Federația Rusă se declară îngrijorată din cauza situației din stânga Nistrului și califică incidentele din ultimele zile drept „atentate teroriste” și „încercări de a implica regiunea în evenimentele din Ucraina”. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova.
„Suntem alarmați din cauza escaladării situației în stânga Nistrului, unde în ultimele zile au avut loc mai multe explozii. Catalogăm aceste acțiuni drept acte de terorism, care urmăresc destabilizarea situației din regiune. Așteptăm o investigație amănunțită și obiectivă a celor întâmplate”, a spus Zaharova.
„Condamnăm cu fermitate încercările de a implica Transnistria în ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Anterior, și liderul seăparatist Vadim Krasnoselski a declarat că atacurile au scopul de a atrage Tiraspolul în conflictul dintre Rusia și Ucraina. De cealaltă parte, Ucraina susține că evenimentele din stânga Nistrului sugerează că Moldova ar trebui „să aștepte oaspeți”. „Rusia vrea să destabilize regiunea transnistreană și sugerează că Moldova ar trebui să aștepte „oaspeți”, a declarat consilierul prezidențial de la Kiev, Volodimir Zelenski.
În seara de 25 aprilie, în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, așa zisul MGB, a avut loc o explozie. Nu se știe, deocamdată, sursa deflagrației. Presa din stânga Nistrului scrie că ar fi vorba de un atac cu lansatoare de grenade și că nu s-au înregistrat victime.
În scurt timp, staff-ul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) s-a întrunit în ședință de urgență, iar pretinsele autorități de la Tiraspol au instituit cod roșu de pericol terorist, pentru 15 zile. Membrii Consiliului de Securitate au stabilit un „nive critic” de securitate.
Iar miercuri dimineață, 27 aprilie, în apropierea depozitului de muniții de la Cobasna s-au auzit focuri de armă. Reprezentanții Biroului de Reintegrare au declarat pentru Ziarul de Gardă, că focurile armă au fost trase în afara Zonei de Securitate, la doi kilometri de Cobasna, de pe teritoriul ucrainean.
Biroul Politici de Reintegrare s-a autosesizat și împreună cu autoritățile de profil urmăresc îndeaproape evenimentele pentru a elucida toate circumstanțele.