/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 821: Lupte grele și condiția lui Putin pentru un armistițiu! Rusia e cu ochii pe R. Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie

06 mai 2024, ora 21:52

Președintele rus Vladimir Putin a dispus organizarea „în viitorul apropiat” a unor exerciţii nucleare la care vor participa în special trupe poziţionate în apropiere de Ucraina. El susține că acesta este un răspuns la „ameninţările” occidentale faţă de Moscova. Între timp,  armata rusă a lansat un atac aerian cu drone „Shahed” și bombe aeriene ghidate asupra regiunilor Herson și Sumî. Atacul aerian a fost respins în mare parte de apărarea ucraineană, care a anunțat că a distrus 12 din cele 13 drone trimise de forțele ruse asupra regiunii Sumî. Potrivit autorităților locale ucrainene, în orașul Sumî s-au auzit mai multe explozii, fiind vizată infrastructura civilă a localității. Atacul a afectat temporar alimentarea cu energie a unor zone din regiune.

Pe de altă parte, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Viaceslav Gladkov a transmis luni, 6 mai, că în urma unor atacuri cu drone ucrainene 6 persoane au murit și că alte 35 au fost rănite, relatează Reuters. Totodată, agenţiile europene de informaţii au avertizat guvernele lor că Rusia pregăteşte acte violente de sabotaj pe întreg continentul, în timp ce se angajează într-un conflict permanent cu Occidentul, scrie FT. Rusia a început deja să pregătească mai activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi deteriorări ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără a fi aparent preocupată de producerea de victime civile, consideră oficialii serviciilor de informaţii. Totodată, ziarul La Repubblica notează că NATO va interveni, dacă Rusia decide să invadeze și Republica Moldova.

UPDATE NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova, care şi-a motivat această decizie în urma declaraţiilor unor oficiali occidentali şi implicării crescânde a Occidentului de partea Ucrainei în conflictul cu Rusia, transmite Agerpres.

UPDATE Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, armistiţiu care ar putea fi de asemenea un prilej pentru căutarea unor soluţii de încheiere a respectivelor conflicte, transmite agenţia EFE. Cei doi lideri au exprimat această poziţie într-o declaraţie comună acordată presei la Paris, după o întrevedere în care au abordat chestiuni internaţionale şi comerciale de interes bilateral.

UPDATE Trupele ruse încearcă să străpungă apărarea Ucrainei şi să ajungă în oraşele Pokrovsk şi Kurakhove din regiunea Doneţk, a declarat comandantul-şef Oleksandr Sîrskîi pe 6 mai. Vorbind la televiziunea naţională, un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Sudice, a declarat că trupele Moscovei au încercat fără succes să ia cu asalt poziţiile ucrainene de trei ori, pierzând patru tancuri în acest proces, scrie Mediafax.

UPDATE Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, se opune participării unor reprezentanţi ai UE la ceremonia de reînvestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care se desfăşoară marţi la Moscova, scrie Antena3.

UPDATE Uniunea Europeană a început să lucreze la înfiinţarea unui nou birou pentru inovaţie în domeniul apărării la Kiev, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, la 6 mai, în cadrul Forumului UE-Ucraina pentru industriile de apărare.

UPDATE Rusia aruncă o bombă de 1.500 de kilograme asupra unui sat din regiunea Harkov, potrivit Mediafax. Forţele ruse au lovit regiunea Harkov cu o bombă FAB-1500 lansată din aer pentru prima dată de la începutul invaziei, a raportat poliţia regiunii Harkov pe 6 mai.

UPDATE Autoritățile de la Kiev au reușit în cele din urmă să obțină modificările dorite în legea mobilizării, dar soldații de pe front spun că trimiterea unor recruți fără experiență în locul lor însemnă că mulți nu se vor mai întoarce. „Trebuie regândită mobilizarea”, cred soldații ucraineni care luptă de aproape 2 ani.

UPDATE Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat într-un interviu publicat luni de cotidianul Il Messaggero, că sancţiunile economice împotriva Rusiei au eşuat şi cere Occidentului să încerce mai degrabă să negocieze o soluţie diplomatică cu preşedintele Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat luni arestarea unui bărbat acuzat că plănuia să comită atacuri explozive împotriva unor instanţe de judecată, în numele Ucrainei, relatează AFP, potrivit News.ro.

UPDATE Federația Rusă se confruntă cu o nouă problemă, după ce efortul de a susține invazia Ucrainei a adus Moscova sub sancțiuni economice din partea țărilor bogate. Nevoia de a trimite soldați pe front accentuează problemele din rândul forței de muncă, așa că firmele din sectorul energetic nu reușesc să găsească personal, arată analiștii. În jur de 20% din produsul intern brut al Rusiei vine din petrol și gaze.

UPDATE Xi Jinping, preşedintele chinez a pledat luni, 6 mai, la Paris, ca ţara sa şi Uniunea Europeană să-şi consolideze coordonarea strategică şi să rămână partenere, în pofida diferendurilor multiple, de la comerţ la Ucraina, relatează AFP.

UPDATE UE intenționează să interzică partidelor politice și think-tank-urilor să accepte finanțare rusă ca parte a celei mai recente runde de sancțiuni împotriva Moscovei, a informat Bloomberg pe 6 mai, relatează Kyiv Independent.

UPDATE FSB a anunţat luni, 6 mai, arestarea unui bărbat acuzat că plănuia să comită atacuri explozive împotriva unor instanţe de judecată, în numele Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE Alexander Graf Lambsdorff, ambasadorul Germaniei în Rusia, “a fost chemat în Germania pentru consultări și va rămâne la Berlin timp de o săptămână, apoi se va întoarce la Moscova”. Potrivit lui Kathrin Deschauer, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, “guvernul german ia foarte în serios acest incident, pe care îl cataloghează drept un comportament împotriva democrației noastre liberale și a instituțiilor care o susțin”. Decizia a fost luată în contextul în care atacurile cibernetice ale Rusiei asupra statelor europene au escaladat, pe fondul războiului din Ucraina, scrie Biziday.

UPDATE Rusia a pierdut 475.300 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei. Acest număr include 1.040 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.380 de tancuri, 14.213 vehicule blindate de luptă, 16.477 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.250 de sisteme de artilerie, 1.057 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 791 de sisteme de apărare aeriană, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9.683 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE După ce Rusia a început să își ferească navele mari ale Flotei Mării Negre de atacurile cu drone ale ucrainenilor și le-a mutat, Ucraina a început să atace ambarcațiunile mai mici ale Kremlinului. Astfel, în zorii zilei de 6 mai, ucrainenii au distrus o barcă de mare viteză clasa Mangust, care ar costa aproximativ 3 milioane de dolari, potrivit Ukrainska Pravda

UPDATE Xi Jinping şi Emmanuel Macron îşi exprimă angajamentul pentru rezolvarea crizei din Ucraina şi continuarea investiţiilor în Franţa. Macron salută decizia Chinei de a nu vinde arme către Moscova şi mulţumeşte pentru sprijinul în promovarea unui armistiţiu olimpic. Priorităţile întâlnirii includ stabilirea unor reguli echitabile în schimburile comerciale şi coordonarea în rezolvarea crizelor regionale, notează Mediafax.

UPDATE În contextul escaladării conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociul, a fost făcut un clasament al armelor nucleare. Potrivit statisticilor, cel mai dotat stat din punct de vedere al forțelor nucleare este Rusia, urmat de SUA și China.

UPDATE Uniunea Europeană mizează pe China pentru ca aceasta să-şi folosească influenţa pe lângă Rusia astfel încât să convingă Moscova să nu mai continue războiul în Ucraina şi de asemenea să tempereze ameninţările nucleare ruseşti venite în contextul acestui război, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul unui întrevederi tripartite la Paris cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu cel francez Emmanuel Macron, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

UPDATE Rusia a avertizat luni Marea Britanie că, dacă Ucraina va folosi arme britanice pentru a lovi teritoriul rus, Moscova ar putea riposta prin atacuri asupra instalaţiilor şi echipamentelor militare britanice amplasate atât în Ucraina, cât şi în alte ţări, relatează Reuters.

UPDATE Armata rusă concentrează trupe și echipamente pentru o operațiune ofensivă împotriva orașului Harkov și nord-estului Ucrainei, constată analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii de la ISW îl citează pe expertul militar ucrainean Kostiantin Mașoveț, potrivit căruia Moscova a adunat aproximativ 50.000 de soldați în regiunile Belgorod, Briansk și Kursk, situate la granița cu Ucraina. Acești soldați fac parte din Grupul de Forțe Nord. O informație similară a fost făcută publică de un analist militar rus, scrie Libertatea.

UPDATE Aflat de un sfert de secol la conducerea Rusiei, Vladimir Putin va începe marți un nou mandat de şase ani ca preşedinte care exercită o putere extraordinară, cu semne clare de autoritarism, în plin război de agresiune împotriva Ucrainei şi având relaţiile cu Occidentul mai tensionate ca niciodată, inclusiv în ceea ce priveşte ameninţarea nucleară, transmite News.ro.

UPDATE  Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, în contextul în care Moscova este acum în confruntare deschisă cu SUA şi aliaţii lor, a declarat luni un diplomat rus, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Rusia şi-a intensificat producţia de armament şi SUA estimează că va fabrica în acest an mai multă artilerie decât toate cele 32 de state membre ale NATO împreună. „Suntem acum într-un stadiu de confruntare deschisă care, sper eu, nu va duce la un conflict armat direct”, a declarat trimisul diplomatic Grigori Maşkov pentru agenţia rusă RIA.

UPDATE Armata rusă a anunţat luni că a ocupat două sate ucrainene, unul în zona regiunii Doneţk din est, unde înregistrează progrese rapide, şi altul în regiunea Harkov (nord-est), un nou semn al avansului său în detrimentul trupelor Kievului, relatează AFP, citată de digi24. Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că soldaţii săi au „eliberat” localitatea Soloviove, din apropiere de Oceretîne, a cărei ocupare a revendicat-o duminică. În ultimele săptămâni armata rusă a avansat rapid în această zonă situată în apropiere de Avdiivka, oraş căzut în februarie. Ministerul rus a mai precizat că trupele sale au cucerit Kotliarivka, în regiunea Harkov. O parte importantă a acestei regiuni, frontalieră cu Rusia, a fost ocupată de armata Moscovei în urmă cu peste doi ani, înainte de o primă contraofensivă a Kievului în toamna lui 2022.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus organizarea „în viitorul apropiat” a unor exerciţii nucleare la care vor participa în special trupe poziţionate în apropiere de Ucraina. El susține că acesta este un răspuns la „ameninţările” occidentale faţă de Moscova, relatează AFP şi Reuters, citate de digi24. „În cursul exerciţiului vor fi luate o serie de măsuri pentru a se antrena pentru pregătirea şi utilizarea de arme nucleare nestrategice”, a anunţat ministerul Apărării într-un comunicat publicat pe Telegram. Acest antrenament vizează „menţinerea pregătirii armatei”, în urma „declaraţiilor provocatoare şi ameninţărilor anumitor responsabili occidentali faţă de Rusia”, a adăugat comunicatul. Unităţi de rachete din Districtul militar de sud şi forţe navale vor participa la exerciţii, potrivit Ministerului rus al Apărării.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinpin, va purta luni discuţii la Paris cu omologul său francez şi cu preşedinta Comisiei Europene. Întâlnirea va fi dominată de războiul din Ucraina şi relaţiile comerciale. Preşedintele Emmanuel Macron va încerca să îl convingă pe domnul Xi să îi folosească influenţa în Rusia, pentru a determina Kremlinul să pună capăt invaziei, notează Rador.

UPDATE Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), Ucraina ar trebui, după ce a început să primească asistența militară din SUA, să preia inițiativa pe câmpul de luptă cât mai curând posibil în acest an. Oficialii americani au anunțat sprijinul pentru noile operațiuni contraofensive ucrainene în 2025, deși ISW continuă să creadă că Ucraina ar trebui să preia inițiativa pe câmpul de luptă cât mai curând posibil, deoarece inițiativa Federației Ruse pe front în 2024 îi oferă mai multe avantaje.

UPDATE Fosta câştigătoare ucraineană a concursului Eurovision, Jamala, a declarat că ţara sa „nu-şi poate permite” să boicoteze concursul de cântece, deoarece are nevoie de această ocazie pentru a reaminti Europei de invazia Rusiei, scrie The Guardian, citată de News.ro.

UPDATE Un fond de urgenţă al Uniunii Europene, creat în 2012 în contextul crizei financiare, ar putea fi răspunsul pentru decidenţii politici: un fond care ar putea fi investit în apărare. Franţa şi statele baltice vor fi probabil în prima linie a susţinerii acestei idei. Cei 20 de miniştri de Finanţe din zona euro ar trebui să fie de acord, scrie Mediafax.

UPDATE Pentru prima dată de la începutul războiului, NATO, într-o manieră foarte confidenţială şi fără comunicate oficiale, a stabilit cel puţin două linii roşii, dincolo de care ar putea exista o intervenţie directă în conflictul din Ucraina, scrie La Repubblica, citat de Mediafax. Ziarul subliniază că în acest moment nu există planuri operaţionale care să prevadă trimiterea de trupe, ci doar evaluări privind posibile planuri de urgenţă în cazul în care ar exista implicarea unor terţe părţi în război. Cancelariile europene urmăresc cu profundă îngrijorare evoluţia ofensivei ruseşti din Donbas.

Prima "linie roşie" este participarea directă sau indirectă a unei terţe părţi în conflictul din Ucraina. O eventualitate însoţită de temeri. Şi care se învârte în jurul posibilităţii ca Rusia să străpungă liniile de apărare ale Kievului. Graniţa ruso-ucraineană, la urma urmei, este foarte lungă şi vulnerabilă. Trupele lui Zelenski nu mai sunt capabile să o controleze în întregime. Dar adevăratul coşmar se referă la posibila pătrundere în nord-vest. De ce? Pentru că ar crea un coridor între Kiev şi Belarus. O opţiune tactică considerată recent plauzibilă de mai mulţi analişti aliaţi. Minskul ar fi astfel încorporat direct în competiţia militară. Trupele şi arsenalul său ar fi decisive pentru Moscova. Iar această împrejurare nu ar putea decât să activeze apărarea în favoarea Ucrainei, conform ziarului italian La Repubblica.

A doua linie roşie se referă la o provocare militară împotriva ţărilor baltice sau a Poloniei, sau la un atac ţintit împotriva Republicii Moldova. Nu este vorba neapărat de o invazie, care ar putea urma unei ofensive asupra Odesei, ci poate fi doar de un atac militar pentru a testa reacţia occidentală. O tentativă care ar putea fi făcută şi pentru a testa capacitatea de reacţie a frontului aliat într-o fază de posibilă confuzie: sezonul electoral din Europa şi SUA ar putea determina Kremlinul să creadă că NATO este distrasă. Cu toate acestea, Alianţa Nord-Atlantică nu ar fi dispusă să tolereze o astfel de agresiune.

Pentru a înţelege delicateţea momentului, trebuie îndreptată atenţia spre frontul estic. Cancelariile europene urmăresc cu profundă îngrijorare evoluţia ofensivei ruseşti din Donbas. Posibilitatea unui colaps militar al trupelor lui Zelenski nu mai este exclusă. De aceea, devine vital pentru liderii occidentali să îi transmită un mesaj clar lui Vladimir Putin: una este să pătrunzi în teritoriile estice, cu totul altceva este să cucereşti capitala sau să implici state terţe în război. Cu alte cuvinte: Ucraina nu poate pierde, iar NATO este pregătită să intervină direct pentru a împiedica prăbuşirea administraţiei de la Kiev.

La Repubblica relatează despre o strategie pregătită şi trupe desfăşurate în caz de urgenţă. De-a lungul flancului estic (ţările baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România) NATO poate conta deja pe peste 100.000 de soldaţi, între cei deja desfăşuraţi şi cei care ar urma să fie mobilizaţi în câteva zile în cadrul "Forţei de Răspuns". Într-o lună, a explicat recent şeful Statului Major polonez, aceştia ar putea fi dublaţi, iar în şase luni triplaţi.

UPDATE Personalul militar rus a fost condamnat pentru 116 crime în 2023, a raportat Mediazona, un site de știri local. Este o creștere de aproape 900% față de anul precedent, când au existat 13 condamnări, a spus Ministerul Apărării din Marea Britanie pe X. Datele au provenit din statisticile publicate de Direcția Judiciară a Curții Supreme privind activitatea instanțelor pentru anul 2023, a spus Mediazona.

UPDATE Finlanda şi-a testat cu succes capacitatea de a gestiona o economie de război şi a început să depoziteze echipamente militare în afara graniţelor naţionale, în timp ce ţara nordică renumită pentru nivelul său ridicat de pregătire face faţă unei Rusii din ce în ce mai agresive, notează ZF.

UPDATE O măsură drastică luată de SUA împotriva băncilor care finanţează comerţul cu bunuri pentru invazia lui Vladimir Putin în Ucraina a îngreunat mult mai mult circulaţia banilor în şi din Rusia, potrivit unor înalţi oficiali occidentali şi finanţişti ruşi, scrie FT. Volumele schimburilor comerciale ale Moscovei cu parteneri-cheie precum Turcia şi China s-au prăbuşit în primul trimestru al acestui an, după ce SUA au vizat băncile internaţionale care ajută Rusia să achiziţioneze produse esenţiale pentru a-şi ajuta efortul de război.

UPDATE În noaptea de duminică spre luni, trupele ruse au atacat regiunea Sumî cu 13 UAV-uri de atac Shahed-131/136, 12 drone inamice au fost distruse de apărarea aeriană ucraineană. „Ca urmare a acțiunilor combinate de luptă, 12 UAV-uri de atac inamice au fost distruse în regiunea Sumî de către grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei”, a transmis Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk.

UPDATE Rheinmetall a lansat recent ideea formării unui consorţiu european de arme pentru a concura mai bine cu rivalii americani, în timp ce grupul german de apărare şi-a expus ambiţiile globale într-o industrie în plină expansiune, transmite Reuters.

UPDATE Rușii au lansat un atac aerian asupra instalațiilor energetice din regiunea Sumî, a transmis Oleksiy Drozdenko, șeful administrației militare regionale, relatează Ukrainska Pravda. Ulterior, mai multe explozii s-au auzit în orașul Sumî. „Toate serviciile de urgență sunt pe teren. Lucrările de recuperare sunt în curs. Consecințele atacului urmează să fie clarificate”, a transmis Oleksiy Drozdenko.

UPDATE Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, a luat, într-o intervenție la postul Ren TV, peste picior mesajul de Paște al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că „Dumnezeu are steagul ucrainean pe umăr”.

UPDATE Forțele ruse au lovit duminică termocentrala Sloviansk din regiunea Donețk cu cinci rachete de artilerie grea, distrugând mai multe locații ale centralei electrice, a declarat șeful adjunct al Administrației militare a orașului Mikolaivka, Volodimir Proskunin. Nu au fost raportate victime și nu au fost oferite detalii cu privire la amploarea pagubelor. Nu este clar dacă centrala electrică, cu o capacitate de 830 de megawați și situată chiar în afara Sloviansk, este în prezent operațională și generează energie.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî! Alertă: Rusia pregăteşte acte de sabotaj în toată Europa
/ULTIMA ORĂ/ 3 din 4! Lista candidaților promovați la interviul pentru funcția de procuror general
/ULTIMA ORĂ/ 3 din 4! Lista candidaților promovați la interviul pentru funcția de procuror general
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/FOTO/ Sărbătoare la Președinție! Maia Sandu împlinește 52 de ani. Ce a scris pe o rețea de socializare
/FOTO/ Sărbătoare la Președinție! Maia Sandu împlinește 52 de ani. Ce a scris pe o rețea de socializare
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme

/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme

missing
24 mai 2024, ora 23:15

Florarii bulgari au început să culeagă petalele de trandafiri pentru renumitul ulei esențial cu aproximativ o lună mai devreme. Agrometeorologii spun că în acest an, după o iarnă călduroasă și un început de primăvară cu temperaturi peste medie, trandafirii au început să înflorească prematur.

Pentru a obține un produs de calitate, muncitorii culeg petalele dis-de-dimineață, când concentrația de ulei esențial în flori este cea mai mare. Pentru un kilogram de ulei de trandafiri este nevoie de aproximativ 3 tone de flori, spun producătorii.

„Dimineața devreme temperaturile scad, iar în timpul zilei este cald. În fiecare seară se formează condens și se lipește de trandafir, oferindu-i uleiului din floare cele mai bune proprietăți”.

Odată cu munca din câmp a crescut și volumul de procesare la fabricile de producere a uleiului.

„Datorită iernii și lunii martie foarte calde, mugurii de trandafiri au început să se desfacă foarte devreme în acest an. Pe alocuri pe la jumătatea lunii aprilie au început deja să înflorească, dar pe la 20-24 aprilie procesul s-a intensificat. Per ansamblu cu trei săptămâni mai devreme decât în anii precedenți”.

Agrometeorologii bulgari spun că în anii precedenți tufele de trandafiri înfloreau la mijlocul lunii iunie și foarte rar în luna mai.

„Am verificat arhiva din 1987 până în prezent și pentru stația Kazanlak, am constatat că începutul activ al înfloririi tufelor de trandafiri a fost între 10 și 20 iunie”.

 Bulgaria este unul din cei mai mari producători mondiali de ulei esențial de trandafiri, care este folosit în industria cosmetică. Istoricii bulgari spun că trandafirii erau cultivați în centrul țării, din cele mai vechi timpuri, iar prima fabrică de ulei a fost deschisă în 1820. Anual, țara produce între 2 și 3,5 tone de ulei parfumat de trandafir. Din petalele florilor se mai produce apă de trandafiri, dulceață, ceai și țuică.

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram