Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu confirmă că în ultimul an au fost eliberați din detenție nu șapte, ci mai mulți deținuți extrem de periculoși, condamnați pentru infracțiuni deosebit de grave. Potrivit lui Cernăuțeanu, nu toți au ieșit la libertate în baza prevederilor legii amnistiei. Acesta dă asigurări că fiecare din cei eliberați este ținut în evidență.
„Noi îi împărțim în câteva categorii. Sunt cei care au beneficiat de prevederile legii cu privire la amnistie, de prevederile articolului 91, dar sunt și din cei care au beneficiat de articolul 92, pe cazuri de boală. De aceea numărul a crescut un pic”, a declarat Viorel Cernăuțeanu la „Cutia Neagră” de la TV8.
Deși au ajuns la libertate, foștii deținuți se află în evidențele oamenilor legii, susține șeful IGP.
„Toate aceste persoane sunt în vizorul poliției chiar dacă beneficiază de libertate și drepturile garantate de Constituției. Să nu uităm că avem legea care ne permite în raport cu acele persoane care au făcut parte sau sunt parte a anumitor grupări criminale, să fie luate în evidența instituțiilor noastre, chiar dacă s-au eliberat”, a detaliat Viorel Cernăuțeanu.
Șeful Poliției spune că infractorii eliberați recent, inclusiv în baza legii amnistiei, au fost condamnați anterior la detenție pe viață ori chiar la pedeapsa cu moartea, după redacția veche a Codului Penal, decizia instanței fiind revizuită la închisoare pe viață.
„Deci toate aceste persoane sunt subiecții acestor categorii de pedepse și vedem că nu poate fi subiectul unei detenții pe viață o persoană care accidental a comis un accident sau a fost o omucidere în cazul de violență în familie. Marea majoritate sunt cei care au făcut parte din anumite grupări criminale la etapa respectivă. Unele din acele grupări încă își continuă activitatea dacă nu în Moldova, atunci în alte state”, a declarat șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
TV8.md amintește că în urma scandalului legat de aplicarea Legii amnistiei, șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) Anatolie Falca, a demisionat. Interimatul este asigurat acum de Alexandru Adam.
Totodată, deputata Olesea Stamate a fost exclusă din PAS pe 4 aprilie, după ce modificările legislative pe care le-a promovat au dus la eliberarea unor persoane condamnate pe viață. Aceasta susține că a acționat legal și că are „sufletul împăcat”.
În aceeași zi, Parlamentul a modificat Legea amnistiei: persoanele condamnate pe viață nu vor mai putea fi eliberate înainte de 30 de ani și nu vor mai putea beneficia simultan de comutarea pedepsei și de eliberare condiționată.
Acum două săptămâni, interlopul Alexandru Sinigur, condamnat acum 19 ani la detenție pe viață, a fost eliberat din penitenciar. Acest lucru a fost posibil după ce în 2023, avocatul a reușit să obțină reducerea pedepsei până la 30 de ani, în baza unor modificări legislative elaborate un an mai devreme, ca mai apoi să se plângă în instanță pe condițiile inumane din penitenciar și să fie eliberat de după gratii. Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat decizia, iar Curtea de Apel Nord a admis recursul și a respins cererea de eliberare a lui Sinigur.