România și Bulgaria au dovedit că fac parte din spațiul Schengen și trebuie să adere la zona de liberă circulație „fără nicio altă amânare”, a cerut miercuri președinta Comisiei Europene, în cadrul discursului său privind Starea Uniunii Europene, ultimul înainte de alegerile europene de anul viitor și intitulat „Răspundem la chemarea istoriei”, scrie Calea Europeană.
Vorbind de la pupitrul democrației europene – hemiciclul Parlamentului European din Strasbourg, șefa Comisiei Europene a mulțumit României și Bulgariei pentru bunele practici pe care le-au demonstrat în materie de migrație și azil.
„Am avut întotdeauna convingerea fermă că migrația trebuie gestionată.Este nevoie de perseverență și de o muncă răbdătoare cu partenerii-cheie. Și este nevoie de unitate în cadrul Uniunii noastre. Acesta este spiritul Noului Pact privind migrația și azilul”, a spus von der Leyen.
Ea a precizat că atunci când a preluat mandatul la conducerea Comisiei Europene un compromis nu era posibil, însă noul pact stabilește un “nou echilibru” între protejarea frontierelor și protejarea oamenilor, între suveranitate și solidaritate și între securitate și umanitate.
„Am ascultat toate statele membre și ne-am concentrat pe toate rutele. Și am transpus spiritul Pactului în soluții practice. (…) Permiteți-mi să mulțumesc în special Bulgariei și României pentru că au deschis calea – prezentând cele mai bune practici atât în materie de azil, cât și de returnare”, a punctat șefa Comisiei Europene, în contextul în care executivul de la Bruxelles și cele două țări au demarat proiecte pilot privind gestionarea frontierelor ca urmare a deciziei Austriei de a bloca aderarea lor la Schengen, prin vot împotrivă la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie anul trecut.
„Au dovedit-o”, a exclamat von der Leyen, adăugând că „Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen”, și lansând îndemnul:„Așa că haideți să le aducem în sfârșit în spațiul Schengen – fără nicio altă amânare”.
Cu nouă luni înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European ce vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024, președinta Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile Comisiei până la sfârșitul mandatului său, între care se regăsesc o Uniune Europeană mai puternică și mai rezilientă, sprijinul continuu al UE pentru Ucraina în războiul împotriva agresiunii Rusiei, securitatea și independența energetică a UE, dubla tranziție verde și digitală a UE, precum și protejarea valorilor fundamentale ale UE.
Dezbaterea privind starea Uniunii Europene este un moment-cheie de asumare a responsabilității Comisiei Europene în fața reprezentanților aleși în mod democratic ai UE, promovând o Uniune mai transparentă și mai democratică.