/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 651: Risc uriaș, omor în Rusia, vizita lui Putin și avion doborât! Zelenski e sigur de victoria Kievului

investigații

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Scandal ecologic în sudul Republicii Moldova: Cum a ajuns Trans-Oil sa facă legea în portul Giurgiulești

19 februarie 2023, ora 19:45

Un incendiu care a înecat în fum satul Girgiulești, la începutul acestui an, a atras atenția echipei Cutia Neagră PLUS asupra situației legate de companiile care activează pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Principalul rezident al portului este grupul Trans-Oil, controlat de businessmanul Vaja Jhashi. Una dintre companiile din acest grup se face vinovată și de incendiul izbucnit în port. 

Cutia Neagră PLUS a realizat o investigație care arată modul în care au fost favorizate de-a lungul anilor firmele din acest grup comercial, prin modificări de legi, atitudine indulgentă din partea instituțiilor de stat. În doar cinci ani, companiile din grupul Trans-Oil au beneficiat de restituiri de TVA în valoare de peste un miliard de lei, în timp ce au plătit impozite de la stat de câteva ori mai mici. 

Câteva incendii de proporții produse la mijlocul lunii ianuarie pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești au atras atenția publică asupra lipsei de control a statului în legătură cu activitățile de pe teritoriul portului. 

Despre incendiile la silozurile cu șrot de semințe de floarea-soarelui ale companiei Danube Oil, parte a cunoscutului grup Trans-Oil, presa a aflat abia pe 16 ianuarie. În realitate, potrivit primăriței satului Giurgiulești, Tatiana Gălățeanu, focul mocnea acolo încă din luna septembrie, fără ca cineva să intervină și să verifice cauzele: 

Noi am dat semnale mai înainte de a se începe incendiul propriu-zis, pentru că localitatea, să zic așa, era bântuită de niște mirosuri provenite de la procesarea termică a răsăritei.  În septembrie-octombrie, noi am alarmat Ministerul Mediului, am trimis un demers pe problema asta ca ulterior să apară și incidentul ăsta cu incendiile. Știam de la salvatori că acolo sunt probleme la câteva dintre silozurile astea, știam că pe interior s-a constituit un proces de ardere, dar nu avea nimeni capacitatea de a lua măsuri concret, de a le demola sau de a le stinge. Și atunci, s-a așteptat procesul natural până au ars și au explodat. Și atunci, deja s-a alarmat toată lumea”, a declarat primărița.   

Deși pâcla de fum a înecat toată zona, inspectorii de mediu nu au putut să pătrundă pe teritoriul portului timp de mai bine de o săptămână. Orice intervenție în port necesită permisiuni speciale. 

 INA COȘERU, vicepreședinta Comisiei mediu și dezvoltare regională:

„Înțelegem că este Zonă Economică Liberă, cu statut special, este și o lege care presupune că nu toate structurile statului care pot controla pe partea tehnică sau partea de mediu ceea ce se întâmplă în ZEL. Nu au acces, iar accesul este asigurat printr-un aviz al Cancelariei de Stat. Dar, oricum, din cauza că această situație a durat mai multe luni de zile, instituțiile statului trebuiau să se autosesizeze și să fie reacții mai rapide și urmează să vedem cine nu a întreprins măsuri prompte, la timp.” 

Cinci echipaje de pompieri au luptat cu focul timp de patru zile și, într-un final, au reușit să lichideze incendiul. Locuitorii din Giurgiulești își amintesc zilele în care aerul devenise greu de respirat din cauza fumului dens:

„Oamenii erau revoltați și înainte de incidentul ăsta propriu-zis, pentru că era un miros toxic, un miros care deja era ticsit și în haine și în case, era imposibil de respirat. Copiii chiar aveau probleme, nu puteau respira, dormi în case, era catastrofă în perioada aia”, ne-a spus Tatiana Gălățean. 

Un localnic pe care l-am întâlnit în Giurgiulești spune și el că fumul a provocat multe probleme sătenilor:

„El ca atare nu a fost așa mare incendiu. Pur și simplu, s-a degajat fum. Era greu și chiar, în sat, când voiai să faci o aerisire în cameră nu puteai, pentru că trebuia le ții (nr. geamurile) închise din pricina că era fumul ăsta care s-a degajat de la butoaiele astea”.  

Controalele efectuate de autorități după stingerea incendiilor au depistat o serie amplă de încălcări grave admise de companie și gestionarii portului. Directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Ion Moraru, spune că rezervoarele care au luat foc erau destinate nu pentru șrot, ci pentru păstrarea semințelor:

„Însuși proiectul, silozurile date, erau preconizate pentru păstrarea cerealelor. Cu gabarite diferite. Dar, în proiect, în soluția de proiect este pusă pentru păstrarea șrotului.  Însăși păstrarea șrotului are alți parametri și nu corespunde. De aici și s-a produs tot incidentul”, a spus Moraru în cadrul emisiunii Teritoria Svobodî. 

Managerul financiar al Trans-Oil, Vitalie Butnaru, a respins aceste acuzații. Într-un răspuns transmis Cutiei Negre Plus, Butnaru a spus că silozurile erau exploatate adecvat.

Responsabilii de supravegherea tehnică au mai declarat că lipsea contractul de deservire tehnică și planul de acțiune de lichidare a eventualelor avarii. Mai mult, proprietara depozitelor activa fără avizul expertizei ecologice de stat și nu deținea autorizație de mediu. 

INA COȘERU, vicepreședinta Comisiei mediu și dezvoltare regională:

„Acest agent economic a fost informat că trebuie să obțină autorizația pe emisii și avizul expertizei ecologice în februarie 2022, dar nu a obținut aceste acte și a activat în continuare așa, fără ca instituțiile statului să poată intra pe teritoriul zonei economice libere. Pentru că legea spune că controlul poți să-l desfășori o dată pe an”. 

În consecință, pe 23 ianuarie, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a decis sistarea activității Danube Oil. 

Firma sancționată este însă una dintre companiile concernului cu o activitate economică nesemnificativă. În perioada 2019-2021, firma a lucrat în pierdere, cu venituri de doar 5 mii de lei, iar cheltuieli de sute de mii. Prin urmare, sistarea activității acestei companii nu reprezintă o pagubă pentru grupul Trans-Oil, care are rulaje anuale de zeci de miliarde de lei.

După ce a fost sistată activitatea Danube Oil, grupul de companii Trans-Oil a publicat pe site-ul său un comunicat prin care a recunoscut că incendiile au fost provocate de o eroare umană: 

Conducerea Trans-Oil, compania mamă a Danube Oil Company SRL, a revizuit, verificat și stabilit că unele dintre abaterile de proiectare implementate de conducerea companiei Danube Oil Company SRL, combinate cu o posibilă eroare umană inadvertentă, ar fi putut rezulta într-un lanț de evenimente care au determinat creșterea temperaturii în mariaprimărița Giurgiuleștiinteriorul silozurilor și declanșarea unui incendiu”, se menționa în comunicatul grupului.

A doua zi, comunicatul a fost șters de pe site-ul firmei și a rămas doar pe pagina oficială de pe Facebook. 

Pe 31 ianuarie, Trans-Oil a emis un nou comunicat prin care a informat că una dintre companiile sale a donat locuitorilor din Giurgiulești 40 de mii de sticle de ulei. Sursa citată a menționat că donația vine ca o reafirmare a susținerii pe care Trans-Oil o acordă cetățenilor Republicii Moldova. 

Pe de altă parte, primărița de Giurgiulești, Tatiana Gălățeanu, spune însă că a primit doar 20 de mii de sticle: 

Nu știu de unde ați auzit, ați dublat suma. Nu a fost vorba de 40 de mii sticle, dar de 20 de mii, pe care le-am primit. Le-am acceptat! Cu multe comentarii, unii au zis că nu trebuia să le luăm, alții au spus de ce să nu le luăm dacă cetățenii au nevoie. Părerea mea, ar fi fost una personală. Eu am decis că cetățenii au nevoie”. 

Vicepreședinta Comisiei parlamentare pentru mediu și dezvoltare regională, Ina Coșeru, consideră că se fac vinovate de incendiul din Portul Internațional și unele instituții ale statului. Acestea nu și-au făcut treaba și urmează ca Procuratura să se expună pe acest caz: 

Toată informația a fost transmisă de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenția de Supraveghere Tehnică, care este în subordinea Ministerului Infrastructurii și Ministerul Mediului, cu procesul-verbal elaborat de Inspectoratul Protecția Mediului. Toate aceste documente au fost transmise la Procuratura Generală, care urmează să se expună deja pe ceea ce s-a întâmplat în Zona Economică Liberă”, susține deputata PAS.

La rândul său, administrația Portului Internațional a precizat pentru Cutia Neagă Plus că rezidenții sunt cei care poartă răspundere deplină pentru realizarea proiectelor de investiții: 

Nu este rolul și nu ține de competența operatorului portuar Danube Logistics SRL să evalueze sau să controleze dacă obiectele rezidenților PILG corespund reglementărilor legale, aceasta fiind sarcina autorităților de stat relevante responsabile de controlul conformității, competență care le este atribuită prin lege”, a afirmat Danube Logistics, firma care gestionează Portul Giurgiulești.

Trans-Oil este cea mai importantă afacere de pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Managerul financiar al grupului este cunoscutul om de afaceri Vaja Jhasi, un apropiat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Colaborarea dintre companiile din grupul lui Vaja Jhashi și Portul Internațional a început încă în 2004, după ce ultimul a ajuns în gestiunea Danube Logistics.

Investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, Danube Logistics SRL, a primit în locațiune terenul portului de la Guvernul Republicii Moldova în baza unui Acord de Investiții semnat acum 19 ani. 

Rolul acestei companii este să dezvolte portul. Pentru realizarea acestui obiectiv, Danube Logistics semnează contracte de sublocațiune cu agenți economici. Ultimii se angajează să efectueze investiții pe terenurile luate în sublocațiune și se califică drept rezidenți ai portului. 

Conform datelor cadastrale, peste jumătate din cele 79 de clădiri și construcții de pe teritoriul Portului International Liber Giurgiulesti aparțin și sunt administrate de firmele conectate la Vaja Jhashi. Cele mai multe sunt înregistrate pe companiile Trans Cargo Terminal și Trans Buck Logistics.

Grupul Trans-Oil este cel mai important exportator de cereale din Moldova. Conform informațiilor Biroului Național de Statistică, Trans-Oil deține 35% din totalul exporturilor de cereale din 2021 și o pondere de 46% pe piața semințelor de floarea-soarelui. 

În interviurile acordate unor portaluri și în comunicările prezentate în cadrul unor conferințe internaționale, managerul financiar general al Trans-Oil, Vaja Jhashi, vorbește de multe ori despre importanța afacerii sale pentru Republica Moldova, prezentându-se drept unul dintre cei mai importanți investitori locali. 

Cutia Neagră PLUS a verificat cine de fapt a avut mai multe de beneficiat din aceasta afacere: Grupul de companii Trans-Oil sau Republica Moldova și bugetul acesteia? 

Informațiile descoperite de Cutia Neagră arată că datorită relațiilor apropiate pe care le-a avut Vaja Jhashi cu reprezentanții tuturor guvernărilor de până acum, companiile din grupul Trans-Oil au beneficiat de tratament special din partea statului.

În 2011, au fost adoptate mai multe modificări la Legea cu privire la Portul International, care au permis scutirea de taxe vamale a produselor prelucrate de companii rezidente ale portului. Excluderea acestei prevederi din lege a făcut posibilă importarea produselor nefinisate pe teritoriul portului, prelucrarea și apoi comercializare lor pe teritoriul Republicii Moldova în calitate de produse autohtone. În cazul în care sunt considerate autohtone, produsele sunt scutite de taxa vamală. Articolul care a fost abrogat stipula că: 

Mărfurilor care nu au fost prelucrate suficient pe teritoriul Portului Internaţional, la scoaterea lor de pe acest teritoriu pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova, se extind prevederile legislaţiei vamale în partea ce se referă la conţinutul componenţei importului”.

Doi ani mai târziu, în februarie, Guvernul a adoptat o nouă hotărâre în favoarea companiilor-rezidente ale portului. 

Conform punctului 13 al acesteia, cererea de restituire a TVA este satisfăcută fără un control din partea statului în cazul în care agentul economic întrunește anumite condiții.

O sursă apropiată Trans-Oil a declarat că această hotărâre nu a reprezentat o dedicație pentru grupul de companii respectiv. În același timp, sursa citată a declarat că companiile din cadrul Trans-Oil nu au beneficiat de restituiri de TVA fără control: 

Hotărârea asta este moartă. Poate unii au beneficiat. Din câte știu, Trans-Oil nu a beneficiat niciodată de TVA fără efectuarea controlului. Tot timpul a fost un control foarte minuțios. Au mai fost cazuri din astea, când managerii, șefii de silozuri, băgau acte de achiziție cu persoane care erau moarte de vreo doi ani. Aceste cazuri au fost investigate de autorități. Se mergea până la actele primare. Și acolo găseai o firmă înregistrată pe Ixulescu într-un apartament, unde nu puteai găsi pe nimeni. Se făceau asemenea prostii, era un fel de spălare de bani, pentru că marfa este, iar tu trebuie să îi demonstrezi proveniența. Nu poți spăla bani fără marfă, marfa este fizic. Acum toți fug de astfel de metode. Mulți producători voiau să vândă pe cash fără să figureze undeva”.     

Tot în 2013, în textul aceleiași Legi cu privire la Portul Internațional a fost operată o nouă modificare care a extins numărul de cazuri în care firmelor rezidente ale portului pot să solicite restituire de TVA. 

Astfel, pentru mărfurile și serviciile introduse pe teritoriul Portului Internaţional din afara teritoriului vamal al Republicii Moldova, precum şi pentru mărfurile și serviciile scoase de pe teritoriul Portului Internaţional în afara teritoriului vamal al Republicii Moldova a fost înlocuită sintagma „se scutesc de taxa pe valoare adăugată” cu „se impozitează cu taxa pe valoare adăugată zero”. 

Modificarea la legea a fost votată în regim de urgență de deputați la pachet cu politica bugetar-fiscală și legea bugetului de stat pentru 2014. 

O analiză a Cutiei Negre Plus arată că în varianta inițială a proiectului de lege, această prevedere nu exista. Ea a fost introdusă mai târziu, între prima și a doua lectură, printr-un amendament. Am încercat să aflăm cine este autorul modificării, dar pe site-ul Parlamentului este imposibil să deschizi avizul comisiilor de specialitate. 

Iureșul în care erau adoptate aceste documente l-au revoltat atunci chiar și pe Igor Dodon, deputat socialist la acel moment: „Stimați colegi, noi propunem să fie exclus de pe ordinea de zi proiectul 491, politica fiscală și proiectul 488, bugetul pentru anul 2014. Pentru informație, vreau să vă spun că azi dimineață, la ora 10, încercarea Comisiei finanțe și buget de a analiza proiectele de decizie nu s-a încununat cu succes. Acum, cu jumătate de oră înaintea ședinței Parlamentului, ne-am convocat în comisie și fără a avea dreptul de a acorda întrebări autorilor s-a pus la vot în regim de urgență, pentru ca acum să ne pună în fața necesității de examinare în regim de urgență a politicii fiscale și bugetului”,  a declarat Igor Dodon atunci în Parlament.

Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei finanțe-buget din acea perioadă, spune că nu își mai aduce aminte cum au avut loc aceste modificări: „Da nu mai țin minte, ce glumiți? Dar ce articol? Vă dați seama că vorbim de 10 ani în urmă. Dar ce articol? Ce lege? - Este vorba despre legea cu privire la Portul Giurgiulești? -  Și asta de unde o venit? Nu știu! Idee n-am! Habar nu am, asta e zece ani în urmă.” 

Cea mai importantă modificare la legislația fiscală care a oferit avantaje de sute de milioane companiilor rezidente ale Portului s-a produs în 2015. Schimbarea cadrului legal a fost făcută printr-o asumare de răspundere a Guvernului Gaburici. 

Noile modificări prevedeau că toate mărfurile livrate în și din port vor fi impozitate cu taxa pe valoare adăugată zero.

Premierul Gaburici pretindea că modificarea operată va asigura condiţii fiscale egale pentru toţi agenţii economici. 

 În realitate, au fost create condiții privilegiate de restituire a TVA doar pentru companiile care activau pe teritoriul portului. 

Vlad Vlaicu, avocat specializat în dreptul fiscal, menționează că mai multe modificări care au avut loc la legislația fiscală moldovenească privilegiază companiile rezidente ale Portului Internațional. Aceste modificări, a adăugat el, creează o concurență neloială între agenții economici din țară: „Sub aspectul respectării legislației fiscale și aplicării acestora, rezidenții Portului Internațional Giurgiulești sunt favorizați spre deosebire de alți agenți economici din Republica Moldova prin faptul că lor li se aplică un regim fiscal mai lejer, cu impozite mai mici. Achitând impozite mai mici, costul producției este mai mic, respectiv vânzarea se face la un preț mai mic. Astfel se crează o concurență neloială. Rezidenții portului respectiv primii 10 ani de activitate achită 25% din impozitul ce urmează achitat. De exemplu, dacă impozitul pe venit este anul acesta 12%, rezidenții portului achită doar 3%. După 10 ani, până la finele activității, ei achită doar 50% din impozit, respectiv vor achita doar 6%.” 

Contactat de Cutia Neagră Plus, Gaburici a refuzat să ne spună dacă modificările făcute în perioada când era prim-ministru au fost făcute sub influența Trans-Oil. Fostul prim-ministru ne-a îndemnat să ne adresăm Cancelarie de Stat pentru informații. 

Vitalie Butnaru spune pentru Cutia Neagră Plus că Trans-Oil niciodată nu a făcut lobby sau nu a influențat direct sau indirect implementarea unor modificări legislative. 

Principalii beneficiari sunt firmele din grupul condus de Vaja Jhashi. Trans-Oil beneficiază de aproape 80% din totalul TVA-ului restituit rezidenților portului.  

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Fiscal, în perioada 2018-2022, patru companii din grupul Trans-Oil, rezidente ale Portului Internațional, au beneficiat de restituire de TVA de la stat în valoare de peste un miliard de lei.

În 2022, anul crizelor, al războiului și al inflației, restituirile de TVA obținute de firmele lui Vaja de la stat au explodat. Acestea au ajuns la aproape jumătate de miliard de lei. În unele cazuri, suma restituită sub formă de TVA este și de nouă ori mai mare decât în anii precedenți. 

De exemplu, în primele opt luni ale anului 2022, companiei Floarea Soarelui SA, parte a grupului Trans-Oil și rezidentă a portului, i-au fost returnate TVA în valoare de 255 de milioane de lei, de aproape opt ori mai mult decât tot anul anterior. 

Suma șochează mai cu seamă după ce în mai 2022 Comisia pentru Situații Excepționale a emis o decizie prin care a anulat returnarea TVA la produsele de ulei exportate. Din răspunsul Fiscului observăm că suma acceptată pentru restituire este foarte apropiată de suma solicitată.  

Agrofloris Nord SRL, o altă companie din grupul Trans-Oil, a primit în schimb de la stat de trei ori mai puțin decât a solicitat. Chiar și așa, valoarea TVA-ului returnat în primele opt luni ale a+nului 2022 a crescut de peste nouă ori comparativ cu anul 2021. 

În total, în primele opt luni ale lui 2022, statul a livrat în conturile a trei companii din grupul Trans-Oil 460 de milioane de lei. 

CUTIA NEAGRA a încercat să afle cum se explică creșterea în 2022 de până la nouă ori a sumelor care provin din TVA-ul intors de stat companiilor din grupul Trans-Oil. 

Datele statistice arată că în 2022 au crescut semnificativ importurile de semințe de floarea-soarelui din Ucraina. 

Creșterea de peste 30 de ori a importurilor din Ucraina, dar și recolta de cereale record din anul 2021, au adus o creștere substanțială a exporturilor de uleiuri și semințe oleaginoase. Exporturile de uleiuri vegetale și grăsimi vegetale au crescut de peste patru ori pe parcursul anului 2022. Cea mai însemnată creștere a exporturile de ulei de floarea-soarelui a fost spre Iran. Republica Moldova a vândut în această țară de aproape 3 mii de ori mai mult de cât în 2021 și a ajuns până la 52 de milioane de dolari. 

O sursă apropiată grupului de companii Trans-Oil a explicat această creștere prin creșterea exportului. În perioada 2018-2021, a subliniat sursa citată, contractele încheiate a fost pe partide mici: 

Floarea-soarelui a fost importată din Ucraina la prețuri mici. Uleiul s-a vândut la prețuri mari. De aici derivă discrepanța la restituirea TVA de 12%. Atunci când vinzi ulei, produs finit, TVA este de 20%. La cereale și floarea-soarelui, materie primă, TVA constitui 8%.” 

În ciuda generozității statului, afacerile lui Jhashi merg în pierdere. De exemplu, Trans-Oil Commodities declară că în perioada 2017-2020 a avut pierderi în valoare de 379 milioane. 

O altă companie care a mers doar în pierdere în ultimii ani este Agrofloris Nord. Chiar dacă are cifra de afaceri de zeci de miliarde și returnări de TVA de sute de milioane, subsidiara Trans-Oil declară că în perioada 2018-2021 a suportat pierderi de 330 milioane de lei. 

În total, cele patru companii afiliate lui Vaja Jhashi au declarat în perioada 2018-2021 pierderi de 438 milioane de lei. În exact aceeași perioadă, firmele au primit doar de la stat peste 600 de milioane de lei.  

Vitalie Butnaru spune că pierderile au fost generate în anul 2020, care a fost unul devastator pentru agricultura autohtonă, provocat de seceta puternică. Datele statistice arată însă că aceste companii declară pierderi mari și în anii precedeți secetei din vara lui 2020. Vlaicu ține să precizeze că favorurile fiscale oferite rezidenților PILG prejudiciază bugetul Republicii Moldova: 

Noi putem afirma cu certitudine că legea cu privire la Portul Internațional Giurgiulești și facilitățile fiscale care se acordă acestui port, nu că sunt în detrimentul Republicii Moldova, dar ele favorizează agenții economici din aceste zone MUSCA În situația în cauză, favorurile fiscale care se fac rezidenților duc la prejudicierea Republicii Moldova și a bugetului său”. 

De-a lungul anilor numele grupului Trans-Oil a fost implicat în mai multe scandaluri publice. În primăvara anului trecut, companiile din trustul lui Vaja Jhashi au intrat într-o dispută publică cu conducerea statului în contextul majorării peste noapte a prețului la ulei. Iar un an mai devreme, numele Trans-Oil a răsunat în cazul unui scandal legat de vânzarea și exportul de grâu din rezerva de stat. 

În mai 2022, Trans-Oil a fost implicată într-un scandal de proporții. În contextul valului de scumpiri, în Moldova a crescut spontan prețul la ulei cu 25%. Igor Grosu, președintele Parlamentului, a acuzat compania Trans-Oil că deține monopolul și speculează cu prețul de piață. 

Noi zilele acestea am analizat foarte bine de unde cresc picioarele la această scumpire. S-ar părea că floarea-soarelui avem, semințe de floarea-soarelui avem, rezerve sunt, producem, dar de aici se scumpește. Secretul este simplu. Un individ, o companie, care este monopolist și căreia va trebui să-i venim de hac. - Și cum va fi soluționată această problemă? - Mâine o să vedeți”,a spus Grosu la Radio Moldova.

Conducerea Holdingului Trans-Oil a reacționat imediat, explicând că creșterea spontană a prețurilor a fost provocată de distribuitori, și nu de producător: 

Noi am informat distribuitorii că prețul per sticlă de ulei va fi majorat cu 7 lei doar în a treia decadă a lunii mai curent, dar distribuitorii, în două ore, deja au schimbat prețul la produsele de pe raft, pe care le-au cumpărat de la noi cu prețul încă neschimbat… Noi nu putem controla și nici influența acest lucru, noi suntem responsabili doar de prețul sticlelor de ulei care ies de la fabrică, iar acest preț n-a fost majorat”, a explicat Vaja Jhashi.

În consecință, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat restituirea TVA-ului la exportul uleiului de floarea-soarelui conform hotărârii guvernului din februarie 2013. 

Trans-Oil a replicat la rândul sau ca după nerambursarea TVA la exportul de ulei de floarea-soarelui nu mai exista niciun suport pentru subvenționarea prețului mic pe piața moldovenească: 

Menținerea prețului producătorului la nivelul de 29,1 lei pentru piața locală se cuantifică în suma de 400-500 mii de dolari pierderi pe lună pentru Grupul Trans-Oil din cauza vânzării sub costul de producere a uleiului Floris. Profitul din export trebuia să acopere pierderile Grupului rezultate din vânzările pe piața locală”, afirma Trans-Oil într-un comunicat.

La câteva luni după scandal, Igor Grosu, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, a spus că nu a crezut în coincidență și că a fost necesară intervenția promptă a guvernării: 

Au fost discuții și la fracțiune și la guvern. Că el (nr. Trans-Oil) spune: „Nu-i treaba lui, că asta distribuitorul, că eu nu mai produc, dar cu distribuitorul nu am treabă, că nu au înțeles ăștia corect mesajul, rețeliștii”. Eu am spus: Nu cred în coincidență din astea. Nu cred!”   

Pe 20 mai 2022, SRL AGROFLORIS-NORD, SRL TRANS OIL REFINERY și SA FLOAREA SOARELUI, toate părți componente ale grupului Trans-Oil, au acționat în judecată Comisia pentru Situaţii Excepţionale și a solicitat anularea prevederilor privind suspedarea restituirii de TVA: „Faptul că funcționarii de rang înalt precum Președintele Parlamentului, care nu este membru al Comisiei, cu o zi înaintea primirii de către Comisie a Dispoziţiei contestate, s-a exprimat deja despre viitoarea decizie denotă clar că deciziile de la punctele 6-8 nu sunt nicidecum menite să asigure securitatea alimentară a ţării, ci constituie o ingerință disproporționată, ilegală şi nejustificată în activitatea de întreprinzător a reclamanților”. 

Pe 21 septembrie 2022, Curtea Supremă de Justiție a respins recursurile celor trei companii. 

Cu un an mai devreme, în 2021, o firmă din grupul Trans-Oil a fost protagonista unei afaceri controversate. Este vorba de o tentativă de comercializare a aproape 17 mii de tone de grâu din rezerva de stat. 

Sub pretextul împrospătării rezervei de stat, o companie din grupul Zernoff și alta din grupul Trans-Oil au pus la cale o schemă care, conform oamenilor legii, a adus în buzunarele beneficiarilor un profit de peste 10 milioane de lei. 

În iulie 2022, Procuratura Anticorupție a efectuat o serie de descinderi la domiciliile fostului ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, și foștilor angajați ai Agenției Rezerve Materiale.

Procuratura Anticorupție informa atunci că mai multe persoane de demnitate publică ar fi favorizat un agent economic la eliberarea grâului alimentar din rezervele de stat, care a fost exportat în afara țării, defavorizând în acest fel producătorii de panificație autohtoni. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ În așteptarea soluțiilor: Comisia care va analiza situația fermierilor se va întruni vineri în prima ședință
/VIDEO/ În așteptarea soluțiilor: Comisia care va analiza situația fermierilor se va întruni vineri în prima ședință
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 61: Cea mai intensă zi de luptă! Un depozit masiv de arme din Gaza, găsit de armata israeliană
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 61: Cea mai intensă zi de luptă! Un depozit masiv de arme din Gaza, găsit de armata israeliană
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 651: Risc uriaș, omor în Rusia, vizita lui Putin și avion doborât! Zelenski e sigur de victoria Kievului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 651: Risc uriaș, omor în Rusia, vizita lui Putin și avion doborât! Zelenski e sigur de victoria Kievului
/DOC/ Costiuc scapă nepedepsit după ce l-a luat la pumni pe paznicul unui hotel. Cauza penală a fost clasată
/DOC/ Costiuc scapă nepedepsit după ce l-a luat la pumni pe paznicul unui hotel. Cauza penală a fost clasată
/METEO/ Fulgi de zăpadă și risc de ghețuș pe străzi: Localitățile unde va ninge astăzi, 6 decembrie 2023
/METEO/ Fulgi de zăpadă și risc de ghețuș pe străzi: Localitățile unde va ninge astăzi, 6 decembrie 2023

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova

04 decembrie 2023, ora 07:38

Parohi din Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove spun că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost declanșat „cu voia lui Dumnezeu” și că militarii ruși luptă împotriva diavolului.

Luni de zile, am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Această investigație dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.

După declanșarea războiului, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a devenit ideologul principal al invaziei militare ruse în țara vecină.

Pe 27 septembrie 2022, în plină contraofensivă a Forțelor Armate Ucrainene, capul bisericii ruse le-a cerut militarilor ruși să lupte până la moarte în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.    

„Biserica conștientizează că dacă cineva rămâne fidel chemării sale și, în timpul satisfacerii datoriei militare moare”, a spus el. „El se aduce drept jertfă pentru ceilalți. Și de aceea credem că acest sacrificiu spală toate păcatele.”

„O pervertire a învățăturilor ortodoxe”

Profesoara Universității din stat din New York, Nadejda Kițenko, specializată liturghie politică, consideră chemarea la martiriu al lui Kiril către soldații ruși o pervertire a învățăturilor ortodoxe.

„Ceea ce am găsit nou și șocant în predica pe care patriarhul Kiril a ținut-o în septembrie 2022 este că el spune că uciderea oamenilor și moartea în război este un sacrificiu care spală păcatele cuiva”, a evocat ea. „Dar nicăieri în tradiția ortodoxă nu găsim afirmația că moartea în război spală păcatele cuiva. Hristos s-a oferit ca jertfă. Nu i-a ucis pe alții. Păcatul este spălat doar prin pocăință, nu prin moartea pentru o cauză dreaptă.”

Cu toate acestea, unii preoți din Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldovei îl disculpă pe patriarhul Kiril pentru chemarea sa făcută către militarii ruși, iar alții neagă în genere îndemnurile sale la arme.

Parohul bisericii „Sf. Mare Mucenic Dumitru” din satul Izbişte din raionul Criuleni, Victor Gangan, nu recunoaște că patriarhul Kiril a binecuvântat crimele soldaților ruși în Ucraina.    

„N-am auzit [pe Patriarhul Kiril] să exclame ca soldații ruși să se ducă și să omoare pe ucraineni. Aici vreau să fac o remarcă. Mulți speculează pentru că fac din țânțar-armasar”, a spus el. „Noi știm cu toții că un război spiritual l-a făcut Patriarhul Bartolomeu [al Constantinopolului] în Ucraina, când a înființat mitropolia necanonică și schismatică, numită PȚU [Biserica Ortodoxă a Ucrainei] și ați văzut ce se face. Intră cu automatele în biserici, strică lacătele, dar nimeni nu-i judecă. Nimeni nu acuză acest lucru. Toți tac. Înseamnă că așa e politica.”

„Eu nu îl proslăvesc [pe Kiril], eu mă rog. Poate și el, ca om, are păcate, dar noi invers, cum ne îndeamnă biserica: rugați-vă unul pentru altul! Noi trebuie să ne rugăm”, spune Cristofor Tverdostup, parohul Bisericii „Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana” din orașul Sângera.  „Poate Dumnezeu îi va da înțelepciune. Poate se va întoarce. Pentru asta este menirea noastră ca preoți, ca să ne rugăm unul pentru altul.”

„Enoriașii săi au refuzat să mai intre în biserica lui Kiril”

Nu toți preoții din Moldova sunt de aceeași părere când vine vorba despre îndemnurile și acțiunile Patriarhului Kiril. Justificarea războiului împotriva Ucrainei le-a creat probleme unor preoți care au ales, sub presiunea enoriașilor, să părăsească Mitropolia Moldovei și să adere la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Ioan Solonaru din satul Cimișeni, raionul Criuleni, spune că a decis să treacă de la o mitropolie la alta, deoarece enoriașii săi au refuzat să mai intre în biserica sa asociată cu Rusia lui Putin și a lui Kiril.

„Eu citez așa cum a spus omul personal: eu nu vreau să vin la biserica lui Kiril să mă împărtățesc”, a relatat preotul. „Și oamenii au spus: atât timp cât dumneata ai să fii cu biserica asta [Biserica rusă], noi la biserică n-o să venim. Și nouă ni se pare, chiar cineva mi-a spus asta în față, că mie îmi pare că și dumneata ar trebui să îți iei tălpășița din sat și să te duci cu Kiril și cu [Mitropolitul] Vladimir de aici.”

Episcopul Ioan de Soroca, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei precizează că instituția în care slujește nu se asociază cu declarațiile Patriarhului rus Kiril. Totodată, el nu crede nici în argumentele celor care au părăsit Mitropolia Moldovei.

„Noi, Biserica Ortodoxă din Moldova, ne disociem de declarațiile pro-război ale Patriarhului Kiril. Deci, noi nu avem nimic în comun cu aceste declarații”, a spus ierarhul. „Noi răspundem de acțiunile noastre și de declarațiile oficiale enunțate de către Biserica Ortodoxă din Moldova. Regretăm atitudinea acestor preoți. Ei se ascund, de fapt, după asemenea motivații, pentru că din cauza acestor acțiuni ei ar fi aderat la Mitropolia Basarabiei. Ar trebui să aflăm cauza reală a aderărilor la Mitropolia Basarabiei.”

Se roagă pentru ca rușii, belarușii și ucrainenii să fie împreună 

Deși la nivel oficial Mitropolia Moldovei condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, unii preoți din această structură ecleziastică colportează sistematic în predicile lor tezele rostite de patriarhul Kiril și de clericii subordonați Bisericii Ortodoxe Ruse din Rusia și Ucraina.

Parohul Bisericii „Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana” din orașul Sângera, mun. Chișinău, Cristofor Tverdostup, spune că se roagă pentru ca rușii, belarușii și ucrainenii să fie împreună ca odinioară, în vremurile Uniunii Sovietice. 

„Nefiind el patriarh [Kiril], dar mitropolit al Kievului, atât de frumos spunea: Россия, Украина и Беларусь это Великая Русь. Россия, Украина и Беларусь это Великая Русь. Ce încurcă la popoarele astea să fie în pace și în dragoste?! – Credeți că vor mai fi un popor unit? – Știți, ce la om e cu neputință, la Dumnezeu totul este cu putință. O să fie, și mai ceva va fi. Și o să înflorească. Rusia este popor creștin-ortodox și, prin ceea ce fac ei [rușii], eu cred o să îi îndrepte la calea cea dreaptă [pe ucraineni]”.

„Kiril, unul dintre părinții doctrinei despre Lumea Rusă”

Potrivit Nadejdei Kițenko, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi explicată prin argumente logice, de aceea propaganda Kremlinului recurge la o justificare religioasă a războiului.

Războiul este purtat din motive imperialiste. Această justificare a războiului din partea Patriarhului Kiril i-a împins departe de el pe creștinii ortodocși ucraineni. Nu poți justifica atacul asupra semenilor creștini ortodocși cu minciuni, așa cum face patriarhul Kiril.

Fost secretar al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Serghei Ceapnin îl prezintă pe Kiril drept unul dintre părinții doctrinei despre Lumea Rusă, Ruski Mir, și despre rolul rezervat Bisericii Ortodoxe Ruse în răspândirea, sprijinirea și păstrarea acestei lumi ruse.

„Eu aș spune că Kiril este autorul ei, cel puțin, unul dintre autorii celor două concepții de bază pe care le uzitează astăzi Kremlinul și continuă să folosească biserica. Prima concepție este cea a valorilor tradiționale, un surogat civil, secularizat, al sfintelor învățături evanghelice. Și cea de-a doua – concepția Lumii ruse.

Fost apropiat al lui Kiril, Serghei Ceapnin dezvăluie motivele Kremlinului, care au stat la baza elaborării doctrinei Lumii Ruse.

„E o idee de soft power. Sunt destul de mulți ruși, vorbitori de rusă, în spațiul post-sovietic, în Europa Occidentală și în America”, a spus el. „Și cu toți aceștia trebuie lucrat Acești ruși, rusofoni, sunt uniți în primul rând prin aceeași limbă.”

La Sângera, stema Rusiei deasupra mântuitorului

Pentru a-și demonstra fidelitatea și atașamentul față de Rusia, parohul Cristofor Tverdostup din Sângera a arborat însemnele puterii ruse, vulturul bicefal, pe pronaosul bisericii, deasupra Icoanei Mântuitorului Iisus Hristos. Deși fapta sa i-a scandalizat pe unii enoriași și opinia publică, slujitorul bisericii păstrează neatinsă acvila bicefală de la intrarea în sfântul locaș.

„- Părinte, ce reprezintă stema Rusiei pe ușa bisericii unde oficiați slujba? – Nu e a rușilor. Stema nu este a rușilor. E stema bisericii creștine-ortodoxe Ei [rușii] au luat stema asta de la greci și au pus icoana Sf. Mare Mucenic și purtător de biruință, Gheorghe, și au pus-o pe această stemă. Ce, noi trebuie să îl scoatem de pe stemă, dacă a fost pus?! El este pentru noi, el ne ocrotește țara, pe toți ne ocrotește. Ce încălcare mai este și asta?! Nu este nicio încălcare! Stema e unitatea între biserică și stat.”

„Rusia luptă cu SUA în Ucraina”

Narațiunea despre „războiul sfânt” al Rusiei în numele apărării ortodoxiei este răspândită și de alți preoți ai Mitropoliei Moldovei. Părintele Ioan Grigoraș din satul Cotova, raionul Drochia, este un promotor al teoriilor conspirației. El este ferm convins că, de fapt, Rusia luptă cu SUA în Ucraina pe motive sacre de apărare a ortodoxiei.

„Fiindcă se luptă acum cineva cu ortodoxia. - Cine se luptă? America, dar ei nu sunt ortodocși. Ei nu sunt ortodocși! Eu am văzut cum vorbește [Joe] Biden și a spus că trebuie nimicită ortodoxia. Asta am auzit eu cu urechile mele. Nu trebuie să-mi spună într-un fel sau altul.”

La rândul său, preotul din satul Izbiște, solicitat să vorbească despre războiul din Ucraina, a plonjat în acuzații la adresa SUA pentru bombardarea Belgradului în 1999.

„S-au luptat în Siria, a fost război în Afganistan, în Serbia. Țineți minte când americanii îi omorau pe sârbii noștri cu avioanele și cu rachetele, distrugeau bisericile și mănăstirile din Serbia? Toți tăceau”, a opinat el. „Nimeni nu spunea nimic. Pentru că așa era comod politicului. Să tacă toți. Nici ăia [americanii] nu au făcut drept, nici aceștia [rușii] nu fac drept. Distrug casele și multe altele. Dacă e să fim corecți, să fim pretutindeni. Nu să ținem cu unii și să tăcem pentru alții.”

Potrivit lui Serghei Ceapnin, Rusia se prezintă astăzi ca o apărătoare a ortodoxiei la nivel mondial. Kremlinul aspiră la un statut de A Treia Romă în proiectul său geopolitic de a crea un nou Imperiu Rus. Acest lucru implică existența unei biserici ruse ca instrument al Kremlinului pentru atingerea scopurilor sale politice interne, dar și externe.

„Există convingerea că biserica orientală va fi o biserică a imperiului. Numai în cazul în care va fi o biserică a imperiului, ea va supraviețui”, a comentat el. „Și iată că Imperiul Bizantin nu mai există, Imperiul Rus nu mai există, iar ultimul pretendent la statutul de imperiu pravoslavnic este Rusia lui Putin”.

Preotul Ioan Grigoraș vede în războiul din Ucraina bătălia finală dintre Bine și Rău, așa cum este prezentată ea în Apocalipsa din Biblie. În viziunea sa, binele ar fi reprezentat de armata rusă, în timp ce răul este personificat de Ucraina, în spatele căreia stă Occidentul.

„Cine este de partea diavolului și cine este de partea lui Dumnezeu? - Cel care zice cu inimă curată, care nu are nimic împotriva aproapelui, acela este cu Dumnezeu. Cel care are viclenie, ură... - Nu, mă refer la acest război. Este cineva de partea diavolului și cineva de partea lui Dumnezeu? - Într-adevăr, în 2014 [războiul din Donbas], când am văzut eu atunci când a declarat [Petro] Poroșenko, acela a fost din partea diavolului. El nu a fost din partea lui Dumnezeu Asta a fost cel mai urât, el a mers împotriva poporului care l-a votat. El nu putea să facă lucru acesta. Atunci s-a făcut dezbinarea [în interiorul Ucrainei]. 

„Ei au fost sancționați verbal”

De partea cealaltă, episcopul de Soroca, Ioan, s-a disociat de mesajele pro-război proferate de preoții din această structură bisericească și a spus că unii parohi ar fi fost sancționați verbal.    

„Dacă preoții vin cu asemenea declarații, atunci doar regretăm comportamentul unor astfel de slujitori. Au fost sesizați acești preoți”, a spus el. „Noi, ca instituție, ne-am autosesizat și, deocamdată, ei au fost sancționați verbal. Dar dacă vor continua cu un asemenea discurs agresiv, sigur că asupra lor va fi aplicată o altă pedeapsă canonică.”

Profesoara universitară Nadejda Kițenko spune că, în realitate, practica propagandei ruse de a asocia Ucraina și SUA cu Răul și, respectiv, Rusia cu Lumina și Dumnezeu este folosită pentru justificarea invazia rusă împotriva Ucrainei.

„Este, de fapt, foarte, foarte ciudat și foarte amuzant și ironic pentru că în predicile patriarhului Kiril și în predicile preoților moldoveni”, a spus ea. „Patriarhul Kirill susține că Rusia a atacat Ucraina pentru că Donbasul a refuzat să organizeze parade ale mândriei de a fi „gay”, care sunt sinonime cu drepturile comunității LGBTQ, care se presupune că sunt sinonime cu dominația culturală europeană și americană”.

În contextul trecerii galopante a parohilor Mitropoliei Moldovei la Mitropolia Basarabiei, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, reprezentant al grupării proruse din biserică subordonată Moscovei, a evocat numele dictatorului sovietic Stalin ca protector al păcii împotriva „fasciștilor români”.   

„Cine ne învinovățește pe noi cum că am fi biserică ocupantă? Cei care, în 1918, sunt cei care după cum spun ei, au fost poftiți”, a spus el. „Tare poftiți de moldoveni, încât le rupeau mâinile ca să vină în Moldova, pe atunci numită Basarabia în ospeție. Și ei au venit cu nagaica și cu mitralierele și au uitat să se întoarcă înapoi din ospeție, până când nu le-a amintit Stalin: adică oameni buni, aveți obraz, aveți măsură!”

„A fost o rușine, o catastrofă”

Solicitat să explice ce reprezintă pentru el dictatorul Stalin, ierarhul a repetat aceleași vorbe pe care le-a rostit în adresarea sa pentru credincioșii din eparhie.

„Prea Sfințite Parinte… Ce reprezintă Stalin pentru Dvs.? Prea Sfințite Părinte?... - Cel care le-a arătat românilor unde este țara lor. Și atât!”

Serghei Ceapnin spune că Iosif Stalin are puțini simpatizanți în Biserica Ortodoxă Rusă, iar în societate simpatia față de dictator este întreținută artificial. Cu toate acestea, el a evocat momentul dezvelirii unui monument ridicat lui Iosif Stalin în august curent, la care au participat și au rostit discursuri preoți.

„În Biserica rusă, cea mai mare parte îl condamnă pe Stalin. Adepți ai lui Stalin în Biserica Ortodoxă Rusă sunt foarte puțini, sunt, dar puțini. Însă, în general, în societate, simpatia față de Stalin este încălzită artificial. Astfel aș spune eu. A fost deschis un monument Stalin undeva în Velikie Luki, acum câteva luni, sub Pskov a fost dezvelit un monument. Și pentru preoții care au fost la inaugurare, a fost o rușine, o catastrofă”.

Nadejda Kițenko susține că, pe de o parte, Kremlinul folosește valorile tradiționale pentru a submina, în zona sa de influență, edificarea unei societăți democratice după model occidental. Și, în același timp, folosește aceleași valori tradiționale pentru a-și justifica agresiunea militară împotriva Ucrainei.

„Aceasta a fost o mișcare inteligentă. Așadar, Biserica Ortodoxă Rusă pretinde că apără valorile tradiționale, familia tradițională și apără dreptul societăților de a urma propriile norme morale”, a spus ea. „Deci, un astfel de limbaj sună foarte atrăgător pentru mulți oameni, dar maschează faptul că Rusia folosește acest limbaj aparent inofensiv pentru a promova un război de agresiune [în Ucraina].”

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Prizonierii MGRES”. O investigație transfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova și Ucraina
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Alerta procurorului general, la Cutia Neagră PLUS: Procuratura riscă să ajungă în blocaj total
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram