Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în perioada 18-19 octombrie, în vizită oficială în Confederația Elvețiană, la invitația Președintelui Alain Berset. În urma întrevederii cu mai mulți oficiali elvețieni, Maia Sandu menționează că a fost formalizată cooperarea R. Moldova și Elveției în domeniul securității sociale și a turismului.
„Am avut o primire călduroasă din partea președintelui Alain Berset astăzi la Berna. Elveția, un prieten de încredere, ne-a sprijinit cu generozitate de-a lungul anilor. Inițiativele susținute de Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova îmbunătățesc nivelul de trai oamenilor”, a declarat Președinta.
Datorită sprijinului oferit de Confederația Elvețiană mii de moldoveni din zonele rurale au acces la apă potabilă, au fost îmbunătățite condițiile în maternități și servicii de sănătate pentru adolescenți, iar tinerii pot urma programe de educație profesională, care corespund cerințelor pieței. Iar marți, 17 octombrie, la Chișinău, în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova, ministrul de externe elvețian Ignazio Cassis a anunțat un nou pachet de asistență, care ne va ajuta să modernizăm în continuare țara și să îmbunătățim nivelul de trai pentru cetățenii noștri”, susține șefa statului.
În discuțiile cu președintele Berset și membrii Consiliului Federal, șefa statului a abordat și cooperarea economică. Discuțiile oficialilor s-au concentrat și pe impactul asupra Moldovei al agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
„Moldova a semnat în această vară un acord de liber schimb - EFTA - cu Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. După ratificarea acestuia de către legislativul elvețian, companiile din ambele țări vor beneficia de mai multe oportunități. Tot astăzi, a fost formalizată cooperarea în domeniul securității sociale și a turismului”, a subliniat președinta.
Totodată, Sandu a menționat că partenerii elvețieni sprijină R. Moldova în lupta cu corupția, astfel încât „cei care au furat țara să fie dați pe mâna legii”.
„Din numele tuturor cetățenilor moldoveni, i-am mulțumit Președintelui Berset, membrilor Consiliul Federal și tuturor cetățenilor elvețieni pentru sprijinul neobosit și solidaritatea continuă a Elveției”, a conchis șefa statului.
La rândul său, președintele Berset a menționat că din punctul de vedere al Elveției, abordarea consecințelor războiului implică un angajament pentru reconstrucția Ucrainei și prevenirea impunității în ceea ce privește crimele de război.
Elveția și Moldova au stabilit relații diplomatice în 1992, după ce Republica și-a câștigat independența. Vizita oficială a Președintelui Sandu este a treia a unui șef de stat al Republicii Moldova, ultima datând din 1999.