Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

social

O stână de oi și capre de la marginea satului Bumbăta, atacată de un lup! Cel puțin două animale au fost sfâșiate

23 septembrie 2022, ora 14:09
Distribuie:

Panică în satul Bumbăta, raionul Ungheni. O stână de oi și capre, situată la marginea localității, a fost atacată în noaptea de joi spre vineri. Proprietarul stânii spune că un lup i-a sfâșiat două capre. 

„A ieșit ciobanul, că lătrau câinii de la stână și a văzut animalul fugind. Era mare, cred că era un lup, se spune că lupii sfâșie în felul acesta prada, a mâncat inima caprelor și le-a mâncat de la mijloc”, ne-a povestit proprietarul stânei. 

Bărbatul spune că deși deține turma de oi și capre de mai mulți ani, nu s-a mai întâmplat ca animalele sale să fie prada lupilor, mai ales că pădurea este la doar câțiva metri distanță de sat. 

Bărbatul nu a anunțat, deocamdată, autoritățile. Primarul satului Bumbăta, Dumitru Paladi susține că va discuta personal situația cu vânătorii, ca să identifice soluții pentru evitarea unor situații de acest gen. 

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ „Stă în castel, dar declară venituri de 2.000 de lei, ceva nu e în regulă”: Cum vor fi verificate datele de pe compensatii.gov.md

04 octombrie 2022, ora 23:12
Distribuie:

Veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile. De aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când urmează a fi lansată platforma compensatii.gov.md și ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Cei 7 pași pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică și soarta celor neînregistrați pe compensatii.gov.md

03 octombrie 2022, 22:10

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram