Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

economic

Concursul pentru șefia Consiliului de Administrație al ANRE, anulat. Alaiba: „Am vrea să avem o alegere mai mare”

Foto: tv8.md
22 septembrie 2022, ora 12:41
Distribuie:

Concursul pentru funcția de director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost anulat. Decizia a fost luată la ședința de miercuri, 21 septembrie, a Comisiei Economie, Buget și Finanțe a Parlamentului, din motiv că s-a înscris un număr mic de candidați pentru această funcție. 

„Cantitatea candidaților care și-au exprimat interesul nu este suficientă ca să petrecem concursul mai departe conform regulamentului. Când asta se întâmplă, se anulează concursul și se anunță altul”, a declarat Dumitru Alaiba, președintele Comisiei.

Urmează să fie anunțat un nou concurs. Alaiba i-a îndemnat pe cei care își doresc funcția, inclusiv cei șase care și-au depus inițial dosarele, să se înscrie.

„Nu e o critică, dar am vrea să avem o alegere mai mare, iar dacă își mențin interesul, sunt mai mult decât încurajați să aplice la funcție și să avem un candidat profesionist”, a mai spus Dumitru Alaiba.

Deputații BCS membri în Comisia Economie nu au participat la vot. 

Concursul pentru funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a fost lansat la începutul lunii august. Printre criteriile de selectare a candidaților figurează experiența în sectoarele reglementate de ANRE, experiența managerială, cunoașterea pieței energetice, cunoașterea legislației sectoriale și a obligațiilor Republicii Moldova în Acordul de Asociere, dar și experiența internațională de colaborare cu instituțiile de reglementare.

ANRE va examina vineri solicitarea companiei Moldovagaz privind majorarea tarifelor la gaz

22 septembrie 2022, 11:09

Spînu, despre decizia ANRE privind metodologia de calculare a prețului la gaz. „E normal ca devierile să fie incluse în tarif”

13 septembrie 2022, 12:09

Moldovagaz va cere ANRE majorarea tarifului la gaz până la 29 de lei. Cum argumentează Vadim Ceban

03 septembrie 2022, 09:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ucraina este pregătită să transporte cantitățile necesare de gaze către Republica Moldova

04 octombrie 2022, ora 22:22
Distribuie:

Operatorul Sistemului de Transport (OST) gaze al Ucrainei a confirmat că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile de gaze naturale cerute de Republica Moldova. Subiectul privind securitatea energetică a țării noastre a fost abordat în cadrul Forumului Comunității Energetice Europene, desfășurat pe 4 octombrie, la Ljubljana, Slovenia.

Se întâmplă după ce concernul rus Gazprom a limitat cu 30% volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova pentru luna octombrie.

„OST-ul gaze al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de Moldova. Punctul de intrare Sudzha în rețeaua ucraineană de transport al gazelor din Federația Rusă este utilizat la circa 42 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în timp ce 72 milioane de metri cubi sunt rezervate și plătite de Gazprom. 

Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil din punct de vedere fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de Moldova”, a declarat directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale al OST gaze al Ucrainei, Olga Bielkova.

TV8.md reamintește că pe 4 octombrie, gigantul rus Gazprom a acuzat Republica Moldova de încălcarea prevederilor contractuale privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a amenințat cu sistarea livrării gazelor naturale, precum și dreptul de a rezilia contractul, dacă nu va achita pentru gazul livrat până în data de 20 octombrie 2022. 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a răspuns acuzațiilor Gazprom, privind încălcarea, de către Republica Moldova, a prevederilor contractuale. Andrei Spînu a dat asigurări că Republica Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gaz, inclusiv în avans, și a acuzat la rândul său Gazprom că încalcă contractul semnat. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Andrei Spînu răspunde acuzațiilor Gazprom: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor. Republica Moldova plătește”

04 octombrie 2022, 18:10

Un nou avertisment de la Gazprom! Acuză Moldova de încălcarea prevederilor contractuale și amenință cu sistarea gazelor

04 octombrie 2022, 16:10

Alaiba, după ce Rusia a redus livrările de gaze către R. Moldova: „Vom afla despre deciziile Gazprom din comunicate de presă”

03 octombrie 2022, 23:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram