Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, privind declararea neconstituționalității legii cu privire la interzicerea simbolurilor agresiunii ruse: Z, V și panglica „Sfântul Gheorghe”.
Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Potrivit deciziei Curții, actul adoptat în lectură finală de Parlament se bucură de statutul de „lege”, chiar dacă încă nu a intrat în vigoare. În acest sens, Curtea a precizat că, odată sesizată, ea poate verifica constituționalitatea unei legi atât înaintea publicării ei în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cât și după publicare.
Pentru a verifica dacă proiectul de lege contestat a fost adoptat de Parlament, Curtea a interpelat Parlamentul. Aceasta a primit un răspuns pe 13 aprilie, semnat de președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, prin care a fost informată că, la 13 aprilie 2022, proiectul nu a fost adoptat în lectură finală de plenul Parlamentului și că acesta are statut de proiect de lege.
Prin urmare, Curtea constată că nu este competentă să exercite controlul de constituționalitate în privința unui proiect de lege și a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților BCS.
La 12 aprilie 2022, deputații Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, s-au adresat la CC și au solicitat declararea declararea neconstituționalității amendamentului la Codul Contravențional, votat în prima lectură de Parlament, prin care se interzic simbolurile de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității: semnele Z, V și panglica „Sfântul Gheorghe”.
Astăzi, 19 aprilie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat legea care interzice simbolurile Z și V, dar și panglica Sf. Gheorghe. Șefa statului susține că Republica Moldova nu poate accepta folosirea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina. Totodată, a dat asigurări că moldovenii vor putea comemora în continuare, eroii celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Războiul pornește din intoleranță și neînțelegere... Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem promova acțiuni care sunt asociate cu suferințe și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri”, a subliniat Maia Sandu într-un briefing de presă.
Pe 14 aprilie, Parlamentul a votat în lectura finală proiectul cu privire la interzicerea însemnelor războiului. Pentru au votat 53 de deputați PAS.
Atunci, Deputații BCS au blocat tribuna Parlamentului în timp ce proiectul de lege era dezbătut.
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin, a declarat că îi este rușine pentru tot ce se întâmplă în Parlament și pentru acest proiect.
„Iată dacă ne uităm în sală, bunelul lui Lilian Carp a primit unicul ordin pentru soldați. Doamna prim-ministru, bunelul ei tot cu medalie a fost decorat. Tatăl meu nu am avut norocul să-l cunosc nici pe fotografie pentru că a căzut apărând Kievul. Și noi acuma ridicăm mâna asupra celui mai sfânt simbol, lenta Victoriei. Nou ne este rușine cu ce s-ar explica. Cum nu s-ar vorbi în fiecare familie buneii străbuneii toți au fost. Mi-i rușine și nici nu știu cum să mă comport. Îmi este rușine de raportul tău și de tot ce se petrece aici”, a declarat Vladimir Voronin.
În replică, deputatul Radu Marian, a declarat: „Mie îmi este rușine că astfel de simboluri au ajuns pe tancuri, insemnele aramtei ruse, care acum fac acest război. Nu mai putem tolera ca simbolurile războiului să fie în Republica Moldova”.
Potrivit proiectului, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.
Nerespectarea interdicției prevede amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice amenzile se ridică de la 18 000 de lei la 30 000 de lei.