff Tiraspol arată un total de aproape 38 de milioane de euro obținute în ultimii zece ani de acest club de fotbal. 

Oficialii europeni au comunicat că în sezonul competițional 2013/2014, pentru prezența în grupele UEFA Europa League, formația tiraspoleană a încasat aproape 2,1 milioane de euro. În sezonul 2017/2018, Sheriff a încasat alte 4,3 milioane de euro.

Echipa lui Gușan a avut cele mai mari încasări în 2021-2022, când Sheriff a ridicat suma-record de circa 23 de milioane de euro, conform unor declarații oficiale de venit ale clubului.

În sezonul 2022/2023, un calcul făcut în baza datelor publice arată că promovarea în grupele UEFA Europa League și cele două victorii obținute în fața echipei cipriote Omonia Nicosia a mai băgat în conturile clubului 4,8 milioane de euro. 

La acești bani s-ar mai putea adăuga sume noi dacă Sheriff va continua în Conference League, a treia competiție fotbalistică de anvergură organizată de UEFA.

Forul fotbalistic european a refuzat să ne spună cu exactitate suma încasată anul trecut de gruparea de la Tiraspol. Reprezentanții instituției au precizat că raportul financiar pentru sezonul 2021/2022 va fi publicat abia în ianuarie, anul viitor.

Accesul Sheriff-ului la masa bogaților a fost posibil datorită unor modificări în Regulamentul privind competițiile interne ale Republicii Moldova. Pe 24 decembrie 2019, Comitetul Executiv al Federației Moldovenești de Fotbal a anulat limita de jucători străini pentru cluburi, dar a mărit taxa de legitimare a acestora până la 100.000 de lei. 

Această decizie a fost luată la aproape jumătate de an de la instalarea lui Leonid Oleinicenco în funcția de președinte al FMF. Purtătorul de cuvânt al Federației, Alexandru Grecu, a justificat decizia prin faptul că a adus beneficii tuturor cluburilor, chiar și celor care nu evoluează în grupele europene: „Cu cât mai mulți stranieri vor fi legitimați în Divizia Națională, cu atât mai mare va fi suma de bani care va reveni cluburilor care utilizează jucători moldoveni sub 21 de ani. În 2020, pentru legitimarea unui stranier, cluburile vor trebui să achite 100.000 de lei - cu 30.000 mai mult decât în sezonul trecut”.

Serviciul de presă al FMF a refuzat să facă publică suma pe care Sheriff Tiraspol a plătit-o pentru legitimarea jucătorilor străini în Moldova din 2020 până în prezent. 

Noua politică a FMF este departe însă să aducă „o suplinire substanțială” a veniturilor pentru cluburi. Un oficial din cadrul Federației, care a solicitat anonimatul, a calificat măsura respectivă drept „un băț cu două capete”. Pe de o parte, este adevărat că cluburile care cresc jucători au un anumit venit din acești bani, dar, pe de altă parte, jucătorii moldoveni nu vor mai ajunge să joace.

În plus, președintele Clubului Sportiv Dacia-Buiucani, Constantin Anghel, a afirmat că cei 100.000 de lei pentru un jucător străin este o sumă infimă și optează pentru majorarea acesteia. Constantin Anghel se declară îngrijorat de opțiunea cluburilor transnistrene Sheriff și Dinamo Auto pentru jucătorii africani. În opinia sa, această situație ar putea să prezinte un pericol la un moment dat pentru competiția internă.  

„Nu vreau să mă trezesc într-o bună zi, când Superliga noastră, așa-numită, se va transforma într-un campionat în centrul Europei, cum suntem noi geografic amplasați, să jucăm cu o filială a campionatului african. Asta nu îmi doresc. Noi, ca cluburi, să ținem balanța asta, între legionari de calitate și jucători autohtoni. Astfel, ne vom trezi peste doi-trei ani că la selecționata țării, la under-21, noi nu vom avea jucători de aici, de pe loc, deoarece ei n-o să aibă dreptul, n-o să aibă oportunitatea să joace în liga națională. Vă mai deschid cărțile: Este o  agenție care aduce legionari, plătesc clubului pentru cazare, alimentație, salarizare, suta asta de mii de lei, și promovează aici jucători în centrul Europei”, a spus Constantin Anghel.  

 „Un respect profund președintelui”

Responsabilul de comunicare cu presa al FC Sheriff, Miroslav Primovici, neagă că ar fi fost favorizați de decizia FMF privind anularea limitei pentru jucători străini. „Suntem în situație similară cu toate celelalte cluburi din Super Liga. În 2017 am avut performanță cu foarte mulți jucători cu pașaport moldovenesc și nu doar. Am ajuns în grupele Ligii Europa, dar am fost și la un pas de a ne califica în primăvara europeană. Toate cluburile sunt în situații identice”.

Administrația FMF îi poartă un respect profund președintelui Sheriff, oligarhul prorus Victor Gușan. Pe 9 septembrie, FMF l-a felicitat pe Victor Gușan cu ocazia împlinirii a 60 de ani și i-a urat „viață lungă alături de cei dragi”: „Cum să nu feliciți omul cu ocazia jubileului? Cum să nu feliciți președintele clubului nostru campion? Eu nu înțeleg oamenii care pot critica această decizie. Haideți să privim lucrurile puțin altfel. Sheriff-ul este o entitate care aduce faimă Republicii Moldova. Sheriff-ul singur scrie, același Gușan, la urma urmei, se adresează către noi prin scrisori oficiale prin care ne reamintește ori de câte ori e nevoie că reprezintă Republica Moldova”.

Dincolo de discursul patriotic al președintelui FMF, între cluburile de pe malul drept și cel stâng al Nistrului se desface o adevărată prăpastie fiscală. Președintele Clubului Sportiv Dacia-Buiucani, Constantin Anghel, susține că legislația fiscală de pe cele două maluri ale Nistrului creează condiții inegale pentru cluburi. De exemplu, impozitul unic pe venit achitat de Sheriff în Transnistria este de 7%, iar cel achitat de cluburile din dreapta Nistrului - de 45 la sută.  

„Prima regulă în sport: toți trebuie să fie în condiții egale. Dar noi, din punct de vedere juridic și financiar, nu suntem în condiții egale. Cluburile din partea dreaptă și partea stângă a Nistrului, lucrăm după alte legi de stat, legi diferite, mă înțelegeți, noi deja nu suntem în concurență egală. -  Care sunt diferențele cele mai mari? Impozitul pe venit, impozitul unic pe venit, 7 la sută. Acolo, eu știu în așa fel, tu ești un club sportiv, trebuie să te înregistrezi la un minister de-al lor... Și aici câte sunt? Păi, ca toți, Dvs cât plătiți salariile? Per total, ca angajator și ca angajat, noi cât avem? 45 la sută?”, a relevat Constantin Anghel.            

La rândul său, Miroslav Primovici dă asigurări că Sheriff are o contabilitate transparentă și că respectă regulile FMF și UEFA: „Pot să vă spun doar următoarele: Prima: Nu puteam să participăm în competițiile interne fără să avem înregistrarea corespunzătoare conform legislației în vigoare a Republicii Moldova cu toate consecințele de rigoare. Doi: Probabil, Dvs. nu sunteți la curent, dar, în fiecare an, UEFA apelează la companii independente, cu licență corespunzătoare, care fac un audit minuțios pentru forul european. Nu a fost niciodată din momentul introducerii sistemului fair-play financiar ca clubului nostru să îi fie înaintate pretenții din partea UEFA sau FMF. Altfel, n-am fi avut posibilitatea să primim licența UEFA pentru cupele europene. Toate transferurile efectuate de club, dar și sumele acestora, sunt strict transparente și înregistrate”.

La întrebarea de ce Sheriff refuză să se înregistreze în registrul comercial al Republicii Moldova,  Miroslav Primovici a evitat să ne răspundă.

Totuși, neinregistrarea grupării tiraspoleană la ASP creează disconfort patronului echipei care este obligat să ridice în lei toate milioanele de euro trimise de UEFA. Procedura este următoarea: UEFA transferă banii în contul FMF, iar aceasta, la rândul său, îi repartizează către FC Sheriff pe un cont special de la Banca Națională a Moldovei.

Interdicția de a-și ridica banii de la UEFA în euro îl nemulțumește pe Victor Gușan și pe liderii autoproclamați de la Tiraspol. Astfel, Sheriff este prezentat de regimul separatist drept exemplu pentru a denunța pretinsa „blocada economică” aplicată de Chișinău Transnistriei. 

„Transferurile de la UEFA, un subiect politic”

Subiectul transferurilor de la UEFA în conturile Sheriff-ului a devenit unul politic pentru agenda lui Krasnoselski în raport cu reprezentanții Chișinăului. Așa-numitul președinte al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, fost angajat al Holdingului Sheriff, a ridicat problema achitării primelor în euro de la UEFA pentru Sheriff în mai multe discuții cu reprezentanții Chișinăului. 

Pe 19 octombrie 2021, el i-a cerut acest lucru premierului Natalia Gavrilița: „Încă un moment foarte important, Natalia Valerievna. Astăzi este fotbal, joacă Sheriff și Inter. Mai exact, Inter și Sheriff. Vă rog… Desigur, Sheriff evoluează în campionatul moldovenesc și ca o locomotivă trage după sine tot fotbalul moldovenesc. Desigur, Sheriff, învingând la un nivel înalt, primește valută pentru meciurile câstigate. Iată că avem o problemă. Băncile moldovenești nu deschid conturi clubului de fotbal Sheriff, conturi în valută, propun să ia lei. Toată problema este că nu poți să plătești jucătorii cu lei. Vă rog să rezolvați această problemă. Este absolut umanitară și are de-a face cu dezvoltarea sportului pe ambele maluri ale Nistrului”.       

O lună mai târziu, liderul separatist de la Tiraspol s-a plâns din nou televiziunilor transnistrene că Sheriff nu poate să deschidă un cont bancar la Chișinău pentru a primi fondurile transferate de „Federația Europeană de Fotbal”. 

Krasnoselski a subliniat că acest lucru se întâmplă chiar dacă există un aviz al unei comisii parlamentare de la Chișinău care constată transparența absolută a acestui transfer și îl permite. 

 „Și foc la ghete”

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol nu a spus ce comisie parlamentară a avizat transferul. Președintele Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a afirmat pentru Cutia Neagră că a fost întrebat în toamna lui 2021 despre acest transfer, dar a spus că nu este el competent să decidă pe acest subiect.

„Nu au primit ei niciun aviz de la nicio comisie. În primul rând, asta nu e treaba comisiilor parlamentare, să permită sau să interzică. Eu, la telefon, de câteva ori am vorbit cu președintele și el mă întreba… Și eu i-am spus: Cade sub incidența spălării banilor. Banca Națională trebuie să se pronunțe: ori laie, ori bălaie. După mine, trebuie să își deschidă cont la Chișinău sau chiar adresa juridică și atunci… poftim. Și dl Grosu a spus același lucru. Dar niciun document. E vorba de finanțare a terorismului.  Și ei au spus că se vor retrage și vor face printr-o bancă din Federația Rusă. Și foc la ghete.

Și Banca Națională a Moldovei a precizat că transferurile către clubul de fotbal Sheriff Tiraspol pentru participarea în cupele europene sunt efectuate în lei moldovenești din contul Federației Moldovenești de Fotbal, explicând care este motivul.Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului stabileşte obligaţia băncilor de a aplica măsuri de precauţie şi precauţie sporită în relațiile cu clienții săi, stabilind amploarea acestora în funcție de client, riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului identificat, țară, jurisdicție, relația de afaceri, bun, serviciu sau tranzacție, rețeaua de distribuție etc.

Dosarele pe numele Sheriff

Conform materialelor cauzei penale cu privire la contrabanda de țigări, în 2012–2014, companii din holdingul Sheriff au efectuat 544 de tranzacții pe teritoriul Republicii Moldova, cu țigarete în valoare de peste 63 de milioane de dolari. Țigările erau vândute prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și mai multor state din UE.

La 14 aprilie 2015, holdingul a fost pus sub învinuire, incriminându-i-se comiterea infracțiunii de contrabandă.

În toamna anului 2018, în ajunul alegerilor legislative din februarie 2019, procurorul Lilian Bacalîm din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Specialea a clasat cele două dosare din cauza lipsei elementelor de infracțiune. 

Cutia NEAGRĂ nu a reușit să ia legătura cu procurorul Bacalîm, plecat între timp din sistem. Telefonul mobil al acestuia este închis.

Solicitat să comenteze acuzațiile de spălare de bani la adresa șefului său, Miroslav Primovici a declarat că discuțiile despre „zvonuri” nu au nicio relevanță. „Putem vorbi despre orice, de exemplu, despre faptul că Freddy Mercury sau Michael Jackson sunt vii. Dacă nu există acoperire juridică, atunci sunt doar cuvinte cu ajutorul cărora unii se acoperă pentru a ascunde propria incompetență”, a spus el. 

Autori: Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).

/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Un an de stare de urgență. Deciziile controversate luate de Comisia Situații Excepționale
/VIDEO/ Cutia Neagră Plus: Scheme de corupție cu milioane de lei pentru drumuri reparate doar pe foaie
Sinteză Cutia Neagră PLUS, protagonist - Andronachi: Scheme de milioane, afaceri ascunse și oamenii de încredere ai fugarului
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

Acoperișuri dărâmate, deconectări de energie și arbori căzuți în toată țara: Consecințele codului galben de vânt

foto: chisinau.md
29 martie 2024, ora 16:32

A rămas fără acoperiș. Aproape 200m2 de țiglă metalică și cherestea au fost smulse de vânt de pe un gimnaziu din raionul Drochia. Vremea s-a dezlanțuit și în alte localități din raioanele Drochia, Ungheni, Edineț fiind afectate acoperișurile mai multor clădiri, dar două ferme de animale, iar în municipiul Chișinău au fost înregistrați mai mulți arbori căzuți. Totodată, peste 20 de mii de consumatori din nordul țării au rămas fără energie electrică. Salvatorii, dar și serviciile responsabile intervin pentru a remedia situația. 

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență informează că în localitatea Mora de Piatră, raionul Drochia în urma vântului a fost smulsă și deteriorată circa 190 m2 de țiglă metalică și cherestea de pe acoperișul gimnaziului din localitate.

La Edineț, vântul a smuls  și deteriorat circa 133 foi de ardezie de pe acoperișul blocului de locuit cu 5 nivele, iar la Ungheni rafalele au deteriorat acoperișurile a două ferme de ovine și porci din localitățile  Coșeni și Bușila. La fața locului activează comisiile pentru situații excepționale, care vor evalua paguba materială provocată.

Rafalele de vânt au doborât mai mulți arbori și în capitală. Astfel, pe străzile Traian, Florilor, Minsk câteva crengi mari au căzut la pământ.  În urma incidentelor  nu au fost înregistrate victime. 

Primăria Municipiului Chișinău informează că serviciile specializate din gestiunea municipalității se află pe teren, pentru evacuarea crengilor și a arborilor căzuți, ca urmare a vântului puternic. 

De asemenea, conform Situației operative în rețelele de distribuție S.A. „RED-Nord” la prânz, circa 20.618 consumatori din 10 localități au rămas fără energie electrică, din cauza firelor electrice rupte, căderii copacilor, doborârii stâlpilor, deteriorării izolatoarelor și a altor incidente similare. Cele mai afectate zone sunt în raioanele Rezina, Edineț și Briceni.

Echipele operative de reparație ale companiei depun un efort considerabil aflându-se în teren, pentru diminuarea tuturor consecințelor și restabilirea conectării consumatorilor la rețeaua de distribuție în cel mai scurt timp posibil.

În acest context, oamenii sunt îndemnați să fie foarte atenți când aleg să se afle în spații deschise, să nu parcheze mijloacele de transport sub arbori și copaci. Mai mult, pentru evitarea situațiilor de risc în condiții de vânt puternic, persoanele sunt rugate să nu meargă sub cabluri care atârnă. 

Totodată, conducătorii auto sunt chemați să parcheze mașinile doar în locurile special amenajate și să evite staționarea în preajma arborilor, pentru evitarea avarierii bunurilor în urma căderilor de crengi/arbori. În situații excepționale, oamenii trebuie să apeleze de urgență Serviciul 112.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de vânt puternic, pentru vineri, 29 martie 2024, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Vântul va prezenta intensificări în rafale, care vor depăși 20 de metri pe secundă. Avertizarea meteorologică este valabilă până la ora 18:00.

Menționăm că azi dimineața un brad a căzut peste un automobil la intrarea în Chișinău, în Soroca s-au prăbușit coloanele de la intrarea în parc, iar un camion a rămas blocat de un copac pe traseu în apropiere de Sculeni. 

Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul face un pas înapoi în problema asistenților personali. Ce-i drept, din contul Primăriei. Executivul anunță că va achita aceste salarii, dar va reține acești bani din bugetul autorității locale. / Încendiu devastator pe strada Columna! A ars un depozit. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. / Prima demisie după numire unui nou ministru al Mediului. Șeful Moldsilva a anunțat că pleacă din funcție, la o zi după ce noul funcționar de la Mediu a anunțat că va scăpa de subalternii care nu-și fac bine treaba.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul ministru al Mediului a depus jurământul. Sergiu Lazarencu urcă în fotoliu amenințând cu demiterea subalternilor incompetenți. / Una spun și alta fac. Deși li s-a promis împrumuturi de până la jumătate de milion de lei, băncile refuză pe bandă rulantă creditarea fermierilor. Ministerul Agriculturii promite să convoace bancherii la o discuție. / Războiul contra Ucrainei se extinde și în Rusia. Orașul Belgorod este ținta a noi atacuri, după explozia clădirii administrației locale. Autoritățile au raportat două decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Premierul Recean a anunțat plecarea din funcție a ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Aceasta a fost înlocuită cu deputatul Sergiu Lezarencu. /O nouă promisiune de la bașcana de la Comrat. Guțul anunță că s-a înțeles cu Gazprom să livreze gaze la preț redus pentru locuitorii autonomiei. Ministrul Energiei spune că acest lucru nu este posibil. /Acțiuni anti-referendum. Liderul comuniștilor anunță că opoziția a tipărit peste o sută de mii de foi volante, în care îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Generală a căutat astăzi urme de scurgere de informații în biroul procuroarei anticorupție Victoria Furtună./Băncile renunță la comisioane pentru transferurile de pe cardurile bancare emise în Republica Moldova. Banii vor putea fi trimiși. /Moscova va ignora cererea Chișinăului de a renunța la idee deschiderii în regiunea transnistreană a șase secții de votare. /Procuratura Generală anchetează o scurgere de informație de la Procuratura Anticorupție după ce ieri o procuroră a acuzat SIS și CNA de fabricarea unor dosare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zeci de asistenți personali, rămași fără salarii, au pichetat din nou primăria. În timp ce oamenii spun că au fost lăsați singuri în fața sărăciei lor, autoritățile locale i-au trimis să protesteze în fața Parlamentului. / Tragedie în raionul Florești. Un copil de 6 ani din a mers la joacă, dar și-a găsit sfârșitul în apele răului Răut. / 400 de blocuri din Chișinău au rămas fără căldură și, respectiv, apă caldă, în urma unei noi avarii la o conductă Termoelectrica. Furnizorul promite remedierea problemei în această seară, da rnu mai devreme de nouă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Evghenia Guțul a fost întâmpinată cu aplauze la aeroport la revenirea din Rusia, de zeci de persoane aduse de la Comrat. Analiștii susțin că asta face parte din scenariul destabilizărilor pus la cale de Moscova prin intermediul lui Ilan Șor. / Și tot astăzi zeci de persoane au ieșit în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Manifestanții au militat împotriva violenței sexuale. / Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeii, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor cât de mult sunt iubite. Piețele de flori din Chișinău au fost luate încă în ajun cu asalt de către bărbați!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moscova a deschis robinetul cu bani pentru a finanța destabilizarea Republicii Moldova. Poliția susține că a ridicat dintr-un singur apartament cinci milioane și jumătate de lei, iar procurorii afirmă că banii sunt aduși de curierii lui Ilan Șor din Rusia. /Între timp, conducerea Autonomiei Găgăuze se laudă că s-a întâlnit cu liderul rus Valdir Putin. Guvernul susține că aprofundarea relațiilor cu Moscova este în detrimentul Republicii Moldova. /Nouă persoane din nordul țării au fost trimise în judecată, după ce ar fi ajutat mai mulți candidați să obțină mai ușor calificativul „admis” la examenul auto la Bălți și Edineț. Sumele variau între 300 și 600 de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Elevii violenți ar putea fi exmatriculați. Guvernul ia măsuri mai dure, menite să-i protejeze pe profesori și pe copii de cei cu comportamente abuzive. /Un nou război între CSP și Procuratura Anticorupție! Membrii CSP nu văd rostul unei anchete în cazul concursului pentru funcția de procuroro general și îi cer Veronică Dragalin să nu-și depășească limitele competenței. /De anul viitor trecem la cartea de identitate. Acesta va fi obligatorie de la 14 ani și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi TV8 poate fi urmărit de telespectatori din toată lumea, cu televiziune prin satelit. Postul nostru de televiziunea a devenit singurul din Republica Moldova inclus într-un pachet de satelit lansat de Reporterri fără Frontiere. /Tendințele separatiste din Autonomia Găgăuză vor fi amplificate, în curând, de protestarii plătiți de Ilan Șor. Serviciul de Informații și Securitate avertizează că războiul hibrid ia amploare, iar miza cea mare este compromiterea integrării europene. /Între timp, Comratul are deja motive de sărbătoare. Autonomia Găgăuză nu mai este obligată să restituie TVA companiilor din regiune din bugetul local, după ce inițiativa guvernării de la Chișinău a fost declarată neconstituțională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram