Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE

04 octombrie 2023, ora 18:48

Publicația britanică The Telegraph, care analizează situația geopolitică din Europa, atrage atenția că Putin și-a propus un nou obiectiv - dezmembrarea NATO în bucăți și identificarea punctelor slabe ale Alianței Nord-Atlantice. Totodată, după mai bine de 19 luni de la începutul invaziei Rusiei din Ucraina, eșecul armatei roșii este unul evident, iar câștigurile de pe frontul de luptă sunt departe de obiectivele inițiale. Acum însă, Vladimir Putin are un plan secret de a câștiga războiul, având drept țintă Statele Unite, prin încetarea sprijinului militar acordat Kievului, notează Ziare.com. Totodată, Rusia a doborât 31 de drone ucrainene pe teritoriul său şi a respins o încercare de debarcare a forţelor ucrainene în peninsula anexată Crimeea, a anunţat miercuri dimineaţă Ministerul rus al Apărării, relatează AFP. Militarii ucraineni au postat imagini din timpul operațiunii:

Ucraina se luptă cu Rusia pe mai multe fronturi. Și așa cum progresele pe câmpul de luptă sunt greu de obținut, tot așa sunt și câștigurile sale diplomatice în aceste zile. De la invazia Rusiei de anul trecut, sprijinul occidental pentru Kiev a rămas în mare parte puternic. Dar încep să se formeze fisuri în alianța pro-Ucraina, potrivit BBC. După 588 de zile de război, un oficial al Alianței avertizează că aprovizionarea cu muniție occidentală ajunge la „fundul sacului”. Totodată, Casa Albă a îndemnat Congresul SUA să aprobe o suplimentare a finanțării de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina, avertizând că „timpul nu ne este prieten” în timpul războiului, relatează SkyNews. Ministrul de Externe de la Chișinău a subliniat și pericolul pentru Moldova în acest context. „În Moldova e pace, iar asta se datorează capacității Ucrainei de a rezista în fața armatei ruse și de a o ține departe de frontierele noastre”. Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană ar putea însemna aproximativ 186 de miliarde de euro în fonduri UE care să ajungă în această ţară în şapte ani, potrivit unei note interne a Consiliului UE, informează Financial Times şi Politico. 

UPDATE Extinderea UE pentru a include nouă țări noi, inclusiv Ucraina și Moldova, ar costa statele uniunii mai mult de 256 de miliarde de euro, au arătat calculele interne. De asemenea, se estimează că multe țări se vor transforma din receptori financiari, în contributori, informează The Guardian, scrie Digi24.

UPDATE Preşedintele Republicii Cehe, Petr Pavel, a îndemnat miercuri Europa să nu se lase descurajată de prelungirea războiului din Ucraina. „Vă încurajez pe toţi să rezistaţi descurajării în faţa războiului. Rusia trebuie învinsă în Ucraina”, altfel „va fi un eşec extrem de costisitor pentru noi”, a spus Petr Pavel în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. „Vă încurajez să nu cedaţi promisiunilor false şi populismului. Susţineţi Ucraina din toate puterile”, a adăugat preşedintele Republicii Cehe, notează Adevărul.

UPDATE Ungaria şi Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina, vor încheierea rapidă a războiului, întrucât consecinţele directe ale acestuia asupra amândurora sunt „extrem de grave", a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI, citată de Agerpres.

UPDATE Un sistem rusesc de apărare antiaeriană S-400 Triumf, cel mai avansat de care dispune Moscova, aflat în apropiere de orașul rusesc Belgorod, a fost lovit de drone ucrainene, potrivit unor surse SBU, citate de presa ucraineană, relatează The Kyiv Independent, potrivit HotNews. Lovitura a fost efectuată în timpul nopții. În mai multe clipuri video care circulă pe canalele rusești de Telegram, care ar fi fost realizate în Belgorod și publicate miercuri dimineață, se aud explozii.

UPDATE Primul lot de tancuri ucrainene Leopard reparate în Polonia au fost returnate unităților ucrainene pentru a-și relua rolul în apărarea acestei țări împotriva invaziei ruse, relatează Notes from Poland, notează Adevărul.

UPDATE Eliminarea lui Kevin McCarthy de la șefia Camerei Reprezentanților, printr-un vot provocat de adepții aripii dure din Partidul Republican, ridică un nor întunecat deasupra perspectivelor, deja tulburi, de susținere militară a Ucrainei, arată CNN într-un comentariu pe site-ul său, potrivit Antena3.

UPDATE Navele Flotei ruse au încetat să se mai apropie de vestul Mării Negre, în faţa atacurilor tot mai intense cu drone şi rachete din partea Ucrainei, şi s-au retras practic pe coasta rusă a Mării Negre, fără a se apropia de vârful vestic al peninsulei Crimeea ocupate, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, citată de EFE şi de postul de televiziune ucrainean Kanal 24. "În prezent, navele şi ambarcaţiunile Flotei ruse din Marea Neagră nu mai navighează în direcţia apelor teritoriale ucrainene", a declarat Natalia Gumeniuk, şefa centrului de presă al Comandamentului Operativ Sud, notează Știripesurse.

UPDATE Alte 12 nave sunt pregătite să intre în coridorul de transport maritim din Marea Neagră, pentru a ajunge la porturi ucrainene și încă 10 așteaptă să plece din porturi, a transmis marina ucraineană, notează B1.

UPDATE FIFA ia în considerare ridicarea suspendării Rusiei din competiţiile naţionale de fotbal, după ce UEFA şi-a relaxat poziţia în această chestiune săptămâna trecută, informează Sky News.

UPDATE Vladimir Putin a invadat Ucraina anul trecut pentru că a crezut că „NATO era slab”, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News. Grupul de reflecție american a declarat că Putin nu se temea de NATO, ci credea că alianța nord-atlantică era slabă iar eforturile sale de a recâștiga controlul asupra Ucrainei prin alte mijloace au eșuat. În plus, exista credința că instalarea unui guvern pro-rus la Kiev „ar fi fost (o sarcină) sigură și ușoară”. Scopul său nu a fost de a apăra Rusia împotriva unei amenințări de altfel inexistente, ci mai degrabă de a „extinde puterea Rusiei, de a eradica statalitatea Ucrainei și de a distruge NATO”, a declarat ISW, adăugând că acestea sunt obiective pe care le urmărește în continuare.

UPDATE Oficiali de rang înalt din Statele Unite și UE s-au întâlnit cu omologii lor ruși pentru negocieri secrete, în Turcia, cu scopul de a rezolva impasul privind Nagorno-Karabah, cu doar câteva zile înainte ca Azerbaidjanul să lanseze o ofensivă militară luna trecută pentru a prelua teritoriul separatist de sub controlul etnicilor armeni. Întâlnirea neoficială marchează un contact rar - deși în cele din urmă nereușit - între Moscova și Occident cu privire la o chestiune majoră de securitate, după ce debutul războiului din Ucraina a dat peste cap diplomația obișnuită. Un diplomat de rang înalt a declarat pentru Politico că întâlnirea a avut loc pe 17 septembrie la Istanbul și avea scopul de a convinge Azerbaidjanul să pună capăt blocadei sale de nouă luni asupra enclavei, care împiedica intrarea convoaielor de ajutor umanitar din Armenia, potrivit Libertatea.

UPDATE Guvernul de la Moscova se pregăteşte să ridice, parţial, embargoul vizând exporturile de motorină, informează cotidianul rus Kommersant citând surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, relatează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Fostul cancelar german Gerhard Schröder a stat „mândru” în izolare la un eveniment în onoarea celei de-a 33-a aniversări a reunificării Germaniei.După cum relatează presa de la Berlin, nu numai cancelarul Scholz, ci și un număr de politicieni germani nu au vrut să-i stea alături și să facă fotografii comune pentru presă cu o persoană care susține deschis nu numai Federația Rusă, ci și pe Putin personal, notează Ziare.com.

UPDATE Șeful Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu-Eșanu, și jurnalistul Mihail Sirkeli au interdicție de intrare în Rusia, decizie luată de Kremlin ca răspuns față de expulzarea șefului Sputnik Moldova de la Chișinău. Ambasadorul moldovean a fost convocat la sediul MAE rus pentru a fi informat.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a decis destinația primei sale vizite în străinătate după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa, relatează AFP și Agerpres. „La invitaţia preşedintelui Kârgâzstanului, Sadir Japarov, la 12 octombrie, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va efectua o vizită oficială în ţară”, a transmis Kabar, agenția de presă a Kîrgîzstanului, citând un responsabil al administraţiei prezidenţiale a acestui stat din Asia Centrală aliat cu Moscova.

UPDATE Ucraina a confiscat active în valoare de 5,5 milioane de dolari, inclusiv piese de elicoptere de luptă, fabricate la Liov, ale unei companii ruseşti de Apărare, Rostvertol PJSC, cu sediul la Rostov-pe-Don, anunţă SBU, potrivit NewsWeek.

UPDATE Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni, conform unui raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, prezentat miercuri la Kiev. Potrivit raportului, bilanţul civililor ucişi de la începerea ofensivei ruse pe scară largă în Ucraina a ajuns la 10.000, relatează Agerpres, care preia EFE. „La peste 20 de luni de la începerea invaziei ruse, civilii ucraineni continuă să plătească un preţ teribil, prin cei aproape 10.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi", se arată în mesajul ONU.

UPDATE Eventuala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) i-ar acorda Kievului dreptul de a primi 186 de miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, conform normelor bugetare actuale, relatează miercuri ziarul Financial Times (FT), citat de EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care a devenit un simbol al curajului în Rusia după ce a organizat anul trecut un protest îndrăzneț în direct la televiziunea de stat la o oră de maximă audiență, a fost condamnată miercuri la opt ani și jumătate de închisoare în lipsă, notează NewsWeek.

UPDATE Cei care vor retragerea ajutoarelor SUA din Ucraina nu înțeleg impactul devastator pe care un asemenea demers l-ar avea asupra mai multor țări – în special cele avute în vedere de Putin. Pentru Moldova, o mică țară din estul Europei, sprijinul internațional acordat Ucrainei vecine reprezintă garanția propriei sale securități. În acest moment, o asemenea retragere va distruge regiunea și ar stabili un grav precedent în fața întregii lumi. Acesta a fost principalul mesaj al ministrului moldovean de externe, Nicu Popescu, atunci când a fost intervievat la New York, săptămâna trecută, în culisele reuniunilor din cadrul Adunării Generale a ONU. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu se limitează doar la Ucraina”, mi-a spus Popescu. „Ceea ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează doar la Europa de Est. Este vorba despre niște repercusiuni la nivel mondial”, relatează The Washington Post citat de Rador Radio România. „Orice  ajutor acordat Ucrainei – militar, economic, financiar, energetic – înseamnă și o investiție în securitatea, pacea și stabilitatea Moldovei”, spune Popescu. „Din nefericire, eventualul sfârșit al războiului nu e deloc pe-aproape”, spune el. „Dar ucrainenii dispun de această uimitoare și continuă capacitate de a rezista. Ei nu vor renunța. Dar cu cât se bucură de mai mult sprijin, cu atât durata acestui război se va scurta”.

UPDATE Statele Unite îşi vor putea continua asistenţa acordată Ucrainei pentru "încă câteva luni" dacă Congresul nu va vota o nouă finanţare, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, a declarat că durata exactă va depinde de nevoile armatei ucrainene şi de ceea ce se va întâmpla "pe câmpul de luptă", odată cu apropierea iernii, notează Digi24.

UPDATE Ucraina a realizat o „pelerină de invizibilitate” pentru a-și ascunde trupele de atacurile rusești cu drone, denumită ”Phanton Skin”, care are rolul de a proteja trupele Kievului, potrivit iNews.Această ”pelerină de invizibilitate” folosită de militarii Ucrainei de pe câmpul de luptă are scopul de a ascunde trupele de senzorii dronelor rusești care patrulează neîncetat pe linia frontului, în timp ce armata Kievului încearcă să cucerească teritoriul ocupat de Moscova, într-o contraofensivă aflată în plină desfășurare, notează Ziare.com. Pelerina ”Phantom Skin” dezvoltată de Ucraina pentru soldați, este acum comercializată și armatelor occidentale, ca parte a unei serii de inovații militare ale Kievului realizate de la începutul războiului în urmă cu peste 19 luni, pentru a contracara avantajul Rusiei legat de numărul de trupe și armament. Odată acoperiți cu o cagulă sau un adăpost camuflat cu o asemenea pelerină, soldații pot dispărea efectiv din fața senzorilor de pe temutele quadcoptere care sunt folosite la scară industrială de ambele părți în conflict pentru a monitoriza frontul și tranșeele inamice 24 de ore din 24, pentru a declanșa atacuri. Deloc surprinzător, compoziția exactă a Phantom Skin este un secret bine păzit, dar folosește un strat de compuși nanotehnologici, inclusiv grafen, „materialul minune” de carbon care, printre alte proprietăți, poate masca sau absorbi semnăturile de căldură. 

UPDATE Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat, potrivit căruia aviația sa a interceptat un comando ucrainean care se îndrepta în ambarcațiuni mici, de mare viteză, spre Capul Tarkhankut, în extremitatea vestică a Crimeei. Nu este prima dată când rușii susțin că au interceptat astfel de grurpuri de asalt ucrainene, fără a oferi și dovezi în acest sens. Separat, autoritățile ruse susțin că, pe parcursul nopții trecute, au doborât 31 de drone lansate de Ucraina, deasupra regiunilor ruse Belgorod, Briansk și Kursk, potrivit Biziday.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe din Rusia l-a convocat marți, 3 octombrie, pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia pentru a protesta împotriva expulzării directorului Sputnik Moldova. Rusia consideră decizia drept "persecuția motivată politic" împotriva presei de limbă rusă din Republica Moldova, informează agențiile AFP și Reuters, scrie Agerpres. Directorul Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat de la Chișinău după ce autoritățile l-au declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de până la zece ani pentru implicarea sa în treburile interne ale țării. Chișinăul a acuzat agenția că răspândește „propagandă și dezinformare”. De altfel, echipa Radio Sputnik Moldova a anunţat pe 28 februarie, că şi-a dat demisia in corpore, pentru că este împotriva politicii editoriale a redacției, bazată pe dezinformări şi manipulări. 

UPDATE O analiză New York Times arată că Rusia aplică o tactică de “apărare elastică”, menită să întârzie cât mai mult ofensiva ucraineană. Aceasta constă în retragerea deliberată din poziții mai greu de apărat, pentru a provoca cât mai multe pierderi ucrainenilor, atât în retragere, cât și în contraofensivă, după aceea. Tactica întârzie consolidarea de către ucraineni a pozițiilor câștigate și, implicit, și avansarea ulterioară a acestora, așa cum s-a întâmplat pe Frontul de Sud, la Robotine. Departe de a fi o noutate în materie de doctrină, acest tip de apărare a mai fost folosită de URSS, cu succes, în bătălia de la Kursk, în 1943.

UPDATE Rusia va efectua miercuri un test la nivel național al sistemelor de avertizare publică de urgență, declanșând sirenele și întrerupând emisiunile de televiziune pentru a înștiința populația de un pericol iminent, transmite Reuters. Testul, efectuat pentru prima dată în 2020, face parte dintr-o nouă inițiativă care impune autorităților să efectueze teste de două ori pe an, începând cu 1 septembrie. Acesta intervine însă pe fondul războiului din Ucraina, care a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, notează Digi24.

UPDATE Uniunea Europeană se pregătește să deschidă negocierile cu Ucraina cu privire la viitoarea aderare la blocul comunitar a țării devastate de război, un anunț oficial fiind așteptat în luna decembrie, scrie marți, 3 octombrie, Politico, citând trei diplomați europeni care au cunoștință despre această intenție, notează Libertatea.

UPDATE Stocurile de arme pe care Marea Britanie le-ar putea transfera în Ucraina s-au epuizat, informează ziarul "The Daily Telegraph" citând un reprezentant al comandamentului Forțelor Armate ale Regatului. "Am livrat (Ucrainei) aproape tot ceea ce ne puteam permite.Tancurile Challenger 2 care au rămas la noi vor fi modernizate la nivelul Challenger 3. Avem nevoie de ele pentru asta. Cu cât dăm mai multe tancuri, cu atât mai puține rămân în posesia noastră" - a spus sursa citată, care crede că Kievul cu greu poate conta pe noi livrări de tancuri britanice pe lângă cele 14 transferate deja anterior, informează Rador. "Vom continua să căutăm arme care pot fi transferate în Ucraina, dar acum ucrainenii au nevoie de sisteme de apărare antiaeriană și obuze de artilerie, iar noi nu mai avem nici una, nici alta" - a adăugat el. Potrivit sursei "The Daily Telegraph", Londra nu renunță la angajamentul său de a oferi 2,3 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari la cursul de schimb) ca ajutor militar Ucrainei în decurs de un an, dar "acest lucru nu înseamnă transferul de arme britanice" de această valoare.

UPDATE Puterile militare occidentale rămân fără muniție pentru a-i acorda Ucrainei ca să lupte pentru a respinge invazia Rusiei, avertizează Marea Britanie și NATO, potrivit BBC. Amiral Rob Bauer, cel mai înalt oficial militar din NATO, a declarat la Forumul de Securitate de la Varșovia că „fundul butoiului este acum vizibil”, notează B1.

UPDATE Trupele Ucrainei ar rămâne în curând fără muniții și echipamente esențiale dacă republicanii duri reușesc să oprească ajutorul militar al SUA, subminând operațiunile de pe teren și reducându-le capacitatea de a se apăra împotriva atacurilor rusești, spun experți citați de AFP.

UPDATE Forțele ucrainene avansează în sudul țării, Rusia suferind pierderi de personal și echipamente, a declarat un oficial din Ucraina. Postând pe Telegram, generalul Oleksander Tarnavski a declarat că trupele au avansat în direcția Tavria, în regiunea Zaporojie - dar nu a dat alte detalii, potrivit Sky News. El a afirmat că soldații au efectuat 1.198 de misiuni în ultimele 24 de ore, iar forțele ruse au pierdut 261 de oameni și alți 10 au fost luați prizonieri, notează Antena3.

UPDATE Serviciile Secrete din Rusia și noile tehnologii au declanșat o acțiune de propagandă masivă în SUA, pentru a promova teoriile conspirațiilor, afirmă oficiali americani, potrivit The New York Times. Strategia Rusiei de a câștiga războiul din Ucraina este să reziste Occidentului. Dar cum plănuiește Vladimir Putin să facă asta? Oficialii americani s-au declarat convinși că Putin intenționează să pună capăt sprijinului american și european pentru Ucraina, folosind agențiile sale de spionaj pentru a promova propaganda care susține partidele politice pro-ruse și alimentând teoriile conspirației cu ajutorul noile tehnologii, notează Ziare.com.

UPDATE Volodimir Zelenski s-a adresat marţi seara compatrioţilor din apropierea frontului, aflându-se în regiunea Harkov, unde a vizitat trupele şi a stabilit cu liderii militari ce este făcut în următoarea perioadă pentru ca regiunea - considerată vitală pentru frontul de est - să reziste atacurilor ruse intensificate pe măsură ce se apropie iarna, scrie news.ro. „Astăzi mă aflu în regiunea Harkov, direcțiile Kupiansk şi Lîman, apoi oraşul Harkov. (...) Ca întotdeauna, am vorbit cu combatanții despre nevoile specifice ale unităţilor. Am vorbit despre arme şi provizii, precum şi despre dotarea brigăzilor. Sunt lucruri care trebuie făcute, în special, pentru a ne asigura că brigăzile noastre au mai multă motivaţie, mai multe capacități de luptă”, a arătat Zelenski în alocuţiunea video care părea înregistrată într-un subsol sau buncăr. Liderul ucrainean a spus că a avut, de asemenea, întâlniri separate şi lungi cu toţi cei responsabili de apărare şi de situaţia socio-economică din Harkov şi din regiune. „Sunt multe chestiuni importante pentru regiune. Mai ales înainte de iarnă şi mai ales având în vedere teroarea rusă constantă împotriva Harkovului, împotriva regiunii şi încercările ocupantului de a intensifica atacurile asupra poziţiilor noastre”, a spus Zelenski. El a menţionat că generalul Sîrski a prezentat un raport pe tema apărării regiunii Harkov, la fel şi şefii regionali din serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) şi din poliţia naţională.

Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
Război în Ucraina, ziua 586: Avioane desenate, gluma lui Musk și miza Rusiei. Germania: „UE va fi de la Lisabona la Luhansk”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.