/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Ultima Oră! ANRE a aprobat un tarif la gaz de 15 lei și 18 bani pentru consumatorii finali

missing
28 ianuarie 2022, ora 15:35

Lanțul scumpirilor continuă! Tariful la gazul natural, pentru consumatorii finali, a crescut la 15 lei și 18 bani pentru un metru cub, cu tot cu TVA. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Noile tarife vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie. 

Anterior, Moldovagaz a cerut o majorare de până la 15 lei și 56 de bani pentru un metru cub de gaz. Directorul Moldovagaz a motivat necesitatea revizuirii tarifului prin creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. 

În prezent, tariful pentru gazele naturale, cu TVA inclus, este de 11 lei și 8 bani. 

Anterior, Guvernul a anunțat un pachet estimat la 1,6 miliarde de lei – compensații pentru consumul de gaze naturale în sezonul rece. Cea mai mare sumă – 770 de milioane de lei sunt destinate compensării creșterii tarifului la gaz. 

Potrivit prim – ministrei Natalia Gavrilița, compensarea cetățenilor pentru consumul de gaze naturale se va face în două etape. Pentru primii 50 m3 de gaz consumați se compensează 4.3 lei din tarif, iar pentru 50-150 m3 consumați – se compensează 3.2 lei din tarif.

După ce Moldovagaz a anunțat că va cere ANRE să majoreze tariful la gaz, Gavrilița a declarat că indiferent de decizia pe care o va lua Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, privind majorarea prețului, mecanismul de compensare va rămâne același. Astfel, tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaze naturale consumați de către consumatorii casnici nu se va schimba.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram