Descoperiri îngrijorătoare la blocul alimentar al Institutului Oncologic, după ce a fost efectuat un control alimentar inopinat în urma unei solicitări din partea conducerii Institutului. În cadrul controlului s-a constatat că șeful blocului alimentar și medicul dietetician lipseau de la serviciu în timpul zilei.
Inspecția a constatat că varza proaspătă era de proastă calitate, pe jumătate înnegrită și plină cu apă, în timp ce peștele congelat era depozitat în aceeași zonă cu peștele dezghețat, cu ficat de curcan și păsări de curte fără acte de proveniență. În plus, s-a depozitat o cantitate excesivă de pâine, iar verdeața era mucegăită din cauza umezelii.
Raportul a mai arătat că produsele nu au fost achiziționate în cantități mai mari, care sunt mai rentabile, ci au fost ambalate în cantități mai mici, cum ar fi pachete de 250 de grame de unt în loc de un bloc mai mare.
Mai mult, existau pachete de 1 kg de cereale în loc de pungi de orez, hrișcă sau făină, care ar fi mai potrivite pentru gătirea unor cantități mari de alimente. Acest lucru a stârnit îngrijorări cu privire la potențialul furt, care a fost confirmat în continuare atunci când poliția a descoperit pachete de alimente ascunse în diferite încăperi, inclusiv saci de orez, conserve de mazăre, sticle de ulei și oțet și cutii cu fructe uscate.
În timpul controlului a fost găsită o cameră de depozitare încuiată, iar la deschiderea acesteia s-a descoperit că aceasta conținea 17 lăzi cu prune uscate, 12 pungi de mere uscate, 8 cutii de detergent pudră, 6 sticle de detergent lichid și 2 cutii de dezinfectant.
Nimeni nu a putut oferi o explicație. În plus, 16 pachete de sare au fost descoperite ascunse într-o altă cameră de depozitare în spatele unui scut electric, iar la o inspecție ulterioară au fost găsite 10 pachete de zahăr.
La fața locului au fost chemați polițiștii, iar produsele ascunse au fost sigilate într-o încăpere separată pentru continuarea cercetărilor.
Polițiștii i-au intervievat pe șeful blocului alimentar, magazionerul, menajera și pe membrii comisiei. În plus, directorul Institutului a inițiat o anchetă internă în acest caz.
Drept urmare, șefa blocului alimentar și-a depus demisia, împreună cu bucătarul-șef, dieteticianul și magazionerul. Meniul a fost îmbunătățit imediat a doua zi.
„Acum e clar de ce alimentarea e proastă în majoritatea spitalelor? Din topor faci terciul doar în poveste. Și nu cratița veche e vinovată, deși este binevenit întotdeauna un inventar nou și modern.
A fura din farfuria unui copil cu cancer aflat la tratament chimioterapeutic agresiv este limita de jos a valorilor umane. Nu voi tolera nicio abatere și încălcare și le vom curma toate împreună cu oamenii onești cărora le pasă”, a scris Ala Nemerenco, pe Facebook.