Război în Ucraina, ziua 170: Explozii în regiunea Herson. Anunțul făcut de operatorul ucrainean de energie nucleară

social

Fostul director SIS, Vasile Botnari, își va petrece următoarele 30 de zile în Penitenciarul Nr.13

28 aprilie 2022, ora 17:20
Distribuie:

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, învinuit pentru îmbogățire ilicită, își va petrece următoarele zile în Penitenciarul nr. 13. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Chișinău care au admis recursul procurorilor anticorupție.

„Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis integral recursul procurorilor Procuraturii Anticorupție și au dispus plasarea în arest preventim pe un termen de 30 de zile în Penitenciarul nr.13”, a precizat pentru TV8.md, procurora Mariana Cherpec.

TV8.md reamintește că fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost plasat în arest la domiciliu pe 22 aprilie. Tot atunci procurorii au declarat că nu sunt de acord cu hotărârea instanței și vor cere plasarea acestuia în arest preventiv.

Pe 20 aprilie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au examinat demersul procurorilor anticorupție cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe o perioadă de 30 zile, în privința ex-directorului SIS, învinuit de îmbogățire ilicită.

Instanța nu a acceptat argumentele procurorilor care au prezentat probe ce justifică actualitatea riscurilor ce impun necesitatea aflării persoanei anchetate în arest preventiv și au dispus înlocuirea arestului preventiv, aplicat anterior în privința ex-direcotrului SIS, cu arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile.

În ziua următoare, procurorii anticorupție au contestat cu recurs încheierea judecătorului de instrucție, urmând ca asupra măsurii preventive să se expună deja magistrații de la Curtea de Apel Chișinău.

TV8 precizează că, la sfârșitul lunii martie, procurorii anticorupție au descins la fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari. Potrivit PA, Botnari este vizat într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită.

Mai exact, acesta este bănuit că în perioada anilor 2014-2019, deținând mai multe funcții de demnitate publică, în scopul de a-și ascunde veniturile pe care nu le putea justifica în mod legal, a pus în aplicare un plan infracțional ce consta în procurarea pentru sine a unor bunuri mobile și imobile prin intermediul unor persoane interpuse și înscrierea fictivă a dreptului de proprietate pe numele rudelor sau a persoanelor de încredere. 

Fostul director al SIS a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Acesta a dat declarații referitor la circumstanțele cazului, însă nu își recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii de care este bănuit.

Vasile Botnari a fost un apropiat al fostului lider PD Vlad Plahotniuc și singurul care a fost găsit vinovat în dosarul expulzării profesorilor turci și a achitat 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la CEDO drept prejudiciu și  380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea celor șapte profesori turci de la liceul „Orizont”. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram