Parlamentul va discuta despre posibilitatea introducerii sancțiunilor în privința cetățenilor străini, care creează destabilizări și finanțează provocările din țară. Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului Igor Grosu, invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Grosu a mai precizat că cel mai eficient instrument este cercetarea penală, pe care trebuie să o desfășoare Procuratura Generală sau Serviciul de Informații și Securitate (SIS).
„Aici e probatoriu și aici merge în instanță și argumentezi infracțiunea pe care a comis-o un cetățean al altui stat împotriva noastră. Simplu fapt că noi am aplica niște sancțiuni în raport cu cetățenii altui stat care nu se află pe teritoriul țării, cam ce efect ar avea dincolo dacă el nu are active”, a declarat Grosu.
Totodată, președintele Parlamentului susține că în orice caz, dacă vreun „personaj” s-ar hotărî să facă o primblare să savureze vinul nostru, nu prea există probabilitatea să fie lăsat să intre în țată: „Eu bănuiesc că el nu ar putea intra în Moldova”.
Totuși președintele Parlamentului susține că astfel de lucruri e bine să fie documentate cap-coadă de Procuratura Generală sau SIS.
„Promit să medităm și să vedem dincolo de efectul politic al acestor sancțiuni. Pentru noi este important să decuplăm legăturile lor (celor sancționați cu personaje interne).
O să discutăm să vedem cum acest regim ne ajută în paralel cu investigațiile”, a conchis Grosu.
Consiliul UE a decis marți sancționarea a cinci persoane acuzate că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova, potrivit unui comunicat MAE din România. E vorba de oligarhi fugari, apropiații lor și oameni apropiați de Rusia, scrie G4media.ro. Este vorba de Ilan Șor, Igor Ceaika, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Aleksand Kalinin și Grigore Caramalac.