Spitalul de Boli infecțioase „Toma Ciorbă” va fuziona cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile din orășelul Codru. Decizia a fost luată de miniștri, în cadrul ședinței din 27 decembrie. Potrivit ministrei Sănătății, reorganizarea a fost necesară pentru a face față provocărilor ce ar putea apărea în sistemul de sănătate, iar personalul angajat în ambele instituții se va regăsi în noua structură.
„Personalul angajat se va regăsi absolut tot în noua structură și nu îi paște niciun pericol. Din contra, aceasta este unica posibilitate de a gestiona corect noua instituție fondată pentru ca pacientul să poată utiliza servicii de înaltă calitate”, a declarat Ala Nemerenco.
Potrivit notei informative a proiectului prezentat de Ministerul Sănătății, cele două instituții medicale publice oferă servicii de asistență medicală practic similare în domeniul diagnosticării și tratamentului bolilor contagioase, de asta s-a decis comasarea lor.
Asta presupune ca tot colectivul și pacienții Spitalului „Toma Ciorbă” să treacă la instituția medicală de la Costiujeni. Primul motiv invocat este că spitalul din centrul Capitalei este foarte vechi, iar asta compromite calitatea actului medical.
Responsabilii invocă și faptul că Spitalul de Boli infecțioase nu dispune de nicio secție de terapie intensivă corespunzătoare pentru pacienții critici, de un laborator performant și nici măcar de secție pediatrică și că asta înseamnă un risc foarte mare pentru viața pacienților. De asemenea, potrivit autorităților, managementul separat al celor două instituții necesită cheltuieli suplimentare nejustificate. Pe lângă cele pentru întreținerea clădirilor, fiecare spital deține și toate structurile auxiliare administrative: juriști, contabili, secții de resurse umane, etc, care solicită sume de bani semnificative.
„Nu mă voi axa aici pe o notă negativă ca să prezint toate datele care vin să spună despre ineficiență gestionării la nivel de administrație a acestor două instituții. Investițiile și restructurările necesare sunt foarte esențiale, având în vedere experiența pandemică prin care am trecut și țara nu își poate permite să dispună în continuare de un spital de boli infecțioase la nivel republican, care să nu aibă secții de terapie intensivă, în perioada pandemică, absolut toți pacienții au trebuit să fie transferați la alte spitale, să nu aibă o secție de pediatrie, fără un laborator modern și multe alte structuri.
Pericolul situațiilor pandemice similare rămâne destul de iminent la nivel global, astfel trebuie să construim un sistem de sănătate care este pregătit ca să poată reacționa în cazul apariției unor noi provocări”, a spus ministra.
În urma deciziei Guvernului, Ministerul Sănătăţii va aproba, în modul stabilit, organigrama, statele de personal şi Regulamentul de organizare și funcționare a instituției menționate la punctele și va institui în termen de 15 zile comisia de transmitere, asigurând în termen de 30 de zile, transmiterea bunurilor, în conformitate cu procedurile stabilite.
Transferul și disponibilizarea personalului din instituții ca urmare a reorganizării, în cazul imposibilității transferului acestuia, se va efectua în conformitate cu legislaţia muncii din contul și în limitele mijloacelor financiare ale instituției absorbante.
Anterior, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” s-a arătat nemulțumit de decizia autorităților, spunând că instituția pe care o conduce și-a făcut mereu treaba așa cum se cuvine.
„Noi am făcut față când a fost COVID. A fost acordată asistență medicală necesară. Nu a fost ca în Italia când stăteau cu balonul de oxigen pe hol si mureau oamenii. Au fost spitalizați, s-a acordat asistență medicală la maximum care este posibil”, a spus directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasilița.
Sergiu Vasilița mai spune că decizia de a comasa cele două instituții va provoca un mare disconfort personalului medical:„Este o incomoditate pentru mai mulți lucrători pentru că avem din suburbii, care vin din partea sectorului Buiucani, din Sireți, Strășeni”.
Iar la mijlocul lunii decembrie 2023, peste o sută de angajați ai Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile și de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au ieșit în stradă pentru a-și manifesta dezacordul cu decizia de fuzionare a celor două instituții pe care le reprezintă. Protestatarii au mers în marș pașnic până în fața Executivului unde au depus o petiție prin care au cerut revizuirea proiectului.