„Rusia s-a abținut până acum să atace Republica Moldova, dar îngăduința lui Putin are la bază un calcul rece. În caz de atac, reacția României este un factor greu de calculat”, scrie cotidianul „Neue Zürcher Zeitung”, potrivit Rador. Ziarul elvețian constată că Moldova reprezintă o țintă ideală pentru o invazie. Totuși, analiza argumentează că un atac militar asupra Moldovei nu ar avea sens pentru Rusia în acest moment. Între timp, o ploaie de rachete ATACMS, Storm Shadow și drone a lovit Rusia. Un atac masiv cu drone și rachete asupra regiunii Rostov din Rusia a declanșat un incendiu de amploare la rafinăria de petrol Novoșahtinsk.
Totuși, Ucraina nu poate îndepărta trupele ruse de pe teritoriul pe care îl ocupă în estul țării și în Crimeea, a recunoscut Volodimir Zelenski. Deși Kievul nu va recunoaște niciodată dominația Rusiei, el a declarat că diplomația este singura opțiune pentru a-l determina pe președintele Vladimir Putin să își retragă armata. Totodată, Ucraina nu va fi invitată niciodată să adere la NATO, iar Rusia nu-şi va retrage niciodată trupele din Peninsula Crimeea anexată şi din alte părți ocupate ale Ucrainei, a declarat premierul slovac Robert Fico, relatează Euronews. Pe de altă parte, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat, joi, în discursul său de la Kremlin, că e „pregătit” să discute cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, despre încheierea războiului din Ucraina. În același timp, Putin pretinde că nu va semna un armistițiu cu Zelenski decât dacă președintele ucrainean este reales.
UPDATE După 1 ianuarie este posibil ca locuitorii din Republica Moldova să se confrunte cu întreruperi de curent electric, iar tariful ar urma să crească pentru consumatorii casnici. Declarația îi aparține șefei statului, Maia Sandu, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă pe final de an, dar și de mandat. Șefa statului susține că a cerut ajutor de la Bruxelles în caz de necesitate și speră că această iarnă va fi ultima în care Federația Rusă ne mai poate șantaja energetic. Între timp cetățenii sunt îndemnați să folosească rațional resursele energetice.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a reacționat la propunerea liderului rus Vladimir Putin pentru un experiment tehnologic în care Occidentul și Ucraina pot decide asupra unei ținte la Kiev pentru un atac cu racheta rusească Oreșnik și apoi pot încerca să intercepteze racheta rusă, menționând că acestea sunt cuvintele unei persoane instabile mental, scrie Ukrainska Pravda.
UPDATE Liderul rus Vladimir Putin a declarat că așa-numita „operațiune militară specială” - așa cum se referă propaganda rusă la războiul împotriva Ucrainei - ar fi trebuit să fie lansată chiar mai devreme, scrie Ukrainska Pravda. Cu aceeași ocazie, Putin și-a reiterat acuzațiile împotriva Ucrainei, susținând că Kievul a refuzat să pună în aplicare acordurile de la Minsk. Când un jurnalist l-a întrebat despre impactul personal al războiului asupra sa, Putin a deplâns faptul că glumește și râde mai puțin, scrie Digi24.
UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un nou apel către aliaţii europeni pentru a-şi coordona eforturile în vederea obţinerii unei păci durabile în Ucraina – stat care luptă de aproape trei ani împotriva invaziei ruse. „Avem nevoie de acţiune coordonată pentru pace durabilă, nu doar suspendarea ostilităţilor pe care o vrea Putin pentru a câştiga timp. Trebuie să împingem Moscova către pace veritabilă, sustenabilă şi garantată”, a spus Zelenski într-un discurs rostit în Consiliul European, potrivit Rador.
UPDATE Vladimir Putin a oferit o explicație uluitoare pentru creșterea uriașă a prețurilor produselor alimentare. În timpul conferinței de presă anuale, când răspunde întrebărilor venite de la popor, președintele rus a spus că rușii au început să mănânce mai mult iar cantitatea de produse de pe piață nu ține pasul cu apetitul lor, scrie Ziare.com.
UPDATE Volodimir Zelenski a declarat că a avut o nouă discuție cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cu privire la propunerea acestuia din urmă de a desfășura trupe în Ucraina ca mijloc de a contribui la realizarea unei păci stabile, relatează The Guardian.
UPDATE Vladimir Putin a dezvăluit că are un mare regret legat de războiul din Ucraina, anume că nu l-a început mai devreme. Afirmația că invadarea Ucrainei nu a fost pregătită este o minciună, având în vedere că NATO observase cu câteva luni înainte mobilizarea a circa 150.000 de soldați ruși la granița ruso-ucraineană și în Crimeea ocupată. Rusia a susținut că sunt doar militari care se antrenează, nu care se pregătesc de război, notează Realitatea.
UPDATE Prezența militară a Rusiei în Ucraina rămâne una considerabilă, Putin conturând pentru prima dată în mod clar dimensiunea invaziei Rusiei. Astfel, 617.000 de soldați luptă acum pe front, iar personalul militar total numără aproximativ 1.5 milioane de oameni. În același timp, președintele rus a criticat sprijinul occidental constant pentru Ucraina și a criticat ferm inițiativa unor țări NATO de a trimite personal de instrucție pe front, scrie AlephNews.
UPDATE Rusia și țările care o susțin vor rămâne o amenințare la adresa Europei chiar și după încheierea războiului din Ucraina, a declarat joi ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, potrivit Money.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut joi, la conferinţa sa de presă anuală, că asasinarea generalului Igor Kirilov, este rezultatul unui eşec al serviciilor secrete ruse, dar a acuzat în acelaşi timp Ucraina de „terorism", asasinatul fiind de altfel revendicat de Kiev, relatează Reuters.
UPDATE Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un împrumut de 18,1 miliarde de euro în 2025, ca parte a pachetului de ajutor de 45 de miliarde de euro convenit de partenerii G7 în această vară, ce va fi finanţat din profiturile extraordinare generate de activele îngheţate ale Rusiei, astfel încât Moscova să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei, informează EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia este pregătită pentru negocieri cu Ucraina. Întrebat dacă este pregătit să facă un compromis „în vreun fel” cu privire la Ucraina, Putin a răspuns că „politica este arta compromisului” și a susținut că Rusia a spus întotdeauna că este pregătită pentru compromisuri și negocieri, potrivit BBC.
UPDATE Poliția federală din Germania (BKA) a avertizat companiile din țară cu privire la posibila prezență printre angajații sau colaboratorii lor a unor sabotori care acționează în numele statului rus, potrivit unui document confidențial consultat joi de Reuters.
UPDATE Vladimir Putin a dezvăluit că încă nu a vorbit cu Bashar al-Assad chiar dacă acesta s-a refugiat la Moscova, dar că plănuiește să facă acest lucru curând. În ceea ce schimbarea regimului, el nu consideră că asta reprezintă o înfrângere.
UPDATE Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat joi că Rusia nu este invincibilă și că Europa nu ar trebui să-și subestimeze propria putere, transmite POLITICO. „Siria arată că Rusia nu este invincibilă. Nu ar trebui să ne subestimăm propria putere”, a declarat Kallas reporterilor înaintea summitului Consiliului European de la Bruxelles.
UPDATE Aproape toate ţările Alianţei Nord-Atlantice se află în război cu Rusia, a declarat joi, 19 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul conferinţei anuale de presă, relatează TASS.
UPDATE Dictatorul Vladimir Putin a susținut, joi, un discurs neobișnuit de lung, în care a recunoscut că situația economiei din Rusia nu e tocmai bună și că „economia e un punct major de îngrijorare pentru ruși” pe fondul inflației și a dificultăților tot mai mari. Putin a spus, însă, că sancțiunile occidentale „nu sunt un factor cheie” al acestei stări proaste a economiei Rusiei. După precizări despre economie, dictatorul de la Moscova s-a lansa în noi declarații agresive la adresa Occidentului, spunând că Rusia „are dreptul să folosească arma nucleară împotriva țărilor care o amenință”, notează Antena3.
UPDATE Banca Mondială a anunțat aprobarea unui pachet de finanțare de 2,1 miliarde dolari destinat sprijinirii stabilității financiare și economice a Ucrainei. Pachetul include o finanțare directă de 1,1 miliarde de dolari, garantată printr-un fond susținut de Regatul Unit și Japonia, precum și primul grant dintr-un fond de 20 de miliarde de dolari creat de SUA, alimentat din venituri generate de active rusești înghețate, informează Sky News.
UPDATE Întrebat ce are de gând să îi ofere lui Donald Trump, care va prelua președinția SUA în ianuarie 2025, Putin a spus că nu știe când se va întâlni cu liderul republican. El a subliniat că nu a vorbit cu acesta de mai bine de patru ani, dar a spus: „Sunt gata să vorbesc cu Trump”, potrivit Hotnews.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a descris, joi, deversarea de ţiţei cauzată de scufundarea a două petroliere în regiunea rusă Krasnodar duminică drept un „dezastru ecologic„ şi a cerut măsuri pentru atenuarea consecinţelor şi evitarea extinderii poluării. Liderul rus a explicat că, în acest moment, aproximativ 40% din ţiţeiul transportat de petroliere s-a vărsat în Marea Neagră.
UPDATE Rachetele lansate de Rusia noaptea trecută au avariat mai multe case, blocuri și clădiri administrative din regiunile Sumî și Dnipropetrovsk. Un ofițer de poliție și un adolescent de 16 ani au fost răniți aseară în regiunea Cernigău, relatează Ukrainska Pravda.
UPDATE „Nu are niciun sens militar ca Ucraina să intre în regiunea Kursk”, a spus Putin, adăugând că „în mod sigur, vom scăpa de ei”, spunând că, dacă se angajează public la o dată, trupele vor „încerca să o respecte fără să le pese de viețile lor“. Putin a adăugat că totul va fi reconstruit – „nu există nicio umbră de îndoială în privința asta”. Școlile, grădinițele, infrastructura rutieră vor fi, de asemenea, reconstruite, a spus Putin, potrivit HotNews.
UPDATE Rusia s-a abținut până acum să atace Republica Moldova, dar îngăduința lui Putin are la bază un calcul rece. În caz de atac, reacția României este un factor greu de calculat”, scrie cotidianul „Neue Zürcher Zeitung”, potrivit Rador. Ziarul elvețian constată că Moldova reprezintă o țintă ideală pentru o invazie. ”Această țară nu beneficiază de garanții externe de securitate și este slabă din punct de vedere militar, cu forțe armate care anul trecut numărau 5150 de soldați și cu un buget de apărare de 87 de milioane de dolari. Avioane și tancuri de luptă nu sunt disponibile”. Analiza semnată de expertul german Martin Wagener, profesor de științe politice la Universitatea Federală de Științe Aplicate pentru Administrație Publică din Berlin, conchide că un atac asupra Republicii Moldova, chiar dacă probabil s-a aflat pe lista de dorințe a Moscovei, a fost amânat din cauza lipsei de resurse militare. Pe de altă parte, reținerea Rusiei ar putea fi interpretată și în sensul ”că ea urmărește doar planuri revizioniste limitate”. Potrivit politologului german, cel mai mare obstacol pentru Kremlin este reprezentat de extinderea frontului. Deși Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson au fost declarate teritorii rusești la sfârșitul lunii septembrie 2022, cucerirea completă a regiunilor se află în desfășurare.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin, 72 de ani, beneficiază de măsuri de securitate întărite, după ce doi generali ruși, între care Igor Kirilov, șeful forțelor de protecție nucleară și chimică, au fost uciși într-un atentat la Moscova, relatează Bild.
UPDATE Originar din Ucraina şi unul dintre cei mai buni balerini din lume, adesea etichetat drept un rebel sau ca „băiatul rău al baletului”, Sergei Polunin a anunţat că intenţionează să părăsească Rusia. Mesajul său ambiguu şi plin de greşeli, postat pe contul de Instagram, i-a luat prin surprindere pe urmăritorii săi, cunoscut fiind faptul că este un mare admirator al lui Vladimir Putin. Drept dovadă şi tatuajul cu chipul acestuia pe care şi l-a făcut pe piept şi faptul că a obţinut şi cetăţenia rusă, pe lângă cea ucraineană, scrie Adevărul.
UPDATE Putin a sugerat joi un „duel” în materie de rachete cu Statele Unite, care ar arăta cum noua rachetă balistică hipersonică Oreșnik a Rusiei va învinge orice sistem american de apărare antirachetă. Abordând scepticismul occidental cu privire la Oreșnik, Putin a sugerat ca ambele părți să selecteze o țintă desemnată care să fie protejată de rachetele americane. „Suntem pregătiți pentru un astfel de experiment”, a spus Putin. Putin a mai spus că Oreșnik este o armă modernă, deși se bazează pe dezvoltări anterioare ale designului rusesc, scrie HotNews.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va fi de acord cu o reducere a numărului forțelor sale armate, chiar dacă primește invitația de aderare la NATO, relatează RBC, scrie Rador.
UPDATE Vladimir Putin a dezvăluit că "e imposibil de ghicit cât o să mai dureze războiul", în conferința sa tradiţională de presă de la sfârşitul anului, la aproape trei ani de la ofensiva sa din Ucraina şi la două zile după uciderea unui important general, Igor Kirillov, pe străzile Moscovei, operaţiune organizată de Kiev. „Operațiunile de luptă sunt complexe, astfel încât este dificil și inutil să prezicem înainte. Și ne îndreptăm, așa cum ați spus, spre rezolvarea sarcinilor noastre principale, pe care le-am subliniat la începutul operațiunii militare speciale", a declarat Vladimir Putin în deschiderea conferinței.
UPDATE Preşedintele rus susţine joi conferința sa tradiţională de presă de la sfârşitul anului, la aproape trei ani de la ofensiva sa din Ucraina. Potrivit agenţiei oficiale TASS, Putin va răspunde întrebărilor referitoare la relațiile cu Uniunea Europeană şi Statele Unite, va comenta criza din Orientul Mijlociu, dar şi relațiile Rusiei cu Armenia şi Republica Moldova şi interacțiunea cu Republica Populară Chineză, notează HotNews. Tradiţionalele sesiuni anuale de întrebări şi răspunsuri ale lui Putin, care durează adesea ore întregi, sunt în mare parte un spectacol televizat, fiind în acelaşi timp un cadru rar în care acesta răspunde unor întrebări incomode, notează AFP.
UPDATE Analiza evoluției rușilor, realizată de grupul OSINT Deep State, arată cum armata a avansat în ultima lună și urmează să-i prindă pe apărătorii ucraineni într-un „clește”, precizează Kyiv Independent.
UPDATE Volodimir Zelenski a declarat, la sosirea la summitul european de la Bruxelles, că este nevoie de unitate între UE și Statele Unite pentru a aduce pacea în Ucraina, transmite Reuters. „Pentru noi, este foarte important, în special de la începutul anului viitor, avem nevoie de foarte multă unitate între Statele Unite și UE și țările din Europa”, a spus liderul ucrainean, scrie HotNews.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a lansat miercuri un avertisment ferm privind necesitatea creșterii cheltuielilor pentru înarmare ale țărilor membre. Potrivit acestuia, Alianța ar putea întâmpina dificultăți în asigurarea apărării colective în următorii ani dacă nu se iau măsuri urgente.
UPDATE Liderii Uniunii Europene intenționează să trimită un „semnal clar” președintelui ales al SUA, Donald Trump, în cadrul summitului care va avea loc joi, cu privire la continuarea sprijinului lor pentru Ucraina și vor discuta, de asemenea, despre provocările economice și de securitate generate de revenirea sa la Casa Albă. Liderii europeni îl vor primi pe Volodimir Zelenski la începutul discuțiilor lor de la Bruxelles și își vor reafirma „angajamentul neclintit” de a sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi necesar”, potrivit proiectului de concluzii al summitului, consultat de Reuters.
UPDATE Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, printre care drone, sisteme de apărare aeriană şi muniții, a anunţat joi Ministerul Apărării britanic într-un comunicat, informează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Cancelaria prezidenţială de la Kiev raportează că preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit, miercuri, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. În cadrul întâlnirii, Zelenski şi Rutte au discutat o serie de chestiuni importante pentru Ucraina, subiectele principale fiind consolidarea apărării aeriene și garanțiile de securitate. Înainte de conversația cu secretarul general al Alianței, Zelenski a subliniat importanța întâlnirii „cu toți partenerii”, în cadrul unei vizite de două zile la Bruxelles, pentru a avea o poziție europeană comună „privind modul în care trebuie securizată Ucraina, întărirea oamenilor şi a armatei”. Biroul Președintelui de la Kiev a remarcat că, în cadrul întâlnirii dintre Zelenski şi Rutte, o atenție deosebită a fost acordată consolidării Forțelor de Apărare Aeriană ale armatei ucrainene, în special în perioada de iarnă, scrie Rador.
UPDATE Rusia încearcă să influențeze influenceri din țările europene, inclusiv Franța, a afirmat miercuri ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, subliniind necesitatea unei "vigilențe maxime din partea creatorilor de conținut și a urmăritorilor lor în fața acestor amenințări la adresa dezbaterii publice", transmite AFP. „Metodele utilizate sunt variate şi evoluează frecvent. Recentele alegeri din Moldova şi România, de exemplu, au ilustrat utilizarea masivă a influenţatorilor de pe reţelele sociale, pentru a perturba votul”, a adăugat el.
UPDATE Ucraina a lovit teritoriul Rusiei cu cel puţin 13 rachete şi 84 de drone, declanșând un incendiu la o rafinărie din sudul regiunii Rostov, care a ars ore întregi, au declarat joi, 19 decembrie, oficialii ruşi, relatează Reuters.
UPDATE Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în decembrie, în timp ce luptau alături de forţele ruse împotriva Ucrainei, a declarat joi un parlamentar sud-coreean. Rapoarte similare au fost emise şi de Kiev şi Washington, potrivit AFP. De asemenea, parlamentarul a raportat „plângeri în rândul armatei ruse că trupele nord-coreene, din cauza lipsei lor de cunoștințe despre drone, sunt mai degrabă o povară decât un avantaj”.
UPDATE Keith Kellogg, pe care Donald Trump l-a însărcinat cu negocierile privind încheierea războiului din Ucraina, va vizita țara înainte de învestirea președintelui ales al SUA în ianuarie, a declarat Volodimir Zelenski în fața jurnaliştilor la Bruxelles, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Kyiv Independent.
UPDATE Marea Britanie ia în considerare o escaladare semnificativă a sprijinului său pentru Ucraina în contextul continuării conflictului cu Rusia, conform BBC. Recenta vizită a Secretarului Apărării John Healey la Kiev a declanșat discuții despre posibila desfășurare a trupelor britanice în Ucraina în scopuri de instruire, marcând o nouă etapă în susținerea Marii Britanii față de țara aflată în război, scrie AlephNews.
UPDATE Un parașutist rus a devenit „erou” în Rusia, după ce a anihilat o dronă ucraineană de recunoaștere cu o conservă de tocană. Fapta de „vitejie” a parașutistului din Divizia 98 Aeropurtată, prezentată pe larg în Argumentî i Fakti, Life, agenția URA, s-a petrecut în zona Ciasov Iar, lângă Bahmut, estul Ucrainei. Autenticitatea filmării și informațiile disponibile în presa moscovită nu pot fi verificate în mod independent, scrie Libertatea.
UPDATE Armata ucraineană a atacat cu rachete Storm Shadow o fabrică importantă din regiunea rusă Rostov, unde erau produse componente și combustibili pentru rachete. Localnicii au numărat cel puțin trei lovituri directe, în ciuda faptului că oficialii de la Moscova au declarat că dispozitivele occidentale au fost doborâte de antiaeriană.