Război în Ucraina, ziua 170: Explozii în regiunea Herson. Anunțul făcut de operatorul ucrainean de energie nucleară

economic

Gaz mai ieftin în mai: Șeful Moldovagaz anunță cât va achita R. Moldova pentru o mie de metri cubi

21 mai 2022, ora 13:21
Distribuie:

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că prețul de achiziție al gazelor naturale pentru luna mai este mai mic în comparație cu cel din luna aprilie. Mai exact, Republica Moldova achită 919 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale.

Conform tabelului, acesta este un preț mai mic, decât cel din luna aprilie care a fost de  1.194 de dolari pentru mia de metri cubi.

TV8 amintește că, potrivit calculelor preliminare, în luna martie, Republica Moldova a cumpărat gazul rusesc cu 548,26 de dolari SUA pentru mia de metri cubi. În luna februarie, țara noastră a procurat gazul rusesc la un preț mai mic cu peste 80 de dolari decât în ianuarie - circa 563 de dolari SUA pentru mia de metri cubi.

La sfârșitul lunii ianuarie, tariful la gazul natural, pentru consumatorii finali, a crescut la 15 lei și 18 bani pentru un metru cub, cu tot cu TVA.

Potrivit celor de la Moldovagaz, volumul consumului de gaze naturale în luna martie a constituit 149,7 milioane de metri cubi, ceea ce este cu 8,7% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, potrivit serviciului pe presă al SA „Moldovagaz”, față de luna februarie 2022 acest indicator a crescut cu 12,8 milioane de metri cubi sau cca 9,3 %.

În prezent, cetățenii Republicii Moldova achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Decizia a fost luată la  sfârșitul lunii ianuarie, iar tariful a fost aplicat retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2022. 

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că doar cetățenii care au venituri mici ar putea beneficia în continuare de compensarea diferenței de preț pentru consumul de gaze naturale oferit de către Guvernul Republicii Moldova.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram