Vladimir Kovali, tatăl deputatei Olesea Stamate, a reprezentat în instanță doi dintre condamnații care au solicitat eliberarea din închisoare în baza modificărilor la Legea amnistiei și în ambele cazuri, cererile au fost respinse. Declarațiile au fost făcute de Stamate, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
Deputata a subliniat că tatăl său este un avocat independent, care își alege singur clienții:
„Plecând de la faptul că eu nu țin agenda tatălui meu și el, în calitate de avocat, decide singur pe cine reprezintă sau nu, dar deoarece mi-au fost aduse anumite acuzații în spațiul public, precum că aș fi avut un interes personal în această lege, explic foarte clar: tatăl meu a reprezentat doi dintre condamnații de la Penitenciarul Rezina și ambii au fost respinși la aplicarea atât în instanța de fond, cât și instanța de apel.
Astfel, orice acuzații aduse mie sau tatălui meu cu privire la anumite interese și legate de Legea amnistiei sunt absolut nefondate”.
ZdG scrie că în unul dintre demersurile pentru eliberarea interlopului Iurie Radulov, alias „Babior” - condamnat la detenție pe viață pentru 10 omoruri la comandă și 11 tentative - apare și numele avocatului Vladimir Kovali.
Radulov a fost eliberat pe 10 martie 2025 prin decizia Judecătoriei Orhei, după ce executase efectiv peste 25 de ani de închisoare. Cererea de eliberare a fost susținută de penitenciarul unde era deținut. În fața judecătorului, Radulov, care a fost apărat de avocata Tatiana Lozovscaia, a spus că a respectat regulile, nu a fost agresiv și a cerut să fie eliberat condiționat, promițând că nu va dezamăgi.
Decizia de eliberare a fost publicată abia pe 3 aprilie, aproape la o lună după încheiere. ZdG a observat că, spre deosebire de alte cazuri, pedeapsa pe viață nu pare să fi fost comutată înainte de eliberare. Pe 16 martie 2025, Radulov a părăsit Republica Moldova fără restricții, potrivit poliției.
Potrivit ZdG, până în aprilie 2025, cel puțin șapte condamnați pe viață au fost eliberați din închisoare în urma modificărilor aduse legii amnistiei în 2021.
TV8.md amintește că Olesea Stamate a fost exclusă pe 4 aprilie din Partidul Acțiune și Solidaritate, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. Am contactat-o pe Stamate pentru o reacție, dar nu ne-a răspuns la apeluri. Ulterior, pe Facebook, deputata a declarat că toate acțiunile sale au fost corecte și legale și că are sufletul împăcat.
Tot pe 4 aprilie, deputații PAS au adoptat modificări la Legea amnistiei, conform cărora persoanele condamnate pe viață nu vor mai putea ieși din pușcărie decât după 30 de ani. Totodată, persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.
Și șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Anatolie Falca, a demisionat. Premierul Dorin Recean i-a cerut să plece imediat din funcție în urma scandalului privind Legea amnistiei. Ministerul Justiției a emis ordin privind asigurarea interimatului instituției de către Alexandru Adam, în prezent director adjunct al ANP.
Săptămâna trecută, interlopul Alexandru Sinigur, condamnat acum 19 ani la detenție pe viață, a fost eliberat din penitenciar. Acest lucru a fost posibil după ce în 2023, avocatul a reușit să obțină reducerea pedepsei până la 30 de ani, în baza unor modificări legislative elaborate un an mai devreme, ca mai apoi să se plângă în instanță pe condițiile inumane din penitenciar și să fie eliberat de după gratii. Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat decizia, iar Curtea de Apel Nord a admis recursul și a respins cererea de eliberare a lui Sinigur.
Pe 3 aprilie, Alexandru Sinigur, alias „Синий”, a fost reținut de poliție. Potrivit IGP, Sinigur figurează într-o altă cauză penală, bănuit de omor.