/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

missing
01 februarie 2023, ora 18:05

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 343. Statele membre UE au avertizat Bruxelles-ul să nu ofere Ucrainei speranțe „nerealiste” în legătură cu o aderare rapidă la blocul comunitar, la summitul care va avea loc pe 3 februarie la Kiev. Pe fondul invaziei ruse asupra Ucrainei care durează deja de aproape un an, preşedintele Volodimir Zelenski insistă asupra planurilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană (UE), informează miercuri dpa.

Statele Unite pregătesc un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care ar urma să includă pentru prima dată rachete cu rază de acţiune mai mare, precum şi alte muniții şi arme, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani informați în acest sens. Totodată, ucrainenii evaluează că armata rusă ar putea relansa o ofensivă pe scară largă în următoarele săptămâni, poate chiar la împlinirea unui an de la debutul invaziei, pe 24 februarie. Între timp, luptele extrem de dure continuă în zona orașului ucrainean Bahmut, acolo unde soldații celor două armate se află, de multe ori, la distanță de câțiva metri în tranșee.

UPDATE Trupele ruse lovesc orașul Bakhmut din estul Ucrainei, transformându-l în ceea ce șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavlo Kyrylenko, a numit "o ruină totală", scrie CNN.

UPDATE Tancurile avansate nu împiedică negocierile, ci stabilesc condițiile în care acestea se vor desfășura. Decizia Occidentului de a trimite tancuri Leopard în Ucraina denotă hotărârea de a vedea Kievul câștigând războiul contra agresorului rus.

UPDATE O companie americană a anunțat că vinde Ucrainei două drone performante la un preţ simbolic de 1 dolar bucata. Compania face acest gest pentru a ajuta țara să se apere, în condițiile în care valoarea echipamentelor este de câteva zeci de milioane de dolari. Compania din Statele Unite ale Americii fabrică arme, iar cele două drone de tip Reaper MQ-9, au un cost este estimat la 32 de milioane de dolari bucata, potrivit Agerpres.

UPDATE Interdicţia privind exportul de petrol rusesc în ţările care aplică plafonarea de preţ stabilită de statele din G7, UE şi Australia, a intrat în vigoare miercuri, 1 februarie, scrie EFE.

UPDATE Preşedintele austriac Alexander van der Bellen a sosit miercuri la Kiev pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Ucraina, cu câteva săptămâni înainte de marcarea primului an de la începerea invaziei ruse în această ţară, transmite EFE.

UPDATE Cel puţin 220 de sportivi şi antrenori ucraineni şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei ruse. Războiul a afectat și multe baze sportive, peste 340 au fost afectate sau distruse, anunță Reuters.

UPDATE Preşedintele ales al Cehiei, Petr Pavel, spune că Ucraina ar trebui să fie primită în NATO imediat ce se termină războiul, afirmând că această ţară va avea, probabil, cea mai experimentată armată din Europa.

UPDATE Belarus a anunțat miercuri, 1 februarie, că forțele sale armate dețin de acum controlul autonom asupra sistemelor mobile de rachete balistice Iskander cu capacitate nucleară furnizate de Moscova, după ce artileriştii belaruşi au finalizat antrenamentele în Rusia, precum și exercițiile desfășurate pe teritoriul național, informează agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Jens Stoltenberg, șeful NATO, se teme că ar putea ieși la iveală o alianță nucleară între Rusia, China și Coreea de Nord și a avertizat că victoria rușilor în Ucraina va încuraja Beijingul.

UPDATE Rusia a afirmat, miercuri, că Statele Unite au distrus temeiul legal pentru Noul Tratat START de control al armelor, dintre cele două țări, dar că acest pact rămâne „foarte important” pentru Rusia, indiferent de situația actuală. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns după ce Statele Unite au acuzat, marți, Rusia, de încălcarea tratatului – ultimul pilon major al controlului armelor nucleare după Războiul Rece între cele două țări – prin refuzul de a permite activități de inspecție pe teritoriul său, potrivit Rador.

UPDATE Volumul livrărilor de gaze rusești prin Ucraina a crescut cu 20%, pentru prima dată în această lună. Pomparea gazului rusesc prin stația de măsurare a gazelor SMG Sudja a crescut cu 20%, față de ziua precedentă, a anunțat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, ale cărui afirmaţii sunt citate de Agenţia de presă RIA.

UPDATE Un tribunal din Moscova l-a condamnat miercuri pe jurnalistul Alexandr Nevzorov, declarat agent străin în Rusia, la opt ani de închisoare pentru răspândire de informații false despre armata rusă, scris agenția TASS. Jurnalistul, care a fost condamnat în absență, pentru că a fugit din Rusia, a scris în primele luni ale războiului despre bombardarea maternității din Mariupol și a publicat imagini cu civilii răniți în explozii, informații pe care Rusia le consideră false, notează Digi24.

UPDATE Reședința lui Ihor Kolomoiski, cel care a condus campania electorală a lui Vladimir Zelenski în 2019 și unul din cei mai bogaţi oameni din Ucraina a fost percheziționată miercuri de Serviciul pentru Securitatea Statului (SBU) din Ucraina. Motivul ar fi o anchetă în desfășurare privind posibile infracţiuni financiare, afirmă o sursă oficială neidentificată, citată potrivit Reuters de presa de la Kiev.

UPDATE Șeful Serviciului rus de Informații Externe, SVR, Serghei Narîşkin, a prognozat un eșec al Alianței Nord-Atlantice, după angajamentul mai multor state membre privind trimiterea de arme şi echipamente militare în Ucraina în valoare de miliarde de dolari. "NATO ridică miza pentru că încă visează la o înfrângere strategică a Rusiei. Dar asta nu se va întâmpla", a declarat el într-un interviu televizat pentru agenția de știri RIA, dat publicității miercuri. Șeful SVR  a reluat ironia propagată de mai mulți oficiali ruși de la începutul războiului, că "SUA și aliații lor sunt hotărați să se lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean", notează Antena3.

UPDATE Guvernatorul regiunii rusești Transbaikalia a anunțat recompense uriașe pentru soldații ruși care reușesc să captureze tancuri germane Leopard 2, dar și Abrams M1.Mai exact, soldații ruși din Teritoriul Trans-Baikal vor primi trei milioane de ruble (echivalentul a aproximativ 40.000 de euro) pentru un tanc de luptă principal Leopard 2 capturat. Distrugerea tancului va fi recompensată cu un milion de ruble, conform portalului de știri rus RBK, citat de Libertatea. 

UPDATE Un oficial regional rus care a stârnit o serie de reacții negative pentru că și-a petrecut vacanța în străinătate, în timpul războiului în desfășurare, a anunțat că se va oferi voluntar să lupte pe linia frontului din Ucraina, încercând astfel să-și "îndrepte" conduita, scrie The Moscow Times. Maxim Vasiliev, membru al adunării legislative din regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a fost criticat luna trecută pentru că a postat o înregistrare video cu el pe plajă, într-o stațiune balneară din Mexic, imaginile devenind rapid virale, noteză Libertatea.

UPDATE Racheta cu o rază de 150 de kilometri, care i-ar permite Ucrainei să lovească ținte până acum inaccesibile, face parte dintr-un nou pachet de ajutor de peste două miliarde de dolari pregătit de Washington, scrie Reuters.

UPDATE Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, afirmă că predarea limbii ruse ca a doua limbă străină în școlile lituaniene poate fi înlocuită cu predarea limbii poloneze, relatează Interfax.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării afirmă în evaluarea sa de miercuri privind războiul din Ucraina că generalii ruși ar fi îngrijorați de posibilitatea lansării unui atac ucrainean peste râul Nipru, în regiunea Herson, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-ar putea întâlni cu liderii american și polonez, Joe Biden și Andrzej Duda, la sfârșitul lunii februarie, cel mai probabil, pe teritoriul Poloniei – scrie publicaţia poloneză Dziennik Gazeta Prawna. 

UPDATE Bombardamentele masive de la Herson ar putea avea rolul de a afecta moralul civililor, susţine ministerul britanic al Apărării.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret de revocare din funcţie a primului adjunct al secretarului Consiliului rus de Securitate, Iuri Averianov. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice. Biroul Consiliului de Securitate a anunţat că Averianov, în vârstă de 73 de ani, ”a fost eliberat din funcție, din cauza expirării contractului său de funcționar public federal și transferul la un alt loc de muncă”. Averianov a fost numit asistent al președintelui Partidului Rusia Unită, Dmitri Medvedev, a informat partidul pe canalul său de Telegram, notează Rador.

UPDATE Autorităţile din Spania intenţionează să trimită între patru şi şase tancuri Leopard-2A4 de fabricaţie germană în Ucraina, a anunţat miercuri ziarul El Pais care citează surse guvernamentale.

UPDATE Cursa pentru desemnarea unui nou succesor actualului șef al NATO este în plină desfășurare, în condițiile în care mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, expiră în acest an, pe 1 octombrie. În acest moment, în contextul unui război în plină desfășurare în Ucraina, NATO are nevoie, mai mult decât oricând, de un „cap limpede” dar „puțini sunt cei potriviți pentru acest rol”, se arată într-o analiză realizată de Politico.

UPDATE În analiza sa zilnică, ISW arată că a estimat greșit culminarea ofensivei ruse spre Bakhmut, după cucerirea orașului Soledar, la începutul anului. Chiar dacă trupele private Wagner, care au condus aceste operații au fost epuizate în bătălii și ar fi atins probabil culminația, comandamentul rus a decis înlocuirea lor cu militari din armata regulată (probabil trupe aeorpurtate – VDV), ceea ce a permis continuarea ofensivei. ISW mai arată că asta nu înseamnă că o cădere a Bakhmut ar fi iminentă, “deși comandamentul ucrainean ar putea alege să efectueze o retragere în loc să riște pierderi inacceptabile”, notează Biziday.

UPDATE Tot mai mulți ruși încearcă să scape de mobilizare, unii plătind sume uriașe pentru a nu fi trimiși să luăte pe frontul din Ucraina. În localitățile din provincie, costul „pierderii” dosarelor bărbaților mobilizați la centrul de înrolare costă 400.000 de ruble, relatează cercetătorul independent Chris Owen. “În afara Moscovei, serviciul de a „pierde” pur și simplu un dosar la biroul de înrolare militară costă în jur de 400.000 de ruble (5.666 de dolari). În capitală, prețul este mai mare”, notează B1.

UPDATE „Între Soledar și Bahmut, după ce am fost urmăriți de o dronă rusească, două obuze au aterizat la doar 20 de metri de noi”, a relatat Andreas Papadopoulos, corespondent al postului public Česká Televize (CT) pe frontul din Ucraina, informează Blesk. Incidentul s-a consumat pe 26 ianuarie, iar echipa a scăpat teafără „O crimă”, a scris Papadopoulos, pe Twitter, în condițiile în care echipa CT purta pieptarele care evidențiau că este vorba de jurnaliști, scrie Libertatea.

UPDATE Rusia şi Belarus desfăşoară încă o săptămână de exerciţii militare comune, a declarat Ministerul belarus al Apărării, cel mai recent semn de cooperare între aliaţii vecini, în contextul invaziei Moscovei în Ucraina, scrie CNN.

UPDATE Între timp, Ministerul rus al Apărării a decis relocarea forțelor Wagner pe Frontul de Sud, o mișcare ce poate avea fie explicații obiective, care țin de epuizarea acestora, fie un scop politic: “Ar putea să încadreze structura tradițională de comandă militară rusă ca singurul învingător în jurul lui Bakhmut, presupunând că forțele ruse vor lua în cele din urmă orașul”, arată ISW, care urmărește rivalitatea dintre finanțatorul Grupului Wagner, Evghenii Prigojin, și ministrul rus al Apărării. “Probabil Ministerul rus al Apărării urmărește să submineze influența Grupului Wagner, în ciuda dependenței Armatei Ruse de armata privată a lui Prigojin, care a susținut din iulie și până acum frontul din jurul Bakhmut, înregistrând pierderi îngrozitoare pentru câștiguri teritoriale minime”, mai arată ISW. O altă explicație a trimiterii trupelor Wagner pe Nipru, în apropiere de Herson, ar putea fi acordarea unei perioade de refacere, după pierderile grele suferite la Soedar și Bakhmut, notează Biziday.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că ţara sa preconizează un ajutor militar pentru Ucraina, propunând totodată să medieze în conflictul dintre Kiev şi Moscova, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că "va discuta" cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski despre cererile sale de asistenţă militară suplimentară, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE Pe Frontul de Sud, forțele ruse au continuat operațiunile ofensive localizate, ]n apropiere de Vuhledar, un ora; minier din vestul Donețk, aflat la joncțiunea cu Zaporojie și Frontul de Sud. Statul Major ucrainean a raportat că forțele sale au respins atacurile rusești în apropierea orașului, iar bloggerii militari ruși au publicat imagini cu confruntări de tancuri rusești și ucrainene, în această bătălie care consumă de mai bine de o săptămână resurse militare ale ambelor tabere, potrivit Biziday.

UPDATE Importurile de cereale ieftine din Ucraina afectează fermierii din România și alte cinci state din regiune, susțin oficiali guvernamentali. Cele șase state din Europa centrală au cerut urgent măsuri Uniunii Europene.

UPDATE Rusia a furnizat anul trecut Europei o cantitate de 17 milioane de tone de gaze lichefiate (GNL), în creştere cu aproximativ 20% faţă de volumele livrate în 2021, ceea ce a permis compensarea parţială a scăderii exporturilor de gaze naturale ruseşti prin conducte, arată datele publicate marţi de platforma Refinitiv Eikon, care aparține de Bursa de la Londra, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina se pregătește de o escaladare majoră din partea Rusiei, poate chiar în următoarele două-trei săptămâni, a declarat principalul oficial prezidențial ucrainean pe zona de securitate, Oleksiy Danilov, pentru Sky News.  

UPDATE Ucrainenii estimează că rușii au pierderi mari, iar vremea nefavorabilă le limitează eficiența ofensivei. În bătălia de la Vuhledar, Rusia a adus infanteria navală din Flota Pacificului. ISW arată că această ofensivă pe Frontul de Sud nu va aduce beneficii Armatei Ruse, deși ar putea dezvolta o nouă axă de avas în regiunea Donețk. “Cu toate acestea, dezvoltarea unei noi axe de înaintare este puțin probabil să întărească alte ofensive rusești din estul Ucrainei, din cauza lipsei aparente de coordonare operațională generală între aceste ofensive separate și a distanțelor dintre ele. ISW a evaluat anterior că o ofensivă rusă localizată în zona Vuhledar face parte dintr-un efort mai amplu de dispersare a forțelor ucrainene de-a lungul liniei frontului în Ucraina și de a stabili condițiile pentru o ofensivă rusă decisivă în vestul regiunii Lugansk. Forțele ruse ar trebui probabil să activeze o ofensivă pe scară largă din vecinătatea orașului Donețk pentru a genera coerență operațională între ofensivele din jurul Vuhledar și operațiunile de la Bahmut. ISW nu a observat nicio dovadă a pregătirilor ruse pentru a lansa o astfel de ofensivă”, scrie Biziday.

UPDATE Şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că rușii nu vor lua decizia de a folosi arme nucleare în războiul declanşat împotriva Ucrainei, fiindcă înțeleg că acest lucru va duce la prăbușirea statului lor. 

UPDATE Lawrence Freedman, un istoric britanic specializat în relații internaționale, politică externă și strategie a scris mai multe lucrări despre Războiul Rece și operațiuni militare. Într-un interviu dat la Radio Europa Liberă, el consideră că un acord de pace complet în Ucraina este aproape imposibil în acest moment, iar Putin nu are nicio șansă să câștige războiul, notează Ziare.com.

UPDATE Statele Unite pregătesc un pachet de ajutoare militare în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Reuters, citând două surse oficiale americane, care cunosc situația. Pachetul ar urma să includă, pentru prima oară, rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum și alte muniții și armamente. Pe front, avansurile Rusiei sunt nesemnificative, iar forțele ucrainene continuă să respingă atacurile ruse în jurul Bahmutului.

UPDATE Iulia Timoșenko, 62 de ani, deputat, lider al partidului Batkivșina și fost premier al Ucrainei (2005, 2007-2010), a petrecut primele săptămâni din ianuarie în Dubai, Emiratele Arabe Unite, arată o investigația a jurnalistului Mihalo Tkaci, publicată în Ukrainska Pravda. Politiciana a explicat, într-un interviu pentru CH Media, preluat de Blick, că i s-a făcut dor de fiica și de nepoți, pe care a fost să-i viziteze, notează Libertatea.

UPDATE Ministrul rus de externe rus Serghei Lavrov a confirmat marţi că omologul său american Antony Blinken i-a transmis un "mesaj" în care cere Moscovei să-şi retragă trupele din Ucraina şi să pună capăt campaniei militare în ţara vecină, relatează EFE, potrivit Agerpres. Mesajul lui Blinken i-a parvenit prin intermediul şefului diplomaţiei egiptene, Sameh Shoukry, care s-a întâlnit marţi cu Lavrov la Moscova, după ce luni avusese o întâlnire cu Blinken la Cairo. "Confirm. Am auzit din nou că Rusia trebuie să înceteze, că Rusia trebuie să plece şi atunci totul va fi bine", a afirmat Lavrov într-o conferinţă de presă după întâlnirea cu ministrul egiptean de externe. Potrivit acestuia, 'Rusia este pregătită să asculte orice propuneri serioase menite să rezolve situaţia actuală în cel mai larg context'.

UPDATE Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 31 ianuarie.

UPDATE Statele Unite vor anunța "în curând" un nou ajutor de securitate pentru Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Olivia Dalton, anunță CNN, potrivit Rador.

UPDATE Fost ministru al Apărării în Republica Moldova, Anatol Șalaru a declarat marți, la Antena 3, că Rusia este interesată de răsturnarea Guvernului de la Chișinău și instalarea unui nou Guvern „obedient Moscovei”.

UPDATE Cel mai devastator război din ultimii 80 de ani a fost declanșat de Putin în Ucraina, unde s-au pierdut zeci de mii de vieți omenești, iar distrugerile sunt catastrofale. Însă, acesta produce și un efect de bumerang, în care președintele rus a deschis calea pentru aderarea Ucrainei la NATO, susține Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii.

UPDATE Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul orașului Bahmut pe 31 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a raportat că au avut loc 42 de angajamente între forțele ucrainene și cele rusești în zona Bahmutului în ultimele 24 de ore.

UPDATE Ucraina a protestat marți pe lângă ambasadorul Ungariei în privința comentariilor „disprețuitoare” pe care le-a făcut premierul ungar Viktor Orban, îndemnând Budapesta să înceteze ceea ce Kievul a numit retorică anti-ucraineană, transmite Reuters. 

UPDATE Premierul ucrainean Denis Şmîhal confirmă marţi organizarea unui summit Ucraina-Uniunea Europeană (UE) - vineri -, la Kiev, la o zi după ”consultări interguvernamentale” între Kiev şi Comisia Europeană (CE), care vor avea loc ”pentru prima oară în istoria noastră”.

UPDATE Pe 5 decembrie 2022, țările UE, G7 și Australia au plafonat prețul petrolului rusesc exportat, în plus față de interzicerea livrărilor de țiței ale Moscovei în Europa. Acum, pe 5 februarie, mașina de făcut bani a lui Putin primește o nouă lovitură puternică din partea Occidentului prin interzicerea importurilor de produse petroliere din Rusia și a limitării prețului acestora, notează Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marţi că nu a terminat modificările în rândul oficialilor superiori şi că cei care nu se conformează standardelor stricte vor fi demişi, anunță Rador.

UPDATE Bulgaria și Turcia discută problema livrărilor de gaze către Macedonia de Nord, România și Moldova prin hub-ul de gaze propus de Rusia în Turcia, relatează Agenția Anatolia, citată de Interfax, scrie publicația Dnevnik, potrivit HotNews.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, marţi seară, în discursul adresat națiunii, că pregăteşte noi reforme în Ucraina, care vor schimba realitatea socială, juridică şi politică în multe feluri.

Război în Ucraina, ziua 342: Redislocare de forțe. Kievul susține că a spulberat un mit, iar SUA exclud livrarea de avioane
Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”
Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale

Prim-ministrul Japoniei va întreprinde la începutul lui mai un turneu diplomatic în Franţa şi în ţări din America Latină

missing
26 aprilie 2024, ora 14:43

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, se va deplasa săptămâna viitoare în Franţa, apoi în Brazilia şi în Paraguay, în condiţiile în care arhipelagul nipon caută să-şi întărească legăturile cu America Latină, a anunţat vineri biroul său de presă, informează AFP, citat de Agerpres.

Turneul său de şase zile, de miercurea viitoare până pe 6 mai, va începe la Paris, unde va avea o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în marja unei reuniuni a consiliului Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care va fi prezidat anul acesta de Japonia.

Apoi, Kishida va lua avionul spre Brazilia, pentru o întrevederi cu preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

"Anul acesta, Brazilia prezidează G20 şi Peru prezidează APEC (forumul Cooperării Economice Asia-Pacific). Acesta este anul Americii Latine şi acesta este centrul de atenţie al lumii", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al guvernului nipon Yoshimasa Havashi.

"Japonia vrea să profite de această oportunitate pentru a-şi întări relaţiile cu ţările Americii Latine", a adăugat el.

În timpul întrevederii sale cu Lula, Kishida ar urma să semneze un acord de cooperare bilaterală asupra unor subiecte precum schimbările climatice, decarbonizarea şi alte probleme de mediu, potrivit agenţiei de presă Kyodo News.

Prim-ministrul nipon ar urma să fie însoţit de o delegaţie formată din reprezentanţi a circa 40 de companii nipone, care speră să încheie contracte importante în domeniul tehnologiilor verzi, potrivit cotidianului economic Nikkei.

Luna trecută, gigantul nipon în domeniul auto Toyota a anunţat un proiect de investiţii de 11 miliarde de reali (2 miliarde de euro) pentru întărirea producţiei sale de vehicule hibride în Brazilia. 

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram