Fostul prim-ministru Vlad Filat susține că fiul său, Luca Filat, ar fi dovedit o parte din proveniența banilor pe care Marea Britanie i-a confiscat. Filat a mai precizat că nu are afaceri comune cu Luca și că acesta „este un băiat mare, are afaceri foarte serioase”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 20 februarie a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.
„El a dovedit proveniența la o parte din bani, o altă parte pur și simplu nu a putut dovedi, pentru că... nu știu. Ca să fiu sincer și foarte sincer, cu el nu am vorbit detaliat despre asta. Nu are nicio legătură cu Moldova. Este un băiat mare, are afaceri foarte serioase. Nu avem afaceri în comun sau ceva de genul ăsta. Este fiul meu, dar asta nu înseamnă că nu poate avea afaceri proprii. Dacă ar fi încălcat ceva sau dacă ar fi fost ceva penal, ar fi fost pedepsit penal”, a subliniat Vlad Filat.
„În primul rând, nu sunt banii mei. În al doilea rând, acești bani nu au nicio legătură cu Moldova sau cu toate aceste lucruri care s-au întâmplat aici. Bineînțeles, cu un student ei s-au lămurit foarte repede acolo în Marea Britanie, dar sunt alte persoane care par a fi mai serioase, mai complicat.
Încă o dată, nu a existat nicio urmărire penală, a fost pur și simplu o investigație economică. Ei după lege au un astfel de instrument: iată tu ai cheltuieli suspecte și trebuie să demonstrezi de unde ai acești bani”, a spus ex-premierul.
Întrebat dacă intenționează să ceară returnarea banilor, Filat spune că: „el este cel care trebuie să se ocupe de aceste lucruri, sunt afacerile lui”.
„Comunicăm rareori, dar, încă o dată, este o persoană independentă, lucrează, își trăiește viața”, a adăugat fostul prim-ministru.
Cât despre sursele de venit care-l ajută să trăiască, Vlad Filat a menționat: „trăiesc, nu așa cum aș fi vrut, dar eu slavă Domnului sunt sănătos, la moment. Pot gândi, pot lua careva decizii și să câștig pentru viață”.
TV8.md reamintește că ordinele prin care s-a dispus să fie înghețate trei conturi deținute de Vlad Luca Filat au fost emise în mai 2018, după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vlad Filat.
În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările HSBC au arătat că conturile și cheltuielile de viață ale lui Vlad Luca au fost finanțate de companii din alte țări, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate și în rețeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile.
După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Vlad Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume impunătoare de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200.000 de lire sterline cumpărat de la o reprezentanță Mayfair.
În anul 2019, magistrații Southwark Crown Crown, una din instanțele de judecată din Londra, au respins apelul lui Luca Filat, fiul fostului premier al țării, Vlad Filat, prin care a atacat decizia Curții Magistraților de a-i îngheța trei conturi de aproape jumătate de milion de lire sterline.
În 2021, ambasadorul britanic Steven Fisher și ministrul de pe atunci al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, au semnat un Memorandum de Înțelegere între Guvernul Regatului Unit și Guvernul Republicii Moldova privind restituirea fondurilor ilicite confiscate de la Luca Filat.
Autoritățile britanice au renunțat la dreptul de a reține aceste fonduri în beneficiul Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalității Organizate și au acceptat, în schimb, să returneze acestă sumă Guvernului Republicii Moldova. Este vorba 458.068 de lire sterline.
Cu acești bani au fost angajați 543 de asistenți personali pentru o perioadă de 4 luni. Aceștia au îngrijit de persoane cu dizabilități severe, acoperind o parte din necesitățile foarte mari de angajare a îngrijitorilor.
Suma confiscată a ajuns pentru remunerarea timp de patru luni a asistenților personali, însă majoritatea îngrijitorilor au continuat să lucreze pe tot parcursul anului 2022, fie datorită finanțării suplimentare de la bugetul de stat, fie datorită alocărilor din bugetele raionale.