/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

social

/VIDEO/ Drama lui Vladimir, un băiețel care de 10 ani e țintuit la pat după un accident. „Vreau să-l aud spunând mama”

26 februarie 2023, ora 11:25

Pentru o familie, ziua de 23 mai 2013 a rămas ca o gaură neagră, din care și acum se chinuie să iasă. În acea zi, un taximetrist l-a lovit pe mezinul familiei și pe bunică, în timp ce traversau regulamentar, pe o trecere de pietoni din sectorul Botanica al Capitalei. După acel impact puternic, copilul a suferit traumatisme extrem de grave, iar medicii să fereau să spună dacă va supraviețui sau nu. 

Vladimir însă a rămas în viață, dar de 10 ani este țintuit la pat. Nu poate respira și mânca independent. Familia are nevoie încontinuu de bani, pentru intervenții chirurgicale și pentru proceduri de reabilitare. Urmează imagini și detalii cu puternic impact emoțional! 

Această fotografie a fost făcută cu doar câteva ore înainte de cumplitul accident. Era o zi caldă de mai. Vladimir, pe atunci în vârstă de cinci ani, se oprise din drum ca să se joace cu un câine. Seara, pe o trecere de pietoni, viața lui a luat o întorsătură fatală.

„Eram pe linia de separare. Eram în spatele mamei soacre, la câțiva centimetri de ea. Soacra îl ducea pe Vova în brațe. Era o mașină, un taximetrist, se deplasa cu o viteză atât de mare încât nu a estimat distanța dintre banda lui și cea de separare. În consecință, Vova a fost smuls din mâinile soacrei. Ea a căzut pe loc. Era inconștientă. Eu nu reușeam că înțeleg ceva. Încercam să-l găsesc pe Vova. Soacra stătea jos, iar eu îl căutam pe copil”, ne-a povestit mama lui Vladimir, Olga Zavațki.

Băiețelul a fost lovit atât de tare încât a fost aruncat la circa 60 de metri de locul impactului, lângă un magazin. Un martor al accidentului a dat peste el. Abia de mai respira. 

„Martorii au chemat salvarea. Au venit medicii și deja la spital mi s-a spus că traumatismele sunt foarte grave, el deja nu mai respira. Intrase în comă. Am ajuns la spitalul Ignatenco, medicii au încercat imediat să-l stabilizeze, l-au conectat la respirație artificială, pentru că nu mai respira, era în comă. A doua zi, i s-a făcut o intervenție chirurgicală. Tot craniul era distrus și creierul începuse să se... Medicii au fost nevoiți să-i înlăture o bucată din craniu. Peste două zile, o altă bucată a fost înlăturată. Apoi, i-a fost montată o traheostomă, pentru că nu respira independent. Dacă sincer, nu mai știu câte intervenții i-au fost făcute. Poate 40, poate 50”, spune mama băiatului.

Copilul s-a aflat în comă un an, timp în care părinții lui nu-și pierdeau speranța că într-o bună zi, Vladimir va redeschide ochii: „E o minune că a rămas în viață și că, după 10 ani, trăiește. I-a revenit vederea, auzul. Da, nu poate mânca, nu poate vorbi, nu poate ține capul. E ca un copil mic de tot, dar sunt bucuroasă că este alături și mă bucură cu ochii lui frumoși. Așa-i, Vova? Îl înțeleg perfect. Știu când vrea să doarmă, când vrea să se uite la desene, când îl doare ceva, capul sau mâinile. Nu știu cum, dar îl înțeleg fără cuvinte”. 

Acum, pe Vladimir îl doare locul unde este montată gastrostroma, tubul prin care copilul primește mâncarea. Tubul trebuie schimbat, dar acest lucru se face la o clinică din Germania. Acum o săptămână, familia a fost invitată acolo, dar cheltuielile se ridică la 9 mii de euro, bani pe care familia nu-i are la momentul de față. 

De altfel, veniturile lor sunt din salariul femeii de asistentă parentală, din pensia de dizabilitate și din salariul soțului. Însă, oricum nu fac față necesităților, mai ales că soții au și o fiică studentă: „Cât n-ar lucra soțul, oricum nu ne ajunge, pentru că fiecare zi de tratament costă”. 

Copilul își petrece ziua mai mult privind televizorul. Mama lui spune că-i plac desenele animate, dar îi dă să privească și emisiuni informative. Vladimir însă nu stă închis în casă. Cu ajutorul mamei sale, iese des pe afară, pe la magazin, spital ori merge și în ospeție. În acest fel, femeia crede că fiul ei se va recupera mai repede, iar faptul că are parte de socializare îl ajută emoțional. 

„- Nu ne pierdem speranța, clar că au trecut mulți ani, 10. - La ce sperați acum? - Îmi doresc să se ridice în picioare. Aș vrea să-l aud cum îmi spune mama. Sau măcar să simtă gustul mâncării”. 

Am surprins și noi momentul în care băiatul lua prânzul. Olga a luat legumele și a făcut o supă pentru el. Dar, i-a dat mâncarea nu cu lingura, ci cu o seringă. 

„Așa mănâncă, da? - Da, nu simte gustul mâncării, dar nu e flămând. Și așa e de 10 ani, nu simte ce gust are mâncarea”.

Deși, aparent, Olga s-a resemnat cu starea lui Vladimir și cu soarta lui, deseori, răsfoiește albumul de fotografii. Se întoarce la imaginile din primii lui ani de viață. Pe atunci, era un băiețel ghiduș și veșnic pus pe șotii. 

„Era un băiețel vesel, tata lucra pe camion, iată-l. Uitați-vă câte fotografii. Aici era cu o zi până la accident, era la Grădina Botanica. Un copil foarte interesant. Iar aici e deja după ce a ieșit din comă”, ne-a arătat mama lui Vladimir.

Șoferul vinovat de producerea acestui accident teribil nu a făcut pușcărie și nu a plătit daune familiei distruse. Olga ne-a spus că, deși a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiție la 4 ani de închisoare într-un penitenciar de tip deschis, judecătorii l-au scutit de achitarea despăgubirilor. Și asta pentru că, în momentul pronunțării sentinței, el era căsătorit cu o femeie care, la rândul ei, avea un copil cu dizabilitate. 

„Nu s-a apropiat niciodată, nu s-a interesat cum se simte copilul. El, de fiecare dată, spunea așa: „Eu nu am făcut-o intenționat. Dacă era să fie intenționat, dar nu a fost așa, ce vreți de la mine?” Atât. Nici măcar nu știu ce i-aș spune. Nu ne ajută în niciun fel. Nimeni nu a vrut să provoace o asemenea nenorocire. Dar, chiar dacă nu ai bani, vino, eu merg la reabilitare singură cu Vova, în taxi. Îl duc în brațe. E foarte greu. Ajută-mă măcar să-l urc în taxi din apartament”, a menționat mama. 

Pentru că cheltuielile financiare pentru tratamentul lui Vladimir sunt mari și depășesc veniturile familiei, din când în când, Olga cere ajutor de la oamenii cu inimă mare. Spune că fără susținerea lor, Vladimir nu era așa cum îl vedem acum. 

O altă susținere financiară considerabilă, familia a primit-o de la Biroul Național al Asigurătorilor Auto, care, prin Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, a oferit un milion de lei. 

„După un timp, am fost telefonați și ne-au spus că ni se va oferi un milion de lei. Nu-mi venea să cred. Și acum îmi dau fiorii. Au cerut avocatului un cont bancar pentru a transfera banii. Am venit, am intrat la director. Să spun că am fost șocată, e puțin spus. E posibil și în Moldova să primești despăgubiri de acest fel, în condițiile în care copilul nu este asigurat. Imediat, ne-au fost transferați banii. De bucurie, a doua zi am transferat toți banii clinicii din Germania. Peste o lună, am fost în Germania pentru proceduri de reabilitate și operație. O lună și jumătate am plătit tot ce era nevoie”, ne-a spus Olga.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Accident cu 13 morți, la Morenii Noi. După 11 ani, oamenii încă așteaptă să li se facă dreptatea
/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
/VIDEO/ Bucurie pentru fanii Harry Potter: Figurina unui personaj din film, suspendată deasupra Tower Bridge
/VIDEO/ Bucurie pentru fanii Harry Potter: Figurina unui personaj din film, suspendată deasupra Tower Bridge

/VIDEO/ Cutremur în justiție? Jumătate din judecătorii CAC refuză testul integrității. „Nu vom avea succes fără suficienți magistrați”

missing
03 mai 2024, ora 17:38

Doar jumătate din cei 40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău (CAC) au acceptat să treacă filtrul integrității. Anunțul a fost făcut de Comisia Vetting, la o zi după ce 20 de judecători și-au depus cererile de demisie la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Plecările în masă de la CAC ar putea crea un blocaj în examinarea dosarelor și luarea unor decizii definitive, crede șefa Procuraturii Anticorupție, invitată aseară la „Cutia Neagră”.

„Cu toții ne dorim sentințe definitive, inclusiv cu închisoare și confiscări, asta înseamnă o CAC funcțională, pentru că CAC emite decizia executorie și dacă nu avem suficienți judecători la CAC asta e posibil sa dureze și mai mult până ajungem la finalitate la nivelul de apel. Asta înseamna că va dura și mai mult să avem decizii definitive. Nu o să avem succes dacă nu o să fie suficienți judecători, care să poată examina dosare voluminoase și complexe”, a declarat Veronica Dragalin.

Comisia Vetting a anunțat pe 11 aprilie că începe evaluarea Curților de Apel și a expediat notificări pentru 40 de judecători ai Curții de Apel Chișinău, pe care i-a informat cu privire la inițierea procedurii de evaluare, conform criteriilor de integritate financiară și etică. 

După procesarea corespondenței cu subiecții, Comisia anunță că intră în următoarea etapă a evaluării, cea a colectării de date, cu 20 din cei 40 de judecători CAC notificați. 

În perioada care urmează, Comisia va colecta informații relevante pentru evaluare, având acces la sistemele informaționale cu datele necesare pentru realizarea procesului de verificare și va solicita informații de la entități publice și private. De asemenea, Comisia poate primi și analiza informații transmise anonim care vizează subiecții sau alte persoane implicate în evaluare, cu condiția ca acestea să fie specifice, relevante și suficient de întemeiate pentru a fi verificate. 

Subiecții evaluării vor fi examinați de Comisie în două complete formate din trei membri.

Amintim că cererile de demisie a 17 judecători de la Curtea de Apel Chișinău au fost introduse pe agenda ședinței din 7 mai a CSM. Solicitat de TV8, președintele CSM, Sergiu Caraman a menționat că, după aprobarea cererilor de demisie a celor 17 judecători, situația de la Curtea de Apel va deveni una complicată întrucât, în instituție vor rămâne să activeze 20 de judecători. 

Membrii CSM iau în calcul transferul judecătorilor de la alte judecătorii: „Evident că lucrurile la Curtea de Apel se complică tare și evident că lucrurile pot fi ameliorate reieșind din competențele care sunt atribuite CSM, pentru că CSM are competența de a transfera temporar judecători de la primele instanțe la Curtea de Apel”. 

Vettingul, organizat de Comisia de Evaluare, este procesul de verificare a integrității unor categorii de judecători și a candidaților ce aspiră la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și în Colegiile CSM, de către un organ ad-hoc, format din experți naționali și străini. Comisia Vetting analizează și stabilește dacă subiecții au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au adoptat sau nu acte arbitrare, dacă au admis conflicte de interese, dacă și-au declarat onest averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor. Legea prevede că judecătorii care nu vor să treacă evaluarea externă au dreptul să plece din sistem. 

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram