/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: Atacuri la Harkov și Odesa. Zelenski se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord-est

investigații

/VIDEO/ Un asasinat la comandă și atacuri raider! Istoria din jurul carierei Moldovei din Ucraina și noi detalii care duc la Andronachi

15 decembrie 2023, ora 17:10

Exploatarea zăcămintelor minerale utile aduce, pe de o parte, un profit foarte mare proprietarilor de cariere, dar pe de altă parte, provoacă riscuri mari pentru mediu. În Ucraina, încă din perioada Uniunii Sovietice, au fost extrase multe minerale, în special granit valoros. Pe atunci, nu se acorda prea multă atenție protecției mediului. 

Deoarece hotarele Uniunii Sovietice erau doar arbitrare, iar denumirea de „uniune” una nominală, carierele și alte întreprinderi din Ucraina puteau aparține diferitor republici, de exemplu –Republicii Moldova. Totul s-a schimbat după prăbușirea Uniunii Sovietice și demarcarea hotarelor. La unele întreprinderi s-au găsit destul de repede soluții pentru legalizarea proprietății, în cazul altora, problema nu s-a rezolvat nici peste două decenii.

Jurnaliștii TV8, împreună cu Organizația Obștească din Ucraina „Зелений лист”, au investigat istoria unei astfel de cariere din regiunea Nikolaev, care aparține R. Moldova. Întreprinderea de extracție a pietrei de granit a fost de-a lungul anilor în epicentrul unor istorii criminale și ținta unori atacuri raider.

Cariera a fost inundată

În regiunea Nikolaev, situată în sudul Ucrainei, există o mică localitate numită Konețpoli. Anume aici, în apropiere de orașul Pervomaisk, mulți ani la rând a fost extrasă piatră de granit. În perioada Uniunii Sovietice, la carieră lucrau peste o mie de oameni, în trei ture, majoritatea locuitori din Konețpoli. Astăzi, localnicii nu mai au locuri de muncă, iar cariera stă inundată de câțiva ani.

După cum explică Inna Timcenko, profesorul Catedrei de Ecologie a universității „Taras Șevcenko” din Ucraina, regiunea Nikolaev este invadată de cariere. Iar exploatarea zăcămintelor este însoțită de o serie de riscuri pentru mediu, inclusiv modificarea landșaftului și biodiversității.

„Regiunea Pervomaisk este un teritoriu foarte valoros. Aceasta este o zonă de stepă din sudul Ucrainei. Exploatarea carierelor acționează asupra regimului apelor, atât celor subterane, cât și a celor de suprafață. Întrucât cariera de granit se află în apropierea râului Bugul de Sud, activitatea economică nu poate să nu afecteze râul. Este o carieră într-adevăr mare. Doar inundarea carierei, dacă aceasta și-a sistat activitatea, nu ajută. Pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, este necesar ca această carieră să fie conservată corect”, explică Inna Timcenko.

Riscurile ecologice

Potrivit ecologistului Vladislav Balinski, acum, teritoriul ocuptat de carieră, care a fost abandonat, este un loc unic cu biodiversitate și un ecosistem stabil. În cazul reluării activității întreprinderii, mediul va fi afectat inevitabil. E vorba și de poluarea cu praf toxic a localității care se află în apropiere, dar și de poluarea fonică din cauza lucrului echipamentelor și unităților de transport ale întreprinderii.

Câteva efecte negative asupra mediului se pot observa și acum, când cariera este inundată.

„Acesta este un exemplu de utilizare incorectă a terenurilor valoroase. Astfel de locuri unice ar trebui să lucreze în primul rând pentru comunitate, ca un spațiu de recreere. Dar aici vedem rămășițe de infrastructură de comunicații, stâlpi inundați, transformatoare,  drumuri distruse. Cel mai mare pericol este folosirea apei care curge din cariera inundată direct în râul Bugul de Sud. Acest râu este și o sursă de apă potabilă. În același timp, apa poluată cu granit  vine din carieră. Cel mai mare risc este radiația provocată de granit. Dacă proprietarii vor decide în cele din urmă să redeschidă cariera, va trebui să fie realizată o evaluare a impactului asupra mediului”,susține ecologistul Vladislav Balinski.                        

Redeschiderea carierei – lucru de o lună pentru pomparea apei

Deși cariera de granit din Pervomaisk este de ani buni inundată, nu ar fi atât de greu să-și reia activitatea. Acest lucru ne-a fost confirmat de paznicii clădirii administrative a întreprinderii. Potrivit acestora, toată apa ar putea fi pompată după aproximativ o lună de muncă.

Chiar dacă nu mai activează de circa 10 ani, pentru cariera aflată sub ape s-a dus o luptă activă. Până la rezolvarea tuturor problemelor legate de proprietate, cariera va rămâne inundată. Însă proprietarii, adică autoritățile R. Moldova, planifică redeschiderea carierei.

Infrastructura carierei include mai multe bunuri, care sunt proprietatea Moldovei: podul peste râul Bugul de Sud, drumurile spre toate zăcămintele, linii de înaltă tensiune și 10 substații electrice. Întreprinderea este un obiect strategic pentru R. Moldova, ne-a informat Agenția Proprietății Publice.

Problema legalizării proprietarilor

În anul 1998, potrivit normelor legale ale Ucrainei, a fost înregistrată compania „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”. Proprietar era concernul „Inmacom”, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova. În anul 2018, în calitate de fondator al întreprinderii a fost înregistrată Agenția Proprietății Publice a R. Moldova. Astfel, agenția este moștenitoarea întreprinderii moldovenești deschisă în perioada Uniunii Sovietice.

În 2019, în registrele ucrainene a apărut însă o clonă a companiei, un SRL cu aceeași denumire „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”. Adresa juridică a firmei este în orașul Kiev, iar în calitate de fondator figurează cetățeanul României, Eugen Buzgan, care este și cetățean al Republicii Moldova.

În același timp, Buzgan este conectat la o serie de companii cu denumiri similare unor proprietăți pe care le-a avut R. Moldova în Ucraina, de exemplu sanatoriile „Plai” și „Lazo” din stațiunea Sergheevca.

Istoria unui omor la comandă

Cariera R. Moldova din Pervomaisk a ajuns în centrul unor scandaluri cu iz penal încă în anul 2007. Atunci, într-un război pentru influență asupra întreprinderii, a fost ucis ex-directorul carierei, un bărbat de 42 de ani, cetățean al Republicii Moldova.

Doi killeri l-au împușcat pe fostul director al carierei lângă un bloc de locuit din orașul Pervomaisk, unde bărbatul închiria un apartament. Comanditarul omorului și unul dintre killeri au fost reținuți imediat și au fost condamnați pentru crimă. Al doilea ucigaș a reușit să fugă cu acte false în Federația Rusă. După 13 ani în care s-a ascuns de justiție, în anul 2020, ucigașul a fost reținut de autoritățile ucrainene.

Tentativă de atac raider asupra carierei

De asemenea, a existat o tentativă de atac raider asupra carierei moldovenești. S-a încercat acapararea proprietății prin înregistrarea unor datorii fictive. În anul 2015, autoritățile din Ucraina au deschis un dosar penal pe acest fapt. Potrivit investigațiilor, ar fi implicați în schemă reprezentanții companiilor „Denkar” și „Iavor”.

Compania „Iavor”, împreună cu întreprinderea moldovenească „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”, au fondat în anul 2015 o altă firmă – „Cariera de piatră concasată de granit Ceausovsk” cu adresa juridică în orașul Kiev.   

La începutul anului 2021, fiind audiat la Comisia parlamentară de control al finanțelor publice pe subiectul ce vizează proprietățile R. Moldova din Ucraina, Eugen Buzgan, care era pe atunci angajat al Agenției Proprietății Publice, a vorbit despre aceste companii ucrainene și a declarat că falimentul carierei a fost pus la cale de Denis Danilciuk, fiul fostului administrator al întreprinderii moldovenești.

„În 2013 a fost inițiat falimentul artificial de către compania „Denkar” în care o cotă de 50% o deținea fiul directorului carierei, Denis Danilciuk și 50% le deținea o femeie din Rusia. Ei falimentează întreprinderea fără a atrage Moldova sau cu acordul tacit al autorităților. Planul de restructurare semnat de Danilciuk prevedea transmiterea tuturor bunurilor unei companii nou-create și licența să fie obținută de noua companie. Planul de restructurare noi l-am anulat. Am rugat Fondul de Stat al Ucrainei să se implice în acest proces și ei au anulat planul, dar averea Moldovei nu a fost întoarsă. A fost furată de compania  „Cariera de piatră concasată de granit Ceausovsk”. Activele au rămas acolo, cu toată tehnica, cu absolut tot”, a povestit Buzgan în fața deputaților din comisia parlamentară.

În prezent, Denis Danilciuk este administrator la „Cariera de piatră concasată de granit Ceausovsk”, iar beneficiar al firmei în acte figurează un oarecare Rustam Mamedov, tot el proprietar al companiei „Iavor”.

Danilciuk este și administrator al companiei „Denkar”. Dar fondatori ai acesteia figurează în prezent o femeie cu cetățenia Belarusului și o companie din Rusia, lichidată în anul 2014. Prin intermediul altei companii ucrainene, Danilciuk a fost beneficiar al firmei din Moscova. 

Blocarea încercărilor de acaparare a carierei  

În noiembrie 2021, fostul cepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari a scris pe rețelele sociale că R. Moldova a pierdut cariera de granit din Ucraina cu minerale în valoare de trei miliarde de euro.

Slusari declara că în schemă ar fi implicat fostul deputat democrat Vladimir Andronachi care ar fi ajutat de Eugen Buzgan. Ultimul a fost angajat al Agenției Proprietății Publice. Cei doi, ar fi acționat în interesul cunoscutului oligarh ucrainean Vladimir Prodivus.

Pe 5 noiembrie 2021, Serviciul de Geologie al Ucrainei, după mai multe încercări nereușite, a vândut la licitație o autorizație de exploatare a zăcămintelor de granit în partea centrală a sectorului Pervomaisk. Este o parte din terenul carierei pe care o deține întreprinderea R. Moldova. Prețul inițial de vânzare la licitație a fost de la 17,1 milioane de grivne, dar a scăzut la 8,9 milioane de grivne, ce constituie aproximativ 220 de mii de euro.

Compania care a primit permisiunea de a exploata granitul este „Мостостроительный загон №112”. Aceasta face parte din imperiul de afaceri al oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus. Această firmă este cofondatoare a corporației „Mostobud Group”, unde Prodivus este unul dintre beneficiari.

Vladimir Prodivus este fost deputat al Radei Supreme a Ucrainei, membru al Partidului Regiunilor, care era controlat de președintele fugar Viktor Ianukovici. Anterior în presă au apărut informații despre legăturile omului de afaceri cu așa-numita mafie a chihlimbarului. Site-ul “Війна&Санкції” a scris că Prodivus a apărut ca membru al unui grup de „hoți în lege” ruși în Franța.

Curios este faptul că fostul reprezentant al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan, este fondatorul unor companii a căror adresă juridică coincide cu adresa unor firme conectate la Prodivus și anume strada Panchivskaia 5 din orașul Kiev.

Conexiunea cu Vladimir Andronachi

Conexiunea între cariera de granit din Pervomaisk, Eugen Buzgan și fostul deputat Vladimir Andronachi o face un alt cetățean al Ucrainei, Victor Kanaev, care a fost interpusul lui Andronachi în mai multe afaceri. 

Victor Kanaev a fost o perioadă administrator al companiei clonă „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”  fondată de Buzgan. 

La Chișinău, Kanaev a figurat ca fondator al companiei „Furnizare Energie” asociată cu Andronachi. Cutia Neagră PLUS a investigat anterior cum această firmă a ajuns printre cei mai mari furnizori de energie electrică din R. Moldova și a câștigat licitații pe bandă rulantă pentru livrarea energiei electrice în instituții de stat. 

De asemenea, Kanaev a figurat în acte, până în martie 2023, în calitate de fondator al companiei din Marea Britanie care deține Hotelul Național, al cărui beneficiar ar fi Andronachi. Victor Kanaev are legătură și cu scandalul ce vizează deposedarea R. Moldova de clădirea Consulatului din Odesa, iar urmele duc tot la Andronachi.

La audierile parlamentare de acum doi ani, fostul angajat al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan, a negat că ar fi omul lui Andronachi și ar fi acționat în interesul oligarhului Vladimir Prodivus. Întrebat de ce a înregistrat pe numele său o companie clonă a carierei din Pervomaisk, Buzgan a declarat că astfel a blocat tentativa de acaparere a carierei de către familia fostului director al întreprinderii, Anatolii Danilciuk.

„Eu am făcut acțiuni de prevenire nefiind angajat la APP, scriind note informative către autorități. Aflând că Danilciuk Denis a acaparat deja cariera și vorbea deja la Consiliul local și în Pervomaisk că Moldova inițiază o companie nouă, numele fiind deja rezervat de el, am rugat registratorii din Kiev, în mod abuziv să înregistreze compania după mine, să nu-i permită lui Denis. La ei deja era gata decizia Consiliului privind transmiterea bunurilor pe acestă nouă companie. Noi am înregistrat compania după noi ca să nu permitem. Compania a fost doar înregistrată, nu are nici conturi deschise, absolut nimic”, declara Buzgan. 

Jurnaliştii au trimis o solicitare către compania oligarhului Prodivus „Mostobud” în care au întrebat ce planuri are firma pentru cariera de granit din Pervomaisk după ce a cumpărat autorizația la licitația din 2021. Până la momentul publicării acestui material, nu am primit nicio reacție din partea companiei.

APP vrea să obțină o nouă autorizație pentru cariera din Pervomaisk

În octombrie 2021, Agenția Proprietății Publice a numit un nou administrator la cariera din Pervomaisk. Noua conducere s-a adresat în judecată pentru a anula licența oferită prin licitație de Agenția de Geologie a Ucrainei firmei conectate la Vladimir Prodivus. 

„Cariera pe piatră concasată de granit Pervomaisk” deține 63 hectare de teren care au fost puse la dispoziție încă pe vremea Uniunii Sovietice. Documentele corespunzătoare au fost semnate cu Ucraina. Cu toate acestea, în anul 2021, în pofida existenței unui litigiu privind obținerea licenței de producție, Serviciul de Stat pentru Resurse Geologice a scos la licitație jumătate din suprafața carierei pentru exploatare. Întreprinderea lui Prodivus nu poate desfășura procesul de producție, deoarece nu poate întocmi actele de utilizare a terenului. Teritoriul aparține „Carierei de piatră concasată de granit Pervomaisk” a R. Moldova”, explică jurista Natalia Prometna, care este și asistenta personală a directorului carierei Moldovei din Pervomaisk.

Jurista susține că APP a cerut prin instanță redobândirea licenței de exploatare a zăcămintelor pe care cariera a pierdut-o în 2015. Documentele urmează a fi eliberate de Agenția de Stat pentru Resurse Geologice. În această vară, solicitarea a fost examinată de Curtea Supremă a Ucrainei.

„Instanța a obligat Agenția de Geologie să examineze solicitarea carierei de a-și redobândi licența. Dar, până acum nu avem nicio informație de la agenție. Noi am trimis o cerere, dar nu am fost informați despre rezultatele examinării”, a precizat Natalia Promtena.

La solicitarea jurnaliștilor de a explica situația creată la cariera din Pervomaisk, Agenția de Geologie a refuzat să răspundă, făcând trimitere la „Legea marțială” aplicată în Ucraina de când a început războiul cu Rusia.

Potrivit juristei carierei, sarcina principală acum este obținerea actelor pentru delimitarea hotarelor terenului carierei. După reforma teritorială, care a avut loc în Ucraina acum câțiva ani, terenurile nu mai sunt în administrarea consiliilor sătești. Structura teritorială s-a schimbat și, prin urmare, compania plănifică să înregistreze hotarele terenului pentru a putea obține un nou contract de arendă a pământului de la autoritățile locale.

Eugen Buzgan, acuzat de prejudicierea carierei moldovenești

Potrivit Nataliei Prometna, înregistrarea unui SRL cu același nume „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk” a fost o încercare a lui Vladimir Prodivus de a pune mâna pe întreprinderea care aparține Republicii Moldova cu ajutorul lui Eugen Buzgan.

„ În 2019, ei au numit o persoană apropiată în funcția de director al carierei. Din câte îmi amintesc, era  Iurii Scripnic, omul aflat sub controlul  lui Buzgan. Au ocupat abuziv cariera. Au intrat cu paza pe teritoriu. Apoi au scos și au vândut toate utilajele carierei vecine. Ce a mai rămas au vândut la metal. Ulterior, au reînregistrat întreprinderea, au creat o clonă și I-au schimbat adresa juridică în orașul Kiev”, acuză Prometna.

Pe de altă parte, la audierile comisiei parlamentare, Eugen Buzgan a recunoscut că a intrat pe teritoriul carierei cu paza, dar l-a acuzat pe Denis Danilciuk că ar fi vândut bunurile carierei la metal. 

„Am scris scrisori autorităților că cariera „pileat”. Noi am avut 10 linii de prelucrare a pietrei. Au lucrat 1200 de oameni. Acum a rămas o singură linie. Restul au fost tăiate la metal. Noi am intrat acolo cu „Alfa”, ca să înțelegeți”, declara Buzgan. 

Războiul a pus pauză acțiunile de urmărire penală

Încercările de acaparare ilicită a bunurilor carierei de granit din Pervomaisk sunt cercetate de aproape trei ani de procurorii moldoveni. La solicitarea TV8, Procuratura Anticorupție a informat că are în gestiune un dosar penal inițiat la 22 februarie 2021 de către Secția investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice a Procuraturii Generale.

Până acum, procurorii au audiat mai mulți martori și au examinat acte și dispozitive electronice ridicate de la APP și Guvern. Procesul este tărăgănat din cauza răspunsurilor tardive pe care procurorii le-au primit de la autoritățile din Ucraina.

„De la 22 aprilie 2021 până la 10 septembrie 2021, în adresa organelor competente din Ucraina au fost formulate un șir de cereri de asistență juridică internațională în materie penală. În cele din urmă, din motive obiective (introducerea legii marțiale pe întreg teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022), cât și în baza notificării parvenite de la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, comisiile rogatorii au fost satisfăcute parțial. În prezent, organul de urmărire penală urmează să se expună asupra pertinenței informației primite din Ucraina și va decide asupra oportunității demarării procedurilor legale de formare a echipelor comune de investigații cu organele competente din Ucraina”, a precizat Procuratura Anticorupție.

Instituția nu ne-a informat dacă există persoane cu statut de bănuit sau învinuit în cadrul dosarului penal ce vizează cariera din Pervomaisk.

Directorul Agenției Proprietății Publice afirmă că nu cunoaște dacă actuali sau foști angajați ai APP sunt vizați în cauza penală.

Am încercat să discutăm și cu Vladimir Andronachi, cel care a fost acuzat public de ex-deputatul Alexandr Slusari că ar fi implicat în schema de deposedare a R. Moldova de cariera din Pervomaisk. Reporterul TV8 a mers la una dintre ședințele de judecată pe dosarul în care fostul deputat PD este acuzat de escrocherie, fiind vorba de un episod din frauda de la Banca de Economii. Andronachi a refuzat să ofere comentarii.

Auditul promis la carieră nu s-a făcut

Acum doi ani, Agenția Proprietății Publice anunța că urmează a fi efectuat și un audit la cariera din Pervomaisk, dar acest lucru nu s-a întâmplat. De vină ar fi războiul din țara vecină.

„Noi nu putem vorbi astăzi despre un audit clasic petrecut de către o companie de audit, mai mult despre un control al activității, mai ales în situația de război în care este Ucraina, când audite financiare funcționale este destul de complicat să fie efectuate. Un control al acțiunilor predecesorilor a fost făcut, dar în sensul deplin al cuvântului de audit nu a fost efectuat din cauza războiului”, a motivat directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari. 

În viitorul apropiat, se planifică o deplasare a unei echipe de la APP la cariera din Pervomaisk, pentru a verifica la fața locului care este situația reală . 

În prezent, pe teritoriul carierei din Pervomaisk lucrează mai mulți oameni care asigură paza teritoriului. Directorul APP susține că nu se cheltuie bani din bugetul public pentru a plăti salariile sau a acoperi alte cheltuieli de întreținere.

„Toate cheltuielile sunt pe seama întreprinderilor. Suntem acum într-o procedură de analiză care sunt șansele ca în jumătate de an sau un an, această întreprindere să-și reia activitatea și să aibă un venit ca să-și poată acoperi cheltuielile ce țin de pază, cheltuieli pentru avocați, energie electrică, alte cheltuieli curente care ar mai putea fi. Am putea ajunge și în situația să solicităm acordarea de finanțe din buget pentru a acoperi aceste cheltuieli”, precizează Roman Cojuhari.

Chiar dacă cariera din Pervomaisk stă inundată de ani buni, autoritățile R. Moldova au planuri de restabilire a procesului de exploatare a zăcămintelor de granit.

„Pe termen scurt, vrem să aducem în albia legalității toată documentația și toată activitatea acestor întreprinderi, ele să fie în drepturi depline și să activeze. Suntem siguri că războiul se va termina, iar în procesul de renovare a țării, suntem siguri că aceste cariere vor fi necesare și vor putea aduce plus valoare mare atât R. Moldova, cât și Ucrainei”, afirmă Roman Cojuhari.

Potrivit informației oferite de APP, instituția responsabilă din Ucraina ( n.r. Agenția de Stat de Geologie și Resurse Minerale) a estimat că din cariera din Pervomaisk ar putea fi extrase circa 26 de milioane de metri cubi de piatră de granit. La preț de piață, valoarea zăcămintelor ar fi de peste 44 de milioane de dolari.

Investigația a fost realizată cu suportul „Journalismfund Europe”.

 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Localități din Ucraina asigură funcționarea MGRES. În schimb, sunt inundate, poluate și suportă costuri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Armă secretă, teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea! Zelenski: Am trecut la contraofensivă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Armă secretă, teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea! Zelenski: Am trecut la contraofensivă
Horoscopul pentru sâmbătă, 18 mai 2024. Racii își vor îndeplini un vis din copilărie
Horoscopul pentru sâmbătă, 18 mai 2024. Racii își vor îndeplini un vis din copilărie
Asistență SUA, în contextul desfășurării exercițiului „Scutul păcii 2024”
Asistență SUA, în contextul desfășurării exercițiului „Scutul păcii 2024”

/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”

missing
18 mai 2024, ora 14:07

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. 

Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare. 

„Laundromat. Notele de plată pentru stat”. Duminică, de la 19:45, la Cutia Neagră PLUS! 

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram