Șefa statului, Maia Sandu, cere Parlamentului să aprobe organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc la toamnă. Un alt anunț făcut de președintă este că intenționează să candideze pentru al doilea mandat prezidențial. Anunțul a fost făcut cu ocazia împlinirii a trei ani de mandat. Analiștii politic susțin că ideea organizării unui referendum odată cu alegerile prezidențiale, ar putea fi o strategie electorală a președintei, pentru a obține mai multe voturi, dar cred aceasta poate fi și o capcană pentru Maia Sandu.
Șefa statului spune că moldovenii și-au câștigat dreptul de a-și decide singuri soarta și încrederea că pot construi acasă un stat european. Maia Sandu a cerut, în acest context, sprijin pentru un nou mandat prezidențial.
Analiștii politici susțin că raționamentele organizării unui referendum privind aderarea la UE nu sunt destul de bine explicate, având în vedere că anterior și opoziția a solicitat un referendum în acest sens. Aceștia cred, totuși, că inițiativa ar putea avea loc în contextul alegerilor prezidențiale și face parte din strategia electorală a președintei, care a anunțat că va candida pentru un nou mandat.
„Noi suntem în așteptarea explicațiilor pe care le va face doamna președinte pe parcurs reieșind din această inițiativă, ea nu poate să rămână în aer. Iar pe de altă parte trebuie să recunoaștem că legislația electorală din Moldova creează impedimente în ceea ce privește organizarea unui referendum de acest fel în ziua alegerilor prezidențiale sau parlamentare”, a spus Anatol Țăranu.
Analiștii susțin că un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană ar putea aduce și unele riscuri pentru parcursul european al țării noastre.
„Acest aspect nu îi va aduce mare folos Maiei Sandu din punct de vedere electoral și politic, inclusiv ar putea să prejudicieze ceea ce se numește cursul european al RM. - Ar putea fi un vot masiv împotrivă? - Masiv nu cred, dar anumite probleme ar putea să fie create. Dacă eu aș fi politehnologul care decide o asemenea formulă, cel puțin la această etapă eu nu aș fi riscat să vin cu o asemenea propunere”, crede Țăranu.
„Apare întrebarea, când va avea loc acest referendum. Dacă va avea loc concomitent cu alegerile prezidențiale atunci posibil să fie un succes, dacă va avea loc aparte atunci prezența poate fi foarte, foarte mică. Guvernarea sau puterea politică joacă pe scenarii periculoase și mai degrabă scenariile astea vin dinspre Moscova. Nu întâmplător Șor și toți ăștia și politehnologii lor au vrut un astfel de referendum. Este interesant cine a consultat-o pe doamna președinte, să nu fie o capcană pentru ea”, a declarat Ion Tabîrță.
Amintim că ideea unui referendum de aderare la Uniunea Europeană a fost susținută anterior și de Partidul Socialiștilor. Opoziția a cerut acest lucru imediat după ce țara noastră a semnat cererea de aderare la UE. Socialiștii susțin în continuare această opțiune, chiar dacă o cred întârziată, dar spun că referendumul și alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc separat.
„El trebuia de făcut demult, mai întâi se face referendum și urmare a rezultatelor se demarează anumite acțiuni sau nu se demarează, cu siguranță acest exercițiu este necesar. Dacă vrem să fie cu adevărat democratic și corect ar fi oportun să fie separat, fiindcă Maia Sandu intenționează să utilizeze acest punct în favoarea ei și să șantajeze din nou cetățenii acestei țări”, ne-a spus deputatul BCS, Grigore Novac.
Iar secretarul executiv al formațiunii, Igor Dodon, a scris pe pagina sa de Facebook că, după trei ani de mandat, Maia Sandu nu are ce oferi cetățenilor decât un referendum care să o salveze politic. „Referendumul aparte, Maia Sandu aparte! Trebuie să înțelegem asta de pe acum, ca să nu fim din nou mințiți”, a scris Dodon pe rețeaua de socializare.
Amintim că, la 14 decembrie, Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Țara noastră a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statut de candidat în luna iunie a aceluiași an.