/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front

/VIDEO/ „Ne-am gândit la oamenii de rând, nu la primari”. Autoritățile neagă politizarea proiectelor din Satul European Expres

11 septembrie 2023, ora 10:00

Echipa „Moldova gândește” a aflat argumentele Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, instituția care finanțează proiectele din „Satul European Expres” pentru primăriile selectate. În timp ce unii lideri politici susțin că procesul este politizat și că au fost favorizați primarii loiali guvernării actuale, autoritățile centrale neagă cu vehemență acest fapt. Prerogativa Guvernului a fost susținerea localnicilor, nu a primarilor, afirmă directorul oficiului. 

Vorbește despre politizarea procesului de acordare a proiectelor, prin programul Satul European Expres, și Liviu Vovc, secretarul Platformei DA. Împreună cu el și cu președintele formațiunii, Dinu Plîngău, am studiat listele cu proiectele câștigătoare și au identificat doar 7 primari de la Platforma DA, care au obținut finanțare. 

„Noi am avut experiența unde primarii noștri nu au câștigat programe, iar reprezentanții Guvernului în teritoriu ori deputații responsabili de acele raioane le-au spus direct că dacă ar fi trecut la partidul lor, ar fi beneficiat de proiecte. Astfel de situații au fost în toată țara. Din păcate, au fost primari care ne-au anunțat că, la următoarele alegeri, nu vor candida din partea noastră și au recunoscut că au beneficiat de program, iar dacă nu vor candida din partea partidului de guvernământ, riscă să nu primească finanțare”.

Potrivit lui, programul național Satul European Expres reprezintă un instrument de a ademeni primari ca să adere la partidul de guvernare. O asemenea practică nu este o noutate pentru politica din Republica Moldova. 

„- De ce credeți că a fost creat Satul European Expres? - Satul European Expres a fost creat intenționat înainte de alegeri, ca să se creeze anumite „lucruri bune” pentru localități.  Fiecare partid de guvernare care a fost în Republica Moldova a folosit astfel de programe pentru a atrage primarii de partea lor. Cu regret, noua guvernare repetă experiența fostelor guvernări. 

În mare parte, proiectele s-au dus la primarii PAS-ului, ceea ce observ eu din listă. - Adevărat. După data de 29 septembrie, când vor fi înregistrați candidații, cred că va fi o surpriză pentru mulți când vor vedea că primari din partea socialiștilor, democraților vor candida din partea partidului de guvernare”.

Pe de altă parte, autoritățile implicate în implementarea acestui program național neagă orice influență politică în selectarea dosarelor depuse. Sunt primari din toate partidele, susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. 

„- Voi știți că eu nu am fost în cabinetul de miniștri când s-au selectat proiectele. În acelasi timp, știm cu toții că s-au selectat 400 de proiecte. La distribuție este acoperită aproape toată țara, primari de la diferite partide, nu cred că putem vorbi de o distribuție politică. - Majoritatea primarilor sunt de la PAS... - Nu este adevărat, v-am spus că sunt 400 de proiecte, PAS are 120 de primari, dacă nu mă înșel după alegerile din 2019. Deci, 400 de proiecte și 120 de primari de la PAS, nu putem vorbi de o distribuție politică”. 

Și, în timp ce ministrul spune că partidul avea 120 de primari, în prezent, numărul lor este mult mai mare. De la persoana responsabilă de relații cu presa în cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate, aflăm că formațiunea politică are, la momentul de față, 197 de primari. Revenim la cele 399 de dosare selectate în cadrul programului Satul European Expres. În total, au fost depuse 680 de dosare, dar au trecut doar cele care au acumulat cel mai mare punctaj, oferit în baza a 13 criterii. 

„Echipa ONDRL a colectat toate dosarele, a făcut partea administrativă și a transmis dosarele către comisia interministerială, care este compusă din opt membri. Un reprezentant al Cancelariei de Stat, un reprezentant al CALM și șase secretari de stat. Comisia a evaluat proiectele depuse conform la 13 criterii si a acordat punctajul pentru fiecare proiect. Printre criterii se numără relevanța și oportunitatea proiectelor, calitatea completării proiectelor... Într-un fel, comisia validează necesitatea anume a acestui proiect”, ne-a explicat directorul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, Mihail Croitoru.

Pentru programul Satul European Expres, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală a avut un buget total de 170 de milioane de lei. Fiecare primărie a putut beneficia de cel mult 450 de mii de lei, pentru proiectul pe care l-a depus.

„Comisia se gândește, în primul rând, la cetățeni. Prerogativele Guvernului sunt, în primul rând, o viață mai bună pentru cetățeni, dar nu pentru primari ori o culoare politică. Procesul a fost foarte transparent și obiectiv, nu putem vorbi de nicio influență politică. Conform manualului operațional, după depunerea a 680 de dosare și selectarea a 399, fiecare primărie avea dreptul să depună o contestație. Doar 3 au făcut acest lucru”. 

Și, pentru că am primit asigurări că, în procesul se selecție, s-a luat în calcul interesul oamenilor de rând, l-am întrebat pe director despre situația din raionul Cantemir, unde din cele 13 proiecte câștigate - 1 este pentru o primărie Platforma DA, alte 9 sunt pentru primăriile PAS, iar trei - pentru primăriile PSRM, dar primarii de acolo împart ziare pentru PAS. 

„Sincer, prima dată aud așa informație. Chiar nu știu ce să vă explic, dar oficiul a depus toate eforturile ca fiecare proiect să fie în beneficiul cetățenilor, indiferent de viziunea lui politică”. 

Am discutat acest subiect și cu directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Viorel Furdui. Cunoaște bine despre cum au fost selectate proiectele, pentru că a făcut parte din consiliul care a avut ultimul cuvânt în tot acest proces. Ne-a spus că, în prima etapă, a avut o notă de protest, pentru că multe primării rămâneau în afara concursului, deci - fără finanțare.

„După notificarea noastră, a fost dată o indicație ca să fie reevaluate propunerile de proiecte care nu au fost selectate și au fost încă câteva zeci de proiecte incluse, în rezultatul acestei reevaluări, în lista celor câștigătoare. Dar, oricum, în afara finanțărilor, au rămas circa 200 de primării. 

În acele 200 și ceva de proiecte, erau și primari de la PAS sau de altă culoare politică? - Sincer, nu am făcut noi o analiză minuțioasă, dar eu sunt sigur că au existat primari care reprezintă guvernarea, dar, cu siguranță, ceea ce se poate de spus, marea majoritate sunt de altă culoare politică”.

În schimb, în programul național Satul European, unde primăriile au putut primi chiar și câte 10 milioane de lei, procesul de selectare a dosarelor a fost la un alt nivel, este de părere Furdui.

„Primul program „Satul European”, atunci când cu adevărat, trebuie să recunoaștem, că a existat o abordare foarte obiectivă și majoritatea covârșitoare a apelanților au beneficiat de finanțări destul de consistente și enorme. - Indiferent de partidul din care făceau parte... - Absolut. Eu cred că anume acel primul apel e un model de abordare care trebuie să existe”. 

În condițiile în care acest program este lansat în preajma alegerilor locale generale, directorul CALM admite că ar putea fi un instrument de a determina primarii să se afilieze celor de la putere. 

„- E cumva, credeți că, e legat acest „Sat European Expres” și decizia de a acorda anumitor primării proiectele cu faptul că în câteva luni avem alegeri locale generale? Ar putea fi asta un fel de momeală? - Bine... Din experiența Republicii Moldova, noi știm că toate guvernările au încercat să folosească toate pârghiile de care dispun pentru a încerca să influențeze, clar lucru, procesul electoral, alegerile, să atragă mai mulți oameni de partea sa, mai mulți primari... Eu de atâta și am spus de la bun început, trebuiau evitate aceste suspiciuni, pentru că acum, desigur, există aceste suspiciuni și, din păcate, nu am fost auziți”. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Gata să adere la PAS. Cazul unui primar PD, cu două proiecte câștigate prin Satul European și Satul European Expres
/VIDEO/ Cantemir: Primari socialiști, cu proiecte câștigate de la stat, împart ziare PAS. Cum explică aceștia?
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO
/VIDEO/ Palestinienii strămutați se întorc la casele lor pe durata armistițiului. Nimic nu le amintește de locul în care au trăit
/VIDEO/ Palestinienii strămutați se întorc la casele lor pe durata armistițiului. Nimic nu le amintește de locul în care au trăit
/METEO/ Noapte cu temperaturi de până la -10 grade și zero precipitații: Cum va fi vremea astăzi, 30 noiembrie 2023
/METEO/ Noapte cu temperaturi de până la -10 grade și zero precipitații: Cum va fi vremea astăzi, 30 noiembrie 2023
/VIDEO/ Record de cereri pe compensatii.gov.md. Cei care au completat solicitările cu erori vor beneficia și ei de ajutor la contor
/VIDEO/ Record de cereri pe compensatii.gov.md. Cei care au completat solicitările cu erori vor beneficia și ei de ajutor la contor

/VIDEO/ Președintele Radei Ucrainei, în Parlamentul de la Chișinău: „Fără țările noastre, o Europa unită nu este o Europa completă”

30 noiembrie 2023, ora 19:09

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk a susținut un discurs în ședința plenară de joi, 30 noiembrie, a Parlamentului Republicii Moldova. Stefanciuk și-a început discursul în limba română: „Dragi prieteni, stimați colegi, sunt onorat astăzi să fiu în Parlamentul Republicii Moldova”.

Oficialul de la Kiev a continuat în limba engleză. Șeful Radei a mulțumit autorităților Republicii Moldova și poporului moldovean pentru sprijinul acordat Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei și până în prezent. 

„Am simțit sprijinul Republicii Moldova, o țară mică, cu inimă mare, cetățenii RM au arătat iubire față de aproapele lor. Mă închin adânc și mulțumesc sincer oamenilor moldoveni pentru că din prima zi de război v-ați deschis granița și casele pentru zeci de copii și femei ucrainene care fugeau de teroarea rusă”, a spus Stefanciuk.

Președintele Radei Supreme de la Kiev și-a exprimat speranța că Ucraina și Republica Moldova vor deveni curând parte a Uniunii Europene. 

„Sper că instituțiile europene înțeleg că fără țările noastre, o Europa unită nu este o Europa completă. Suntem convinși că atât Ucraina cât și Moldova trebuie să fie negreșit în UE. Sunt sigur că proiectul european nu va fi des succes fără țările noastre”, a subliniat Ruslan Stefanciuk. 

La final, președintele Radei a transmis un mesaj deputaților de la Chișinău. 

„Vă doresc sa reușiți să asigurați integritatea teritorială și suveranitatea RM”, a menționat Ruslan Stefanciuk. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram