Muncitorii au început să scoată pietrele de caldarâm de pe aleea pietonală din centrul Chișinăului. Se întâmplă în contextul în care pe stradă va fi amenajat un segment de drum ce va imita clapele unui pian. Despre asta a anunțat primarul Capitalei, Ion Ceban, pe rețelele de socializare. Lucrările au stârnit însă nemulțumiri în rândul activiștilor civici, dar și a consilierilor municipali care susțin că nu au fost organizate consultări publice pe marginea proiectului și că au aflat despre lucrări după ce acestea au demarat.
Însă ce trebuia să reziste 100 de ani nu a ținut nici 10. Lucrările de reamenajare a străzii pietonale erau în toi astăzi. Muncitorii lucrau de zor pentru a scoate o parte din pietrele de caldarâm puse acum câțiva ani.
Deși a fost denumită în cinstea sa, marele compozitor Eugen Doga, declara în 2019 că nu a mers niciodată pe strada pietonală.
Acum, însă, aleea care îi poartă numele, ar putea să ajungă la sufletul marelui compozitor, întrucât primăria planifică să acopere un segment de drum cu pavaj care să imite clapele unui pian, proiectul fiind dedicat marelui compozitor Eugen Doga. Unii oameni spun că lucrările nu sunt necesare și că autoritățile ar face bine să se concentreze pe reabilitarea altor străzi.
„E un traseu pe care merg foarte des. Până la urmă asta face istorie, pavajul trebuia păstrat. Schimbările se pot face pe alte străzi laterale, sau mai puțin importante. Aici este centrul istoric și cred ca trebuie păstrat”.
„- Eu consider că e rău asta.
- De ce?
- Era frumos. Arata mai bine cum era”.
Totuși sunt și din cei care salută inițiativa primăriei.
„O să fie amintire pentru Eugen Doga, merită. Nu să facă lucruri doar când mor oamenii, dar atunci când sunt în viață”.
„Eu cred că așa va fi mai frumos. Pe aceste pietre nu e atât de comod de mers, dar când este neted e mai frumos și comod”.
Consilierii municipali nici nu au fost anunțați despre proiect. Victor Bunescu, consilier municipal independent spune că a aflat despre lucrări de pe rețelele de socializare și susține că erau necesare consultări cu locuitorii orașului.
„Despre execuția lucrărilor pe strada pietonală din centrul orașului Chișinău am văzut și eu de pe rețelele de socializare. Nici ceva special pentru informarea consilierilor, nici audiențe publice pentru o lucrarea care are impact asupra orășenilor nu s-au făcut”, a declarat consilierul municipal independent, Victor Bunescu.
De aceeași părere sunt și activiștii civici, care spun că erau necesare consultări publice sau inițierea unui concurs la care să poată participa artiști și designeri.
„Când e vorba de un spațiu atât de vizibil, noi avem un potențial foarte mare creativ: activiști, artiști, designeri industriali care pot să participe cu idei în cadrul unui concurs sau a unei discuții publice și atunci, talentul lor este cumva valorificat. Evident că din momentul care locuitorii pot să își rupă capul mergând pe străzile capitalei și prin aceste șantiere, în timp ce are loc un forum, și noi vedem că se fac niște lucrări care nu sunt esențiale atunci ne gândim unde se concentrează atenția autorităților”, a menționat activista și membra asociației obștești „Primăria Mea”, Vlada Ciobanu.
Anunțul privind reamenajarea străzii pietonale a fost făcut acum două zile pe pagina de facebook a primarului Ion Ceban, fără a fi oferite mai multe detalii. Am încercat să aflăm de la responsabilii primăriei cați bani vor fi cheltuiți pentru reamenajarea străzii pietonale și din ce surse, însă aceștia nu ne-au răspuns la telefon. Strada Eugen Doga din centrul istoric al Chișinăului a primit statut de pietonală la 1 mai 2013. Lucrările de amenajare a străzii au demarat în anul 2012 și au costat 12 milioane de lei.