Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 16: Prima ciocnire, atacuri intense în Gaza și aeroporturi lovite în Siria. "6 pași spre război mondial"

22 octombrie 2023, ora 22:01

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972527789772 și +9727998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv.

Israelul plănuiește să își intensifice loviturile asupra Gaza, a declarat un purtător de cuvânt militar israelian, potrivit Sky News, scrie Mediafax. Fostul șef al Marinei britanice, Lord West a prezentat șase pași prin care războiul din Fâșia Gaza s-ar putea transforma într-un Război Mondial. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat duminică, într-un mesaj adresat militarilor israelieni, că Hezbollah va face „greșeala vieții sale” dacă decide să intre în război cu Israelul, informează Times of Israel, preluat de The Guardian. Netanyahu a spus că, într-un asemenea, caz, consecințele vor fi „devastatoare” pentru Hezbollah și Liban. Ministrul iranian de Externe a avertizat, la rândul său, Israelul și SUA că întreaga regiune va „scăpa de sub control” dacă Israelul continuă acțiunile militare în Gaza, informează BBC.

UPDATE Un al doilea convoi de camioane cu ajutoare a intrat duminică în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, îndreptându-se spre Fâşia Gaza, potrivit surselor de securitate şi umanitare egiptene de la Rafah, citate de Reuters. Un total de aproximativ 17 camioane care transportau provizii medicale şi alimentare au fost inspectate de UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni, au spus sursele.

UPDATE Luptătorii Hamas s-au confruntat cu trupele israeliene în interiorul Fâșiei Gaza, a anunțat duminică Brigăzile Al-Qassam ale grupării palestiniene militante, în ceea ce pare a fi una dintre primele încăierări între cele două tabere pe teren în interiorul fâșiei de la izbucnirea războiului la 7 octombrie. Hamas a declarat că luptătorii săi au distrus două buldozere militare israeliene și un tanc într-o ambuscadă, arată CNN.

UPDATE Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că ofensiva terestră pe care Israelul o pregătește în Fâșia Gaza ar putea dura și trei luni de zile, dar că va fi chiar ultima dacă Israelul va reuși în final să elimine gruparea teroristă Hamas.

UPDATE Guvernul SUA a făcut presiuni asupra Israelului ca să amâne invazia iminentă în Gaza pentru a permite eliberarea mai multor ostatici ținuți de Hamas și intrarea ajutoarelor în Gaza, potrivit a două surse informate despre discuții citate de CNN.

UPDATE Ministerul palestinian al Sănătăţii anunţă că peste 4.700 de oameni au murit în atacurile Israelului asupra Fâşiei Gaza, declanşate după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie, relateează The Guardian.  

UPDATE Preşedintele american Joe Biden şi Papa Francisc au discutat duminică despre războiul dintre Israel şi Hamas, potrivit Casei Albe, în timpul căruia Biden a condamnat atacul Hamas, afirmând în acelaşi timp necesitatea de a proteja civilii din Gaza, scrie Mediafax.

UPDATE Putin îl trimite de urgență pe Lavrov la Teheran. Iranul e miza unui al treilea război mondial. Vizita lui Lavrov urmează călătoriei președintelui rus, Vladimir Putin, în China și călătoriei lui Lavrov în Coreea de Nord săptămâna trecută, configurându-se axa Rusia-China-Iran-Coreea de Nord în eventualitatea izbucnirii unui al treile război mondial. Și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat Teheranul în septembrie, dar atunci exista interesul pentru achiziționarea de drone și rachete pentru războiul din Ucraina, notează NewsWeek.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că unul dintre tancurile sale a bombardat din greșeală un post militar egiptean în apropiere de Kerem Shalom, în zona celor trei frontiere cu Fâșia Gaza, potrivit The Times of Israel. Forțele de apărare israeliene spun că „își exprimă regretul în legătură cu incidentul" și că acesta va fi investigat în continuare.

UPDATE O explozie s-a auzit în apropiere de punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Egipt şi Fâşia Gaza, duminică după-amiază, spun martori, potrivit Reuters.

UPDATE „Dragi fraţi şi surori, din nou gândurile mele sunt la ceea ce se întâmplă în Israel şi Palestina. Sunt foarte îngrijorat şi rănit, rugăciunea şi apropierea mea este pentru toţi cei care suferă: ostatici, victime, răniţi şi familiile lor", a declarat suveranul pontif după rugăciunea Angelus de la fereastra Palatului Apostolic, conform Agerpres. Papa Francisc a denunţat „situaţia umanitară gravă din Gaza" şi şi-a exprimat regretul pentru distrugerea spitalului Al-Ahli al Bisericii Anglicane şi a Bisericii Ortodoxe Sfântul Porfirie, unde au murit cel puţin 18 creştini palestinieni.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că, dacă Hezbollah decide să intre în război, va fi paralizat „cu o forță [pe care] nici măcar nu și-o poate imagina”, transmite CNN.

UPDATE Unii părinți din Gaza au recurs la scrierea numelor copiilor lor pe picioare pentru a-i putea identifica în cazul în care ei sau copiii ar fi uciși, potrivit unor înregistrări video filmate de un jurnalist care lucrează pentru CNN. Videoclipurile sunt de la Spitalul Martirilor Al Aqsa din Deir Al Balah, în centrul Gaza, un district în care au avut loc atacuri aeriene israeliene în noaptea de sâmbătă spre duminică.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a efectuat un atac aerian împotriva unei poziții Hezbollah din sudul Libanului ca răspuns la atacurile cu rachete ghidate antitanc asupra nordului Israelului, în cursul zilei de astăzi, sceie The Times of Israel.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului au declarat ulterior că mai multe mortiere au căzut în zone deschise, fără a provoca răniți. Astfel, autoritățile israeliene au emis avertizări de atacuri cu rachetă în localitatea Yiftah, de la granița cu Liban, scrie The Times of Israel. Săptămâna trecută, Autoritatea Națională pentru Managementul Situațiilor de Urgență (NEMA) din cadrul Ministerului Apărării a început să evacueze comunitatea, pe fondul atacurilor repetate cu rachete și rachete ale Hezbollah și ale facțiunilor palestiniene aliate din ultimele două săptămâni.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza a susţinut duminică că, începând cu 7 octombrie, atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza au dus la moartea a 4.651 de palestinieni, transmite BBC. 40% dintre aceștia sunt copii, potrivit sursei citate.

UPDATE Turcia a trimis duminică în Egipt un avion cu o echipă medicală şi provizii, care transportă ajutor umanitar pentru Gaza, a declarat ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, citat de Reuters. „Avionul nostru a decolat pentru a ajuta Gaza. Avionul prezidenţial plin cu medicamente şi materiale medicale, care transporta 20 de medici specialişti, a plecat din Ankara în Egipt”, a spus Koca într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter. Imaginile împărtăşite de ministru au arătat cutii marcate cu conţinutul lor, fiind încărcate într-un avion al preşedinţiei turce.

UPDATE Ministrul Economiei și Industriei, Nir Barkat, a declarat duminică că dacă Hezbollah alege să deschidă un front în nord, Israelul va ataca și Iranul, transmite Haaretz. „Planul Iranului este să atace Israelul pe toate fronturile. Dacă ne dăm seama că ei intenționează să atace Israelul, nu numai pe toate fronturile noastre, așa că vom lovi și capul șarpelui, Iranul”, a spus Barkat într-un interviu pentru Daily Mail.

UPDATE Autorităţile israeliene au criticat sâmbătă, 21 octombrie, summitul pentru Pace dedicat situației din Orientul Mijlociu, organizat de Egipt, pentru că liderii prezenți la reuniune nu au transmis o condamnare directă a grupării islamiste palestiniene Hamas, transmite EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului, contraamiramul Daniel Hagari a declarat că celula teroristă subterană a moscheii din Cisiordania pe care Israelul a atact-o peste noapte în orașul Jenin din Cisiordania plănuia un „atac terorist ucigaș în interiorul Israelului”, transmite Times of Israel. El spune că celula Hamas și Jihadul Islamic Palestinian a fost o „bombă cu ceas”.

UPDATE Palestinienii au spus că au primit avertismente reînnoite de la armata israeliană să se mute din nordul Fâșiei Gaza la sud, cu avertismentul suplimentar că ar putea fi identificați ca simpatizanți ai unei „organizații teroriste” dacă rămân pe loc, relatează Reuters. Mesajul a fost transmis în pliante marcate cu numele și sigla Forțelor de Apărare ale Israelului de sâmbătă și trimis oamenilor prin mesaje audio de pe telefonul mobil din Fâșia Gaza.

UPDATE Criza din Gaza s-ar putea transforma într-un Război Mondial total în șase etape terifiante dacă lucrurile merg cu adevărat prost, amiralul Lord West a prezis că Regatul Unit și SUA, Libanul, Siria, Iranul și Rusia ar putea fi atrași în acest război global.

Primul pas: Dacă invazia terestră a Israelului se va solda cu un număr mare de victime, în Gaza, există posibilitatea ca Hezbollah să se implice în război.

2. Israelul va răspunde la implicarea Hezbollah cu atacuri în Liban.

3. Siria, susținută de Rusia, să se alăture.

4. Iranul este un susținător cheie al grupărilor teroriste palestiniene. Hamas, precum și Hezbollah din Liban, Teheren a avertizat în mod repetat că un atac la sol asupra Gazei va fi întâmpinat cu un răspuns pe mai multe fronturi.

5. Dacă Israelul începe să se destrame, din cauza Hezbollah și Hamas, atunci există un pericol real ca SUA și Marea Britanie să se implice.

6. Ultimul pas către un puzzle terifiant de piese, care ar putea arunca lumea în război, ar fi ca Arabia Saudită să pătrundă în haos. Acest fapt amestecat un haosul general care ar putea învălui Orientul Mijlociu, ar putea înfuria Regatul suficient cât să se implice în carnagiu.

UPDATE Israelul a adus un număr semnificativ de tancuri şi trupe la graniţa cu Fâşia Gaza, înaintea unei preconizate incursiuni terestre, informează Rador Radio România.Oficiali ai Hamas au declarat că raidurile israeliene din ultimele două săptămâni au ucis peste 4.000 de oameni.

UPDATE Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 4.385 de morți și 13.651 de răniți de la escaladarea conflictului dintre Hamas și Israel, la 7 octombrie, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății. Printre morți se numără 1.756 de copii și 976 de femei, a adăugat acesta. Un purtător de cuvânt al ministerului controlat de Hamas a avertizat vineri că șapte spitale și 21 de centre medicale primare au fost scoase din funcțiune, iar 64 de cadre militare au fost ucise, notează Money.

UPDATE Șeful responsabil cu ajutoarele al ONU a alimentat speranțele că un al doilea convoi de camioane cu ajutoare va fi trimis duminică în Gaza. „Am auzit în această după-amiază, dar suntem în negocieri în acest moment, că am putea primi un alt convoi mâine, poate chiar puțin mai mare, 20-30 de camioane", a declarat Martin Griffiths în timpul Summitului de pace de la Cairo.

UPDATE Armata israeliană a acuzat duminică Hezbollahul libanez că încearcă să obţină o escaladare militară în zona de frontieră cu riscul de a atrage Libanul în război, după noi schimburi de focuri între Israel şi gruparea şiită, transmite Agerpres, care citează AFP. „Hezbollah atacă şi atrage Libanul într-un război de pe urma căruia nu va avea nimic de câştigat, dar în care riscă să piardă foarte mult”, a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, în timpul unei intervenţii pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter), scrie G4media.

UPDATE Prețul petrolului au crescut cu 12%, adică cu aproximativ 10 dolari pe baril, după izbucnirea pe 7 octombrie a conflictului dintre Hamas și Israel, conform Bloomberg. Cum temerile de noi scumpiri cresc, riscul unei crize a alimentării crește și el, notează Știripesurse.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a mulţumit premierului din Qatar pentru asistenţa acordată în vederea eliberării a două americance, mamă şi fiică, ţinute ostatice de Hamas şi au discutat despre eforturile pentru întoarcerea în siguranţă a tuturor ostaticilor, a anunţat un purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, scrie news.ro.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că Washingtonul va trimite în Orientul Mijlociu un sistem de apărare antirachetă la mare altitudine THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) și baterii suplimentare de sisteme de rachete de apărare antiaeriană Patriot, în contextul războiului dintre Israel și Hamas.

UPDATE Israelul a bombardat sudul Gaza cu lovituri aeriene duminică dimineaţa diminiaţa şi a precizat că îşi va intensifica atacurile în nordul enclavei, în timp ce Statele Unite s-au angajat să ofere mai mult ajutor palestinienilor care au rămas fără alimente, apă, medicamente şi combustibil, relatează Reuters.

UPDATE Un atac israelian cu rachete a lovit duminică dimineață aeroporturile internaționale din Damasc și Alep, în Siria, a anunțat presa locală citată de Sky News. Sursa menționată mai susține că în urma atacului a fost ucis un angajat. De asemenea, aeroporturile nu mai pot fi utilIzate. Zborurile spre și dinspre aeroporturile din Damasc și Alep au fost redirecționate către aeroportul internațional Latakia, a precizat Ministerul Transporturilor. Israelul a lovit aeroporturile de mai multe ori în acest an pentru a opri transporturile din Iran către aliații săi din Orientul Mijlociu, inclusiv către gruparea Hezbollah. „Aproximativ la ora 5:25 (02:25 GMT), inamicul israelian a efectuat un atac aerian vizând aeroporturile internaționale din Damasc și Alep, ducând la moartea unui muncitor civil pe aeroportul din Damasc și rănirea unui altul”, a transmis agenția de știri de stat SANA, citată de AlJazeera. „Daunele materiale aduse pistelor aeroporturilor le-au scos din funcțiune”, conform sursei citate, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București anunță că, potrivit informațiilor primite din partea autorităților israeliene, un bărbat cu dublă cetățenie, israeliană și română, este luat ostatic de Hamas în Fâșia Gaza. Bărbatul, domiciliat în Israel, fusese dat dispărut, aflându-se pe lista persoanelor despre care autoritățile israeliene nu aveau informații, potrivit Gândul.

UPDATE Compania HiSky sistează toate zborurile spre și dinspre Tel Aviv. Într-o postare pe Facebook, reprezentanții firmei spun că decizia a fost luată din cauza războiului. Zborurile vor fi sistate temporar, dar nu este menționată și perioada. Reprezentanții HiSky scriu că vor monitoriza cu atenție situația și că vor reveni cu actualizări periodice cu privire la o eventuală reluare a zborurilor către Tel Aviv. 

UPDATE Preşedinta unei sinagogi progresiste, Samantha Woll, a fost găsită sâmbătă înjunghiată, în fața casei sale din Detroit, nordul Statelor Unite. Poliția nu a indicat până acum un motiv al crimei. Ea era și o apropiată a aleșilor locali ai Partidului Democrat, notează Spotmedia.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat despre eforturile de încetare a focului pentru enclava palestiniană asediată Gaza cu un lider al grupului militant Hamas, Ismail Haniyeh.

UPDATE Trupele israeliene au lovit poziții ocupate în sudul Libanului de mișcarea șiită Hezbollah, un aliat al Hamas, care a anunțat că se implică în conflict pentru cauza palestinienilor din Gaza.
Hezbollah a susţinut că deja patru din luptătorii săi au fost ucişi în ciocnirile cu Israelul. Israel ar fi folosit și fosfor alb pe câmpurile din sudul Libanului pentru a distruge vegetația și a beneficia astfel de o vizibilitate mai bună. Hezbollah este cunoscută pentru tacticile foarte bune de camuflaz care au funcționat cu succes în războiul din 2006 contra Israelui. Armata israeliană a raportat sâmbătă o serie de incidente în nordul Israelului, precum tragerea unei rachete antitanc către satul Baram de către luptătorii Hezbollah, care a rănit trei soldaţi israelieni, unul grav şi doi uşor, notează Știripesurse.

UPDATE Statele Unite se angajează să se asigure că civilii din Gaza vor continua să aibă acces la hrană, apă şi îngrijire medicală fără ca acestea să fie deturnate de Hamas, a declarat sâmbătă preşedintele Joe Biden, informează Agerpres, care citează Reuters. „Vom continua să lucrăm cu toate părţile pentru a menţine în funcţiune punctul de trecere Rafah care să permită tranzitul continuu al ajutorului, care este imperativ pentru bunăstarea poporului din Gaza”, a spus preşedintele american într-o declaraţie după ce primul convoi cu provizii umanitare a intrat în enclavă.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 15: Alertă maximă, ostatici eliberați și summit de pace! Primele camioane cu ajutor au ajuns în Gaza
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 14: Alertă oficială și ajutor pe pauză! Israelul anunță 3 faze ale războiului, iar Hamas cere mobilizare
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.