/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 848: Atacuri nocturne la Kiev și soldat decapitat. Ucraina ar putea semna un acord de securitate cu UE

investigații

/VIDEO/ Un asasinat la comandă și atacuri raider! Istoria din jurul carierei Moldovei din Ucraina și noi detalii care duc la Andronachi

15 decembrie 2023, ora 17:10

Exploatarea zăcămintelor minerale utile aduce, pe de o parte, un profit foarte mare proprietarilor de cariere, dar pe de altă parte, provoacă riscuri mari pentru mediu. În Ucraina, încă din perioada Uniunii Sovietice, au fost extrase multe minerale, în special granit valoros. Pe atunci, nu se acorda prea multă atenție protecției mediului. 

Deoarece hotarele Uniunii Sovietice erau doar arbitrare, iar denumirea de „uniune” una nominală, carierele și alte întreprinderi din Ucraina puteau aparține diferitor republici, de exemplu –Republicii Moldova. Totul s-a schimbat după prăbușirea Uniunii Sovietice și demarcarea hotarelor. La unele întreprinderi s-au găsit destul de repede soluții pentru legalizarea proprietății, în cazul altora, problema nu s-a rezolvat nici peste două decenii.

Jurnaliștii TV8, împreună cu Organizația Obștească din Ucraina „Зелений лист”, au investigat istoria unei astfel de cariere din regiunea Nikolaev, care aparține R. Moldova. Întreprinderea de extracție a pietrei de granit a fost de-a lungul anilor în epicentrul unor istorii criminale și ținta unori atacuri raider.

Cariera a fost inundată

În regiunea Nikolaev, situată în sudul Ucrainei, există o mică localitate numită Konețpoli. Anume aici, în apropiere de orașul Pervomaisk, mulți ani la rând a fost extrasă piatră de granit. În perioada Uniunii Sovietice, la carieră lucrau peste o mie de oameni, în trei ture, majoritatea locuitori din Konețpoli. Astăzi, localnicii nu mai au locuri de muncă, iar cariera stă inundată de câțiva ani.

După cum explică Inna Timcenko, profesorul Catedrei de Ecologie a universității „Taras Șevcenko” din Ucraina, regiunea Nikolaev este invadată de cariere. Iar exploatarea zăcămintelor este însoțită de o serie de riscuri pentru mediu, inclusiv modificarea landșaftului și biodiversității.

„Regiunea Pervomaisk este un teritoriu foarte valoros. Aceasta este o zonă de stepă din sudul Ucrainei. Exploatarea carierelor acționează asupra regimului apelor, atât celor subterane, cât și a celor de suprafață. Întrucât cariera de granit se află în apropierea râului Bugul de Sud, activitatea economică nu poate să nu afecteze râul. Este o carieră într-adevăr mare. Doar inundarea carierei, dacă aceasta și-a sistat activitatea, nu ajută. Pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, este necesar ca această carieră să fie conservată corect”, explică Inna Timcenko.

Riscurile ecologice

Potrivit ecologistului Vladislav Balinski, acum, teritoriul ocuptat de carieră, care a fost abandonat, este un loc unic cu biodiversitate și un ecosistem stabil. În cazul reluării activității întreprinderii, mediul va fi afectat inevitabil. E vorba și de poluarea cu praf toxic a localității care se află în apropiere, dar și de poluarea fonică din cauza lucrului echipamentelor și unităților de transport ale întreprinderii.

Câteva efecte negative asupra mediului se pot observa și acum, când cariera este inundată.

„Acesta este un exemplu de utilizare incorectă a terenurilor valoroase. Astfel de locuri unice ar trebui să lucreze în primul rând pentru comunitate, ca un spațiu de recreere. Dar aici vedem rămășițe de infrastructură de comunicații, stâlpi inundați, transformatoare,  drumuri distruse. Cel mai mare pericol este folosirea apei care curge din cariera inundată direct în râul Bugul de Sud. Acest râu este și o sursă de apă potabilă. În același timp, apa poluată cu granit  vine din carieră. Cel mai mare risc este radiația provocată de granit. Dacă proprietarii vor decide în cele din urmă să redeschidă cariera, va trebui să fie realizată o evaluare a impactului asupra mediului”,susține ecologistul Vladislav Balinski.                        

Redeschiderea carierei – lucru de o lună pentru pomparea apei

Deși cariera de granit din Pervomaisk este de ani buni inundată, nu ar fi atât de greu să-și reia activitatea. Acest lucru ne-a fost confirmat de paznicii clădirii administrative a întreprinderii. Potrivit acestora, toată apa ar putea fi pompată după aproximativ o lună de muncă.

Chiar dacă nu mai activează de circa 10 ani, pentru cariera aflată sub ape s-a dus o luptă activă. Până la rezolvarea tuturor problemelor legate de proprietate, cariera va rămâne inundată. Însă proprietarii, adică autoritățile R. Moldova, planifică redeschiderea carierei.

Infrastructura carierei include mai multe bunuri, care sunt proprietatea Moldovei: podul peste râul Bugul de Sud, drumurile spre toate zăcămintele, linii de înaltă tensiune și 10 substații electrice. Întreprinderea este un obiect strategic pentru R. Moldova, ne-a informat Agenția Proprietății Publice.

Problema legalizării proprietarilor

În anul 1998, potrivit normelor legale ale Ucrainei, a fost înregistrată compania „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”. Proprietar era concernul „Inmacom”, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova. În anul 2018, în calitate de fondator al întreprinderii a fost înregistrată Agenția Proprietății Publice a R. Moldova. Astfel, agenția este moștenitoarea întreprinderii moldovenești deschisă în perioada Uniunii Sovietice.

În 2019, în registrele ucrainene a apărut însă o clonă a companiei, un SRL cu aceeași denumire „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”. Adresa juridică a firmei este în orașul Kiev, iar în calitate de fondator figurează cetățeanul României, Eugen Buzgan, care este și cetățean al Republicii Moldova.

În același timp, Buzgan este conectat la o serie de companii cu denumiri similare unor proprietăți pe care le-a avut R. Moldova în Ucraina, de exemplu sanatoriile „Plai” și „Lazo” din stațiunea Sergheevca.

Istoria unui omor la comandă

Cariera R. Moldova din Pervomaisk a ajuns în centrul unor scandaluri cu iz penal încă în anul 2007. Atunci, într-un război pentru influență asupra întreprinderii, a fost ucis ex-directorul carierei, un bărbat de 42 de ani, cetățean al Republicii Moldova.

Doi killeri l-au împușcat pe fostul director al carierei lângă un bloc de locuit din orașul Pervomaisk, unde bărbatul închiria un apartament. Comanditarul omorului și unul dintre killeri au fost reținuți imediat și au fost condamnați pentru crimă. Al doilea ucigaș a reușit să fugă cu acte false în Federația Rusă. După 13 ani în care s-a ascuns de justiție, în anul 2020, ucigașul a fost reținut de autoritățile ucrainene.

Tentativă de atac raider asupra carierei

De asemenea, a existat o tentativă de atac raider asupra carierei moldovenești. S-a încercat acapararea proprietății prin înregistrarea unor datorii fictive. În anul 2015, autoritățile din Ucraina au deschis un dosar penal pe acest fapt. Potrivit investigațiilor, ar fi implicați în schemă reprezentanții companiilor „Denkar” și „Iavor”.

Compania „Iavor”, împreună cu întreprinderea moldovenească „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”, au fondat în anul 2015 o altă firmă – „Cariera de piatră concasată de granit Ceausovsk” cu adresa juridică în orașul Kiev.   

La începutul anului 2021, fiind audiat la Comisia parlamentară de control al finanțelor publice pe subiectul ce vizează proprietățile R. Moldova din Ucraina, Eugen Buzgan, care era pe atunci angajat al Agenției Proprietății Publice, a vorbit despre aceste companii ucrainene și a declarat că falimentul carierei a fost pus la cale de Denis Danilciuk, fiul fostului administrator al întreprinderii moldovenești.

„În 2013 a fost inițiat falimentul artificial de către compania „Denkar” în care o cotă de 50% o deținea fiul directorului carierei, Denis Danilciuk și 50% le deținea o femeie din Rusia. Ei falimentează întreprinderea fără a atrage Moldova sau cu acordul tacit al autorităților. Planul de restructurare semnat de Danilciuk prevedea transmiterea tuturor bunurilor unei companii nou-create și licența să fie obținută de noua companie. Planul de restructurare noi l-am anulat. Am rugat Fondul de Stat al Ucrainei să se implice în acest proces și ei au anulat planul, dar averea Moldovei nu a fost întoarsă. A fost furată de compania  „Cariera de piatră concasată de granit Ceausovsk”. Activele au rămas acolo, cu toată tehnica, cu absolut tot”, a povestit Buzgan în fața deputaților din comisia parlamentară.

În prezent, Denis Danilciuk este administrator la „Cariera de piatră concasată de granit Ceausovsk”, iar beneficiar al firmei în acte figurează un oarecare Rustam Mamedov, tot el proprietar al companiei „Iavor”.

Danilciuk este și administrator al companiei „Denkar”. Dar fondatori ai acesteia figurează în prezent o femeie cu cetățenia Belarusului și o companie din Rusia, lichidată în anul 2014. Prin intermediul altei companii ucrainene, Danilciuk a fost beneficiar al firmei din Moscova. 

Blocarea încercărilor de acaparare a carierei  

În noiembrie 2021, fostul cepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari a scris pe rețelele sociale că R. Moldova a pierdut cariera de granit din Ucraina cu minerale în valoare de trei miliarde de euro.

Slusari declara că în schemă ar fi implicat fostul deputat democrat Vladimir Andronachi care ar fi ajutat de Eugen Buzgan. Ultimul a fost angajat al Agenției Proprietății Publice. Cei doi, ar fi acționat în interesul cunoscutului oligarh ucrainean Vladimir Prodivus.

Pe 5 noiembrie 2021, Serviciul de Geologie al Ucrainei, după mai multe încercări nereușite, a vândut la licitație o autorizație de exploatare a zăcămintelor de granit în partea centrală a sectorului Pervomaisk. Este o parte din terenul carierei pe care o deține întreprinderea R. Moldova. Prețul inițial de vânzare la licitație a fost de la 17,1 milioane de grivne, dar a scăzut la 8,9 milioane de grivne, ce constituie aproximativ 220 de mii de euro.

Compania care a primit permisiunea de a exploata granitul este „Мостостроительный загон №112”. Aceasta face parte din imperiul de afaceri al oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus. Această firmă este cofondatoare a corporației „Mostobud Group”, unde Prodivus este unul dintre beneficiari.

Vladimir Prodivus este fost deputat al Radei Supreme a Ucrainei, membru al Partidului Regiunilor, care era controlat de președintele fugar Viktor Ianukovici. Anterior în presă au apărut informații despre legăturile omului de afaceri cu așa-numita mafie a chihlimbarului. Site-ul “Війна&Санкції” a scris că Prodivus a apărut ca membru al unui grup de „hoți în lege” ruși în Franța.

Curios este faptul că fostul reprezentant al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan, este fondatorul unor companii a căror adresă juridică coincide cu adresa unor firme conectate la Prodivus și anume strada Panchivskaia 5 din orașul Kiev.

Conexiunea cu Vladimir Andronachi

Conexiunea între cariera de granit din Pervomaisk, Eugen Buzgan și fostul deputat Vladimir Andronachi o face un alt cetățean al Ucrainei, Victor Kanaev, care a fost interpusul lui Andronachi în mai multe afaceri. 

Victor Kanaev a fost o perioadă administrator al companiei clonă „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk”  fondată de Buzgan. 

La Chișinău, Kanaev a figurat ca fondator al companiei „Furnizare Energie” asociată cu Andronachi. Cutia Neagră PLUS a investigat anterior cum această firmă a ajuns printre cei mai mari furnizori de energie electrică din R. Moldova și a câștigat licitații pe bandă rulantă pentru livrarea energiei electrice în instituții de stat. 

De asemenea, Kanaev a figurat în acte, până în martie 2023, în calitate de fondator al companiei din Marea Britanie care deține Hotelul Național, al cărui beneficiar ar fi Andronachi. Victor Kanaev are legătură și cu scandalul ce vizează deposedarea R. Moldova de clădirea Consulatului din Odesa, iar urmele duc tot la Andronachi.

La audierile parlamentare de acum doi ani, fostul angajat al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan, a negat că ar fi omul lui Andronachi și ar fi acționat în interesul oligarhului Vladimir Prodivus. Întrebat de ce a înregistrat pe numele său o companie clonă a carierei din Pervomaisk, Buzgan a declarat că astfel a blocat tentativa de acaparere a carierei de către familia fostului director al întreprinderii, Anatolii Danilciuk.

„Eu am făcut acțiuni de prevenire nefiind angajat la APP, scriind note informative către autorități. Aflând că Danilciuk Denis a acaparat deja cariera și vorbea deja la Consiliul local și în Pervomaisk că Moldova inițiază o companie nouă, numele fiind deja rezervat de el, am rugat registratorii din Kiev, în mod abuziv să înregistreze compania după mine, să nu-i permită lui Denis. La ei deja era gata decizia Consiliului privind transmiterea bunurilor pe acestă nouă companie. Noi am înregistrat compania după noi ca să nu permitem. Compania a fost doar înregistrată, nu are nici conturi deschise, absolut nimic”, declara Buzgan. 

Jurnaliştii au trimis o solicitare către compania oligarhului Prodivus „Mostobud” în care au întrebat ce planuri are firma pentru cariera de granit din Pervomaisk după ce a cumpărat autorizația la licitația din 2021. Până la momentul publicării acestui material, nu am primit nicio reacție din partea companiei.

APP vrea să obțină o nouă autorizație pentru cariera din Pervomaisk

În octombrie 2021, Agenția Proprietății Publice a numit un nou administrator la cariera din Pervomaisk. Noua conducere s-a adresat în judecată pentru a anula licența oferită prin licitație de Agenția de Geologie a Ucrainei firmei conectate la Vladimir Prodivus. 

„Cariera pe piatră concasată de granit Pervomaisk” deține 63 hectare de teren care au fost puse la dispoziție încă pe vremea Uniunii Sovietice. Documentele corespunzătoare au fost semnate cu Ucraina. Cu toate acestea, în anul 2021, în pofida existenței unui litigiu privind obținerea licenței de producție, Serviciul de Stat pentru Resurse Geologice a scos la licitație jumătate din suprafața carierei pentru exploatare. Întreprinderea lui Prodivus nu poate desfășura procesul de producție, deoarece nu poate întocmi actele de utilizare a terenului. Teritoriul aparține „Carierei de piatră concasată de granit Pervomaisk” a R. Moldova”, explică jurista Natalia Prometna, care este și asistenta personală a directorului carierei Moldovei din Pervomaisk.

Jurista susține că APP a cerut prin instanță redobândirea licenței de exploatare a zăcămintelor pe care cariera a pierdut-o în 2015. Documentele urmează a fi eliberate de Agenția de Stat pentru Resurse Geologice. În această vară, solicitarea a fost examinată de Curtea Supremă a Ucrainei.

„Instanța a obligat Agenția de Geologie să examineze solicitarea carierei de a-și redobândi licența. Dar, până acum nu avem nicio informație de la agenție. Noi am trimis o cerere, dar nu am fost informați despre rezultatele examinării”, a precizat Natalia Promtena.

La solicitarea jurnaliștilor de a explica situația creată la cariera din Pervomaisk, Agenția de Geologie a refuzat să răspundă, făcând trimitere la „Legea marțială” aplicată în Ucraina de când a început războiul cu Rusia.

Potrivit juristei carierei, sarcina principală acum este obținerea actelor pentru delimitarea hotarelor terenului carierei. După reforma teritorială, care a avut loc în Ucraina acum câțiva ani, terenurile nu mai sunt în administrarea consiliilor sătești. Structura teritorială s-a schimbat și, prin urmare, compania plănifică să înregistreze hotarele terenului pentru a putea obține un nou contract de arendă a pământului de la autoritățile locale.

Eugen Buzgan, acuzat de prejudicierea carierei moldovenești

Potrivit Nataliei Prometna, înregistrarea unui SRL cu același nume „Cariera de piatră concasată de granit Pervomaisk” a fost o încercare a lui Vladimir Prodivus de a pune mâna pe întreprinderea care aparține Republicii Moldova cu ajutorul lui Eugen Buzgan.

„ În 2019, ei au numit o persoană apropiată în funcția de director al carierei. Din câte îmi amintesc, era  Iurii Scripnic, omul aflat sub controlul  lui Buzgan. Au ocupat abuziv cariera. Au intrat cu paza pe teritoriu. Apoi au scos și au vândut toate utilajele carierei vecine. Ce a mai rămas au vândut la metal. Ulterior, au reînregistrat întreprinderea, au creat o clonă și I-au schimbat adresa juridică în orașul Kiev”, acuză Prometna.

Pe de altă parte, la audierile comisiei parlamentare, Eugen Buzgan a recunoscut că a intrat pe teritoriul carierei cu paza, dar l-a acuzat pe Denis Danilciuk că ar fi vândut bunurile carierei la metal. 

„Am scris scrisori autorităților că cariera „pileat”. Noi am avut 10 linii de prelucrare a pietrei. Au lucrat 1200 de oameni. Acum a rămas o singură linie. Restul au fost tăiate la metal. Noi am intrat acolo cu „Alfa”, ca să înțelegeți”, declara Buzgan. 

Războiul a pus pauză acțiunile de urmărire penală

Încercările de acaparare ilicită a bunurilor carierei de granit din Pervomaisk sunt cercetate de aproape trei ani de procurorii moldoveni. La solicitarea TV8, Procuratura Anticorupție a informat că are în gestiune un dosar penal inițiat la 22 februarie 2021 de către Secția investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice a Procuraturii Generale.

Până acum, procurorii au audiat mai mulți martori și au examinat acte și dispozitive electronice ridicate de la APP și Guvern. Procesul este tărăgănat din cauza răspunsurilor tardive pe care procurorii le-au primit de la autoritățile din Ucraina.

„De la 22 aprilie 2021 până la 10 septembrie 2021, în adresa organelor competente din Ucraina au fost formulate un șir de cereri de asistență juridică internațională în materie penală. În cele din urmă, din motive obiective (introducerea legii marțiale pe întreg teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022), cât și în baza notificării parvenite de la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, comisiile rogatorii au fost satisfăcute parțial. În prezent, organul de urmărire penală urmează să se expună asupra pertinenței informației primite din Ucraina și va decide asupra oportunității demarării procedurilor legale de formare a echipelor comune de investigații cu organele competente din Ucraina”, a precizat Procuratura Anticorupție.

Instituția nu ne-a informat dacă există persoane cu statut de bănuit sau învinuit în cadrul dosarului penal ce vizează cariera din Pervomaisk.

Directorul Agenției Proprietății Publice afirmă că nu cunoaște dacă actuali sau foști angajați ai APP sunt vizați în cauza penală.

Am încercat să discutăm și cu Vladimir Andronachi, cel care a fost acuzat public de ex-deputatul Alexandr Slusari că ar fi implicat în schema de deposedare a R. Moldova de cariera din Pervomaisk. Reporterul TV8 a mers la una dintre ședințele de judecată pe dosarul în care fostul deputat PD este acuzat de escrocherie, fiind vorba de un episod din frauda de la Banca de Economii. Andronachi a refuzat să ofere comentarii.

Auditul promis la carieră nu s-a făcut

Acum doi ani, Agenția Proprietății Publice anunța că urmează a fi efectuat și un audit la cariera din Pervomaisk, dar acest lucru nu s-a întâmplat. De vină ar fi războiul din țara vecină.

„Noi nu putem vorbi astăzi despre un audit clasic petrecut de către o companie de audit, mai mult despre un control al activității, mai ales în situația de război în care este Ucraina, când audite financiare funcționale este destul de complicat să fie efectuate. Un control al acțiunilor predecesorilor a fost făcut, dar în sensul deplin al cuvântului de audit nu a fost efectuat din cauza războiului”, a motivat directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari. 

În viitorul apropiat, se planifică o deplasare a unei echipe de la APP la cariera din Pervomaisk, pentru a verifica la fața locului care este situația reală . 

În prezent, pe teritoriul carierei din Pervomaisk lucrează mai mulți oameni care asigură paza teritoriului. Directorul APP susține că nu se cheltuie bani din bugetul public pentru a plăti salariile sau a acoperi alte cheltuieli de întreținere.

„Toate cheltuielile sunt pe seama întreprinderilor. Suntem acum într-o procedură de analiză care sunt șansele ca în jumătate de an sau un an, această întreprindere să-și reia activitatea și să aibă un venit ca să-și poată acoperi cheltuielile ce țin de pază, cheltuieli pentru avocați, energie electrică, alte cheltuieli curente care ar mai putea fi. Am putea ajunge și în situația să solicităm acordarea de finanțe din buget pentru a acoperi aceste cheltuieli”, precizează Roman Cojuhari.

Chiar dacă cariera din Pervomaisk stă inundată de ani buni, autoritățile R. Moldova au planuri de restabilire a procesului de exploatare a zăcămintelor de granit.

„Pe termen scurt, vrem să aducem în albia legalității toată documentația și toată activitatea acestor întreprinderi, ele să fie în drepturi depline și să activeze. Suntem siguri că războiul se va termina, iar în procesul de renovare a țării, suntem siguri că aceste cariere vor fi necesare și vor putea aduce plus valoare mare atât R. Moldova, cât și Ucrainei”, afirmă Roman Cojuhari.

Potrivit informației oferite de APP, instituția responsabilă din Ucraina ( n.r. Agenția de Stat de Geologie și Resurse Minerale) a estimat că din cariera din Pervomaisk ar putea fi extrase circa 26 de milioane de metri cubi de piatră de granit. La preț de piață, valoarea zăcămintelor ar fi de peste 44 de milioane de dolari.

Investigația a fost realizată cu suportul „Journalismfund Europe”.

 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Localități din Ucraina asigură funcționarea MGRES. În schimb, sunt inundate, poluate și suportă costuri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Apa din havuzuri - periculoasă? Un copil de 2 ani a ajuns la spital după ce s-a jucat în apă
/VIDEO/ Apa din havuzuri - periculoasă? Un copil de 2 ani a ajuns la spital după ce s-a jucat în apă
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
Revolut părăsește Republica Moldova la exact un an de la lansare. Reacția ministrului Dumitru Alaiba
Revolut părăsește Republica Moldova la exact un an de la lansare. Reacția ministrului Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Versuri emoționante în memoria lui Arcadie Spoială. Ionel Istrati: „În vise ne vei spune ce regizezi mai sus de nori”
/VIDEO/ Versuri emoționante în memoria lui Arcadie Spoială. Ionel Istrati: „În vise ne vei spune ce regizezi mai sus de nori”
Țara în care se mută anul acesta aproape 7.000 de milionari. E un „magnet pentru bogați”
Țara în care se mută anul acesta aproape 7.000 de milionari. E un „magnet pentru bogați”

investigații

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Venituri de milioane. Cine sunt și unde lucrează funcționarii cel mai bine plătiți

02 iunie 2024, ora 22:35

Nu toți bugetarii se plâng de salarii mici. În ministerele și agențiile de stat se găsesc și funcționari care ridică anual peste un milion de lei. Numărul acestora nu este mare. Iar cea mai mare parte din venituri provin din indemnizațiile de reprezentare în diferite întreprinderi de stat. Unii funcționari reușesc să obțină delegarea în 6-8 astfel de întreprinderi, în timp ce altora nu le revine nimic. Criteriile după care are loc delegarea funcționarilor în consiliile de administrare ale întreprinderilor de stat nu sunt clare, iar asta lasă loc de înterpretări.

Venituri de bugetar de 1,3 milioane de lei într-un an

Dina Roșca este secretar general al Ministerului Finanțelor. În 2023, ea a câștigat 1 milion și 300 de mii de lei de la locul de muncă. Peste 600 de mii de lei reprezintă salariul său de secretară de stat, iar alți peste 700 de mii de lei sunt venituri din reprezentare a statului în Consilii de administrație ale unor întreprinderi de stat.

Dina Roșca lucrează de o viață la stat. În 1992 a fost angajată contabilă la Ministerul Apărării, iar peste doi ani s-a mutat la Ministerul Finanțelor. Tot aici o găsim și astăzi, după 30 de ani de activitate neîntreruptă. În funcția de secretar general a fost promovată abia în toamna anului 2021. Natalia Gavriliță, prim-ministra de atunci, o lăuda pe Roșca. „Am lucrat și eu cu doamna Roșca. Este un funcționar care cunoaște foarte bine domeniul finanțelor și sunt sigură că va fi un secretar general excelent”, declara Gavriliță în momentul numirii.

Noua funcție i-a adus nu doar prestigiu, dar și o majorare considerabilă a veniturilor. Spre exemplu, în 2021, până să fie promovată, Roșca a avut venituri de 332 de mii de lei. În anul următor, veniturile au crescut de 3 ori, iar în 2023 au ajuns la 1 milion și 300 de mii de lei. În total, 2,3 milioane de lei - în doi ani de când e secretară de stat. Dina Roșca crede că, pentru munca pe care o fac, funcționarii publici merită chiar mai mult. „Eu ceva am încălcat obținând acele venituri pe care le am? Pentru un funcționar public, dumneavoastră spuneți că este un salariu mare. Dar de ce un funcționar de la Banca Națională poate să obțină mai mulți bani decât un funcționar public?”, ne-a întrebat Dina Roșca.  

Indemnizații de sute de mii de lei de la întreprinderi de stat

Mai mult de jumătate din banii obținuți de Roșca - 1,4 milioane de lei, reprezintă indemnizație de la 7 companii de stat.  Printre ele Metalferos, Mileștii Mici, Drumuri Ialoveni și Moldovagaz. În toate acestea, Dina Roșca a fost fie cenzor, fie membru al Consiliului de administrație. Roșca spune că această muncă suplimentară funcționarii o realizează în afara programului.  „S-a agreat că funcționarii publici participă la acele ședințe (nr. ale consiliilor de administrație) fără a supune riscului activitatea sa de bază. Colegii, în majoritatea cazurilor, își planifică ședințele ori în timpul mesei, ori înainte de serviciu (la orele șapte puteți găsi foarte mulți colegi de-ai mei care sunt membrii în consilii și deja sunt la ședințe), ori după program”, ne-a asigurat secretara generală de la Finanțe.

Cea mai bănoasă activitate a Dinei Roșca a fost, de departe, cea de cenzor la Moldovagaz.  În doi ani, a câștigat peste un milion de lei doar de la această companie. Se întâmpla în perioada când Republica Moldova s-a confruntat cu una dintre cele mai mari crize energetice din istorie. Dina Roșca spune că banii primiți de la Moldovagaz nu sunt din bugetul public. „În primul rând, salarizarea nu este stabilită de Ministerul Finanțelor, nici de APP. La Moldovagaz (nr. indemnizația) este stabilită de Adunarea Generală”, a ținut să precizeze Dina Roșca.

Funcția a venit la pachet cu promovarea de la Ministerul Finanțelor. La propunerea Agenție Proprietății Publice. „Comisiile de cenzori de la Moldovagaz nu sunt alese nici prin ordin de ministru, nici prin dispoziția premierului, dar la propunerea guvernului și se aprobă la Adunarea Generală. Eu nu știu câte candidaturi au fost acolo înaintate, dar Adunarea Generală a votat pentru Roșca. Din câte cunosc, scrisoarea nu a fost semnată de domnul ministru. ministrul de atunci, domnul Budianschi, nu a dat o astfel de scrisoare - în care să o propună pe doamna Roșca. Întrebați APP-ul. Din câte cunosc, scrisoarea a venit de la APP”, a declarat Dina Roșca pentru Cutia Neagră Plus.  

Actualul șef al APP recunoaște că nu există reguli clare de numire în consilii de administrație. „Până în prezent nu există un mecanism de selectare pe bază de concurs. Noi suntem pe ultima sută de metri în realizarea unui astfel de regulament. Cred că în câteva zile va fi aprobat acest regulament. Și vom selecta deja pe bază de concurs. Până la intrarea în vigoare a acestui regulament, ei sunt numiți prin ordinul directorului APP. Se ține cont de experiența în domeniu sau ca funcționar public, dar și experiența în domeniul de activitate. Fie că este energetic, comunicații, trimiteri poștale sau altele”, a spus Cojuhari. 

Eugen Cozonac, directorul APP din acea perioadă, spune că numirea Dinei Roșca a fost o necesitate, în condițiile în care în Republica Moldova începuse o criză energetică. „Era foarte important să avem persoane care cunosc partea fiscală și partea financiară. Ăsta era contextul atunci. Iată de ce anume Dina Roșca a fost (nr. numită) acolo”, a precizat fostul șef de la APP.

Funcționarul cu venituri lunare de 70 de mii de lei

Cu sute de mii de lei din indemnizații s-a ales și colegul Dinei Roșca, Vladimir Arachelov. El ajunge la începutul lui 2022 secretar de stat la Ministerul Finanțelor. Ulterior, este numit și me mbru în consiliile de administrație ale cinci companii de stat, printre care Franzeluța, Moldtelecom și FEE-Nord. Și Arachelov spune că a fost propus de APP. „APP-ul propune pentru fiecare post în parte candidaturi. Și, din lista de candidaturi propuse la Adunarea Generală, se identifică o persoană și se votează de către Adunarea Generală. Câteodată, în sectorul public ești informat despre deciziile luate și ești nevoit să te conformezi”, a declarat secretarul de stat.

În 2023, cele cinci companii i-au adus secretarului de stat câștiguri de 229 de mii de lei. Alte 573 de mii de lei Arachelov i-a obținut din salariul de secretar de stat. „A fost o responsabilitate suplimentară, deoarece fiecare instituție își are specificul ei și e foarte greu să te incluzi imediat în proces. Eu am venit în perioada martie-aprilie, când se discutau rapoarte financiare anuale, când se discutau rezultatele anilor precedenți. Și, pentru mine, a fost mai degrabă o responsabilitate în plus, decât o motivație în plus”, a precizat Arachelov. 

La Finanțe, Arachemov a ajuns din sectorul public, la propunerea ministrului de atunci, Dumitru Budianschi. „A fost o provocare, pe care domnul ministru al Finanțelor de atunci, domnul Budianschi mi-a propus-o. Eu, având în vedere experiența mea în domeniul finanțelor publice și dorința de a aplica acele studii, analize efectuate pe parcursul timpului, am acceptat”, ne-a spus secretarul de stat de la Finanțe.    

„Apărătorul” creditului rusesc a câștigat anul trecut peste 800 de mii de lei

Într-o situație similară este și un alt angajat al Ministerului Finanțelor. Andrei Balan este șef al Direcției juridice și a fost membru în 7 consilii de administrație la companii de stat. Printre cele mai cunoscute sunt Energocom, Termoelectrica, Moldtelecom și Barza Albă. Această activitate suplimentară i-a adus anul trecut aproape 300 de mii de lei, pe lângă salariul de 543 de mii de lei.

În 2020, Andrei Balan a fost reprezentantul Ministerului Finanțelor care a apărat în fața Curții Constituționale propunerea guvernului de a contracta un credit de 200 de milioane de dolari de la Guvernul Federației Ruse. Intenția guvernului Chicu de a lua creditul rusesc a fost însoțită atunci de critici dure. „Eu tare mă tem că și aceasta este grijă noastră, că aceasta este cea mai mare crimă de la “Furtul miliardului””, era indignat deputatul PAS de atunci Dumitru Alaiba. 

În fața Curții Constituționale, Andrei Balan considera aceste argumente neîntemeiate. „Înaltă Curte, Guvernul Republicii Moldova consideră că sesizările, care sunt astăzi analizate, sunt neîntemeiate. S-au invocat cinci argumente. O să explicăm pe fiecare din aceste cinci argumente succint, argumentele guvernului, în susținerea faptului că autorii sesizărilor fie interpretează eronat anumite prevederi, fie argumentele sunt neîntemeiate”, declara Balan în fața magistraților Curții. Într-un final Curtea Constituțională a anulat decizia guvernului.  

Agenția  Proprietății Publice este lideră la numărul de membrii în consiliile de administrație. Șeful instituției spune că APP este obligată să aibă reprezentanți în consiliile de administrație. Nu cunoaște însă despre cazuri în care un singur angajat al APP s-ar afla concomitent în mai multe consilii. „Noi avem, de principiu (nr. o regulă), că angajatul APP nu poate fi în mai mult de 3 consilii, 4 cel mult”, ne-a asigurat Roman Cojuhari.

„Persona profesionistă” cu indemnizații mai mari decât salariu

Datele consultate de Cutia Neagră Plus însă îl contrazic pe Cojuhari. Felicia Cristal, șef de secție la APP a schimbat în ultimii trei ani 14 întreprinderi de stat. În 2022 și 2023 ea a activat concomitent în șapte astfel de consilii. A fost remunerată pentru asta cu aproape 700 de mii de lei, dublu față de salariu de la APP. În prezent, Cristal este președinta Consiliului de administrație la trei instituții cu profil total diferit - Nodul Hidroenergetic Costești, Fabrica de sticlă Chișinău și Mecagro. Concomitent, ea mai este membră a consiliului de administrație a Metalferos, cenzor la Loteria Națională și reprezentant al statului la Moldexpo. Fostul șef al APP ne-a explicat că spune că Cristal este o profesionistă, fapt pentru care este numită în atât de multe consilii. „Da! Este important să știi și industria în care activezi, dar este și o procedură birocratică, pe care cineva de la APP știe să o gestioneze (mai) bine. Pentru mine era foarte important ca oamenii care merg la întreprinderile strategice să știe ce se întâmplă acolo și să poată să gestioneze. Felicia Cristal, în experiența mea, a fost o persoană profesionistă, care chiar știa foarte bine multe procese”, ne-a explicat Eugen Cozonac.

Angajata APP-ului a fost acuzată în repetate rânduri că a fost implicată în scheme de deposedare a bunurilor statului. Spre exemplu, în 2021, Alexandru Slusari o acuza pe Cristal că ar fi fost executorul unei scheme de privatizare a unui imobil din centrul Chișinăului. Potrivit lui Slusari, beneficiarul acestei scheme ar fi fost Vladimir Baldovici, fostul șef al Agenției Proprietății Publice din perioada guvernării Plahotniuc.

Femeia a respins de fiecare dată acuzațiile. Felicia Cristal este cumnata lui Oleg Cristal - fostul director general al trustului media afiliat lui Plahotniuc. 

Câștigă sute de mii de lei pe an, deși lucrează în funcții modeste

Într-o situație asemănătoare cu cea a Feliciei Cristal se află colega sa, Natalia Patrașcu, șefă a Direcției administrare corporativă din cadrul APP. Funcția i-a adus anul trecut un salariu de 244 de mii de lei. Alte aproape 300 de mii de lei, angajata i-a primit din activitatea în 9 întreprinderi de stat. Printre cele mai cunoscute sunt Moldtelecom, Loteria Națională, Drumuri Orhei și Combinatul de vinuri Cricova.

Sergiu Chicu, un alt angajat al APP, ridică anual sute de mii de lei din indemnizații. În ultimii trei ani, calitatea de membru în consilii de administrație i-a adus în conturi aproape 700 de mii de lei. Anul trecut, spre exemplu, Chicu, angajat într-o funcție modestă la APP, a câștigat peste 500 de mii de lei - jumătate din bani sunt din activitatea de reprezentare în 5 întreprinderi de stat și jumătate reprezintă salariu de la APP.

„Profesionalizare” poate salva întreprinderile de stat

În Republica Moldova sunt în prezent peste 150 de întreprinderi și societățile pe acțiuni cu capital majoritar de stat.  Un studiu elaborat în 2020 de către Expert-Grup arată că aici activează circa 6,2% din numărul total al salariaților din Republica Moldova. Aceste întreprinderi gestionează active ale statului de aproximativ 60 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă mai mult de un sfert din PIB. 

Dar, în loc să fie motoare ale economiei, întreprinderile de stat sunt ineficiente sau eficiența lor este mult sub potențial. Deseori, întreprinderile de stat au fost acuzate de pierderi considerabile, lipsă de transparență, salarii excesiv de mari ale șefilor, clientelism și corupție. 

O soluție la aceste probleme, spun specialiștii, ar fi profesionalizare consiliilor de administrație, cu oameni competenți, din afara politicului. Asta presupune însă o reorganizare a întreprinderilor de stat, crede Eugen Cozonac. „Ceea ce trebuie să facem noi neapărat, este profesionalizarea acestor consilii. Ideal ar fi să fie oameni din domeniu, dar independenți. Eu, spre exemplu, am făcut un plan, pe care l-am propus prim-ministrului, să reorganizeze întreprinderile, astfel încât să permită o profesionalizare”, a menționat Cozonac.

Adrian Lupușor, directorul Expert-Grup, spune însă că este foarte greu să atragi  oamenii profesioniști din afara sectorului public. Cauza ar fi indemnizațiile prea mici. „E arhicunoscut că remunerarea deseori a acestor membri ai consiliului este foarte scăzută. Vorbim de un cuantum de patru mii de lei/per consiliu. Acest lucru afectează și interesul unor persoane din domeniul privat să aplice pentru o funcție în consiliul de administrație”, crede Lupușor.

Roman Cojuhari ne-a asigurat că APP va face tot posibilul pentru a atrage profesioniștii în consiliile de administrație. Deși, recunoaște, este o misiune dificilă. „O să depunem tot efortul să-i atragem, dar sunt limitări de salariu. Astăzi, remunerarea pentru membrii comisiei este limitată la un salariu minim pe economie (nr. per ședință). Mai mult pentru experiență, pentru CV, este posibil să dorească membrii din societatea civilă să se implice în administrarea acestor întreprinderi”, este de părere directorul APP.

„Motivare finaciară” pentru funcționari

În timp ce întreprinderile de stat nu reușesc să atragă oameni din afara sistemului, ele rămân o formă de motivare financiară pentru unii angajați la stat. „Sunt de acord, că pot fi anumite situații când vrem să menținem oamenii în sectorul public. Iar atunci, un consiliu-două ajută la motivarea financiară a oamenilor, pentru a rămâne în sectorul public”, a declarat Eugen Cozonac.  

De aceeași părere este și Adrian Lupușor, care ne-a spus că „acesta este și un instrument de a stimula funcționarii publici care nu au salarii foarte mari, cel puțin nu sunt competitive cu multe funcții private. Numirea lor în aceste consilii de administrație este un instrument de a stimula funcționarii publici, ca un adaos la salariul de bază”. 

Totuși, Adrian Lupușor  atenționează  că cei numiți în astfel de consilii nu se implică activ în monitorizarea companiei, ceea ce reduce cu mult eficiența companiilor. „Mulți funcționari activează în mai multe companii, si, evident, ei nu reușesc să între în esență. Acest lucru confirmă încă o dată că ei, deseori, activează mai curând formal. Atunci când o companie, indiferent dacă este privată sau publică, activează cu un consiliu formal, reprezintă o breșă majoră de performanță a acelei companii și creează premise pentru ineficiență, chiar și delapidări și corupție”, crede directorul Expert-Grup.

Expertul în drept, Alexandru Arseni, crede că aceasta este o practică de corupere a funcționarilor publici la care au apelat toate guvernele de până acum. Juristul mai spune că asta a permis politicului să controleze activitatea întreprinderilor de stat. „Iată aici este corupția economică. În cazul în care funcționarul de stat se implică în activitatea economică și atunci se distruge sistemul economic. Parcă intenția inițială a fost bună - să fie coordonare, să conlucreze întreprinderile. În aparență, adevărul nu stă niciodată la suprafață. Când legea începe să fie pusă în aplicare, atunci încep să iasă la suprafață scopul care a fost inițial ascuns   Această lege, nu este altceva decât o acoperire, aparent legală, dar ea este neconstituțională, pentru jecmăneala de bani din bugetul statului”, ne-a explicat juristul.

/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/PROMO/ Cine seamănă falsuri și cum deosebim adevărul de minciună? De la 20:00, la „Moldova Gândește LIVE”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ „Au fost duși de companie la hotel”: Ce spune Marina Tauber despre oamenii întorși la Erevan și cine suportă cheltuielile
/VIDEO/ „Au fost duși de companie la hotel”: Ce spune Marina Tauber despre oamenii întorși la Erevan și cine suportă cheltuielile

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram