Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat penal în mai multe dosare, inclusiv cel al fraudei bancare, iese la rampă după ce șefa Procuraturii Anticorupție a criticat eliberarea acestuia din arest la domiciliu sub garanția personală a patru persoane.
Controversatul Andronachi susține că nu intenționează să se eschiveze de la urmărirea penală și că este interesat să participe la fiecare ședință de judecată, iar dacă va trebui să plece peste hotare, va informa despre asta instanța de judecată și procuratura.
Într-un comunicat de presă, Vladimir Andronachi se plânge că a fost pus în fața unui dosar politic, dar și că în cazul lui s-ar face justiție televizată. Acesta mai pretinde că a fost intimidat și presat de către unii actori politici. Nu a oferit însă niciun nume.
„Nu o singură dată, persoane care ocupă funcţii de demnitate publică şi care nu fac parte din sistemul judecătoresc, direct din studiourile TV, pronunţau sentinţa mea de condamnare. Situaţia în care mă aflu doi ani de zile, a avut un impact negativ şi iremediabil asupra părinţilor şi familiei mele. Cu toate acestea sunt hotărât să îmi apăr poziţia, exclusiv prin intermediul unui proces judiciar în instanţele naţionale, participând la fiecare şedinţă de judecată”, menționează Vladimir Andronachi.
„Prin urmare, în contextul presupunerilor de eschivare, declar cu toată responsabilitatea că voi apărea în fața organelor de drept și a instanței de judecată, ori de câte ori voi fi citat. Am manifestat pe parcursul anchetei deschidere spre colaborare cu organul de urmărire penală, doresc să particip la fiecare ședință de judecată și să fac declarații pentru elucidarea tuturor circumstanțelor”, a adăugat Andronachi.
Controversatul Vladimir Andronachi s-a referit și la sprijinul oferit de către cei patru garanți ai săi.
„Am primit sprijin din partea unor oameni demni de încredere, care la rândul lor au încredere în mine şi au garantat prin reputaţia proprie, că eu, Vladimir Andronachi nu voi fugi din ţară şi că mă voi supune ordinii publice şi totodată voi aborda procesul judiciar cu maximă diligenţă procesuală şi responsabilitate. Doresc să-i asigur pe toţi cei care m-au susţinut, că nu-i voi dezamăgi şi că promisiunea mea rămâne fermă, la fel ca şi angajamentul de a clarifica această situaţie rămâne neschimbat.
Andronachi mai susține că în noiembrie 2022, când autoritățile ucrainene l-au predat celor de la Chișinău, el intenționa să se întoarcă din proprie inițiativă în țară. Pe acest, spune că s-a plâns la CEDO.
Am solicitat o reacție de la Procuratură. „Procuratura Anticorupție își rezervă dreptul să nu comenteze declarațiile inculpaților”, a fost răspunsul PA.
Amintim că Vladimir Andronachi, a fost eliberat din arest la domiciliu pe 11 august. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis ca măsura preventivă de arest la domiciliu să-i fie înlocuită cu „garanția personală”. Acest lucru înseamnă că deși este eliberat, Andronachi trebuie să respecte anumite condiții și restricții stabilite de către instanță, iar patru persoane garante se vor asigura că aceste condiții vor fi respectate. TV8 a aflat care sunt cele patru persoane care au depus garanții pentru Vladimir Andronachi, pentru ca acesta să fie eliberat din arest la domiciliu. Este vorba despre doi primari din raionul Cahul, starețul unei mănăstiri și un fost director de liceu, tot din raionul Cahul. Trei dintre ei sunt exponenți ai Partidului Democrat și au fost candidați ai formațiunii la localele din anul 2019 și parlamentarele anticipate din 2010. Unul dintre cei patru garanți este primarul satului Găvănoasa din raionul Cahul, Vadim Ivanov, care a ocupat fotoliul în urma alegerilor din 2019.
A „pus cuvântul” pentru Vladimir Andronachi și Nicolae Beju, primarul satului Zîrnești, raionul Cahul. Ambii primari au participat în cursa electorală pentru alegerile locale din 2019 ca reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova.
Al treilea garant este Ala Gaidar, filolog de profesie, fost director al liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cahul. Potrivit PA, Ala Gaidar este deținătoare a Ordinului Gloria Muncii.
Cea de-a patra persoană care a depus garanție pentru Vladimir Andronachi este starețul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din satul Căpriana, raionul Strășeni - Arhimandrit Filaret.
În total, cei patru au plătit 22.000 de lei pentru eliberarea lui Andronachi. Contactat de TV8, primarul din Găvănoasa, Vadim Ivanov, ne-a declarat că a pus 7.000 de lei pentru libertatea fostului deputat, fiindcă sunt de 15 ani prieteni și Andronachi l-ar fi ajutat în trecut să rezolve o problemă personală.
Pe 14 iulie, șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat că ceilalți trei garanți au plătit câte 5.000 de lei.
Vladimir Andronachi a ajuns pe mâna autorităților din Republica Moldova pe 2 noiembrie 2022, după ce a fost predat de către Serviciile de Securitate ucrainene, care l-au declarat persoană indezirabilă și l-au expulzat din țară. Despre aceasta a anunțat, atunci, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un briefing de presă. Andronachi spunea atunci că ar fi fost pus sub învinuire la comandă politică.
Vladimir Andronachi este unul dintre cei mai controversați politicieni. A fugit din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare câștigate de PAS. În luna septembrie 2021, procurorii anticorupție au descins cu percheziții acasă la fostul democrat. Acțiunile au avut loc în cadrul dosarului fraudei bancare, în care Andronachi este cercetat penal.
Andronachi, economist de profesie, deputat în două legislaturi din partea Partidului Democrat, este asociat de opinia publică drept persoană de încredere a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, partener de afaceri cu controversatul deputat fugar Ilan Șor, apropiat din 2020 și de Partidul Socialiștilor și Igor Dodon. Andronachi este acuzat de implicare în scheme imobiliare, energetice, extracție de zăcăminte, export de fier uzat, furtul miliardului.
Fostul deputat democrat a fost protagonistul mai multor investigații realizate de „Cutia Neagră PLUS”. Jurnaliștii de investigație au scos la iveală schemele puse la cale de milioane, puse la cale cu participarea directă a lui Vladimir Andronachi, afacerile ascunse ale fugarului, prins în dimineața de 2 noiembrie 2022 la hotarul cu Ucraina, dar și oamenii săi de încredere.