Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ „Salvatorii Găgăuziei”: Cine sunt cei 8 candidați care luptă pentru fotoliul de bașcan al regiunii

missing
29 aprilie 2023, ora 10:00

Pe 30 aprilie, cei peste 90 de mii de găgăuzi sunt chemați la urne pentru a-și alege bașcanul - capul puterii executive a regiunii autonome găgăuze. El este ales prin vot direct o dată la patru ani. În același timp, guvernatorul devine automat membru al Cabinetului de miniștri de la Chișinău. Pentru acest scrutin s-au înregistrat în cursă opt candidați. Șase dintre ei sunt independenți, iar alții doi - sprijiniți de formațiuni politice. Majoritatea candidaților au în spate o anumită experiență politică, fiind anterior deputați în Parlamentul de la Chișinău, miniștri, ambasadori, bașcani și deputați în Adunarea Populară locală sau primari.

Nicolai Dudoglo

Nicolai Dudoglo este probabil unul dintre cei mai cunoscuți candidați în cursa pentru fotoliul de bașcan al singurei autonomii locale din Republica Moldova. Antrenor emerit în domeniul luptelor libere, în cei 57 de ani, și-a împărțit viața între activitatea sportivă și cea de demnitar public. A pășit în politică în urmă cu 20 de ani, când a devenit deputat în Adunarea Populară locală. S-a plictisit însă repede și, un an mai târziu, îl găsim în fruntea orașului Comrat, capitala regiunii.

De altfel, în toți anii de activitate politică, Dudoglo nu a avut niciodată răbdarea să își ducă la sfârșit mandatele obținute. În cei zece ani cât a fost primar de Comrat, Dudoglo a candidat de trei ori, fără succes, la funcția de bașcan și o dată la cea de deputat în Adunarea Populară. Ajuns ales local în Legislativul găgăuz, în 2008, politicianul și-a dat însă demisia imediat ce a înțeles că nu are șanse să fie ales președinte al Adunării, iar mandatul de primar de Comrat pe care încă îl deținea este mult mai prestigios. A fost primar până în 2014 și ulterior, a ocupat fotoliul de deputat în Parlamentul de la Chișinău. 

Dudoglo a mers în Legislativ pe listele Partidului Democrat. El a aderat la PD împreună cu organizația sa politică „Nouă Găgăuzie”, la scurt timp după ce acesteia i s-a alăturat oficial Vladimir Plahotniuc. 

De altfel, în Găgăuzia, numele lui Dudoglo până în prezent este asociat fostului oligarh fugar Plahotniuc. Asta se datorează inclusiv evenimentelor publice în care Dudoglo a încercat să-i spele imaginea controversatului lider PD. 

„Un divorț politic scandalos”

La distanța de șase ani de la mariajul cu PD, urmează un divorț politic scandalos între Dudoglo și partid. Conducerea formațiunii i-a cerut public explicații după ce politicianul găgăuz a început să promoveze mesaje proruse de pe platforma mișcării „Noua Găgăuzie”. Dudoglo a fost nevoit să își întrerupă mandatul de deputat cu aproape un an înainte ca acesta să se sfârșească. 

A urmat o pauză politică de aproape trei ani, iar în 2021,  Dudoglo își încearcă din nou forțele în alegerile pentru Adunarea Populară și ajunge deputat local, nu și președinte al Adunării, funcție la care a râvnit. 

În campania pentru fotoliul de bașcan, Dudoglo s-a avântat pentru a-și realiza visul de o viață - să preia conducerea autonomiei. În cele trei încercări anterioare, politicianul s-a clasat mereu pe locul doi, fiind la un pas de fotoliul de conducător al Găgăuziei în 2011. 

Dudoglo și-a început campania electorală din acest an cu un miting în orașul Comrat. Pe fundalul unor melodii găgăuze, candidatul la funcția de bașcan a ținut un discurs în limba rusă în care și-a manifestat nemulțumirea față de schimbarea denumirii limbii moldovenești. 

„La început, au votat legea împotriva separatismului. Aceasta este o lege împotriva Transnistriei, dar și împotriva Găgăuziei”, a spus el. „Dacă noi astăzi vorbim deschis împotriva statului, imediat suntem acuzați de separatism! Următoarea lege - nu mai există limba moldovenească! Noi trăim în Republica Moldova, dar limbă, gata!, nu mai avem. Limba noastră se pare că este deja româna! Următorul pas este și mai periculos. Se spune că Moldova nu trebuie să mai fie o țară neutră! Moldova cumpără arme! Noi ne pregătim de război! Cu cine vom lupta?! De ce ne trebuie arme?!”.

În proiectele sale politice, Dudoglo s-a bazat pe sprijinul unor businessmeni din regiune. Unul dintre aceștia este omul de afaceri bulgar Nicolai Luțik. Bărbatul este fondatorul companiei moldovenești Moldavski Standart SRL din orașul Tvardița, specializată în producerea de alcool. 

În 2017, compania lui Luțik a ajuns în atenția jurnaliștilor de investigații. Rise Moldova a scos la iveală mai multe tranzacții comerciale dintre firma moldovenească și o companie din Crimeea în ciuda faptului că autoritățile ucrainene au blocat comerțul cu regiunea anexată de Rusia.

„Relații de prietenie cu toți oamenii de afaceri” 

Un alt om de afaceri din regiune din cercul lui Dudoglo este Vitali Cebanu. Potrivit presei, companiile lui Cebanu au fost implicate în mai multe afaceri dubioase, inclusiv au fost bănuite în implicarea într-un atac raider la una dintre cele mai mari bănci din Moldova. Acuzațiile însă nu s-au confirmat în cadrul unei anchete penale. 

„Eu am relații de prietenie cu toți oamenii de afaceri din Republica Moldova”, a spus el. „El susține, finanțează organizația dvs.? Vreau să vă spun că astăzi nimeni nu finanțează organizația noastră”.    

Preocupat mai mult de activitatea sa sportivă și cea politică, Dudoglo nu a apucat să facă afaceri. Totuși, în declarațiile de avere scrie că deține 10% cotă parte dintr-o firmă de construcții din Ungaria, administrată de fratele său, Pavel Dudoglo.

La alegerile din 30 aprilie, Dudoglo se va duela, pentru a treia oară pentru funcția de bașcan cu Mihail Formuzal, un alt politician controversat din regiune. 

Mihail Formuzal

Formuzal este un veteran al politicii din regiune. La începutul anilor 2000, a deținut două mandate de primar al orașului Ceadîr-Lunga, iar apoi, timp de nouă ani, a deținut funcția de bașcan. În timpul lui Formuzal, regiunea a fost implicată în câteva scandaluri de proporții legate de securitatea națională și separatism. 

În calitate de lider al autonomiei, în februarie 2014, Mihail Formuzal a fost unul dintre organizatorii unui referendum scandalos, în care localnicii au fost invitați să aleagă vectorul extern al regiunii.

„Părerea mea este că referendumul trebuie să aibă loc… și nu trebuie centrul (Chișinăul - n.r.) să se teamă de acest referendum”.

Referendumul a fost organizat în ajunul semnării Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova. Banii pentru organizarea referendumului au fost oferiți de omul de afaceri rus de etnie găgăuză, Iuri Iakubov. La acel referendum, 98% dintre găgăuzi au votat pentru aderarea regiunii la Uniunea Vamală. Referendumul a fost declarat neconstituțional de instanțele de judecată de la Comrat.   

Un plan de destabilizare

La două luni distanță de la acest scandal, Serviciul de Informații și Securitate a dezvăluit că a deturnat, tot în Găgăuzia, un plan de destabilizare în contextul alegerilor parlamentare. 

Printre organizatorii destabilizărilor era și Anatolie Cara, un apropiat al lui Formuzal. Cara a fost desemnat șef al Direcției tineret și sport al Comitetului Executiv de către Formuzal. SIS spunea că funcționarul ar fi recrutat și trimis mai mulți tineri din regiune să se antreneze în tabere paramilitare din Rostov pe Don, Federaţia Rusă, pentru a participa la acţiuni subversive.

Anatolie Cara s-a ales cu dosar penal, dar a reușit să fugă în Federația Rusă. Arestat în 2019, el a fost eliberat între timp. Anul trecut Cara lucra, în calitate de consultant juridic în Adunarea Populară Găgăuză.

Astăzi, Formuzal nu vrea să-și amintească și să vorbească despre cele două scandaluri cu iz penal.

În 2014, SIS l-a acuzat pe colegul dvs., Anatolie Cara, că a instruit tineri în Rostov pentru a organiza destabilizări? - Are vreo legătura acest lucru cu actuala campanie electorală? MUSCA Eu am răspuns la toate întrebările legate de această campanie. În ce privește momentele în care cineva vrea să învinuiască autoritățile găgăuze, pentru acest lucru există organele competente. Să se clarifice.   

În timp ce era bașcan, Formuzal a avut preocupări deosebite față de politica externă a Republicii Moldova, promovând constant interesele Rusiei în Moldova.

În 2011, el a înființat Partidul Regiunilor, o formațiune politică radicală pro-rusă, care a militat pentru acordarea statutului de a doua limbă de stat limbii ruse și pentru păstrarea neutralității. 

Formuzal a schimbat retorica

În 2012, în perioada mandatului său de bașcan și lider al Partidului Regiunilor, Formuzal a optat pentru ca în şcolile din regiune să fie predată „Istoria Moldovei”, și nu „Istoria Românilor”.

„S-au trezit brusc - o să fie Istoria Românilor. Nu va fi ea (n.r. Istoria românilor) în Găgăuzia. O să fie acolo (n.r. - în Găgăuzia) Formuzal, nu va fi (n.r.  - Istoria românilor). Deschideți, cum a făcut Voronin 8 dosare, încă 20 de dosare. Nu va fi Formuzal, oricum nu vor învăța acolo Istoria românilor. Trebuie înțeles acest lucru. Trebuie studiată și iubită istoria țării noastre”.   

La 11 ani distanță, Formuzal a schimbat retorica și crede că băștinașii trebuie să-și numească limba așa cum cred de cuviință.

„Să le spun băștinașilor cum să-și numească limba este incorect din partea mea. Eu voi numi limba așa cum o numește interlocutorul meu. O va numi limba română - să fie română, o va numi moldovenească - să fie moldovenească. Aceasta e limba ta și tu trebuie să îi dai o apreciere”.

În domeniul politicii externe, partidul pleda pentru integrarea în Uniunea Eurasiatică și apropierea de Turcia. La alegerile parlamentare din 2014, partidul său a participat într-un bloc electoral numit „Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală”, însă nu a trecut pragul electoral.

Cu o lună înainte de alegeri, Formuzal s-a retras din cursă, după ce, în contextul războiului din Donbas, serviciile secrete din Ucraina l-au inclus în lista neagră și i-au interzis accesul pe teritoriul statului.

Anul 2015 a fost unul de cotitură pentru cariera politică a lui Formuzal. După toate scandalurile din 2014 și cu mai multe dosare penale la activ, pro-rusul Mihail Formuzal s-a retras din politică, și-a luat familia și s-a mutat în Germania. A revenit de curând doar pentru a participa în competiția pentru fotoliul de bașcan al Găgăuziei.

Cea mai banală și ușoară cale - acțiunile de binefacere

Candidatul Victor Petrov a aterizat în politica de la Comrat, acum trei ani, la bordul unei curse charter din Londra. Proaspătul politician a ales cea mai banală și ușoară cale de a atrage simpatia oamenilor - acțiunile de binefacere. 

Victor Petrov

În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus. 

„Doamnelor și domnilor, ne bucurăm să vă salutăm. Narodnîi Anticrizesnîi Ștab a reușit să vă aducă acasă.”

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară.

Timp de trei ani, organizația sa de caritate a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură, la fel ca trecutul politicianului. 

La 21 de ani, Petrov a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei. 

De asemenea, politicianul s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

„Autoritățile centrale nu vor să poarte dialog cu partenerii externi (n.r. - Rusia), în conflictul din Ucraina au luat partea unei părți implicate. Care sunt avantajele pe care Moldova le-a obținut? Dividende sub formă de gaz scump? sub formă de resurse energetice scumpe?”.

„Scutul poporului”

În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov se bucură de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. 

Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

Legăturile lui Petrov cu socialiștii și Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune. 

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist Igor Dodon.

„Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova”, a spus el. „Noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție. 

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov.

O altă persoană dubioasă din anturajul lui Petrov este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane. 

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov. 

Reporterul Cutiei Negre Plus a încercat mai multe zile la rând să-l contacteze pe Victor Petrov. Acesta însă nu ne-a răspuns nici pe pagina sa de Facebook și nici la telefonul personal.

Victor Petrov este unul dintre cei mai bogați politicieni din Găgăuzia. 

Odată ce Petrov a devenit om politic, oficial, banii în familia acestuia sunt aduși de soție. Anastasia Petrova este o veritabilă femeie de business, cu afaceri în telecomunicații și turism. De asemenea, ea deține acțiuni într-o companie germană.

În ultimii trei ani, Anastasia Petrova a obținut doar de la una dintre companiile în care e acționară, Telekomservice, peste 5 milioane de lei. 

Chiar și așa, cheltuielile familiei Petrov depășesc cu mult veniturile oficiale. În ultimii trei ani, familia deputatului local a cumpărat bunuri în valoare totală de 6,6 milioane de lei. 

În 2022, familia Petrov a procurat două autoturisme de lux - un Porsche Cayenne de 80 de mii de euro și o Skoda Superb de 806 de mii de lei. Familia mai deține și un Porsche Carrera, cumpărat în 2019 cu 80 de mii de euro. Soții Petrov au procurat în ultimii ani două case de locuit. Pentru cele două imobile, alesul local spune că a scos din buzunare aproape 3 milioane de lei.

„Candidatul bătăuș”

Grigori Uzun este candidatul bătăuș al acestei campanii electorale. În alegerile pentru funcția de bașcan, Uzun este susținut oficial de Partidul Socialiștilor, fiind  mereu însoțit la întâlnirile cu alegătorii de lideri socialiști - Igor Dodon, Vlad Batrîncea și Bogdan Țîrdea. 

Grigori Uzun

La una dintre ultimile întruniri electorale organizată de Grigori Uzun la Cioc-Maidan, a participat și Igor Dodon. În discursul său, fostul președinte, învinuit pentru trădare de patrie, a vorbit despre cât de important este ca Republica Moldova să fie cu Rusia.    

„Fără Rusia, noi nu vom supraviețui. Noi nu avem nevoie doar de piață. Avem nevoie de motorină ieftină pentru producătorii agricoli. Avem nevoie de gaze și energie electrică ieftină. Vreau să vă cer să nu vă pierdeți speranța. Nu dați mâinile jos. Totul va fi bine. Vom rezista! Ai noștri sunt aproape!”.

Mesajul pe care îl promovează Uzun în această campanie este că Găgăuzia are nevoie de un bașcan puternic.

„Rețineți adevărul comun - de cei slabi nu țin cont nimeni. De slabi își șterg picioarele și merg mai departe”, susține el. „Găgăuzia noastră va fi distrusă imediat, dacă va fi un bașcan slab”.

„Găgăuzia are azi nevoie de o mână de fier”

Haideți să recunoaștem că Găgăuzia are azi nevoie de o mână de fier. 

Și liderii socialiștilor de la Chișinău promovează un mesaj similar. La o întrunire electorală, deputatul Țîrdea l-a lăudat pe Grigori Uzun, menționând că acesta este omul potrivit pentru a apăra Găgăuzia și întreaga Moldovă pe „vremurile satanice”. 

„Acum nu este vremea femeilor, oamenilor de știință sau a filosofilor. Acum este vremea oamenilor care pot să conducă cu pumnul în masă. Avem nevoie de oameni care să apere nu doar Găgăuzia, ci întreaga Moldovă - de război, jaf, sărăcia totală în care ne aflăm. Astăzi a venit vremea Satanei, o vreme întunecată”.

„Eu sunt sigur că el va putea să reziste la lovituri și dacă va fi necesar el va întoarce (n.r. lovitura)”, a spus el.

Rezolvarea problemelor cu „pumnii” pare să nu fie o expresie metaforică în cazul acestui candidat. În 2019, Uzun s-a ales cu dosar penal pentru că a bătut un locuitor al orașului Vulcănești. Cauza a fost însă clasată, pentru că bătăușul beneficia pe atunci de imunitate în calitate de deputat local. Recent, publicația Nokta.md a scris că Grigori Uzun și deputatul găgăuz Leonid Chiosea ar fi fost implicați într-o altă bătaie la Vulcănești. Cei doi însă nu au comentat informația.

Uzun și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în Federația Rusă. S-a întors în Republica Moldova în 2016, când a devenit deputat în Adunarea Populară. La scrutinul parlamentar din 2019, el a candidat pe listele Partidului Socialiștilor. În februarie 2021, a ajuns deputat în Parlamentul de la Chișinău în locul lui Vladimir Golovatiuc, numit ambasador la Moscova.  

Până să revină în Republica Moldova, candidatul socialiștilor a gestionat o afacere prosperă în domeniul transportului rutier în Siberia. În 2017, Uzun declara că firma i-a adus venituri de peste 38 de milioane de ruble, echivalentul a 500 de mii de euro. În ciuda acestui fapt, compania care îi poartă numele a fost lichidată în martie 2021.

„Specialistul principal” al lui Vlah

Dmitri Croitor și-a început cariera politică alături de Dumitru Diacov. La alegerile parlamentare din 1998 a ajuns deputat, iar mai târziu a fost promovat în Guvern. A deținut mai multe funcții în cadrul Ministerului Economiei și al Ministerului Afacerilor Externe. 

Dmitri Croitor

În 1999, Dmitri Croitor a fost ales bașcan. La câteva luni de la demisia cu scandal, fostul președinte Voronin l-a numit pe Croitor reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul Organizației Națiunilor Unite de la Geneva. 

În 2015, Croitor a încercat să devină din nou bașcan, dar a obținut doar 6,21% din sufragii.  

Între 2018 și 2019, în timpul mandatului de bașcan al Irinei Vlah, el a lucrat în comitetul executiv de la Comrat în calitate de specialist principal. În 2020, în timpul interimatului lui Aureliu Ciocoi în fruntea Guvernului, Croitor a fost numit ambasador al Republicii Moldova la Ankara. Un an mai târziu, în timpul Cabinetului Gavrilița, el a fost numit prin cumul și ambasador al Republicii Moldova în Regatul Iordaniei.  

Pentru anul 2022, Dmitri Croitor a indicat în declarația de avere un venit din salariul de ambasador de 239 de mii de lei. În același timp, el a trecut în declarație indemnizații în valoare de peste 30 de mii de euro, pentru el și soția sa, achitați de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. El a mai trecut în declarație trei terenuri, două apartamente și o casă de locuit.

Serghei Cernev

Serghei Cernev a fost președinte al raionului Vulcănești în perioada 2007-2014 și este considerat un adept al unei colaborări între Comrat și Chișinău. El este cunoscut pentru un conflict personal pe care îl are cu actualul candidat și fostul guvernator al regiunii, Mihail Formuzal.  

Găgăuzia trebuie să renunțe la politică și să se ocupe de economie. Vă explic de ce”, a spus el. „Orice politician eșuat vine aici și încearcă să promoveze interesele sale de partid pentru a obține niște dividende acolo sus. Ei vin aici ca să tulbure oamenii. Trebuie să consolidăm regiunea găgăuză, ca în anii 90, ca toți să iasă la alegeri să voteze pentru un lider local. Problema în Găgăuzia sunt aceste partide venite din afară, politicieni ca Dodon, Nantoi, Șalaru și Irina Vlah, care vor să tulbure oamenii”.

Cernev a fost ales deputat de trei ori în Adunarea Populară. În 2015, a candidat pentru funcția de guvernator al regiunii, având rolul de spoiler al lui Nicolai Dudoglo.

De data asta, Cernev spune că este candidat independent, chiar și față de Nicolai Dudoglo.

El declară că se pronunță împotriva oricărei confruntări cu Chișinăul, iar vinovați de corupția din regiune se fac cei din Comitetul Executiv local.   

Serghei Cimpoeș

Și candidatul Serghei Cimpoeș nu este la prima sa încercare de a ajunge bașcan. El a candidat la alegerile din 2019 și a obținut 7,21% din voturi.

La începutul campaniei electorale, Serghei Cimpoeș a căutat sprijin electoral în Federația Rusă, o practică frecventă în rândul politicienilor regiunii. 

Pe 17 martie, ei a avut o întâlnire cu vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi. 

Cimpoeș spune că una dintre principalele probleme discutate în cadrul întâlnirii ține de ajutorul pe care Rusia îl poate oferi regiunii găgăuze.  

„Problema principală pe care am discutat-o (cu oficialii ruși -  n.r. ) este legată de consumul de gaze în Găgăuzia, care este aproximativ de 50 de milioane de metri cubi pe an. Acest consum este practic o picătură de apă din mare pentru Rusia”.

Serghei Cimpoeș a subliniat, de asemenea, că multe decizii ale autorităților de la Chișinău au fost luate împotriva intereselor regiunii găgăuze. El s-a arătat deranjat de faptul că în Republica Moldova, funcționează legea nediscriminării, care a dus la legalizarea „paradelor gay”.

„Eu am adus o serie de exemple în ultima vreme. De exemplu, Parlamentul Republicii Moldova a votat Legea nediscriminării în 2012 și, în acest fel, au legalizat paradele gay. Acest lucru este absolut de neacceptat pentru găgăuzi”.

Inițial, Comisia Electorală centrală din Găgăuzia a respins înregistrarea lui Cimpoeș în campania electorală, pe motiv că listele de semnături ar fi conținut neregularități. Cimpoeș a declarat că în spatele acestui refuz ar sta PAS-ul. 

„Eu bănuiesc că este o comandă a partidului de guvernare. Chiar dacă dovezi nu am, eu așa bănuiesc”.

Într-un final, Curtea de Apel Comrat a obligat CEC-ul să îl înregistreze pe Cimpoeș. 

Cimpoeș este pe departe cel mai bogat dintre candidații înscriși în cursa electorală. În ultima sa declarație de avere, deputatul găgăuz declară mai multe proprietăți în Republica Moldova și Rusia, dar și venituri totale de aproape 3 milioane de lei din salariu și dividente la compania Basarabia Agroexpert SRL.

Omul de încredere al lui Șor

Cimpoeș a participat, de asemenea, la organizarea referendumului consultativ din 2014. 

În 2016, procuratura din regiune a cerut ridicarea imunității parlamentare a deputatului. Pe numele acestuia au fost deschise mai multe cauze penale. Procurorii l-au acuzat atunci pe Cimpoeș că ar fi falimentat intenționat o companie. Deputații găgăuzi au votat însă împotriva ridicării imunității. Între timp, dosarul a fost clasat.

 Evghenia Guțul

Singura candidată-femeie din competiția pentru funcția de bașcan este Evghenia Guțul, susținută de Partidul Șor. Ea este prezentată ca juristă originară din comuna Etulia. Guțul a participat la toate campaniile electorale ale formațiunii și se declară omul de încredere al lui Ilan Șor.

„Mult înseamnă când Marina Alexandrovna și Ilan Mironovici m-au propus la această funcție”, a spus ea.   

Evghenia Guțul este însoțită la majoritatea evenimentelor de Marina Tauber și prezintă orașul Orhei ca un model de administrație și dezvoltare pentru regiunea găgăuză. Într-un spot electoral, Guțul și Partidul Șor promit să facă din Comrat un Monaco al sudului.

Ilan Șor a fugit în Israel în 2019, după ce oligarhul Vladimir Plahotniuc a pierdut puterea politică. El este unul dintre participanții direcți și beneficiarii celei mai mari fraude bancare din istoria Moldovei – furtul miliardului. 

/VIDEO INVESTIGAȚIE/„Câinii de pază” ai politicienilor găgăuzi. Cine denigrează imaginea UE în Găgăuzia din contul banilor publici
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/AUDIO/ Șor se plânge lui Platon la telefon: „Nu vreau să trăiesc toată viața în Rusia. Sunt atât de mincinoși...”
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
Primele victime ale ninsorii: O mamă și doi copii au ajuns la spital după ce mașina lor s-a izbit de un copac
Primele victime ale ninsorii: O mamă și doi copii au ajuns la spital după ce mașina lor s-a izbit de un copac

R. Moldova va beneficia de asistență suplimentară din partea FMI: Banii, direcționați pentru acoperirea necesităților bugetului

missing
21 noiembrie 2024, ora 22:10

Fondul Monetar Internațional (FMI) va acorda asistență financiară suplimentară Republicii Moldova. Resursele financiare vor fi oferite prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF), iar banii vor fi direcționați pentru acoperirea necesităților bugetului de stat. Proiectele de lege care prevăd acest lucru au fost votate în lectura a doua de Parlament.

Va fi majorată suma împrumutului acordat de FMI prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă cu 94,3 milioane de Drepturi Speciale de Tragere, suma finală ajungând la 396 175 000 DST. Banii vor fi debursați în 12 tranșe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea creditului va fi de zece ani, iar dobânda aplicată va fi flotantă.

Totodată, va fi majorată suma împrumutului acordat de FMI prin intermediul Mecanismului extins de creditare cu 19,05 milioane de Drepturi Speciale de Tragere. Respectiv, valoarea finală va ajunge la 198 087 500 de DST. Împrumutul va fi rambursat în zece tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul creditului. Maturitatea împrumutului va fi de zece ani, iar dobânda se va stabili la fiecare doi ani și va constitui 0 % până la 30 aprilie 2025.

De asemenea, în cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au votat în prima lectură PROIECTUL de lege care prevede majorarea cotei Republicii Moldova la Fondul Monetar Internațional. Astfel, în contextul deciziei Consiliului guvernatorilor FMI referitoare la majorarea cotelor pentru toate cele 190 de state membre, se propune majorarea sumei de subscripție a țării noastre la FMI de la 172,5 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST) la 258,8 milioane de DST. Potrivit autorităților, acest lucru va avea drept rezultat întărirea poziției financiare a țării noastre în cadrul FMI și oportunitatea obținerii de sprijin financiar suplimentar, în caz de necesitate. De asemenea, se urmărește creșterea volumului disponibil de asistență financiară de care poate beneficia Republica Moldova.

Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Știre falsă despre căsătoriile LGBT în Moldova, devenită virală: Confuzia e răspândită și de Rusia
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/VIDEO/ Paradoxul diasporei: Contribuie masiv la economia Moldovei, dar unii o vor fără drept la vot
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.