/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

social

/VIDEO/ Energia verde, energia viitorului: Problemele și câștigurile celor care fac bani din vânt și soare în Moldova

24 octombrie 2022, ora 10:05

Când toată lumea încearcă să obțină cât mai multă energie verde, Republica Moldova nu poate sta deoparte, mai ales că riscăm în orice moment să rămânem fără curent electric din cauza situației din regiune. Cu pași modești și stângaci, observăm că și în țara noastră acest sector prinde contur. 

Pe dealuri și coline vedem zeci de turbine eoliene, care transformă vântul în curent electric. Și panourile solare fac parte din acest peisaj, unul care, în viitor, ar trebui să fie o normalitate. Unii își instalează panouri pentru propriul consum, alții creează adevărate parcuri fotovoltaice și livrează energie în rețelele publice. Și-ar dori ca prețul kilowattului să coste mai mult, ca să-și scoată mai repede banii investiți. 

Interesul pentru energia solară este în creștere, în ultima perioadă. Doar în acest an, avem peste 150 de producători noi, dar oricum suntem cu mult în urma obiectivului stabilit de Guvern. Am atins abia 3 la sută, de trei ori mai puțin decât fusese prognozat. Afacerile din soare și din vânt sunt profitabile în Republica Moldova? Echipa proiectului Moldova Gândește de la TV8 a discutat cu mai multă lume care este implicată în acest proces.

„Este cel mai mare parc fotovoltaic. Cadou sută la sută, nu trebuie să întoarcem nimic”, a declarat directorul parcului fotovoltaic Criuleni, Vasile Frunză.

Parcul cu cele aproape 7500 de panouri solare a costat în jur de 4 milioane de euro și este parte a unui grant obținut de Republica Moldova încă acum 10 ani.

Ziua în care am filmat era una excelentă, cu mult soare și aer curat. La amiază, panourile produseseră vreo 7 800 de kW oră, care, vânduți în rețea, aduc companiei un venit de circa 9 mii de lei.

„Astăzi avem o zi foarte bună. Mergem în paralel cu ziua de ieri. Ieri am produs 16 mii de kW. Cu acești kw - o familie cheltuie pe zi 1,5 - 2 kw. Cam la zece mii de gospodării sunt aprovizionate. Dacă să facem comparație, Criuleni are 3 mii de familii, atunci aprovizionăm Criuleniul și încă vreo două”, a menționat directorul parcului fotovoltaic Criuleni, Vasile Frunză.

În prezent, parcul fotovoltaic vinde energie la două companii, cu prețuri diferite, care sunt negociate.

„Dacă am început în luna aprilie activitatea cu 88 de bani fără TVA, acum vindem a 2 companii - cu 99 de bani si deja la 1 oct cu 1 leu fără TVA și la Premier Energy tot cam așa”, a mai adăugat Vasile Frunză.

Cea mai bună zi din istoria parcului a fost atunci când a produs 22 de mii de kW. A fost o zi de mai. În schimb, iarna puterea scade:

„- Ziua noi folosim energia noastră. Dar noaptea noi procurăm de la Premier Energy.
 - De ce nu folosiți a voastră?
 - Noaptea nu producem.
 - Dar nu puteți să stocați?
 - Sunt acumulatoare, dar...”.

Niciun kilowatt nu se pierde. Evidența lor este strict monitorizată în această încăpere, toată plină de camere de supraveghere.

„Total avem 3 milioane, 541 de mii din decembrie. Dar până în decembrie, mai avem două luni”, a declarat directorul parcului fotovoltaic Criuleni, Vasile Frunză.

„Când privesc în urmă, prin ce am trecut, a fost o decizie curajoasă”, a vorbit proprietarul unei case „solare”, Dinu Bubulici.

Aventura lui Dinu Bubulici de a-și instala panouri solare pe casă a început cu vreo 3 ani în urmă. Pe atunci, era în proces de construcție a locuinței. 

Tot discutând cu tatăl său, au decis să investească în sistemul alternativ de aprovizionare cu energie electrică, pentru a mai reduce ulterior din costuri:

„Amortizarea și răscumpărarea este direct proporțională cu prețul de achiziție a energiei electrice. Respectiv, cu cât energia este mai scumpă, cu atât timpul de răscumpărare este mai mic. Dacă ne uităm la prețul de pe piață, este foarte mare. Respectiv, timpul de răscumpărare a scăzut. Orice investiție care se răscumpără în 5-7 ani este o investiție profitabilă. Cam în asta și intră panourile fotovoltaice. Acum, la prețul actual 10 ani este timpul de răscumpărare a investiției. Durata lor de viață este chiar și 25 de ani. Deci, o perioadă de care putem să profităm”.

Datorită panourilor solare, practic nu achită deloc pentru energie. Vara, când volumul este mai mare, oferă surplusul în rețeaua publică, iar iarna își cere energia înapoi:

„Cu livratul în rețea, stăm în felul următor. Noi, cât afară este soare, durata zilei e mare, producem o cantitate mai mare de energie. 80 la sută o livrăm în rețea. Pe perioada rece a anului, producem o cantitate mai mică. Și dacă avem pompe de căldură, condiționere, noi o folosim cantitatea din vară în perioada rece”.

Acum, panourile solare îi asigură circa 5 kilowatt, ceea ce înseamnă în jur de 70 la sută din consumul zilnic.

Vântul este o altă sursă de energie verde. În Republica Moldova, sunt zeci de astfel de turbine. Două eoliene am găsit la hotarul dintre satele Drăgușenii Noi și Ciuciuleni, din raionul Hâncețști. Însă, doar una lucra atunci când filmam reportajul.

Conform regulilor, turbinele trebuie instalate la cel puțin 300 de metri distanță de cea mai apropiată localitate. Nu că reprezintă vreun pericol, ci pentru a proteja sătenii de zgomotul pe care îl produc. M-am dat puțin mai departe această eoliană și voi încerca să demonstrez cum se aude la momentul de față.

„- Vrem să vă întrebăm de eoliene acestea, le auziți din sat?
 - Dar ce înseamnă asta?
 - Eoliene ce înseamnă?
 - Da.
 - Iată instalațiile acestea. Moriștile. Le auziți din sat?
 - Cum să nu le auzim? Huiesc și noaptea.
 - Le auziți, da? Eu acum nu le aud. Ori noaptea e mai liniște...
 - Noaptea, da, huiesc. Noi suntem taman aici de la vale. Se aud noaptea cum huiesc”.

„- Iaca huiesc, nu le auziți cum huiesc?
 - E de la ele, da?
 - Da. Huiala asta este de la dânsele.
 - V-ați obișnuit deja cu zgomotul? Cam de un an sunt aici, în sat....
 - Da.
 - La început cred că oricum ați avut o strângere de inimă, când le instalează...
 - Păi, dacă nimeni nu știe ce înseamnă ele.
 - Dar la un an distanță, ați aflat răspunsuri?
 - Nu știu, nu cunoaștem nimic”.

„- Nu știm, poate ceva radiații produc ele.
 - Vă este frică puțin de ele?
 - Lumea este îngrijorată, care au poamă pe aici”.

Nu produc radiații, ne asigură lectorul Octavian Magos, de la Universitatea Tehnică din Moldova. Ne-a prezentat, în cel mai simplu mod, cum funcționează o turbină eoliană. Dar, pentru că nu suntem pe deal, ci în laborator, palele au fost puse în funcțiune nu de vânt, ci de curentul electric.

„Aici in laborator, noi avem o instalație pentru studiul energiei eoliene. Nu emite radiații”, a declarat lectorul universitar, UTM, Octavian Mangos.

Banii aduși de vânt se duc tot pe vânt? Cel mai bine știu răspuns la această întrebare oamenii care dezvoltă afaceri în acest domeniu. Iurie este unul dintre ei. Aflat de opt ani în Statele Unite, cu frați stabiliți în Franța, au decis să investească acasă, în energia eoliană. Era anul 2019, dar ideea a devenit realitate abia anul trecut, în luna septembrie.

„Noi le-am dat drumul în septembrie, am avut noiembrie, decembrie, ianuarie. Am produs foarte bine, avem vânt bun. Am cumpărat pământ, am autorizație, ca să punem încă două. Deja cu banca avem credit, istorie bună, ne-am onorat. Cu legea aceasta a echilibrării, ne-am oprit, ea nu este în folosul nostru făcută”, a vorbit angajatul unei companii de energetică din Statele Unite, Iurie.

Așa numita lege a echilibrării înseamnă că fiecare producător de energie alternativă trebuie să anticipeze cât va produce timp de o lună. Estimarea trebuie să fie comunicată distribuitorului de energie, cu care are încheiat un contract.

„Au făcut o lege, care se zice că este europeană. Noi trebuie să spunem cu o lună înainte cât o să producem pe o lună înainte. După care trebuie să spunem cu trei zile înainte, ca să putem ajusta. Noi suntem creștini, din Biblie știm că numai Dumnezeu știe încotro se duce și cum vine. Nu pot să spun eu acum ce va fi în luna noiembrie. Chiar dacă la meteo ne arată. Poți face niște calcule, dar dacă nu este vânt deloc, nu poți produce. Și atunci am făcut teste ca să nimerim. În luna mai, legea a intrat în vigoare”, a declarat angajatul unei companii de energetică din Statele Unite.

Dacă vântul a bătut bine și a obținut timp de o lună mai multă energie electrică, atunci surplusul ajunge la Moldelectrica, o companie a statului. Însă, spune bărbatul, prețul pe care-l primește pentru volumul în plus este aproape în jumătate cât cel pe care-l livrează în rețea. Iar, dacă produce mai puțină energie decât a estimat, atunci Moldelectrica achită pentru el, la un preț mult mai mare - de circa 3 lei:

„Când statul s-ar implica să ajute la luarea creditelor, ar fi un plus. Și încă: să se dea un preț fix mai mare. Atunci s-ar umplea Moldova de moriști. Ei au făcut așa ceva: dacă aduci una nouă în Moldova, îți dă ceva subvenții - 30%. Republica Moldova, eoliene mari cu capacitate de 1000-1500 noi nu este nicio morișcă. Am sunat la companii mari, ne-au spus că Moldova nu este în UE și nu aduc să instaleze noi. Adică, au făcut facilități la imposibil. Asta nu cred că PAS-ul a făcut, dar este dinainte. Să facă facilități la adusul mărfii. E transport, care vine, descarcă și s-a dus. Dar noi pentru asta am plătit 60 de mii de dolari în plus, al două moriști”.

Pe de altă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, afirmă că oamenii de afaceri specializați în producerea energiei verzi, ar trebui să investească și în echipamente de măsurare.

„Interesul nostru este consumatorul final, pe el să-l protejăm. Doi. Noi ne dorim să avem mai multă energie verde. Dar și asta implică niște responsabilități. Nu este doar un business care investești și scoți bani. Am comunicat asta. Cei care instalează și produc energie verde trebuie să aibă sisteme de echilibrare. Să măsoare câtă cantitate produce. Când ei își asumă să producă o anumită cantitate, dar nu o livrează, Moldelectrica trebuie să ia de undeva energia la prețuri mai mari. Fiecare producător trebuie să facă calcule, sa investească in echipamente și să facă graficul”, a declarat ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Nu există niciun serviciu meteorologic din lume care v-ar oferi niște prognoze cu siguranță sută la sută”, a vorbit șeful, secția Cercetări aplicative în climă, Gherman  Bejenaru.

Din spusele specialistului de la Hidrometeo, Republica Moldova nu este o țară cu vânturi prielnice pentru afacerile cu turbinele eoliene:

„Cei care investesc in serviciul eolian, trebuie să se documenteze bine. Nu este cea mai bună țară, din punct de vedere al vânturilor stabile”.

Cel mai bine, vânturile bat primăvară și parțial toamna. Pe lângă energia eoliană și cea solară, mai sunt încă două tipuri de energie regenerabilă: cea pe bază de biogaz, dar și centralele hidroelectrice.

„Sunt peste 100 de producători de energie din surse regenerabile, cei ce beneficiază de contorizată netă sunt peste 500”.

„Avem și 75 de producători de peleți și bricheți”, a menționat șefa-adj., Direcția Politici, Agenția Eficiență Energetică, Irina Țerigrădean.

Agenția de Eficiență Energetică este structura care are misiunea de a valorifica sursele de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea surselor financiare pentru astfel de proiecte. La întrebarea cum susțin autoritățile publice centrale pe cei care vor să producă energie verde, Irina Țerigrădean nea spus că sunt câteva mecanisme de suport, cum ar fi aplicarea tarifului fix pentru producătorii mari de energie sau contorizarea netă pentru persoanele fizice, care-și instalează sistemele acasă doar pentru propriul consum. Sau sau nu suficiente aceste măsuri pentru a încuraja un număr și mai mare de persoane să dezvolte acest tip de energie, va fi clar, în timp.

„Ponderea surselor regenerabile in producerea energiei electrice este de doar 3 la sută, mai avem de lucru. Dar tendințele Republicii Moldova sunt ca în 2030 să fie de peste 20%, iar în 2050 - de 50%”, a declarat șefa-adj., Direcția Politici, Agenția Eficiență Energetică, Irina Țerigrădean.

Potrivit datelor oferite de Universitatea Tehnică din Moldova, anul trecut energia solară și eoliană a reprezentat circa 2,8 procente din volumul total de energie electrică, consumat în Republica Moldova.

/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/LIVE/ Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Moldova gândește LIVE”
/LIVE/ Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Poliția, dusă pe piste greșite, în cazul dispariției Anei-Maria. Suspectul va primi statut de bănuit pentru omor
/VIDEO/ Poliția, dusă pe piste greșite, în cazul dispariției Anei-Maria. Suspectul va primi statut de bănuit pentru omor
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Zeci de mii de moldoveni ieșiți la pensie revin la muncă. Șefa CNAS: „Își dau seama că dacă vor majorare, trebuie să contribuie”
Zeci de mii de moldoveni ieșiți la pensie revin la muncă. Șefa CNAS: „Își dau seama că dacă vor majorare, trebuie să contribuie”

/LIVE/ Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Moldova gândește LIVE”

missing
24 aprilie 2024, ora 20:04

Frică, nesiguranță și incertitudine. Crima de la Telenești a ținut cu sufletul la gură o țară întreagă. Cum dispar persoanele fără urmă? Când alertăm poliția? În cât timp încep căutările și cât durează? Sunt femeile mai expuse riscului?

Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, vine de la 20:00, la „Moldova gândește LIVE” să răspundă la întrebările telespectatorilor.

Numărul de telefon va fi afişat pe ecran pe parcursul emisiunii.

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/LIVE/ Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Moldova gândește LIVE”
/LIVE/ Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu - invitatul de astăzi al emisiunii „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram