Fostul procuror Eugen Rurac, care a instrumentat dosarul pornit în 2016 împotriva actualei președinte a Curții Constituționale, Domnica Manole, dar a renunțat trei ani mai târziu la învinuiri, consideră că decizia instanței, care a dispus ca ex-magistratei să îi fie achitate prejudicii morale de 800 de mii de lei, este una ilegală. Declarația a fost făcută la solicitarea TV8.
„Și asta pentru că art. 3 din Legea nr.1545 privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale Procuraturii și ale instanțelor judecătorești stipulează că, acțiunile procesuale pentru care poate fi despăgubită persoana sunt: reținerea, perchezițiile, arestul, măsuri speciale de investigații etc. Domnica Manole nu a avut nicio măsură de constrângere și nu a fost supusă vreo-unei limitări în drepturi (nici măcar nu i-a fost interzis să părăsească țara)”, a spus Rurac.
Mai mult, Eugen Rurac este de părere că magistratul Petru Harmaniuc a dispus încasarea în beneficiul Domnicăi Manole a unei sume prea mari, drept despăgubiri morale.
„Atrag atenția și la cuantumul despăgubirii, care este exagerat de mare, în coraport cu alte cazuri de acest gen, dar și cu practica CEDO unde sumele acordate despăgubiților sunt cu mult mai mici”, a mai menționat fostul procuror Eugen Rurac.
De altfel, și Ministerul Justiției are o opinie similară și a anunțat că va contesta la Curtea de Apel Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău aspectul ce se referă la cuantumul despăgubirii.
Ministerul Justiției urmează să îi achite fostei magistrate Domnica Manole, în prezent președinta Curții Constituționale, prejudicii de 800 de mii de lei, după ce a fost învinuită pe nedrept pentru pronunțarea unei hotărâri care ar fi fost contrare legii, în „dosarul referendumului”.
Decizia a fost pronunțată miercuri, 8 februarie, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, de magistratul Petru Harmaniuc. În acest dosar, ex-judecătoarea a fost achitată 3 ani mai târziu, după ce procurorul de caz, Eugen Rurac, acum șef de secție la Centrul Național Anticorupție, a renunțat la acuzațiile penale.
În instanță, Domnica Manole, prin intermediul avocatei Angela Popil, a solicitat un prejudiciu moral estimat la suma de un milion de lei „cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, procuraturii și instanțelor de judecată, materializate în tragere ilegală la răspundere penală”.
Totodată, Manole a cerut compensarea cheltuielilor de asistență juridică suportate la examinarea cauzei civile, în mărime de 5 000 lei. Instanța a dispus încasarea în beneficiul Domnicăi Manole, din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției, a sumei de 4500 de lei cheltuieli de judecată.