Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 886: Depozit de petrol în flăcări, amenințările lui Putin și condamnarea cooperării ruso-chineze

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 649: Apostolii războiului, embargou Moldovei și alertă din SUA! NATO: Să ne pregătim pentru vești proaste

04 decembrie 2023, ora 17:58

Parohi din Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove spun că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost declanșat „cu voia lui Dumnezeu” și că militarii ruși luptă împotriva diavolului. Reporterii emisiunii Cutia Neagră PLUS de la TV8 au urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și au aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. În investigație este dezvăluit rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia împotriva Republicii Moldova. În timp ce contraofensiva sa încetinește odată cu venirea iernii, Ucraina se luptă cu ea însăși, cu Rusia și pentru atenția lumii, se arată într-o analiză NBC News.

Interzis în Federația Rusă. Începând de astăzi, fructele și legumele moldovenești nu vor mai putea fi exportate în Rusia. Embargoul anunțat, vineri, de serviciul fitosanitar rus, a intrat astăzi în vigoare.  Rusia a lansat 23 de drone și o rachetă de croazieră în cursul nopții asupra Ucrainei, anunță forțele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus racheta și 18 dintre drone înainte ca acestea să ajungă la ținte. Între timp, șeful Pentagonului a vorbit despre greșeala pe care o face președintele rus Vladimir Putin în contextul războiului provocat în Ucraina. Totodată, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un atac verbal asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat unui portal elvețian, evidențiind nemulțumirea față de gestionarea situației de război cu Rusia. Administrația președintelui american Joe Biden i-a avertizat pe liderii Congresului SUA că fondurile alocate pentru a ajuta Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul acestui an.

UPDATE În urma rezultatelor conferinței zilnice, președintele Vladimir Zelenski a vorbit despre primirea de la parteneri de rachete pentru sistemele de apărare aeriană existente și noi sisteme antiaeriene moderne. „Implementarea acordurilor importante de apărare cu partenerii noștri continuă. Sunt recunoscător prietenilor noștri”. Potrivit lui Zelenski, Ucraina își crește producția de arme.

UPDATE Salvatorii au recuperat luni cadavrul unei fetițe în vârstă de 8 ani, la cinci zile după un atac cu rachete rusești asupra orașului Novohrodivka, în estul Ucrainei, au anunțat autoritățile ucrainene, ridicând la trei numărul total al morților, informează Reuters. Pe 29 noiembrie, Rusia a tras șase rachete asupra a trei localități din estul regiunii Donețk, rănind zece persoane, potrivit autorităților. În Novohrodivka, o rachetă a avariat o clădire rezidențială, provocând moartea a două persoane, au precizat oficiali ucraineni. Autoritățile au declarat că încă îi caută pe părinții fetei. „Părinții copilei, care probabil se află încă sub dărâmături, nu au fost găsiți", a declarat Oleksandr Shevchenko, șeful administrației locale, pe canalul de Telegram.

UPDATE Ucraina își schimbă tactica de război, trecând la apărare în unele zone și continuând operațiunile ofensive în altele, a declarat luni consilierul prezidențial Mihailo Podoliak. Oficialul ucrainean a spus, într-o postare pe platforma de socializare X, că guvernul se concentrează acum pe creșterea producției interne de arme și pe accelerarea discuțiilor cu partenerii pentru a spori livrările militare. „Fără îndoială, iarna și analiza capacităților noastre și ale inamicului în materie de resurse necesită ajustări tactice. Pe linia frontului și în orașe, trecem deja la o tactică de război diferită, apărare eficientă în anumite zone, continuarea operațiunilor ofensive în alte zone, operațiuni strategice speciale în peninsula Crimeea și în apele Mării Negre și o apărare antirachetă semnificativ reformatată a infrastructurii critice”, a spus Podoliak.

UPDATE Un alt deputat al Ucrainei Dmitri Șpenov a înaintat Radei Supreme cererea de demisie. „Rada Supremă a Ucrainei a primit o declarație de la Dmitri Iurievici Șpenov despre demisia sa din funcția de deputat”, a scris Ruslan Stefanchuk într-o postare pe pagina sa de Facebook.

UPDATE Comandantul Corpului multinațional NATO de Nord-Est, general-locotenentul Jürgen-Joachim von Sandrart, consideră că Rusia, în ciuda războiului de cucerire din Ucraina, a început să-și restabilească capacitățile de luptă, ceea ce amenință regiunea baltică. „Rusia este acum în mare măsură angajată în războiul său ilegal împotriva Ucrainei, dar a început deja și va continua să-și reconstruiască capacitățile separat de războiul din Ucraina, iar acest lucru reprezintă o amenințare sporită pentru regiunea Mării Baltice”, transmite Eurointegration.

UPDATE Directorul pentru buget al Casei Albe, Shalanda Young, a avertizat luni, într-o scrisoare adresată preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi altor lideri ai Congresului, că Statele Unite sunt în criză de timp şi de bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul cu Rusia, relatează Reuters. Shalanda Young a declarat într-o scrisoare publicată de Casa Albă că întreruperea finanţării şi a fluxului de arme către Ucraina ar creşte probabilitatea unor victorii ruseşti.

UPDATE Președintele bulgar Rumen Radev și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca furnizarea de vehicule blindate către Ucraina, aprobată de parlamentul țării, scrie site-ul televiziunii bulgare Nova TV, care citează un comunicat al serviciului de presă al lui Radev.

UPDATE Secretarul general NATO a declarat pentru televiziunea germană ARD că aliații trebuie să fie pregătiți pentru vești proaste de pe frontul din Ucraina. ”Războaiele se desfășoară în etape. Trebuie să susținem Ucraina și la bine, și la rău. Trebuie să fim pregătiți pentru vești proaste”, a spus Jens Stoltenberg, fără a explica despre ce ”vești proaste” este vorba, notează Cotidianul. Linia frontului nu s-a modificat în ultimele luni, în ciuda unor încercărilor de contraofensivă ale Ucrainei pe perioada verii. Armata Ucrainei a folosit cu succes rachete de croazieră pentru a respinge marina militară rusa în Marea Neagră și a reușit să producă pagube și pe teritoriul Rusiei, notează Politico. ”Acestea sunt victorii mari, chiar dacă nu au reușit să schimbe linia frontului”, a spus Stoltenberg.

UPDATE Un soldat ucrainean care a luptat într-un teritoriu recuperat de Ucraina de pe malul Niprului, controlat de Rusia, a descris condiţiile de acolo drept un "iad". El a declarat pentru BBC că atât podul peste râu, cât şi teritoriul recuperat se află sub focuri constante. Soldatul a mai spus că unii militari ucraineni se simt abandonaţi de comandanţi, relatează Rador. De asemenea, BBC a discutat recent cu soldaţi ruşi care au vorbit de propriile pierderi grele.

UPDATE Liderul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, este chemat la audieri de procurori, după ce a anunțat că ar urma să formeze un „pluton internațional de soldați, menit să participe la conflicte armate în Ucraina și eventual în Moldova”. PCCOCS s-a autosesizat în urma declarațiilor făcute de Kalinin, într-un interviu pentru presa rusă. Mai exact, anunțul a fost publicat de agenția de presă din Rusia „Ria Novosti”, pe 1 decembrie 2023.

UPDATE Rusia a pierdut 332.810 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat Statul Major al Forţelor Armate ucrainene, potrivit Mediafax.

UPDATE Veniturile companiilor ruseşti au scăzut brusc în prima jumătate a anului 2023. În perioada ianuarie-iunie, acestea s-au ridicat la 342,2 trilioane de ruble faţă de 694.000 miliarde, în aceeaşi perioadă a anului precedent. Cifra provine din datele Serviciului Federal de Taxe, citate de Izvestia. Analiza de stabilitate financiară a Băncii Rusiei mai arată că veniturile celor mai mari exportatori de petrol şi gaze au scăzut cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Mediafax.

UPDATE Un soldat ucrainean a solicitat un atac de artilerie asupra propriei poziții în încercarea de a bloca un avans rusesc, relatează CNN. Singur și rănit, Serhii, al cărui indicativ de apel este "Fin", nu credea că va putea supraviețui în timp ce trupele rusești se apropiau tot mai mult de el. La un moment dat, înconjurat de inamici și gata să se sacrifice, acesta a solicitat lovituri de artilerie asupra poziției sale, reușind pe această cale să descurajeze cu succes înaintarea forțelor rusești. Serhii a repetat coordonatele în timp ce rușii se apropiau, creând un scut temporar datorită focului precis de artilerie.

UPDATE Generalul maior Vladimir Zavadski, comandantul adjunct al Corpului 14 al armatei ruse, a fost ucis în Ucraina, a declarat luni un oficial regional rus de rang înalt. Acesta ar fi al șaptelea general rus mort pe frontul ucrainean, relatează Reuters, preluat de News.ro.

UPDATE Trupele ucrainene au atacat cu drone, noaptea trecută, un depozit de petrol din Lugansk, controlat de Rusia. În urma atacului a izbucnit un incendiu, dar a fost stins. Nu au existat informații despre victime.

UPDATE Un bărbat din Kiev, suspectat că a ajutat Rusia cu diverse informații critice despre apărarea capitalei Ucrainei, care a fost ținta unui atac masiv în ultima zi a anului 2022, a fost reținut de SBU, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski comunică direct cu unii comandanți ai Forțelor Armate ale Ucrainei, ocolindu-l pe comandantul-șef Valeri Zalujnîi, ceea ce îl împiedică pe acesta din urmă să comande întreaga armată, susțin sursele cotidianului Ukrainska Pravda, citat de BBC.

UPDATE Rusia cenzurează pe rețelele de socializare rudele personalului rus mobilizat, de teama posibilelor efecte negative ale protestelor acestora asupra campaniei prezidențiale a lui Vladimir Putin din 2024, a informat Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluare. ISW a citat un articol de la BBC Rusia care arată că mai multe conturi false acuză pe Telegram rudele personalului rus mobilizat că au legături cu opozantul rus Alexei Navalni. ISW subliniază că rudele personalului mobilizat reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa campaniei lui Putin, notează Spotmedia.

UPDATE Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, că Vladimir Putin "poate rezista mai mult decât noi" și că sprijinul pentru Ucraina va slăbi. În plus, șeful Pentagonului a numit principalele motive pentru care Ucraina este importantă pentru Statele Unite și pentru lume. „Nu este vorba despre o țară care nu este în stare să facă nimic. Acum, atât în Israel, cât și în Ucraina, democrațiile se luptă cu dușmani nemiloși care vor să le anihileze. Iar noi (SUA - n.r.) nu vom lăsa Hamas sau Putin să câștige. Și nu-i vom lăsa pe dușmanii noștri să ne dezbine sau să ne slăbească. Așa că, în timp ce creștem sprijinul în Israel, rămânem concentrați asupra Ucrainei", a transmis Austin, potrivit Ukrainska Pravda. „Mai presus de toate, acest lucru se datorează trupelor incredibil de curajoase ale Ucrainei. Dar realizările Ucrainei decurg și din conducerea bilaterală a SUA - și din alianța de aproximativ 50 de țări pe care am creat-o", a adăugat oficialul american. „Acum, în ciuda izolării sale, Putin crede că poate rezista mai mult decât ucrainenii. Dar se înșală. Putin crede, de asemenea, că poate rezista mai mult decât noi. El crede că alianța noastră se va diviza, că voința noastră va dispărea și că democrația noastră va fi pur și simplu distrasă. Și trebuie să continuăm să fim clari cu poporul american în legătură cu mizele din Ucraina".

UPDATE După aproape o lună de proteste și peste 2500 de camioane blocate la frontiera dintre Polonia și Ucraina, cele două țări au convenit asupra unui prim acord. Părțile s-au înțeles ca de astăzi să fie permisă trecerea camioanelor goale spre Polonia. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Vamal din Ucraina, de la miezul nopții și până la ora 07:00 dimineața, 30 de camioane au traversat deja frontiera. Transportatorii polonezi au început să blocheze circulația camioanelor ucrainești pe șase noiembrie la trei puncte comune de trecere a frontierei. Aceștia au cerut reintroducerea permiselor de transport comercial pentru Ucraina. La 23 noiembrie, protestatarilor li s-au alăturat și fermierii. Până acum aceștia au reușit să blocheze în punctele de trecere a frontierei ucraino-poloneze 2500 de camioane ucrainești. În tot acest timp, doi șoferi de tiruri au murit la frontieră. Situația este tensionată și la punctele de trecere spre Slovacia, unde sunt blocate circa 650 de camioane. Transportul rutier este important pentru Ucraina, deoarece exportul produselor sale pe mare a fost îngreunat de invazia rusă lansată în urmă cu doi ani.

UPDATE Temperaturile au scăzut până la minus 50 de grade Celsius în Siberia, în timp ce viscolul și ninsorile abundente au perturbat zborurile de pe aeroporturile din Moscova, informează Reuters.

UPDATE Orașul ucrainean Avdiivka, aflat sub focul constant al Rusiei, a înregistrat mai puține atacuri terestre în ultimele 24 de ore din cauza pierderilor grele ale rușilor și a vremii nefavorabile, a declarat primarul orașului. De aproape două luni, Rusia încearcă să pună mâna pe Avdiivka, un oraș industrial de lângă Donețk, care a devenit unul dintre cele mai disputate puncte de pe linia frontului, potrivit Spotmedia.

UPDATE Neînțelegerile din Uniunea Europeană cu privire la buget amenință cu acordarea a 50 de miliarde de euro Ucrainei în conformitate cu programul de ajutor pe patru ani, care urmează să fie decis la summitul din 14-15 decembrie. Potrivit unor oficiali europeni citați de către Financial Times, statele membre ale UE sunt departe de a ajunge la un acord privind completarea bugetului general, inclusiv a fondurilor pentru Ucraina.

UPDATE Depășit numeric și și ca putere de foc, un soldat din prima linie a dat o relatare serioasă a luptei Ucrainei de a se agăța de capul său de pod de pe malul de est al vastului râu Nipru, notează BBC.

UPDATE Industria de armament din SUA nu reușește să producă suficient de rapid pentru a face față cererii globale și competiției cu China, subliniază un raport al Pentagonului. America are dificultăți în atingerea vitezei și a reacției necesare pentru a rămâne în fruntea curse înarmării cu concurenți puternici precum China, se arată în prima strategie națională a industriei de apărare, întocmită de Pentagon, potrivit Spotmedia.

UPDATE Finlanda intenționează să folosească experiența Poloniei în ceea ce privește securitatea graniței pe fondul crizei migranților în curs de desfășurare la granița ruso-finlandeză, a informat Radio poloneză pe 3 decembrie, potrivit Știripesurse.

UPDATE Moscova a anunțat că a luat decizia de a impune embargo la exporturile fructelor și legumelor moldovenești deoarece s-ar fi încălcat, repetat, standardele de calitate. Potrivit lor, au fost depistate mai multe insecte dăunătoare, care pot cauza prejudicii de miliarde producției rusești. De cealaltă parte, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor sugerează că decizia rușilor e una politică, ci nu determinată de calitatea produselor. Dovadă e și faptul că, deși, oficial, rușii interzic acum și legumele moldovenești, acestea demult nu mai sunt exportate în Rusia. Totodată, agenția a precizat că fructele și legumele moldovenești sunt ajung în peste 80 de țări ale lumii, inclusiv în statele UE și în niciuna, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate încălcări. 

UPDATE În noaptea de 4 decembrie, apărarea antiaeriană a fost desfășurată în cel puțin 9 regiuni din Ucraina, au precizat forțele aeriene pe Telegram. Forțele aeriene nu au oferit detalii despre ce s-a întâmplat cu cele 5 drone care nu au fost distruse sau dacă au existat pagube în urma atacului.

UPDATE China doreşte să continue întărirea cooperării strategice cu Belarus, principalul aliat al Rusiei, a afirmat preşedintele chinez Xi Jinping după convorbirile sale de luni de la Beijing cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, au consemnat Xinhua şi Reuters.

UPDATE Șeful comandamentului militar ucrainean „Tavria” spune că activitatea infanteriei rusești este în creștere pe linia frontului din sud-estul ţării, scrie The Guardian. Generalul Oleksandr Tarnavski, responsabil cu operațiunile Ucrainei în sud, a declarat că forțele rusești au redus numărul de atacuri aeriene, dar au intensificat activitatea infanteriei în regiune. Într-o postare pe Telegram, duminică, generalul Tarnavski a relatat: „Activitatea infanteriei ocupanților a crescut din nou în zona operațională a Forțelor de Apărare Aeriană Tavria - au avut loc 55 de ciocniri de luptă”. „Pe parcursul ultimei zile, inamicul a pierdut 440 de soldați și nouă unități de echipament militar. În jur de zece ocupanți s-au predat. Activitatea aviației inamice este scăzută - în cursul zilei au fost înregistrate cinci lovituri aeriene. În cursul nopții, inamicul a lansat rachete antiaeriene asupra regiunii Donețk”, a mai raportat comandant ucrainean. Tarnavski a precizat că atacurile rusești au fost respinse în mai multe regiuni și că în Zaporojie rușii încercat de 12 ori, fără succes, să-și restabilească pozițiile pe care - spune el - le-au pierdut în zonele de la sud de Robotîne și vest de Verbove.

UPDATE "Plecare spre pace-suveranitate-dreptate" este numele unei formațiuni cu simpatii pro-ruse care a apărut de curând în peisajul politic din Germania. Situat la dreapta de AfD, noul partid are un program declarat anti-occidental, prin care susținătorii săi, opozanți ai guvernului federal, cer desființarea NATO. Formațiunea, care este condusă de Elena Kolbasnikova, o activistă rusă obișnuită a demonstrațiilor pro-Kremlin care a declarat că iubește sufletul mare al lui Vladimir Putin, a primit sub umbrela sa numeroși membri, precum extremiști proveniți din partide radicale de dreapta, conservatori de religie islamică cu antecedente penale, dar și persoane active în mișcări coronascepetice şi anti-vacciniste, relatează RFI. 

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un atac la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat portalului 20 Minuten din Elveţia, care a fost citat pe larg în Rusia şi Ucraina duminică. „Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război, de ce Zelenski a negat până în ultimul moment că se va ajunge la asta”, a declarat Kliciko în interviul difuzat sâmbătă. „Erau prea multe informaţii care nu corespundeau realităţii”, a declarat fostul campion mondial la box, în vârstă de 52 de ani, reproşându-i preşedintelui ucrainean unele „greşeli”. El a făcut apel la onestitate cu privire la adevărata situaţie a Ucrainei în urma invaziei ruse. „Zelenski plăteşte acum pentru greşelile pe care le-a făcut”, a spus Kliciko.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică seară, în mesajul său video, că toată lumea ar trebui să-şi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă şi că ucrainenii au nevoie de sprijin în fiecare zi. „Astăzi, ocupanţii ruşi au lovit din nou la Herson. Atacuri brutale, direct asupra oraşului... Case, străzi, spitalele noastre. S-a raportat moartea a două persoane, condoleanțe familiilor şi prietenilor. Toţi răniţii au primit asistenţa necesară. În total, numai în această zi, şi numai în regiunea Herson, au avut loc peste 20 de bombardamente ruseşti - similare celor din Herson, de natură pur teroristă. Le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru un sprijin neabătut, constant, real. Le mulţumesc tuturor celor care înţeleg cât de important e pentru oamenii noştri din zonele de pe linia frontului şi din teritoriile ocupate temporar să simtă că Ucraina îşi aminteşte de ei. Că Ucraina îşi aminteşte şi că nu îi va abandona în faţa inamicului. Sunt recunoscător tuturor celor care îi antrenează pe soldaţii noştri, atât aici, în Ucraina, cât şi în ţările partenere. Fiecare astfel de misiune de instruire este o contribuţie tangibilă la victoria care va veni. Inevitabil. Dacă nu doar credeți în ea, nu doar aşteptaţi victoria războinicilor, ci faceţi tot ce vă stă în putere în fiecare zi pentru ca Ucraina să devină mai puternică şi capacităţile noastre colective să crească”, a spus Zelenski.

/VIDEO/ „O sfidare a creștinismului”: Deschiderea Jocurilor Olimpice provoacă reacții și la Chișinău. Explicațiile organizatorilor
/VIDEO/ „O sfidare a creștinismului”: Deschiderea Jocurilor Olimpice provoacă reacții și la Chișinău. Explicațiile organizatorilor
/VIDEO/ Licitație cu succes până la final de august? Roman Cojuhari: „Înțelegem cât de mult efort se depune pentru a pune piedici”
/VIDEO/ Licitație cu succes până la final de august? Roman Cojuhari: „Înțelegem cât de mult efort se depune pentru a pune piedici”
/VIDEO/ Primul mare succes pentru Moldova la Jocurile Olimpice! Judocanul Denis Vieru luptă pentru medalia de bronz
/VIDEO/ Primul mare succes pentru Moldova la Jocurile Olimpice! Judocanul Denis Vieru luptă pentru medalia de bronz
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Viitorul aeroportului: concesiune sau nu? Răspunsul directorului Agenției Proprietății Publice
/VIDEO/ Viitorul aeroportului: concesiune sau nu? Răspunsul directorului Agenției Proprietății Publice

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 886: Depozit de petrol în flăcări, amenințările lui Putin și condamnarea cooperării ruso-chineze

28 iulie 2024, ora 22:07

Noapte fierbinte la Kursk, Rusia. Trei rezervoare de la un depozit de petrol au luat foc ca urmare a unui atac cu drone lansat de Ucraina, a declarat duminică guvernatorul regional Alexei Smirnov. Anunțul său vine după ce, tot duminică dimineață, ministerul rus al apărării a afirmat că sistemele sale antiaeriene au distrus șapte drone lansate de Ucraina peste noapte. Între timp, Blinken avertizează Beijingul cu privire la consecinţele suportului pentru industria de apărare a Rusiei, iar China neagă acest lucru.

Putin amenință SUA că dacă vor desfăşura rachete în Europa, Rusia va fi trimite nucleare, iar Medvedev a declarat că „ucrainenii nu vor să ajungă într-o maşină de tocat carne pentru ambiţiile Statelor Unite. De altă parte, SUA și Japonia condamnăm cooperarea Rusia-China.

UPDATE Liderii apărării din SUA şi Japonia şi-au exprimat „îngrijorarea profundă cu privire la angajamentul tot mai mare faţă de cooperarea militară şi economică dintre Rusia şi China”. Aceasta este ceea ce citim într-o notă a Departamentului de Apărare al SUA. 

UPDATE Ucrainenii nu vor să fie aruncaţi într-o „moara infernală” din cauza ambiţiilor Statelor Unite şi, în special, a actualului preşedinte Joe Biden. Astfel, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comentat la agenţia Tass politica SUA faţă de Kiev. „Nimeni nu vrea să fie aruncat într-o maşină de tocat carne infernală doar pentru că un bătrân care şi-a pierdut minţile joacă soldaţii ca pe o jucărie şi este gata să sacrifice mii de vieţi”, a subliniat Medvedev. „Nimeni nu vrea să fie un pion în jocul altcuiva sau să alimenteze focul altcuiva şi exact asta este destinat cetăţenilor obişnuiţi ai Ucrainei”, a menţionat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, adăugând că „oamenii E îngrozită.”

UPDATE Alte două sate din regiunea Doneţk a Ucrainei (estul Ucrainei), unde au loc lupte din ce în ce mai acerbe între cele două armate, au fost recucerite de Rusia, potrivit rapoartelor de la Moscova. Acesta din urmă a mai precizat că forţele sale împing spre oraşul Pokrovsk, la nord-vest de capitala regională. Potrivit Ministerului rus al Apărării, trupele au preluat controlul asupra satelor Progres şi Yevgenivka, aflate la câţiva kilometri distanţă unul de celălalt. Ieri, Moscova a anunţat că a cucerit satul Lozuvaţke, una dintre cele peste zece aglomerări preluate de Moscova în iulie, în cadrul campaniei de recăpătare a controlului asupra regiunii.

UPDATE Dacă Statele Unite îşi vor desfăşura rachetele cu rază lungă de acţiune în Germania începând cu 2026, Rusia se va considera „liberă de moratoriul declarat anterior unilateral privind desfăşurarea mijloacelor noastre de atac cu rază medie şi scurtă, inclusiv creşterea capacităţilor forţelor de coastă a Marinei noastre”. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru la o paradă a marinei ruse din Sankt Petersburg, referindu-se la reluarea producţiei de arme nucleare cu rază intermediară. „Dezvoltarea unor astfel de sisteme este în prezent în curs de finalizare. Vom lua măsuri în oglindă în desfăşurarea lor în lumina acţiunilor întreprinse de Statele Unite şi statele sale satelit din Europa şi alte părţi ale lumii”, a spus preşedintele rus, potrivit mediafax.ro.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în cooperare cu armata ucraineană, a lovit depozitul de petrol Polyova din regiunea Kursk din Rusia în cursul nopţii de 28 iulie, a confirmat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus șapte drone lansate de Ucraina peste noapte, a transmis duminică Ministerul Apărării de la Moscova. Cinci drone au fost distruse deasupra regiunii Belgorod și două deasupra regiunii Kursk, ambele situate la granița cu Ucraina, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat postat pe aplicația de mesagerie Telegram. În consecință au fost provocate mai multe incendii, inclusiv unul la o rafinărie de petrol, potrivit hotnews.ro.

UPDATE Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a negat ferm acuzaţiile conform cărora Beijingul sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, în cadrul unei întâlniri cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, pe 27 iulie în Laos. Această negare vine în contextul unei scrutinizări crescânde din partea naţiunilor occidentale privind rolul Chinei în conflict, scrie mediafax.ro

UPDATE Ministerul ucrainean  al Apărării raportează că peste 75% dintre soldaţii ucraineni răniţi revin în serviciu după ce au urmat un program de reabilitare. „Am realizat un procent foarte mare de reabilitare de înaltă calitate şi de revenire în serviciu. Partenerii noştri occidentali, acele ţări care nu au avut niciodată o asemenea experienţă, asemenea război, remarcă şi ei acest lucru,” a declarat un reprezentant al ministerului în timpul unui briefing la Congresul de Medicină Militară şi Sănătate Mentală de la Kiev.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a emis un avertisment sever către China în legătură cu sprijinul continuu pentru sectorul de apărare al Rusiei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, Blinken şi-a exprimat ”serioasa îngrijorare” faţă de susţinerea de către Republica Populară Chineză (RPC) a capacităţilor de apărare ale Rusiei. El a subliniat că, dacă China nu ia măsuri pentru a aborda această ameninţare la adresa securităţii europene, Statele Unite vor lua măsurile adecvate ca răspuns.

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Licitație cu succes până la final de august? Roman Cojuhari: „Înțelegem cât de mult efort se depune pentru a pune piedici”
/VIDEO/ Licitație cu succes până la final de august? Roman Cojuhari: „Înțelegem cât de mult efort se depune pentru a pune piedici”
Păstrăvărie cu fonduri europene: Cum au transformat soții Vancea un lac și o bucătărie într-un colțișor de Rai
Păstrăvărie cu fonduri europene: Cum au transformat soții Vancea un lac și o bucătărie într-un colțișor de Rai
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram