/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor

missing
07 iunie 2023, ora 21:53

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat forțele ruse că au aruncat în aer hidrocentrala electrică Nova Kahovka, după ce au minat instalația, și a subliniat că Moscova trebuie trasă la răspundere pentru „atacul terorist”. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că scopul Rusiei este de a împiedica trupele ucrainene să treacă râul Nipro pentru a ataca forțele de ocupație ruse. Oficialii instalați din Rusia au făcut declarații contradictorii, unii dând vina pe bombardamentele ucrainene, alții spunând că barajul ar fi explodat de la sine, notează Rador. Totuși, șeful ONU a explicat cine poartă răspundere de dezastrul provocat, iar din SUA ar putea fi făcute dezvăluiri în acest caz.

Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, făcând apel la consolidarea apărării pe Flancul Estic al NATO. Un armistițiu în Ucraina ”nu va conduce la pace”, îi declară marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski emisarului special al Papei Francisc, cardinalul italian Matteo Zuppi, care se află într-o vizită la Kiev, relatează AFP, potrivit Agerpres. Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că trupele au avansat de la 200 la 1.100 de metri pe unele părţi ale frontului din jurul Bahmut în ultimele 24 de ore, potrivit Mediafax.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a avut joi prima reacție în cazul distrugerii barajului Nova Khakovka, el vorbind despre o „catastrofă de mediu și umanitară” și acuzând Kievul de „un act barbar”, scrie Reuters.

UPDATE Vladimir Saldo, guvernatorul interimar numit de Rusia la conducerea părților ocupate ale regiunii Herson, a recunoscut miercuri, 7 iunie, că distrugerea barajului de la Kahovka de pe fluviul Nipru, linia de demarcaţie din sudul Ucrainei dintre armata rusă şi cea ucraineană în sudul Ucrainei, avantajează trupele Moscovei, informează agenția spaniolă de știri EFE, citată de Libertatea.ro. 

UPDATE Rușii au distrus barajul Kahovka pentru a-i împiedica pe ucraineni să treacă peste fluviul Nipru în cadrul operațiunilor de contraofensivă, este de părere expertul militar britanic Michael Clarke, scrie Adevărul.

UPDATE Muzeul Luvru din Paris găzduieşte 16 opere de artă, inclusiv preţioase icoane bizantine de la Kiev, pentru a le proteja de războiul din Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta Laurence des Cars, potrivit HotNews.

UPDATE Consiliul Federației Ruse a votat miercuri retragerea din acordul semnat cu Ucraina privind Marea Azov și strâmtoarea Kerci. Potrivit notei explicative a proiectului de lege, „o situație fundamental nouă a apărut atunci când Republica Populară Donețk (RPD) și regiunile Zaporojie și Herson s-au alăturat Rusiei, iar acum coastele Mării Azov și Strâmtoarea Kerci intră sub jurisdicția unică a Federației Ruse”, potrivit Tass, scrie NewsWeek.

UPDATE Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat miercuri pe canalul său de Telegram că Forțele Armate ale Ucrainei au bombardat regiunea de peste 500 de ori în ultimele 24 de ore, lansând 460 de obuze asupra cartierului urban Şebekino, potrivit TASS, scrie Rador.

UPDATE Vorbind despre declarațiile oficialilor ruși apărute în spațiul public, conform cărora contraofensiva ucraineană ar fi început deja, Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a declarat că “toate aceste informații nu sunt adevărate. Armata noastră decide când va începe operațiunea. Toată lumea va știi despre contraofensivă, toată lumea o va vedea, atunci când va fi lansată”, potrivit Biziday.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus miercuri, omologului său rus, Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, că este necesară o investigație cuprinzătoare privind distrugerea unui vast baraj de pe linia frontului dintre forțele ruse și ucrainene. Forţele din Ucraina și Rusia se învinuiesc reciproc pentru distrugerea barajului, care a provocat inundații într-o zonă de război și a forțat mii de oameni să îşi părăsească locuinţele. Preşedintele Erdogan i-a spus dlui Putin că ar putea fi formată o comisie internațională care să includă ONU și Turcia pentru a analiza problema, se arată într-un comunicat de la cabinetul liderului turc. Recep Tayyip Erdogan a discutat anterior cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre aceeași chestiune, notează Rador.

UPDATE Un aliat al lui Putin a spus că Regatul Unit, SUA și aliații lor din NATO trebuie „să poarte responsabilitatea” pentru distrugerea barajului Kakhovka, scrie Sky News.

UPDATE „Un grup de sabotaj ucrainean a aruncat în aer conducta de amoniac Togliatti-Odessa”, care are o lungime de aproximativ 2.400 de kilometri și leagă un oraș rusesc de pe malul Volgăi de portul ucrainean Pivdennyi, în apropiere de Odesa, la Marea Neagră, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Explozia a avut loc luni seara în apropiere de Masiutovka, un mic sat controlat de forțele ruse în regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), recucerit aproape în totalitate de armata ucraineană în toamna anului 2022, potrivit aceleiași surse, scrie Le Monde.

UPDATE Oficialii americani şi occidentali văd semne că începe contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei împotriva Rusiei şi au observat o "creştere substanţială a luptelor" în estul ţării în ultimele 48 de ore, pe măsură ce trupele ucrainene testează punctele slabe ale liniilor defensive ruseşti, a declarat marţi un oficial NATO de rang înalt, citat de CNN, potrivit News.ro.

UPDATE Marea Neagră este departe de poluarea de pe cursul fluviului Nipru şi este puţin probabil ca unda să ajungă în scurt timp sau în cantităţi semnificative în zona României, a transmis miercuri, 7 iunie, ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, informează Agerpres.

UPDATE Ministerul ucrainean al Agriculturii susţine că explozia barajului Nova Kahovka ar putea transforma cel puţin 500.000 de hectare în "deşerturi". "Câmpurile din sudul Ucrainei s-ar putea transforma în deşerturi anul viitor", a declarat ministerul agriculturii, potrivit Mediafax.

UPDATE Forțe ucrainene au fost martore la momentul în care militari ruşi au fost efectiv luaţi de ape şi s-au refugiat de pe malul estic al fluviului Nipru după prăbuşirea barajului de la Nova Kahovka, relatează CNN, care îl citează pe Andrei Pidlisni, un ofiţer din cadrul forţelor armate ucrainene. Mai multe trupe ruseşti au fost ucise sau rănite în momentele acelea de haos. „Nimeni nu a reuşit să scape”, a spus acesta, potrivit Digi24.

UPDATE Germania se pregăteşte să găzduiască cel mai mari exercițiu aeriene din istoria NATO, o demonstrație de forță menită să impresioneze aliații şi potențialii adversari, în primul rând Rusia, notează Mediafax.

UPDATE După ce a părăsit Uniunea Europeană, Marea Britanie încearcă să se alinieze şi mai mult cu Washingtonul pentru a face faţă unei lumi mai volatile, determinată de ascensiunea Chinei, de agresivitatea Rusiei şi de dezvoltarea inteligenţei artificiale. Rishi Sunak se va întâlni săptămâna aceasta cu Joe Biden, dar şi cu oameni de afaceri americani şi cu membri ai Congresului şi va pleda pentru strângerea legăturilor existente între cele două ţări, notează Money.

UPDATE Biroul Procurorului General a raportat că 63 de jurnalişti din 14 ţări, inclusiv Ucraina, au fost ucişi la începutul invaziei totale a Rusiei, din 24 februarie 2022. Ucraina a sărbătorit Ziua Jurnalistului pe 6 iunie. Potrivit procurorilor, doar trei persoane au fost puse sub acuzare în urma investigaţiilor privind crimele de război comise împotriva jurnaliştilor în timpul războiului din Ucraina. O persoană a fost deja condamnată la nouă ani de închisoare, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele ucrainene au efectuat bombardamente grele asupra regiunii ruse Belgorod în timpul nopții, a declarat miercuri guvernatorul rus al regiunii Viaceslav Gladkov pe Telegram, potrivit NewsWeek.

UPDATE Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka de către forțele militare ale Moscovei reprezintă o încălcare directă a Convenției de la Geneva, care interzice în mod expres, în cadrul unui Protocol adițional din 1977, distrugerea unor astfel de elemente cruciale de infrastructură care conțin „forțe periculoase” care pot cauza pierderi importante populației civile. Amploarea dezastrului umanitar și ecologic - provocat de distrugerea acestui baraj - e similară, conform surselor media ucrainene, cu efectele produse de o veritabilă armă de distrugere în masă, fără ca Federația Rusă să fi folosit, efectiv, în acest caz, o bombă nucleară, scrie Digi24.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că nu Ucraina a început războiul cu Rusia și a remarcat că nu va duce luptele pe teritoriul acestei ţări. „Ucraina nu luptă pe teritoriul Federației Ruse. Ucraina luptă exclusiv pe teritoriul său independent și își eliberează propriile teritorii. Punct. Noi nu am început un război, nu avem nevoie de nimic în plus, nu intenţionăm să luăm nimic de la nimeni, dar nici nu suntem dispuşi să dăm, astfel că luptăm. Dacă eram gata să renunţăm la ceea ce este al nostru, nu am fi luptat” – a subliniat Zelenski, marţi, în timpul unei întâlniri cu presa. Liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina nu intenţionează să captureze teritoriul vreunui stat, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensţi a declarat, la o conferinţă de presă, că de la începutul invaziei ruse pe scară largă, Ucraina a adus înapoi aproximativ 2.500 de prizonieri de război, inclusiv 370 de civili, notează Realitatea.

UPDATE Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va demara verificări la centrala Zaporojie după distrugerea barajului Kakhovka. Cea mai mare centrală nucleară din Europa se bazează pe apa din rezervorul Kakhovka pentru a furniza energie condensatoarelor sale din turbine, potrivit Mediafax.

UPDATE Ambasadorul belgian la Moscova, Marc Michielsen, a fost convocat de Rusia în legătură cu „faptele dezvăluite privind utilizarea armelor de fabricație belgiană de către grupurile de sabotaj”, scrie Cotidianul.

UPDATE Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a cerut comunităţii internaţionale să condamne distrugerea barajului Kahovka de către Rusia la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, Kyslytsya a cerut în numele ţării sale ajutoare pentru a contracara efectele devastatoare ale acestui dezastru, potrivit Realitatea.

UPDATE Potrivit estimărilor, prima linie de fortificații, construită de ruși în ultimele luni chiar pe malul fluviului, a ajuns sub ape. La fel și mai multe baze ale unor unități rusești. Au apărut și imagini cu soldați ruși care evacuează pozițiile inundate. Guvernatorul pro-rus al regiunii ocupate Herson a anunțat senin că nu sunt probleme, în timp ce, în spatele lui, străzile din Nova Kakovka erau acoperite de apă.

UPDATE Institutul american pentru studierea războiului (ISW) dedică o parte semnificativă a raportului său zilnic distrugerii barajului hidrocentralei Kahovka, care a avut loc marți seara, scrie BBC. Cauzele ruperii barajului de la Kahovka nu pot fi încă identificate, dar toate semnele indică spre Rusia, notează G4media.

UPDATE Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a declarat, marţi seară, că nu cunoaște cine a comis atacul asupra barajului din sud-estul Ucrainei, dar a atribuit responsabilitatea generală Rusiei, din cauza invaziei militare, potrivit Mediafax.

UPDATE Două sate rusești din regiunea Kursk au rămas fără energie electrică după ce „două dispozitive explozive au fost aruncate” asupra unei substații electrice de către forțele ucrainene, a declarat guvernatorul regiunii, citat de Sky News, potrivit G4media.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot „găzdui” arme nucleare şi a avertizat că furnizarea lor Kievului va determina o escaladare a conflictului, informează Reuters. „Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite ‘găzduirea’ de arme nucleare”, a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informațiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe, notează Cotidianul.

UPDATE Ministrul apărării ucrainean – Oleksii Reznikov a transmis pe contul său de Twitter că imaginile surprinse prin satelit „seamănă cu un film post-apocalipsă de la Hollywood. Aceasta este realitatea lumii ruse. Iar autorii acestei crime de război, o altă crimă împotriva umanității, vor apărea în fața Curții Penale Internaționale. Asta poate să garanteze Ucraina”. Noile imagini din satelit arată efectele asupra caselor localnicilor din Herson în urma inundațiilor extinse de-a lungul râului Dnipro, între Nova Kakhovka și Golful Dniprovska, la sud-vest de Herson, provocate prin explozia Barajului.

UPDATE Aproximativ 42.000 de oameni de pe ambele maluri ale râului Nipru se confruntă cu riscul de a fi inundați după distrugerea barajului Nova Kahovka, au spus oficiali ucraineni, estimările fiind că apele vor atinge cel mai mare nivel miercuri, potrivit The Guardian.

UPDATE Franţa s-a oferit să acorde asistenţă Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Nova Kahovka, din sudul ţării, "pentru a răspunde la consecinţele distrugerii parţiale a barajului", se arată într-o scrisoare a ministerului francez de Externe.

UPDATE Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nu se opune ca țara sa să vândă muniție intermediarilor care o trimit în Ucraina – un semn că aliatul statornic al Rusiei din Balcani se întoarce spre vest, potrivit G4media.

UPDATE Invazia ordonată de Putin în Ucraina a lăsat în urmă zeci de mii de morți, a strămutat milioane de persoane și a generat tulburări economice în întreaga lume. Acum, Serviciile Secrete ale SUA au dezvăluit faptul că aproximativ 354.000 de soldați ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți în conflict până acum, potrivit Ziare.com.

UPDATE Guvernul Statelor Unite are informații care sugerează că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul Novo Kahovka din Ucraina, relatează NBC News, potrivit Ziare.com. Publicația scrie că administrația președintelui american Joe Biden lucrează pentru desecretizarea unei părți a informațiilor și pentru a le distribui. 

UPDATE Nimeni nu știe în acest moment cum se va termina războiul declanșat de Putin în Ucraina, chiar dacă au trecut mai bine de 15 luni de la începutul acestuia. Cu toate astea, eșecurile armatei ruse prevăd că liderul de la Kremlin va pierde războiul, iar Moscova se va cutremura. În plus, un alt fenomen ascuns macină țara, numărul etnicilor ruși scade, iar procentul musulmanilor crește masiv, putând ajunge la 30% din totalul populației, în viitor, notează Ziare.com.

UPDATE 300 de animale au murit astăzi în grădina zoologică Nova Kakhovka din cauza distrugerii de către Rusia a barajului hidrocentralei Nova Kakhovka, scrie Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

UPDATE Prăbușirea barajului de la Nova Kakovka din Ucraina este probabil "cel mai important incident de distrugere a infrastructurii civile" de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit lui Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, informează Rador.

UPDATE Șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, va purta în această săptămână la Minsk discuții de securitate cu omologul său din Belarus, precum și cu șefii de securitate din alte câteva țări din regiune, au anunțat miercuri agențiile de presă rusești.

UPDATE ArcelorMittal (fostă Kryvorizhstal) a suspendat producția de oțel pentru a reduce consumul de apă pe fondul prăbușirii barajului Kahovka, a transmis serviciul de presă al celei mai mari companii din Ucraina. „Din cauza exploziei și distrugerii hidrocentralei Kahovka, ArcelorMittal Krivoi Rog are un consum limitat de apă și a întrerupt deja o serie de procese de producție metalurgică”, a spus compania într-o postare pe Facebook. „Funcționarea tuturor echipamentelor răcite cu apă a fost suspendată temporar”. În special, topirea și laminarea oțelului au fost oprite, notează Adevărul.

UPDATE Adjunctul ambasadorului SUA la ONU, Robert Wood, a acuzat războiul Rusiei din Ucraina ca fiind responsabil pentru pagubele catastrofale produse în urma ruperii barajului Nova Kakovka, informează Rador.

UPDATE Forţele ruse au tras în mod repetat asupra unei conducte de amoniac din regiunea Harkov a Ucrainei, a declarat marţi un guvernator local, o conductă potenţial crucială pentru extinderea acordului care să permită exportul în siguranţă de cereale şi îngrăşăminte din porturile Mării Negre, informează Reuters.

UPDATE Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat, miercuri, că un alt avion rusesc Su-25 a fost doborât în ultimele 24 de ore. Avionul Su-25 este menit să asigure sprijin aerian apropiat pentru trupele ruseşti de la sol. Statul Major General nu a precizat unde au doborât forţele ucrainene avionul din epoca sovietică, spre deosebire de actualizarea sa din 7 aprilie, când a anunţat că un Su-25 a fost doborât în apropiere de Maryinka, în regiunea Doneţk. De la începutul invaziei ruseşti la scară largă, forţele ucrainene au reuşit să doboare 314 avioane ruseşti, alături de 299 de elicoptere, potrivit Statului Major General, notează Mediafax. Ministerul rus al Apărării a publicat anterior mai multe imagini din timpul operațiunilor în care erau implicate aceste aeronave:

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, susține că Rusia a provocat pierderi uriașe trupelor ucrainene angajate într-o contraofensivă pe care a respins-o timp de trei zile. Totodată, ministrul rus al Apărării a declarat marţi că doar 71 de soldaţi ruşi au fost ucişi în ceea ce el a numit o ofensivă ucraineană eşuată în ultimele zile.

UPDATE Secretarul american de stat Antony Blinken va reprograma, cel mai probabil, o vizită în China în săptămânile următoare, după anularea celei care trebuia să aibă loc în februarie, a anunţat marţi un oficial de la Washington, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE UE a anunțat că prelungește cu un an avantajele comerciale acordate Ucrainei, prin suspendarea taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială, aplicabile exporturilor.  

UPDATE Daunele suferite de barajul de la Nova Kahovka au provocat o scădere serioasă a nivelului apei din rezervorul folosit pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), care continuă să scadă într-un ritm de 5 centimetri pe oră, deşi deocamdată nu există un "risc imediat" pentru siguranţă, notează Ziare.com.

UPDATE Nivelul apei va crește cu cel mult 1,6 metri în părțile superioare ale cursurilor inferioare ale fluviului Nipru după distrugerea barajului Kahovka, avertizează un om de știință ucrainean, potrivit Adevărul.

UPDATE În urma distrugerii  barajului guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Axionov, a susținut pe 6 iunie că rezervoarele de apă ale peninsulei erau „pline cu aproximativ 80%” în urma distrugerii de către Rusia a hidrocentralei Kahovka care alimenta Crimeea cu apă, potrivit Știripesurse.

UPDATE Statele Unite au aflat despre un plan ucrainean de a ataca conductele de gaz natural Nord Stream cu trei luni înainte ca acestea să fie avariate în septembrie anul trecut de explozii subacvatice, a informat marți The Washington Post, citând informații scurse și publicate online, relatează Reuters, notează HotNews.

UPDATE Subminarea structurii Hidrocentralei Kahovska, care a dus la inundarea unor suprafețe mari de teren, a fost comisă de regimul de la Kiev, a declarat, marți, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. „Noaptea trecută, regimul de la Kiev a comis o altă crimă teroristă: a fost aruncată în aer structura Hidrocentralei Kahovka, ceea ce a dus la inundarea unor suprafeţe mari de teren”, a spus Şoigu. Ministrul rus a adăugat că scopul subminării Hidrocentralei Kahovka de către Kiev a fost transferul de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei din direcția Herson în zona ofensivă, notează Rador.

UPDATE Aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka a fost un act comis în mod deliberat de Rusia, dar nu va afecta demersul Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu, a declarat Volodimir Zelenski. "Principala concluzie este că explozia a fost deliberată, dar inamicul a acţionat într-un mod haotic permiţând ca propriul echipament să fie inundat", a declarat Zelenski pe Telegram, după o reuniune a comandamentului militar, potrivit NewsWeek. 

"Întreaga lume va afla despre această crimă de război rusească, acest genocid. Distrugerea deliberată a barajului şi a altor instalaţii de către ocupanţii ruşi este o bombă ecologică de distrugere în masă. De dragul propriei securităţi, lumea ar trebui să arate acum că Rusia nu va scăpa cu o astfel de teroare. Faptul că Rusia a distrus în mod deliberat rezervorul Kahovka, care este extrem de important, în special pentru aprovizionarea cu apă a Crimeei, indică faptul că ocupanţii ruşi şi-au dat deja seama că vor trebui să părăsească şi ei Crimeea. Ei bine, Ucraina va primi înapoi tot ceea ce îi aparţine şi va face ca Rusia să plătească pentru ceea ce a făcut", a fost mesajul transmis de Volodimir Zelenski.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km
/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

01 mai 2024, ora 22:21

Rusia a atacat miercuri dimineață orașul Odesa din sud-vestul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite. Moscova se laudă cu o lovitură grea și susține că a lovit sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainene. Portul de la Marea Neagră a fost ținta unui alt atac luni, când cinci persoane și-au pierdut viața. Totodată, experții de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) notează că, pentru prima dată în ultimele zile, trupele rusești din jurul orașului Avdiivka nu au înregistrat niciun avans confirmat, ceea ce poate indica o încetinire a ritmului ofensivei în această zonă, scrie BBC.

Între timp, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut o livrare semnificativă şi mai rapidă de arme pentru operaţiunile armatei Moscovei în Ucraina, iar secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei. Mai mult, noul ministru de externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, relatează Ukrainska Pravda. 

UPDATE Republica Moldova caută o pârghie energetică pentru a răsturna regimul păpușilor de la Kremlin, instalat în Transnistria. Pentru prima dată în ultimele trei decenii, Republica Moldova crede că are în sfârșit pârghia necesară pentru a da Rusia afară din ţară, însă în același timp, Guvernul se întreabă cum să facă acest lucru fără a declanşa o criză umanitară asupra propriilor cetăţeni, se arată într-o analiză Politico. „UE trebuie să continue să ajute Moldova cu energie, pentru ca aceasta să devină complet independentă faţă de Rusia. Şi trebuie să ne asigurăm că, dacă lucrurile escaladează, nu ne temem de provocările lui Putin în ţară – dacă nu vrem ca Occidentul să fie văzut ca un tigru de hârtie, trebuie să fim pregătiți să ajutăm Moldova”, a declarat Ivana Stradner, cercetător la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, scrie Gândul.

UPDATE Ucrainenii au lovit, miercuri, o tabără de antrenament a rușilor cu rachete ATACMS. Baza din regiunea Lugansk, aflată la aproape 100 de kilometri de linia frontului, adăpostea soldați ruși și tehnică militară.

UPDATE Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat interdicția internațională privind armele chimice prin desfășurarea agentului de sufocare cloropicrină împotriva trupelor ucrainene și prin utilizarea agenților de combatere a revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina, notează Rador.

UPDATE Vehicule blindate provenind dintr-o duzină de țări NATO, drone, lansatoare de rachete: mulțimea s-a adunat miercuri pentru a vedea „trofeele” aduse din Ucraina și expuse în Parcul Victoriei din Moscova, cu un amestec de admirație, patriotism, dar și de teamă în fața acestui conflict care se prelungește la nesfârșit, își începe reportajul AFP.

UPDATE În capitala Rusiei a fost deschisă o expoziţie care prezintă peste 30 de piese de echipament militar occidental capturate de la forţele ucrainene. Printre altele, sunt expuse un tanc de luptă M1 Abrams fabricat în SUA, un tanc Leopard 2, un vehicul blindat de infanterie Marder din Germania şi un vehicul blindat AMX-10RC de fabricaţie franceză, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

UPDATE Ucraina a exportat un volum record de peste 13 milioane de tone de marfă în aprilie 2024, depășind cifrele din februarie 2022. Exporturile din aprilie au atins 3,3 miliarde de dolari, potrivit cotidianului ucrainean Pravda.

UPDATE Atacul masiv cu drone din weekend al Ucrainei asupra unei baze aeriene rusești aflate în spatele liniilor inamice sugerează că Kievul ar putea încerca să limiteze amenințarea reprezentată de bombele cu planare devastatoare ale Moscovei, potrivit noilor informații occidentale, potrivit Ziare.com.

UPDATE Un american a recunoscut că a încercat să trimită în Rusia componente tehnologice importante. Este vorba despre componente pentru fabricarea dronelor în valoare de peste 250.000 de dolari. Nikolay Grigorev, în vârstă de 36 de ani, a pledat vinovat, după ce peste 11.500 de componente electronice au fost oprite să ajungă în Rusia, potrivit Sky News. Bărbatul riscă până la cinci ani de închisoare. Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că alte două persoane legate de caz sunt căutate, scrie Mediafax.

UPDATE Harkovul este o țintă a rușilor încă din prima zi a războiului, iar in ultima perioadă se speculează tot mai insistent că orașul din apropierea graniței, al doilea ca mărime al Ucrainei, va fi ținta unui nou asalt terestru, ca și în februarie-martie 2022, transmite Veridica.ro. Locuitorii refuză însă să plece și încearcă să își vadă de viață, cât de normal se poate, în ciuda bombardamentelor constante.

UPDATE Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a peste 300 de entităţi ruseşti şi internaţionale, inclusiv unele din China şi Turcia, pentru sprijin oferit armatei ruse în timp războiul din Ucraina, notează Mediafax. Noile măsuri reflectă îngrijorarea tot mai mare a Washingtonului cu privire la faptul că administraţia de la Beijing şi alte ţări furnizează tehnologii critice pentru a susţine industria militară a Rusiei, informează Financial Times.

UPDATE Politicenii susțin că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Chiar dacă Moscova se poate lupta acum cu NATO, din cauza efortului pe care îl face în războiul din Ucraina, președintele rus vrea să slăbească și să submineze Alianța din interior, cred analiștii. Publicația Business Insider trage un semnal de alarmă: „Era de pace și prosperitate relativă de care s-a bucurat Occidentul de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial s-ar putea să se apropie rapid de sfârșit”.

UPDATE Viitoarea preşedinţie poloneză a Consiliului Uniunii Europene, funcţie ce va fi asigurată în prima jumătate din 2025, se va concentra pe consolidarea cooperării cu SUA şi Ucraina, a anunţat miercuri preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, relatează DPA, potrivit Agerpres. 

UPDATE Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a anunțat, miercuri, că un purtător de cuvânt generat de inteligența artificială (IA) va fi de acum responsabil să comenteze problemele consulare prin citirea textelor care, totuși, trebuie să fie întotdeauna scrise de oameni, scrie Spotmedia. „Pentru prima dată în istorie, Ministerul de Externe ucrainean a creat o personalitate digitală folosind tehnologii de inteligență artificială, pentru a comenta oficial informațiile consulare destinate presei”, a transmis instituția.

UPDATE Conform estimărilor serviciilor de informații militare ale Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie 2024, armata rusă avea la dispoziție aproximativ 40 de unități de rachete hipersonice 3M22 Zircon. Ritmul de producție pentru aceste rachete este de până la zece unități pe lună, relatează Ukrainska Pravda, citat de HotNews. De asemenea, Rusia mai deținea dețin 400 de unități de rachete de croazieră Oniks, precum și 270 de rachete de croazieră Kalibr 3M-14. Rata de producție este de 30-40 de unități pe lună pentru Kalibr și de 10 pentru Oniks. Armata rusă mai deținea la sfârștiul lunii aprilie 45 de rachete aer-sol Kh-69, în contextul în care se produc 1-3 unități pe lună.

UPDATE Ucraina va ridica de la sol avioanele F-16 imediat după Paștele ortodox din 5 mai, au transmis oficialii de la Kiev. Între timp, țara prezidată de Volodimir Zelenski se confruntă cu bombardamentele devastatoare ale Rusiei, dar și cu lunga așteptare pentru avioanele de luptă promise de Occident. „Așteptăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Ilya Yevlash, adăugând că avioanele vor lua drumul cerului deasupra Ucrainei „după Paște”, potrivit declarațiilor raportate miercuri de presa ucraineană, potrivit Newsweek.

UPDATE Pe fondul zvonurilor despre boala fatală a lui Ramzan Kadîrov, un ofițer rebel cecen pro-ucrainean spune că se lucrează la crearea unei armate insurgente care să elibereze Cecenia de sub conducerea Kremlinului, potrivit The Kyiv Post.

UPDATE Papa Francisc a denunțat miercuri industria globală de armament afirmând că este ''groaznic să câștigi bani din moarte'', informează DPA, conform Agerpres. "Din păcate, în ziua de azi, investiţiile care aduc cel mai mare profit sunt fabricile de armament", a spus suveranul pontif în cadrul audienţei generale săptămânale de la Vatican. Potrivit unui studiu realizat de Institutul internaţional pentru cercetări de pace din Stockholm, suma record de 2,44 trilioane de dolari a fost cheltuită pe armament la nivel global anul trecut, o creştere cu 6,8% faţă de 2022. Războiul dus de Rusia în Ucraina a fost menţionat ca unul din principalele motive care stau la baza creşterii globale a cheltuielilor pentru apărare. Statele Unite au cele mai mari cheltuieli militare din lume, reprezentând 37% din totalul cheltuielilor globale.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 26 de luni se află într-o continuă dinamică și Moscova nu cedează în niciun fel. Acum, un avertisment dur neașteptat vine din partea omului lui Putin, Dmitri Kiseliov de la televiziunea de stat din Moscova. El amenință că Rusia va scufunda Marea Britanie cu un val nuclear și va transforma Statele Unite în ”cenușă radioactivă”, dacă NATO va trimite trupe în Ucraina.

UPDATE Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA Ucrainei au potențialul de a face Crimeea "inutilă din punct de vedere militar" pentru Rusia, potrivit unui analist militar, scrie Adevărul.

UPDATE Explozii au avut loc, miercuri, 1 mai, în orașul rus Riazan. Dronele Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei au atacat din nou rafinăria de petrol din Riazan, precum și o altă rafinărie din regiunea Voronej a Federației Ruse, au declarat surse publicației pravda.ua.

UPDATE În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ONU de deminare în îngustul teritoriu palestinian bombardat constant de Israel în războiul său contra Hamas, scrie Digi24.

UPDATE În apropiere de granița cu Rusia, două orașe finlandeze vor închide școlile care oferă cursuri de limbă și cultură rusă, spre disperarea părinților și a oficialilor școlari care pledează pentru menținerea legăturii culturale, într-un moment tensionat al relațiilor dintre cele două țări, pe fondul războiului din Ucraina, scrie AFP.

UPDATE Slovacia a acordat protecție temporară unui bărbat, cu dublă cetățenie ucraineană și israeliană, care este acuzat că a condus o campanie de influență pro-rusă prin intermediul unui site de știri, a informat presa cehă citată de Reuters.

UPDATE O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Muniția, care a fost rapid dezvoltată și transportată în Ucraina, este doar ultima care a eșuat în luptă, subliniind provocarea tot mai mare de a contracara tacticile de bruiaj rusești, scrie Business Insider.

UPDATE Miercuri, Rusia a declarat că a atacat sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainiene, aflat în portul Odesa. Această declarație vine după ce Kievul a raportat un atac cu rachete care a ucis trei persoane, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE O grădină zoologică din Rusia a anunțat pe rețeaua socială VK că a trimis doi păuni în Ucraina din dorința de a-i inspira pe soldații lui Putin. Postarea cu pricina a fost ulterior ștearsă, după ce internauții au început să-l ironizeze în comentarii pe președintele rus, relatează Business Insider.

UPDATE Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în faţa Rusiei. „Există ţări care au (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste ţări”, a spus Austin la o audiere în Camera Reprezentanților, scrie Agerpres. „Eu însumi am discutat cu liderii mai multor ţări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente”, a continuat el, fără a preciza care sunt aceste ţări.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat livrarea mai multor arme și mai rapid pentru operațiunea militară a Moscovei în Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, informează Reuters. „Pentru a menține ritmul necesar al ofensivei ... este necesar să se mărească volumul și calitatea armelor și echipamentelor militare furnizate trupelor, în primul rând a armelor", a declarat ministrul Apărării, citat de Șoigu, într-o declarație publicată pe Telegram.

UPDATE Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument sovietic care evocă prietenia cu Rusia, pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, soldată cu zeci de mii de morţi în peste doi ani, relatează AFP.

UPDATE Fostul președinte american Donald Trump continuă războiul personal cu NATO și spune că majoritatea țărilor din alianță sunt „delincvente”. Candidat la alegerile prezidențiale din acest an din Statele Unite, Trump susține că dacă SUA ar fi atacate, NATO n-ar apăra-o, afirmație făcută într-un amplu interviu publicat de revista Time, potrivit Libertatea. „Noi cheltuiam aproape 100% din bani în NATO. Protejam Europa. Și ei nici măcar nu plăteau. Opt. Doar opt țări plăteau. Restul erau delincvente. Și le-am spus, dacă nu plătiți, distracție plăcută, dar noi nu vă vom proteja. Am spus-o din nou acum câteva săptămâni, acum două luni, am spus-o din nou. Și am spus, că dacă nu plătești… Negociez pentru că vreau să plătească. Vreau ca Europa să plătească. Îmi doresc să nu se întâmple nimic rău Europei, iubesc Europa, iubesc oamenii din Europa, am o relație grozavă cu Europa. Dar au profitat de noi, atât în NATO, cât și în Ucraina. Avem miliarde de dolari mai mult decât ei dați în ​​Ucraina. Nu ar trebui să fie așa. Ar trebui să fie invers. Pentru că sunt mult mai mult afectați. Avem un ocean între noi (între Rusia și Statele Unite). Ei nu”, susține Trump.

UPDATE Oraşul Robotine din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, principala așezare care a fost eliberată de Brigada 47 Mecanizată a Forţelor Terestre ucrainene în timpul contraofensivei din 2023, a fost recucerit marţi de forţele ruse, conform imaginilor care-i arată pe militarii ucraineni cum se retrag, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au declarat că se pregătesc pentru sosirea avioanelor F-16 prin construirea de hangare subterane și buncăre la bazele sale. Maiorul Ilia Evlaș, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că planurile Ucrainei privind modul în care vor păstra în siguranță mult așteptatele avioane în timp ce se află în baze sunt dezvoltate cu atenție. El a spus că efortul „necesită o pregătire adecvată a locațiilor de bază ale acestora. Acesta implică costuri substanțiale, inclusiv adăposturi și buncăre subterane. Prin urmare, se elaborează metode privind cea mai bună modalitate de a le desfășura”, potrivit RBC-Ucraina.

UPDATE Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane și a rănit alte trei la Odesa, miercuri dimineața, a anunțat guvernatorul regional Oleg Kiper. Doi oameni au murit și în regiunea Harkov, atacată de asemenea de ruși, relatează Reuters.

UPDATE Ucraina are nevoie de „o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament de la partenerii săi pentru a le permite trupelor sale să facă faţă trupelor ruseşti care avansează în mai multe sectoare ale liniei frontului, a declarat marți seară, 30 aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Zelenski a menţionat în mod special armamentul furnizat de Statele Unite, afirmând că Ucraina contează pe livrări prompte pentru a distruge logistica rusă. „Aceste livrări trebuie să se facă simţite în perturbarea logisticii ocupanţilor, făcându-i să se teamă (...) oriunde pe teritoriul ocupat şi de forţa noastră”, a spus el.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram