Noul an școlar era o zi de sărbătoare în Ucraina, dar invazia Rusiei a aruncat o umbră asupra acestei zile fericite. Acum, unitățile de învățământ din întreaga țară se întrec pentru a construi buncăre și adăposturi anti-bombă pentru elevi. Mulți profesori se tem că nu vor avea capacitatea de a oferi siguranță elevilor sau liniște sufletească părinților, în cazul în care școlile lor sunt atacate. „Școlile noastre nu sunt concepute pentru a fi folosite ca unități de apărare”, a declarat Serhii Horbaciov, ombudsmanul pentru educație al Ucrainei, potrivit CNN.
În Irpin, războiul a distrus părți ale școlii numărul 17, una dintre cele mai mari din oraș, în care învață peste 2.400 de copii cu vârste între 6 și 17 ani. Un proiectil a deteriorat acoperișul școlii și a spart toate ferestrele acesteia.
Găurile din pereți și podelele în culori vii ale școlii au fost reparate de atunci cu beton și ipsos. Cu ajutorul UNICEF, școala își reconstruiește adăpostul anti-bombe.
„Facem astfel încât să fie în siguranță și confortabil acolo, iar copiilor să nu le fie frică și părinții să fie calmi”, a declarat directorul școlii, Ivan Ptashnik, pentru CNN.
Dorința unui copil ucrainean înainte de începerea anului școlar
Anna Krasiuk, o elevă de clasa a IX-a, care a vizitat școala, a declarat pentru CNN că îi era dor de prietenii și profesorii ei.
„Îmi doresc foarte mult să merg la școală... visez să-mi îmbrățișez prietenii și să vorbesc”, a spus ea.
Alături de ea, elevul de clasa a II-a Ivan Pinciuk a spus că tot ce își dorește este ca „Ucraina să câștige și să moară Putin”.
La șase luni de la izbucnirea războiului, copii precum Anna și Ivan se pregătesc pentru un nou an școlar, într-un moment extrem de tensionat pentru Ucraina.
Luptele au afectat 2.300 din cele 17.000 de școli din Ucraina
Aproximativ 59% din toate școlile și universitățile nu vor fi pregătite să reia cursurile personale în septembrie, a declarat ministrul ucrainean al Educației, Serhii Shkarlet și nimeni nu știe câți studenți vor urma cursurile personale.
„Anul școlar va fi foarte dificil”, a spus Horbaciov. „Va începe în condiții imprevizibile și foarte dificile, când de fapt nu există un loc sigur în Ucraina, deoarece rachetele (rusești) pot lovi oriunde”.
O generație pierdută?
După doi ani de COVID și jumătate de an de război, profesorii se îngrijorează că decalajul de cunoștințe crește în rândul copiilor ucraineni.
În 2018, Programul OCDE pentru Evaluarea Internațională a Studenților (PISA), văzut ca o măsură cu autoritate a performanței elevilor, a înregistrat o diferență de doi ani și jumătate între elevii din zonele rurale și colegii lor din marile orașe din Ucraina, a declarat Oksana Matiiash, șefa Teach For Ukraine, o organizație educațională non-profit care formează și recrutează tineri profesori pentru a lucra în școli din comunitățile cu venituri mici.
PISA a constatat, de asemenea, că abilitățile medii ale tinerilor de 15 ani din Ucraina sunt mai mici decât în multe state membre ale UE. Deși nu a existat o evaluare recentă de la pandemie, Matiiash a spus că consideră că decalajele de învățare sunt extreme: „Mulți oameni din Ucraina nu își pot permite ajutor suplimentar pentru copiii lor - tutori, sprijin academic plătit, așa că mi-e teamă”.
Părinții vor trebui să decidă dacă se simt confortabil să-și trimită copiii înapoi la școală. Mulți sunt reticenți. Horbaciov a spus că cei care locuiesc în apropierea frontului de est au optat pentru învățarea online din cauza riscului constant de lovituri de artilerie și sirene de raid aerian, care au devenit parte din viața multor orașe ucrainene.
Și profesorii au avut de suferit
Războiul a provocat, de asemenea, un exod de creiere al profesorilor, 22.000 dintre cei 434.000 de profesori din Ucraina, dintre care majoritatea sunt femei, au părăsit țara, în timp ce mulți alții rămân strămutați în interior, a adăugat el.
Războiul a avut un efect devastator asupra vieților și perspectivelor copiilor. Cel puțin 361 de copii au murit de la începutul războiului, iar 1.072 au fost răniți, a spus Horbaciov.
Un sondaj din iunie, efectuat de guvernul ucrainean, estimează că 5,7 milioane de copii de vârstă școlară (între 3 și 18 ani) care trăiesc în Ucraina au fost afectați de război, dintre care se estimează că 2,8 milioane sunt strămutați în interior.
Cel puțin 6,3 milioane de oameni au părăsit țara, dintre care mulți sunt femei și copii, potrivit estimărilor Națiunilor Unite.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md