UPDATE: Judecătoarea Maria Ghervas neagă faptul că a depus cerere de demisie.
Șapte judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au depus cereri de demisie. Acestea urmează a fi examinate la ședința de marți, 14 februarie, a Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe lângă cei 7 magistrați de la CSJ, cerere de demisie a depus și un membru al CSM. Nu am reușit să aflăm despre cine este vorba, în schimb, am aflat cine sunt cei 7 de la CSJ care vor să plece.
Potrivit surselor TV8.md, cei șapte judecători de la CSJ care vor să renunțe la fotolii sunt Iurie Diaconu, Elena Cobzac, Maria Ghervas, Victor Boico, Svetlana Filincova, Ala Cobăneanu și Nina Vascan.
Iurie Diaconu a fost numit judecător la CSJ în anul 2008, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. A făcut parte din completul de judecată care a pus punctul final în dosarul fostului premier Vladimir Filat. Tot el a făcut parte din completul de judecată care l-a eliberat pe interlopul Ion Druţă, cunoscut în lumea criminală drept “Vanea Pisateli”, condamnat la 20 de ani de puşcărie pentru comandarea unui triplu omor. Pe marginea acestui caz el a fost sancţionat cu avertisment.
A făcut, de asemenea, parte din completul de magistrați care a anulat amenzile în valoare a câte 2 mii de lei, aplicate în 2021 lui Aureliu Colenco, Denis Calaida și Iulian Bălan, avocați ai deputatului fugar, condamnat penal, Ilan Șor, pentru că nu s-au prezentat la mai multe ședințe de judecată de la Curtea de Apel Chișinău. Tot el a făcut parte din completul de judecători care a pus punct final în dosarul „Pădurea Domnească”. Potrivit deciziei, fostul judecător Gheorghe Crețu a rămas singurul vinovat de moartea lui Sorin Paciu în timpul unei partide de vânătoare la care ar fi participat mai multe persoane publice.
Din completul de judecată care a anulat amenzile aplicate avocaților lui Șor, dar și din cel care a pus punct final în dosarul „Pădurea Domnească” a făcut parte și magistratul Victor Boico.
Elena Cobzac a fost numită judecătoare la CSJ în anul 2018. A făcut și ea parte din completul care a pronunțat decizia finală în dosarul „Pădurea Domnească” și a fost magistrata care a avut o opinie separată în decizia pronunțată în privința fostului ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, condamnat pentru trafic de influență și abuz în serviciu. Potrivit lui Cobzac, ex-ministrul trebuia să stea după gratii pentru acte de corupție, care au cauzat daune intereselor publice și au prejudiciat imaginea statului. Judecătoarea a făcut parte din completul de judecată care a examinat contestațiile privind măsurile de arest aplicate în privința lui Grigore Petrenco, Vlad Filat și Ilan Șor. În cazul lui Șor, magistrata a hotărât, împreună cu ceilalți membri ai completului, eliberarea omului de afaceri acuzat în dosarul furtului miliardului.
Maria Ghervas este judecătoare la CSJ din 2014. În urmă cu aproape 3 ani, magistrata a avut o opinie separată pe cazul dosarului Magazinului Universal Central UNIC. Potrivit deciziei celorlalți membri ai completului, Primăria Chișinău a fost obligată să vândă proprietarilor Magazinului Universal Central UNIC terenul de 1,38 ha aferent clădirii și să încheie un contract de locațiune cu agentul economic pentru un teren de 0,21 ha, situat în imediata apropiere a magazinului.
Din același complet de judecată a făcut parte și Ala Cobăneanu, care la fel a depus cerere de demisie de la CSJ. La fel ca și Maria Ghervas, Ala Cobăneanu a avut o opinie separată.
Cobăneanu a fost și membru în completul de judecată care a pus punct final în dosarul „Gemeni”, în care statul a fost obligat să achite despăgubiri de 2,12 milioane de euro din bugetul de stat. În acest dosar, a existat și o decizie CEDO, prin care Republica Moldova a fost obligată să achite reclamanţilor un prejudiciu de 1,5 milioane de euro şi 5000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, dar şi 10.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.
Svetlana Filincova activează în sistem din anul 2007, atunci când a fost numită în funcția de judecătoare la CSJ. În primăvara anului trecut, a fost vicepreședintă interimară la CSJ. Acum 7 ani, ZdG a scris despre casa de lux a judecătoarei Svetlana Filincova. În decembrie 2012, Svetlana Filincova și soțul său, avocatul Anatoli Filincov, se mutau în casă nouă, pe str. Lăpușnei din Chișinău.
Imobilul a fost cumpărat de cei doi soți încă nefinisat și a fost dat în exploatare în luna ianuarie 2013. În declarația de avere a judecătoarei din 2013, aceasta susținea că și-a cumpărat casa de lux cu doar 420 mii de lei (!), deși prețul ei de piață era de 4-5 milioane de lei.
Nina Vascan este magistrat CSJ din 2017, iar anterior a activat la Curtea de Apel Chișinău. A făcut parte din completul de judecători care l-au scăpat de pedeapsă Mihai Ciugureanu, un fost magistrat, învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărâri ilegale. Potrivit probatoriului acumulat de procurorii anticorupție, Ciugureanu ar fi pronunțat cu bună știință patru încheieri contrare legii, în urma cărora circa 780 de hectare de teren din proprietatea statului au fost transmise Întreprinderii de Stat Stațiunea Tehnologico – Experimentală „Codrul”, aflată în proces de insolvabilitate. Decizia a fost luată chiar în ziua alegerilor de duminică, 11 iulie 2021, de Curtea Supremă de Justiție.