Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

De unde a luat fiul lui Vlad Filat banii pe care i-a confiscat Marea Britanie? „Este un băiat mare, are afaceri foarte serioase”

missing
21 februarie 2023, ora 06:50

Fostul prim-ministru Vlad Filat susține că fiul său, Luca Filat, ar fi dovedit o parte din proveniența banilor pe care Marea Britanie i-a confiscat. Filat a mai precizat că nu are afaceri comune cu Luca și că acesta „este un băiat mare, are afaceri foarte serioase”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 20 februarie a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.

„El a dovedit proveniența la o parte din bani, o altă parte pur și simplu nu a putut dovedi, pentru că... nu știu. Ca să fiu sincer și foarte sincer, cu el nu am vorbit detaliat despre asta. Nu are nicio legătură cu Moldova. Este un băiat mare, are afaceri foarte serioase. Nu avem afaceri în comun sau ceva de genul ăsta. Este fiul meu, dar asta nu înseamnă că nu poate avea afaceri proprii. Dacă ar fi încălcat ceva sau dacă ar fi fost ceva penal, ar fi fost pedepsit penal”, a subliniat Vlad Filat.

„În primul rând, nu sunt banii mei. În al doilea rând, acești bani nu au nicio legătură cu Moldova sau cu toate aceste lucruri care s-au întâmplat aici. Bineînțeles, cu un student ei s-au lămurit foarte repede acolo în Marea Britanie, dar sunt alte persoane care par a fi mai serioase, mai complicat. 

Încă o dată, nu a existat nicio urmărire penală, a fost pur și simplu o investigație economică. Ei după lege au un astfel de instrument: iată tu ai cheltuieli suspecte și trebuie să demonstrezi de unde ai acești bani”, a spus ex-premierul.

Întrebat dacă intenționează să ceară returnarea banilor, Filat spune că: „el este cel care trebuie să se ocupe de aceste lucruri, sunt afacerile lui”. 

„Comunicăm rareori, dar, încă o dată, este o persoană independentă, lucrează, își trăiește viața”, a adăugat fostul prim-ministru.

Cât despre sursele de venit care-l ajută să trăiască, Vlad Filat a menționat: „trăiesc, nu așa cum aș fi vrut, dar eu slavă Domnului sunt sănătos, la moment. Pot gândi, pot lua careva decizii și să câștig pentru viață”.

TV8.md reamintește că ordinele prin care s-a dispus să fie înghețate trei conturi deținute de Vlad Luca Filat au fost emise în mai 2018, după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vlad Filat.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările HSBC au arătat că conturile și cheltuielile de viață ale lui Vlad Luca au fost finanțate de companii din alte țări, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate și în rețeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile.

După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Vlad Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume impunătoare de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200.000 de lire sterline cumpărat de la o reprezentanță Mayfair.

În anul 2019, magistrații Southwark Crown Crown, una din instanțele de judecată din Londra, au respins apelul lui Luca Filat, fiul fostului premier al țării, Vlad Filat, prin care a atacat decizia Curții Magistraților de a-i îngheța trei conturi de aproape jumătate de milion de lire sterline. 

În 2021, ambasadorul britanic Steven Fisher și ministrul de pe atunci al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, au semnat un Memorandum de Înțelegere între Guvernul Regatului Unit și Guvernul Republicii Moldova privind restituirea fondurilor ilicite confiscate de la Luca Filat.

Autoritățile britanice au renunțat la dreptul de a reține aceste fonduri în beneficiul Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalității Organizate și au acceptat, în schimb, să returneze acestă sumă Guvernului Republicii Moldova. Este vorba 458.068 de lire sterline. 

Cu acești bani au fost angajați 543 de asistenți personali pentru o perioadă de 4 luni. Aceștia au îngrijit de persoane cu dizabilități severe, acoperind o parte din necesitățile foarte mari de angajare a îngrijitorilor.

Suma confiscată a ajuns pentru remunerarea timp de patru luni a asistenților personali, însă majoritatea îngrijitorilor au continuat să lucreze pe tot parcursul anului 2022, fie datorită finanțării suplimentare de la bugetul de stat, fie datorită alocărilor din bugetele raionale. 

Ce a făcut Guvernul cu cele 458 de mii de lire sterline, confiscate de britanici de la Luca Filat
Fiul ex-premierului Filat, forțat de o judecătorie din Londra să predea aproape jumătate de milion de lire sterline

Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.

/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/LIVE/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/LIVE/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Femeile, plătite cu salarii mai mici decât bărbații: Ce arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii
/VIDEO/ Femeile, plătite cu salarii mai mici decât bărbații: Ce arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii

/VIDEO/ Inundațiile i-au lăsat fără apă: „E murdară, e neagră, fântâna s-a umplut aproape”

missing
19 septembrie 2024, ora 20:07

Inundațiile provocate de ploile abundente a acutizat criza de apă potabilă de calitate. Autoritățile susțin că peste o sută de fântâni din Cantemir, Leova și Hîncești pot fi contaminate cu reziduuri și recomandă oamenilor să identifice surse alternative de apă până la dezinfectare. Care este situația de la Hîncești, aflăm din reportajul ce urmează. 

„Ne aflăm în Hîncești, acolo unde ploile din acest weekend au afectat calitatea apei potabile. Oamenii nu o pot consuma deoarece izvoarele ar putea fi contaminate. Autoritățile locale recunosc problema, însă nu o pot soluționa pentru că pompierii și auto specialele sunt ocupate cu pomparea apelor din gospodăriile inundate”.

Deși sunt conștienți că se expun anumitor riscuri de sănătate, pentru unii localnici apa din fântâni rămâne a fi potabilă. 

„- Beți apă de aici de la fântână?
- Bem, de unde să bem din altă parte?
- Dar în ultimul timp ploile, nu credeți că au murdărit apa din fântâni?
- Desigur că s-au murdărit, trebuiesc curățite, trebuie cu soluții ceva de adăugat în
fântână.
- Păi de ce mai beți apa dacă ea nu e bună de băut?
- Mai cumpărăm de la magazin când avem bani, dar dacă nu, de nevoie, suntem
nevoiți să folosim și de asta”.

„Ca toată lumea, folosesc, folosesc și eu dar eu am văzut, i-am spus soției că apa deja e murdară, e neagră, fântâna s-a umplut aproape”.

Autoritățile locale susțin că vor soluționa problema oamenilor din banii primăriei. Doar că la câteva zile de la ploile torențiale, vorbele rămân doar planuri.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică avertizează că, mai ales în sudul țării, viiturile au răspândit apele reziduale prin grădini și fântâni. În acest context, medicii recomandă cetățenilor să nu mai folosească apa din fântâni până la dezinfectarea lor. La fel se recomandă o atenție mai mare la igiena mâinilor după orice lucru prin gospodărie. Respectarea normelor sanitare vine să prevină răspândirea bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastrointestinale. 

„Deci recomandările generale sunt consumul de apă potabilă, sigură, din apeduct, dacă este acces, apă îmbuteliată, sau apă fiartă și răcită, de asemenea, se recomandă insistent utilizarea apei fierte sau apei sigure pentru pregătirea bucatelor și alimentelor, de asemenea, se recomandă spălarea cu apă curată deci legumele și fructele înainte de a fi consumate, mai ales dacă au fost inundate acum sau din cauza ploilor date oricum trebuie curățate sau spălate preliminar”, a spus șef direcție ANSP, Vadim Rață.

Calculele oficiale arată că urma ploilor din weekend au fost inundate peste o sută de fântâni publice și private, în mare parte în raioanele Cantemir, Leova și Hîncești. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/LIVE/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/LIVE/ Președintele Parlamentului, Igor Grosu - invitatul emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8!
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.