Lansat ca o reformă express, proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) pare să fi fost pus pe stand-by. S-a întâmplat după ce documentul elaborat de mai mulți deputați PAS cu scopul declarat de a lupta mai eficient cu infracțiunile electorale, s-a confruntat cu critici acerbe din partea experților, a opoziției, societății civile, exponenților procuraturii și chiar din interiorul partidului de la guvernare.
Critici dure au venit din partea Procuraturii Generale (PG), a cărei poziție este susținută și de procuraturile ce ar urma să dispară, PA și PCCOCS. Instituția avertizează că reorganizarea va afecta termenii de urmărire penală și va cauza întreruperi în activitate, fiind dificil de estimat perioada necesară pentru funcționalitatea noii structuri.
„Proiectul actului nu conține precizie referitor la interacțiunea instituției propuse pentru constituire cu organele de urmărire penală competente pe întreg teritoriul țării. (...) Consecvent, ținând cont de necesitatea respectării standardelor europene a sistemului Procuraturii și având în vedere angajamentul ferm al țării noastre față de integrarea europeană, considerăm esențială pentru proiectul menționat opinia instituțiilor europene competente, precum Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, alături de alți actori relevanți în elaborarea proiectelor de legi”, se arată în comunicatul PG.
PA: „Pericol pentru securitatea națională”
Procuratura Anticorupție a calificat proiectul de lege drept „un pericol pentru securitatea națională”, argumentând că, în lipsa unor garanții solide privind independența noii structuri, aceasta ar putea deveni vulnerabilă la influențe externe sau politice.
Un alt aspect semnalat de procurori este faptul că fuzionarea PA și PCCOCS într-o singură entitate „slab pregătită” ar putea perturba anchetele aflate deja în desfășurare, ceea ce ar duce la tergiversarea dosarelor mari de corupție și chiar la blocarea unor investigații critice.
„Tentativa de a introduce o prevedere legală prin lege, care să permită demiterea unui procuror șef din funcție pe criterii subiective subminează independența Procuraturii și a sistemului de justiție în general. Aceste inițiative contravin oricăror standarde internaționale. Proiectul de lege ar putea duce la abuzuri, ar permite demiterea procurorilor șefi pe criterii vagi și subiective”, a punctat PA, într-un comunicat.
Șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a avertizat, în cadrul primelor consultări publice, că noua structură PACCO ar putea duce la un „dezmăț al criminalității”:
„Vorbim în continuare la ceea ce se va întâmpla, o să fie haos, o să fie un dezmăț al criminalității din simplul motiv că nu o să aibă cine investiga aceste fapte. Dacă considerați că poliția și CNA se vor descurca fără procurori, țin să vă dezamăgesc, nu lucrează niciun sistem din Europa doar pe sistemele polițienești. Tot timpul aceste sisteme sunt lucrative doar atunci când sunt supervizate de un procuror, iar procurori următorul an de zile nu veți avea noua structură. Deci, dacă vreți să vedeți cum arată haosul, votați cât mai repede în a doua lectură această lege ca să ne convingem cu toții cum arată acest haos”.
Șeful PCCOCS: „Am mai multe îngrijorări”
La a doua rundă de consultări publice, șeful PCCOCS, Victor Furtună, a subliniat o serie de îngrijorări în cazul adoptării proiectului, printre care riscuri legate de continuitatea proceselor de judecată în derulare și de posibilele efecte ale transferului procurorilor:
„Ca practician, vă spun că pe cauza penală noi nu avem timp de o lună de zile ca să transferăm acea cauză de la un procuror la altul sau de la o instituție la alta. Câteodată noi nu avem nici o oră, nici o zi, fiindcă nu este clar ce va urma cu termenul de procedură penală, ce va urma cu măsurile preventive pe acele cauze penale. Nu ai timp până mâine, automat acel dosar se dă de pământ cu el dacă ai omis acel termen. Trebuie să fie prevăzute niște mecanisme foarte clare ce se întâmplă cu acele cauze penale”.
Fuzionare în loc de lichidare
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a dat aviz negativ proiectului privind lichidarea procuraturilor specializate PA și PCCOCS. În schimb, a propus fuzionarea celor două instituții pentru ca procurorii de acolo să își poată păstra funcțiile.
„Considerăm că prezintă riscuri și vulnerabilități care ar putea afecta investigarea și judecarea eficientă și cu celeritate a cauzelor penale aflate în gestiunea celor două procuraturi, inclusiv securitatea dosarelor penale. Acest proiect de lege implică repercusiuni directe asupra carierei procurorilor în condițiile în care în urma lichidării procuraturilor, procurorii din cadrul acestora urmează a fi transferați în alte procuraturi teritoriale, care, din perspectiva carierei, reprezintă retrogradarea din funcție, echivalentă unei sancțiuni disciplinare”, a argumentat membra CSP, Mariana Cherpec.
Aviz critic de la Guvern
Și Guvernul a emis un aviz critic asupra proiectului de lege privind înființarea PACCO. Deși recunoaște necesitatea reformei, Executivul a atras atenția asupra unor lacune majore.
Printre problemele punctate de Guvern se numără lipsa unui mecanism clar pentru transferul procurorilor și al personalului auxiliar din PA și PCCOCS în noua structură. De asemenea, Executivul consideră riscantă extinderea competențelor PACCO la infracțiuni minore și propune limitarea la cazuri de mare corupție, criminalitate organizată și fraude ce afectează securitatea statului. De asemenea, avertizează că transferul intermediat al arhivelor către PACCO crește riscul pierderii de probe și recomandă transmiterea directă a dosarelor, fără implicarea Procuraturii Generale.
Ministra Justiției a îndemnat deputații să renunțe la ideea de a lichida Procuratura Anticorupție și PCCOCS, în favoarea fuzionării celor două instituții. În opinia Veronicăi Mihailov-Moraru, lichidarea bruscă a celor două instituții ar putea genera mai multe riscuri. Ministra a mai menționat că proiectul de lege nu a fost expediat către Comisia de la Veneția, aceasta fiind o decizie care aparține Parlamentului, dar a menționat că despre crearea PACCO s-a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene.
Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat la TV8 că UE se așteaptă ca proiectul privind crearea PACCO să fie transmis Comisiei de la Veneția. De asemenea, blocul comunitar este gata să vină cu propriile recomandări pe marginea acestui document.
Proiectul PACCO, votat cu critici în prima lectură
În Parlament, dezbaterile pe tema PACCO au fost tensionate, opoziția avertizând că acest proiect ar putea duce la haos și chiar la favorizarea corupției, în loc să contribuie la combaterea sa. Unii parlamentari PAS au admis că proiectul trebuie îmbunătățit, iar Olesea Stamate a menționat că „riscăm să ne trezim cu o instituție doar pe hârtie”. De asemenea, unii deputați au ridicat problema termenului extrem de scurt de 30 de zile prevăzut pentru implementarea PACCO, considerându-l nerealist și imposibil de aplicat.
„Așteptarea care o am eu și societatea ca în acest proiect de lege să existe pârghii ca acești bandiți obraznici să nu mai fie în procuratura nou creată. Dacă votăm în forma care este, bandiții se vor putea regăsi mai departe în sistem”, a declarat deputatul PAS, Lilian Carp.
„Noi nu suntem tare entuziasmați de ceea ce faceți, fiindcă în timpul cât o să faceți reforma asta, cei de la crimă organizată o să vă aplaude, contrabandiștii probabil o să vă aducă și medalii pentru ceea ce faceți acum. Reformele nu se fac pentru guvernare sau opoziție, dar pentru avea predictibilitate și continuitate”, crede deputatul BCS, Grigore Novac.
„Eu nu spun că proiectul de lege este ideal, el trebuie îmbunătățit și între prima și a doua lectură să discutăm toate îngrijorările”, spunea autorul proiectului, Igor Chiriac.
„Proiectul prezintă multiple deficiențe și riscuri”
Pe lângă criticile instituționale, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au publicat rapoarte detaliate în care contestă atât fundamentarea proiectului, cât și scopurile sale reale.
Potrivit IPRE, proiectul nu rezolvă blocajele existente în investigarea și judecarea dosarelor penale legate de crima organizată și necesită îmbunătățiri semnificative: „Pentru a evita aceste probleme, este necesară o revizuire profundă a textului, bazată pe consultări extinse, studii de impact și o planificare clară a tranziției”.
CAPC susține că proiectul privind comasarea procuraturilor specializate urmărește scopuri politice și nu este argumentat suficient.
„Autorul nu a identificat vreo opțiune alternativă, deși una evidentă ar fi întărirea procuraturilor specializate fără a le comasa. În acest sens, ar fi fost imperioasă dotarea acestora, în special a Procuraturii Anticorupție, cu resursele necesare unei funcționări mai eficiente”, se mai arată în raportul de expertiză al CAPC.
TV8.md amintește că proiectul privind lichidarea PA, PCCOCS și crearea PACCO a fost prezentat, la mijlocul lunii februarie, de deputatul PAS Igor Chiriac. Conform proiectului, care are 29 de autori, procurorii și adjuncții procuraturilor specializate vor putea fi transferați, cu acordul lor, la alte procuraturi teritoriale, dar nu în funcții de conducere.
PACCO va fi specializată în domeniul combaterii infracțiunilor de corupție și a actelor conexe actelor de corupție, precum și în domeniul combaterii criminalității organizate, a terorismului și a torturii. Inițial, noua procuratură va avea un șef interimar, iar ulterior CSP va organiza un concurs atât pentru funcția de conducere, cât și pentru ceilalți procurori din cadrul structurii. Angajații instituției vor fi testați la poligraf și supuși unui test psihologic.
La scurt timp după înregistrarea proiectului în Parlament, Veronica Dragalin și-a dat demisia din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție. Cererea ei a fost acceptată de procurorul general cu data de 5 martie. În ultimul său discurs, din fotoliul de procuror-șef Anticorupție, Dragalin a îndemnat deputații să voteze împotriva fuziunii celor două procuraturi specializate. Totuși, proiectul de lege a fost susținut în prima lectură cu votul a 61 de parlamentari.
Între timp, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a inițiat concursul privind selectarea noului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), după demisia Veronicăi Dragalin. Asta deși conform proiectului privind crearea PACCO, PA ar urma să fie lichidată.
Invitat la „Cutia Neagră”, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat că CSP este obligat, conform legii, să înceapă concurs pentru șefia PA. Cât despre proiectul PACCO, parlamentarul spune că este în proces de îmbunătățire:
„Ei sunt obligați de lege să înceapă acest concurs. Ne vine greu să spunem cât va sta (în funcție noul șef). Noi avem un proiect de lege în lucru și, într-adevăr, sunt destul de multe recomandări. În mare parte, oamenii care l-au criticat, au venit și cu propuneri cum poate fi îmbunătățit. Acum noi suntem în procesul de îmbunătățire a acestui proiect și nu pot să vă spun că o să fie finalizat azi, mâine, peste o săptămână sau peste o lună. Acest proces durează. Ei trebuie să-și facă obligațiile lor, să organizeze concursul, dacă este identificat un câștigător, el își ocupă funcția până în momentul în care va fi reorganizată instituția, pentru că nu poți lăsa instituția fără conducător pentru un termen nedeterminat”.
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul „National Endowment for Democracy”, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiei publicate.