Odată cu începerea sezonului de ciuperci, se declară deschis și cel de intoxicații. Deși medicii ne tot atenționează, că printre ciupercile culese din pădure se pot strecura și dintre cele otrăvitoare, totuși, mulți își amintesc de avertisment, deja, pe patul de spital. Ultimele date arată că numai în primele zile ale lunii, aproape 20 de oameni, s-au intoxicat, după ce s-au înfruptat cu ciuperci, iar de la începutul anului peste 115 persoane au ajuns la spital. Așa că, Agenția Națională pentru Siguranța alimentelor vine cu un set de recomandări pentru a evita otrăvirile.
„Acelea la marinat, iată, mărunțele...”
Această femeie vindea ciuperci pe șoseaua Chișinău-Orhei. S-a trezit cu noaptea-n cap, ca să fie printre primii vânzători de pe marginea drumului, cu gălețile pline cu ciuperci. Spune că are un salariu mizer, de aceea, pentru a putea face față cheltuielilor, este nevoită să cutreiere pădurile pentru a strânge ciuperci. Ne povestește că face acest lucru încă de mic copil și a învățat de la părinți să le aleagă pe cele comestibile și nu otrăvitoare.
„Fiecare ciupercă, noi le punem încă câte o dată în pădure, și când le scot din căldare, încă câte o dată punem câte una în găleată, ca să nu să se strecoare vreo una rea. Iată sunt alții că le strâng, iată câte aruncate aici sunt. Ei vin din pădure cu copii mici, strâng tot ce găsesc, principalu să fie frumoase, da ce-i în găleată, ce au strâns, nu se uită. După, spun că s-au intoxicat”.
Ne-a dat și o lecție. „Uite, asta-i neagră, o vezi? Deasupra e galbenă, parcă tot așa ca și popenka, dar popenka dedesubt e albă, de asta.” „Astea iată-s padasinevici, dar sunt bătrâne, gata, nu mai sunt bune”.
Și ceilalți comercianți pe care i-am găsit pe marginea șoselei, mai că se jură că toate ciupercile culese de ei sunt bune.
„Am deja 50 de ani de când le strâng. - 50 de ani? -Da. -Cine v-a învățat să le strângeți? -Mama, tata, buneii”.
„Cum le alegem...noi care le știm, le culegem. Le strângem. Noi le știm, ani împrejur mâncăm așa ceva”.
Anul acesta, ciupercile sunt mai puține, întrucât, a fost mare secetă, ne spune femeia. Totuși, a avut norocul să găsească prin pădure, unele dintre cele mai rare specii.
„Asta e cărniță, limba boului i se mai zice. -E greu de găsit? -Da, ea nu prea se găsește, așa, rar de tot, nu prea este. -Dumneavoastră unde ați găsit-o? La copac, ea crește chiar la copac”.
Cumpărătorii pe care i-am întâlnit ne-au spus că nu le este frică să cumpere ciuperci de pe marginea drumului.
„Nu, pentru că avem și țuică acasă, și o să fie tot bine cred. -Deci țuica vine ca medicament? -Da, asta țin minte de când lucram în Rusia. Așa, când făceam ciuperci, înainte, 50-100 g și după mâncam ciuperci. Asta era tradiție”.
Totuși, statisticile medicilor nu sunt atât de optimiste. În ultima, perioadă a crescut alarmant numărul persoanelor intoxicate cu ciuperci din pădure. Potrivit ultimelor date raportate, 16 persoane, inclusiv doi copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale, chiar în primele zile ale lunii. Pentru a evita pericolul de intoxicație cu ciuperci, se recomandă utilizarea în alimentație doar a celor din unitățile autorizate de comerț și în cantitate moderată.
„Ciupercile proaspete, vor fi achiziționate doar din locuri amenajate special, și înregistrate oficial de către agenție. Se va evita, procurarea ciupercilor din locurile neautorizate, și anume cele de pe marginea carosabilelor, de la persoane necunoscute, fapt ce poate duce la apariția intoxicațiilor”.
„Consumul de ciuperci crude, chiar și a celor cunoscute, este strict contraindicat. La depozitarea ciupercilor se va respecta regimul de depozitare, inclusiv regimul de prelucrare termică”.
În cazul în care ați mâncat ciuperci culese din pădure și vi s-a făcut rău, adresați-vă imediat la medic. Pacientul poate avea grețuri, tulburări intestinale, cardiovasculare și nervoase, deshidratare, salivație, transpirații, scăderea pulsului, a tensiunii arteriale, dureri abdominale, diaree, convulsii. De la începutul anului, cel puțin 115 persoane s-ar fi intoxicat, după ce s-au delectat cu ciuperci.