Deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova marchează trecerea de la etapa eforturilor diplomatice la cea la una în care mersul lucrurilor depinde aproape în exclusivitate de felul în care va fi reconstruită și reformată țara. Opinia a fost exprimată de fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul ediției de joi, 14 decembrie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Flenchea spune că sunt necesare mai mult decât reforme.
„De fapt, ne așteaptă foarte mult de lucru. Va trebui să facem mai mult decât să bifăm simple acțiuni. Va trebuie să negociem felul în care țara noastră va fi reformată, pentru a corespunde criteriilor de aderare”, a punctat Alexandru Flenchea.
Și directorul executiv al IPRE, Iulian Groza este de părere că odată cu deschiderea negocierilor de aderare, pentru Republica Moldova începe o etapă mai complicată. Decisivă va fi viteza cu care vom reuși să implementăm restul condiționalităților UE.
„Asta va conta foarte mult atunci când se va lua o decizie din partea unei țări europene”, a spus Groza.
Consiliul European a decis joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Consiliul European a decis, de asemenea, să ofere statut de candidat Georgiei, dar și să deschidă negocierile cu Bosnia și Herțegovina „odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”.
De altfel, ministrul de Externe, Nicu Popescu a declarat că R. Moldova începe vineri dimineață, 15 decembrie, negocierile de aderare la UE. Potrivit lui Nicu Popescu, tot mâine vor începe discuțiile cu Comisia Europeană în vederea pregătirii unui calendar ambițios care va duce țara noastră în Uniunea Europeană. Ministrul susține că drumul va fi lung, iar Republica Moldova are mult de lucru pentru a se regăsi alături de statele UE.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a menționat că decizia reprezintă o pagină nouă în istoria țării noastre și că succesul se datorează întregii societăți.