Numărul Curților de Apel din țara noastră ar putea fi redus de la patru la trei. Astfel, Curtea de Apel Cahul ar putea fi lichidată, iar instanțele vor avea și altă denumire. Este vorba de Curtea de Apel Nord, cu sediul la Bălți, Curtea de Apel Centru cu sediul la Chișinău și Curtea de Apel Sud, cu sediul la Comrat. Inițiativa se regăsește într-un proiect de lege cu privirea la reorganizarea instanțelor judecătorești. Ideea îi nemulțumește însă pe unii avocați și judecători. Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților, Baroul Avocaților din Cahul se plânge că decizia le va îngreuna procesul de lucru și va duce la tergiversarea dosarelor. Asta deoarece oamenii vor avea de parcurs o distanță mai mare până la Comrat.
Într-o declarație adresată autorităților, Baroul de Avocați din Cahul susține că decizia de a strămuta Curtea de Apel Cahul la Comrat va afecta dreptul populației la un proces echitabil, iar examinarea dosarelor va întârzia.
Argumentul invocat de avocați este că oamenii din raioanele Cahul, Taraclia și Cantemir nu se vor putea deplasa la ședințele de judecată de la Comrat, deoarece sunt puține rute de transport. Mai ales că în unele localități sunt la o distanță de 160 de kilometri de Comrat.
O altă problemă menționată este că la Curtea de Apel Cahul se examinează mai multe dosare decât la Curtea de Apel Comrat, iar comasarea acestora va duce la un volum mult mai mare de lucru și, respectiv, la tergiversarea ședințelor de judecată.
Avocații mai susțin că, din cauza distanței și a incomodităților, mulți oameni, care se simt nedreptățiți, nu vor mai apela la justiție.
Dacă avocații sunt împotriva comasării instanțelor, judecătorii din Cahul și Comrat au păreri diferite despre reformă.
„Curtea de Apel era și este la Cahul. Aici sunt concentrate și alte instituții Baroul Avocaților, Centrul Sud Anticorupție, CNA SUD, Procuratura Anticorupție Sud, Izolatorul din Cahul Noi avem sursele și angajații pregătiți pentru a activa eficient”.
„Scopul este că va fi creată o Curte mai mare, cu un număr de complete mai mari și în astfel de condiții va fi posibilă specializarea judecătorilor, ceea ce va duce la calitatea actului judecătoresc.Evident că din punct de vedere al Baroului de Avocați din Cahul este mai greu să vii la Curtea de Apel Comrat 90 de kilometri, asta e distanță, cheltuieli, incomodități, dar în orice caz indiferent unde va fi stabilit acest sediu TAIAT pentru cineva va fi incomod, acest lucru este inevitabil.Personal, dacă opinia mea nu e legată de activitatea de judecător, aș vrea ca Curtea de Apel să rămână la Cahul”.
Consiliul Superior al Magistraturii susține că decizia nu este finală, iar autoritățile vor analiza atent fiecare argument în beneficiul cetățenilor. Membrii CSM cred că judecătorii ar trebui să aibă aproximativ același volum de lucru, când, în prezent, la Curțile de Apel din Cahul și Comrat se examinează de două ori mai puține dosare decât la Curtea de Apel Bălți și de trei ori mai puține decât la Curtea de Apel Chișinău.
"Parlamentul este ultima entitate care se va expune, va fi doar o singură instanță cu două sedii sau va fi doar un singur sediu. Cert este că, indiferent de soluția care va fi adoptată, cu siguranță anumiți avocați sau părți în proces vor trebui să se deplaseze într-o altă localitate. Noi trebuie să luăm în considerare faptul că drumurile s-au îmbunătățit, este în proces de implementare sistemul e-dosar, trebuie să recunoaștem că multe din dosare nu trebuie să vină în judecată, dar persoanele trebuie să medieze conflictul până a ajunge în judecată".
Proiectul privind reorganizarea instanțelor judecătorești mai prevede crearea Judecătoriei Ialoveni, dar și transferarea în alte orașe a sediilor unor instanțe. Astfel, sediul Leova de la Judecătoria Cimișlia va fi transferat la Judecătoria Hîncești, sediul Glodeni de la Judecătoria Drochia va fi strămutat la Judecătoria Bălți, iar sediul Dondușeni de la Judecătoria Edineț va trece la Judecătoria Drochia.