Moldovenii sunt în forfota decorării bradului de Crăciun, însă bugetele sunt mai mici în acest an, ne-au recunoscut multe familii. Astfel, unii optează să folosească decorațiunile de anul trecut, iar preferați sunt brazii naturali, prețul cărora pornește de la 200 de lei. Reporterul TV8, Laura Rînja, a făcut calculele și a stabilit că suma minimă pentru a împodobi un brad mediu ajunge la 900 de lei.
„Pentru a face un calcul ipotetic, ne-am raportat la un brad natural mediu de 400 de lei. Pentru a-l împodobi, avem nevoie de beteală de argint, prețul căreia ajunge la 30 de lei per bucată. Dacă folosim cinci bucăți, obținem suma de 150 de lei. Tot 150 de lei trebuie să dăm și pentru 24 de globuri, iar 120 de lei ne costă luminițele de pe brad. Dacă mai adăugăm o stea, prețul căreia este de 50 de lei, obținem o sumă totală de aproximativ 900 de lei”.
Prețurile mari îi pun pe gânduri pe cumpărători. Unii spun că se vor limita la procurarea bradului și vor folosi decorațiunile vechi, iar alții ne-au recunoscut că vor face tot posibilul să se încadreze în bugete mici.
„Jucării ne-au rămas de anul trecut, iar brazii sunt foarte scumpi. Preferați brazii naturali? Aș prefera naturali, ca să fie miros și să simtă cu adevărat sărbătoarea de Anul Nou”.
„Preferăm brazii naturali. Cât planificați să cheltuiți pentru a împodobi bradul? Foarte puțin”.
Totuși, dacă optați pentru un brad artificial, trebuie să știți că în acest an, prețurile ajung și la zece mii de lei. Totuși, pentru a nu transforma sărbătoarea într-o tragedie, specialiștii vin cu câteva recomandări de care trebuie să ținem cont la instalarea pomului de Crăciun.
„Respectăm neapărat indicațiile producătorului referitor la modul și locul de amplasare a bradului. În cazul în care sunt copii mici sau animale de companie, evităm instalarea ramurilor inferioare pentru a evita accidentele casnice. Un brad confecționat din material necalitativ, ar putea dăuna sănătății sau pielii. De asta, atunci când suntem într-un magazin, neapărat suntem atenți să nu fie un miros specific, un miros înțepător. În cazul în care se depistează astfel de brad, evităm să cumpărăm acel brad”, a spus purtătoarea de cuvânt al Inspectoratului pentru supravegherea produselor nealimentare, Tatiana Frunza.
De asemenea, este indicat ca jucăriile pe care le cumpărăm să nu fie fragile, pentru a evita accidentele, mai ales, la copii.
„De asta suntem atenți ca să nu fie cu colțuri jucăriile, să fie dintr-un material stabil, evităm materialul casant sau sticla, care sunt foarte fragile”.
În acest an, agenţia de stat „Moldsilva” a anunţat că a pus în vânzare peste 50 de mii de brazi.