/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie

social

/VIDEO/ Din Camerunul însorit au venit în Moldova: Povestea studenților care adoră limba română și poeziile lui Vieru

19 martie 2023, ora 13:30

Fiecare al zecelea student care învață în Republica Moldova este străin. Cu alte cuvinte, din totalul de 57 de mii de studenți, mai mult de 5000 sunt veniți din alte țări. Deși nu cunosc mare lucru despre țara noastră, odată ajunși aici, încearcă să se adapteze și să se integreze în societate. Am cunoscut și noi niște tineri studenți care au venit de pe alt continent și fac parte dintr-o alta cultură. Mai exact, din Camerun, de pe coasta de vest a continentului african. 

Aceștia învață limba romană pentru a putea sa se descurce în Chișinău mai ales că unii își doresc să rămână aici pentru a munci sau pentru a-și întemeia familii. Au avut doar cuvinte de laudă despre cum au fost primiți aici, fiind impresionați de felul în care au fost acceptați. Sunt dornici de a învață lucruri noi, de a cunoaște limba, istoria și cultura poporului nostru.

Datorită acestei înregistrări, mii de moldoveni au aflat despre grupul de studenți din Camerun, care învață la Academia de Studii Economice a Moldovei. Era în preajma Crăciunului, iar colindul ales - „Florile Dalbe” - este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute în spațiul nostru. O lună mai târziu, același grup de studenți a participat la un alt moment poetic. Tinerii au recitat poezii la un eveniment în memoria lui Grigore Vieru. 

Înainte de a începe să vă spunem poveștile acestor tineri care au venit tocmai până în Moldova, începem cu localizarea țării lor natale. Camerunul se află în partea de vest a Africii centrale, pe coasta oceanului Atlantic și are o populație de 27 de milioane de locuitori și cu un produs intern brut, pe cap de locuitor, de 1,6 mii de dolari, de circa 3 ori mai puțin decât al Republicii Moldova. Lipsesc iernile, temperatura medie anuală fiind de 31 de grade. Februarie este luna cea mai caldă.

Unii dintre ei se află în Moldova de câteva luni, alții - de câțiva ani. Toți însă au același dor pentru țara natală. Înainte de a ne lăsa să-i cunoaștem, ne-au intonat imnul național al Camerunului.

Fabrice a ales Republica Moldova, la recomandarea unui prieten din Camerun, care a studiat aici și a rămas impresionat de modul nostru de viață.

„- Prietenul meu mi-a spus că viața e ușoară și pot studia ușor aici. - Știai ceva despre Moldova înainte să ajungi aici? - Doar puțin. Știam că este lângă România și Ucraina. Dar nimic altceva. Nu știam despre cultura și oamenii de aici. Dar prietenul meu mi-a spus că este un loc foarte bun unde pot să studiez”.

Pentru Fabrice, s-a adeverit că prietenul său a avut dreptate. Și el a rămas plăcut surprins de țară noastră și de oamenii de aici.

„În Moldova, oamenii sunt foarte ospitalieri. Mă simt aici exact ca în Camerun, singura diferență este că nu am familia și prietenii lângă mine. Dar moldovenii cu care mă întâlnesc și interacționez aici, mă fac să uit de dor. Mă simt aici ca acasă”, ne-a spus unul dintre studenți, Fabrice Ezo'o Eba'a. 

A venit în Moldova pentru a studia economia. Nu pentru că acasă nu ar fi putut. La noi, spune el, are posibilitatea să studieze mult mai în profunzime acest domeniu: „În țara mea, nu există economie atât de specializată. Dacă pot să compar studiile din Moldova cu cele din Camerun, pot să spun că, în Moldova pot să studiez în profunzime economia, în amănunt. Mult mai mult decât în țara mea”.

Ne-a povestit că unele obiceiuri alimentare ale moldovenilor l-au surprins: „Eu nu obișnuiesc să mănânc cartofi, acasă nu prea mâncam. Aici am fost nevoit să mănânc și deja îmi place. În Moldova, toți oamenii mănâncă cartofi, pregătiți în multe feluri”.

La fel ca Fabrice, și Patricia a venit în Republica Moldova pentru a studia economia. Dar spre deosebire de el, tânăra vrea să rămână aici, pentru a locui și a munci.

„Țara pentru mine este interesantă. Eu consider că aceasta e bine. Oamenii sunt ospitalieri, profesorii noștri se comportă foarte bine cu noi. Este adevărat că nu suntem obișnuiți cu frigul, dar îmi place mult în Moldova. După Camerun, care este țara mea de baștină, îmi place mult Moldova”, ne-a povestit o studentă, Patricia Laure Maffee Jokue.

Pe Evador l-a impresionat Chișinăul, dar și ospitalitatea moldovenilor. E pasionat de călătorii și ar vrea să facă o carieră din asta, pentru a-și asigura viața pe care și-o dorește.

„Cred că trebuie să învăț mult. Aș vrea să am o activitate care să-mi permită să călătoresc, eu iubesc să călătoresc. Îmi doresc să am mult succes în activitatea mea, pe care să o fac din plăcere, din pasiune. Și asta mă va ajuta să câștig mulți bani și să fiu independent”, a spus un alt student, Evador Jieufack Tedjoute.

Alberic e pasionat de automobile și de motoare. Pentru a studia acest domeniu, a ales să vină în Republica Moldova.

„Am ajuns aici grație unui prieten din Camerun, care a studiat în Moldova la fel ca mine. Și într-o discuție cu el, am ajuns la concluzia că ar fi interesant pentru mine să vin și să studiez aici”, a menționat Alberic Josse Kwekam Wendji.

Pentru cei care ar dori să facă o călătorie în Camerun, au avut câteva cuvinte de prezentare a țării: „Aș putea prezenta Camerunul în câteva cuvinte. Culorile drapelului nostru sunt verde, roșu și galben cu o stea de aur deasupra. Camerun este o țară mare, cu multe regiuni și departamente. Avem situri turistice, plaje, avem meniuri diferite în funcție de triburi. Populația noastră este foarte ospitalieră”.

Studenții din Camerun află despre Republica Moldova și învață limba română datorită Luciei Cepraga, care este coordonatorul lor. 

„Cu studenții străini este ceva specific să lucrezi, pentru că, pe lângă competențele profesionale de a preda limba română unor străini, intervine componenta culturală. Prin limbă încercăm să transmitem și cultura țării noastre. Îmi place foarte mult că, atunci când lucrezi cu ei, simți că ei vor lucrul ăsta, că vor să cunoască. Dacă au neclarități, încercăm prin exemple să precizăm anumite lucruri”, a relatat doctorul în filologie, Lucia Cepraga.

Uneori, studenții i se confesează și caută afecțiune și înțelegere. E ușor de înțeles de ce,sunt departe de casă și duc dorul familiilor și al prietenilor: „Nu am alte posibilități de a-i ajuta și de a-i susține atunci când sunt departe de casă, decât să-i încurajez că totul va fi bine și trebuie să gândim pozitiv. Astea sunt instrumentele mele, prin comunicare. Încerc de fiecare dată să-i integrez cultural sau social”.

Au existat și cazuri în care studenții au renunțat la cursuri, alegând să se întoarcă acasă. Unii - de voie, alții - de nevoie.

„Pe alocuri, cineva legal nu a reușit să rezolve anumite formalități. Am avut studenți care nu s-au regăsit în mediul nostru. Chiar și studenților din Camerun, în permanență le este frig și m-au întrebat unde este zăpada, pentru ei zăpada este ceva deosebit”, ne-a spus Lucia Cepraga. 

Pe lângă limbile oficiale - engleza și franceza, în Camerun sunt peste 280 de limbi diferite. 

„Salut, eu sunt Patricia. Am venit în Moldova ca să învăț limba română, pentru a putea munci și locui aici. Și mai ales, pentru a mă întoarce la un moment dat în țara mea și a ajuta la dezvoltarea ei”.  

„Eu mă numesc Evador și am venit în Moldova, mai exact în Chișinău, ca să studiez management și să învăț limba română”. 

Ca și în Republica Moldova, în Camerun se dansează mult. Sunt peste 200 de dansuri tradiționale. Pe unul ni l-au arătat și nouă. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Pensionari norvegieni, voluntari în Moldova! Cum ajută o organizație norvegiană bătrânii și persoanele cu dizabilități din Selemet
/VIDEO/ Cioplește durerile țăranilor în lemn: Povestea unui meșter de valoare din valea Nistrului Orb
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”
/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfântul Gheorghe. De ce în această zi se caută comori: Tradiții și obiceiuri
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfântul Gheorghe. De ce în această zi se caută comori: Tradiții și obiceiuri
/VIDEO/ Militarii ucraineni au marcat pentru al treilea an Paștele sub amenințarea războiului. Păscuțele, trimise cu drona pe front
/VIDEO/ Militarii ucraineni au marcat pentru al treilea an Paștele sub amenințarea războiului. Păscuțele, trimise cu drona pe front
/VIDEO/ Incendiu masiv la Dănceni: 20 de hectare, distruse de flăcări. Ce spun oamenii
/VIDEO/ Incendiu masiv la Dănceni: 20 de hectare, distruse de flăcări. Ce spun oamenii

/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”

missing
06 mai 2024, ora 22:59

De la bucătar, la meșter popular. Este povestea lui Sergiu Capița, un tânăr din satul Tănătari din raionul Căușeni, care din pandemie și până în prezent, dă o nouă viață lemnului. Tânărul confecționează vase pentru bucătărie, dar și diferite accesorii din lemn. Deși venitul pe care îl obține din această muncă este unul modest, satisfacția este mult mai mare și îl motivează să continue să facă ceea ce îi place. Și pentru că lucrările sale sunt deosebite, Sergiu are parte de clienți care îi apreciază munca.

După 15 ani petrecuți în bucătărie, Sergiu Capița a decis să se reprofileze. Pandemia de Covid 19 l-a ajutat să înțeleagă că satisfacția pe care o primește atunci când mânuiește lemnul, îi dă formă și culoare, nu se compară cu nimic.

„După ce s-a început pandemia am rămas fără serviciu și am început altă tematică, am îndrăgit-o, am văzut pe internet și alți meșteri care lucrează cu strungul și am îndrăgit această meserie. Chiar fiind în calitate de bucătar. nu căutam rețete pentru bucătărie, eu căutam cum ar trebui să lucrez cu lemnul, pentru că pasiunea mea deja era lemnăritul, nu bucătăria”.

Meşterul face veselă pentru bucătărie, diferite accesorii din lemn, dar crează și icoane și tablouri arse în lemn. Tânărul care nu a fost inițial admis la o şcoală de meserii, din cauză că nu vede cu un ochi, confecţionează în prezent adevărate opere de artă. Chiar dacă își știe treaba la perfecție, Sergiu mai are parte și de provocări, care vin din partea clienților. Recent a confecționat și o covată, care a adus multă bucurie unei familii.

„A fost o provocare de la un client, deja un client permanent, doamna și-a dorit o covată ca la bunica, a fost prima mea covată dintr-o bucată de lemn, prima experiență, mi-a reușit, doamna a avut răbdare, nu ma grăbit, lemnul încă era verde, s-a uscat în pod câteva luni”.

Mai mult, Sergiu Capiţa a reuşit să se angajeze în satul vecin. El predă copiilor în cadrul unui atelier mânuirea strungului şi lucrul în lemn. În atelierul amenajat de el, petrece timp zilnic, spune că cel mai greu este procesul de uscare a lemnului, după asta totul se face rapid.

Fiecare lucrare finisată îl bucură mult pe tânăr și îl motivează și mai mult să continuie să creeze și să dea o nouă viață lemnului.

„Când faci o lucrare și o finisez cu succes sau fac ceva nou, am dispoziție tare bună, vreau să dansez”.

Imediat ce lucrarea este gata, fiecare obiect confecționat este tratat cu ulei de in și ceară de albine. Cu toate merge la târguri, acolo unde lumea rămâne impresionată de fiecare obiect în parte.

„Este interesată și impresionată, nu le vine să creadă că așa obiecte interesante și frumoase pot fi făcute în Moldova. Este sănătos, este lemn natural, tratat cu ulei de in și ceară de albine, nu este nimic toxic și dacă străbunei noștri au mâncat din ele și au fost mai sănătoși și au trăit mai mult, cred că se merită de mâncat din vase de lemn”.

Chiar dacă nu este cea mai profitabilă afacere, tânărul spune că muncește din plăcere.

„Ca profit este destul de bine, lucrezi din plăcere, nu neapărat pentru un profit mare, îmi place ceea ce fac și mă strădui să lucrez din plăcere, ca să nu stau mereu stresat sau grăbit, trebuie să am eu satisfacție”.

Prețul lucrărilor confecționate de Sergiu pornește de la câteva zeci de lei și poate ajunge până la 1500 de lei, în funcție de dimensiunea și complexitatea lucrării.

Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram