Deși instituția ar urma să fie lichidată în viitorul apropiat, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a inițiat concursul privind selectarea noului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), după demisia Veronicăi Dragalin. Data limită pentru depunerea dosarelor este 5 mai 2025, ora 17:00. CSP urmează să instituie o comisie specială din 5 membri, pentru examinarea candidaturilor.
Este vorba despre un reprezentant desemnat de președintă, un membru desemnat de Ministerul Justiției și trei membri desemnați de CSP.
Pentru a candida la funcția de șef al PA, o persoană trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să aibă minimum 10 ani de experiență profesională în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 4 ani în funcții precum judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală, să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu fie sub o măsură de ocrotire judiciară.
De asemenea, candidatul trebuie să dețină diplomă de licență și diplomă de master în drept sau un echivalent recunoscut, să nu fi fost condamnat pentru infracțiuni, să fie apt medical pentru funcție și să aibă competențe manageriale și profesionale adecvate. În plus, nu trebuie să fi fost membru de partid sau implicat în activități politice în ultimii trei ani, să nu fi fost membru al CSP în ultimele 6 luni și să aibă o reputație ireproșabilă, fără suspiciuni rezonabile privind acte de corupție.
Candidații pot transmite dosarele personal, prin poștă sau e-mail.
Unele voci din Parlament cred ca autoritățile ar vrea deja să renunțe la această inițiativă, anunțată doar pentru ca Veronica Dragalin să elibereze funcția. Cei din PAS, dau însă asigurări că vor merge mai departe cu proiectul care a stârnit un val uriaș de critici.
„Nici nu a intrat și nici nu cred că va mai intra. Faptul că acum la CSP se alege un nou șef la PA, înseamnă că vor rămâne în vigoare aceste legi și nu se va mai opta pentru un nou organ. A fost doar o situație de a scăpa de o persoană incomodă, care nu era docilă guvernării actuale”, a declarat deputatul BCS, Adrian Albu.
„Am criticat și voi continua să o fac, pot explica de ce, nu poate un procuror să se ocupe de toate și crimă organizată și corupție. Comasarea celor două procuraturi specializate, nu poate aduce decât haos total, când se ocupă toți de un lucru și nimeni concret, nu iese nimic din asta”, a menționat parlamentarul BCS, Grigore Novac.
„CSP este independent și deciziile le iau singuri. La moment, noi nu renunțăm la acest proiect de lege și urmează să fie examinat în continuare”, a spus deputatul PAS, Igor Chiriac.
Deputata PAS, Olesea Stamate, care nu a susținut proiectul atunci când a fost votat în prima lectura afirmă că acțiunile CSP, sunt cel mai probabil legate de cadrul legal:
„Nu am văzut considerentele pe care le-a luat în calcul CSP, atunci când a inițiat concursul, presupun că este vorba de niște prevederi legale, care obligă CSP să lanseze concursul și în cazul în care proiectul PACCO va avansa și va fi adoptat, vor trebuie eventual să sisteze concursul, dacă se va merge în continuare pe aprobarea acestui proiect, dar din câte înțeleg CPS urmează calea legală, legea îi obligă să anunțe concurs”.
Consiliul Superior al Procurorilor a confirmat presupunerile Olesei Stamate și a declarat că a inițiat concursul așa cum legea îi obligă pe membrii instituției să aleagă un nou șef.
TV8.md amintește că Procuratura Anticorupție a rămas fără procuror-șef, după ce Veronica Dragalin a demisionat din funcție la începutul lunii martie 2025. Ulterior, CSP l-a numit pe Marcel Dumbravan șef interimar la PA.
Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a declarat pentru TV8 că potrivit legii, după demisia lui Dragalin, procurorul general numește un interimar, iar apoi candidatura este analizată de CSP. Totodată, Consiliul este obligat să inițieze concursul pentru un nou șef al PA în termen de 15 zile de la demisie.
Ilie Chirtoacă ne-a mai spus că concursul pentru șefia PA ar putea fi influențat de proiectul de lege privind lichidarea procuraturilor specializare și crearea PACCO: „Întreaga arhitectură poate fi modificată dacă fuzionează ambele procuraturi”.
Menționăm că proiectul privind lichidarea PA și PCCOCS a fost prezentat, la mijlocul lunii februarie, de deputatul PAS Igor Chiriac. Inițiativa legislativă a fost intens criticată.
Procuratura Generală a avertizat că reorganizarea va afecta anchetele și va cauza blocaje. PA consideră inițiativa un pericol pentru securitatea națională, iar PCCOCS a atras atenția asupra riscurilor transferului procurorilor.
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a dat aviz negativ proiectului, propunând fuzionarea celor două instituții. Iar Guvernul a emis un aviz critic, subliniind „lacune majore” în forma inițială a proiectului de lege.
Proiectul a fost votat în prima lectură de deputați, dar inclusiv autorul Igor Chiriac a recunoscut că necesită îmbunătățiri. Opoziția a avertizat asupra riscurilor de haos și favorizare a corupției.
Pe lângă criticile instituționale, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au publicat rapoarte detaliate în care contestă atât fundamentarea proiectului, cât și scopurile sale reale.
Proiectul privind crearea PACCO nu a fost expediat către Comisia de la Veneția, dar despre crearea noii instituții s-a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene, a menționat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.