/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”

missing
25 mai 2023, ora 15:39

Mariana Rață - Senior Editor al postului de televiziune TV8 și realizatoare a talk-show-ului „Cutia Neagră" știe foarte bine ce înseamnă justiție corectă și cum, de-a lungul istoriei, Femida a constituit un factor decisiv pentru dezvoltarea țării noastre. Cu aproape 20 de ani de experiența profesională în spate, deținătoare a mai multor premii pentru jurnalism, de aproape trei ani, Mariana Rață a dat startul unui nou proiect marca TV8 - Cutia Neagră PLUS. Un format nou, care merge dincolo de discuțiile în platou, și „ajută cetățeanului să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în țară”. Acesta și este de fapt scopul cel mare al unei investigații, ne spune jurnalista. 

Cine stă în spatele schemelor de la Aeroport, ce moștenire ne-a lăsat Plahotniuc și cum se fură la greu banii publici? Despre aceste fărădelegi, Mariana Rață, împreună cu echipa, ne relatează în fiecare weekend într-o nouă serie de investigații. Care sunt reușitele „Cutiei Negre PLUS” din acest an, cum e să fii jurnalist de investigații în Moldova, i-a fost oare vreodată frică de a-și face munca și ce alte secrete sunt ascunse în „cutia neagră” a justiției din Moldova - aflați din interviul cu jurnalista Mariana Rață. 


-Având o experiență de aproape 20 de ani în jurnalism, ai trecut prin toate treptele posibile dezvoltării profesionale. Actualmente, dezvolți un nou proiect de investigații - Cutia Neagră PLUS. Сum a apărut ideea proiectului? 

- Jurnalist de investigație nu te faci peste noapte. Primele încercări de a face investigații le-am avut la patru sau cinci ani după ce am venit în profesie. Ce ține de Cutia Neagră PLUS - am mers foarte încet spre acest scop. Ideea mi-a venit încă în 2010 când eram la Jurnal TV, dar nu a fost nici momentul și nici locul potrivit.  

Am revenit la vis când am lansat TV8. Chiar de la început, Cutia Neagră a realizat câteva investigații și mici anchete. În toamna anului 2020, în virtutea unor circumstanțe pe care le-am înțeles abia peste un an, Natalia Morari a insistat ca ea să aibă mai multe emisiuni, cel puțin trei. Pentru a-mi păstra cele două emisiuni pe care le aveam, se propunea să renunțăm la emisiunea Nataliei Ghețu. Nu am fost de acord. Am înțeles că cel mai înțelept este să renunț, nu distrug pe altcineva ca să-mi rezolv problema, nu procedez așa niciodată. Cu un singur talk-show pe săptămână aveam destul timp pentru a-mi realiza visul de a porni un proiect de investigații tv. 

“Am înțeles că cel mai înțelept este să renunț, nu distrug pe altcineva ca să-mi rezolv problema, nu procedez așa niciodată”


- Ai alături o echipă de jurnaliști de top pe care îi cunoști de mai mulți ani. Ilie Gulca a luat premiul I pentru cea mai bună investigație în anul 2016 atunci când și tu ai fost premiată pentru cea mai bună investigație despre Mafia anabolizantelor. Cu Stela Mihailovici ai lucrat mai mulți ani la Ziarul Național, iar colegul tău, Ștefan Bejan, combină jurnalismul cu munca de profesor de istorie la un liceu din capitală.

-Da, exact, Ilie atunci a publicat o investigație foarte bună despre Vaja Jhashi, dar ne-am cunoscut cu Ilie încă la Jurnal. Avem o echipă fantastică. Ilie și Ștefan sunt istorici, doctori în istorie. Iar deprinderile de cercetare din istorie le sunt de mare folos în investigații. Eu cu Stela suntem jurnaliste de profesie. Stela este una dintre cele mai mari descoperiri pentru mine în jurnalism. Este foarte ambițioasă, corectă și perfecționistă. Eu cred că astăzi ea este deja mult mai bună decât mine în investigații. Uneori îi lipsește încrederea - și atunci rolul meu este de a o încuraja. Ștefan este la început de cale în jurnalismul de investigații, dar are o evoluție fantastică. Ilie este un jurnalist de investigație experimentat. Sunt tare mândră de echipa noastră. 

-Cutia Neagră PLUS ne relatează despre scheme și corupție de mai bine de trei ani. Care sunt, după părerea ta, investigațiile cele mai importante? Și care din ele au avut cel mai mare impact?

-E tare complicat să măsori impactul unei investigații. Iată tu de exemplu ce înțelegi prin impact? 

-Spre exemplu ca alta presa din Moldova să preia investigația, să fie pornită anchetă la procuratura sau o persoană vizată să-și dea demisia. 

- Avem o problemă în Moldova cu solidaritatea presei. Colegii de la alte instituții de presă evită să preia investigațiile pentru a nu-și cita concurenții. Reacții în Parlament? Da, au fost mai multe cazuri. Cele mai multe legate de furtul miliardului și schemele din sectorul energetic. Inclusiv, grație anchetelor noastre am reușit să prevenim câteva ilegalități, să blocăm câteva tendere de stat de sute de milioane, bani care urmau să ajungă în buzunarele unor persoane dubioase. De exemplu, acum un an, a fost adoptată o lege care prevedea că la procurarea energiei electrice instituțiile de stat sunt obligate să organizeze licitații. Din cauza situației pieței, singura companie care ar fi putut participa la licitații și deci ar fi putut câștiga era firma lui Andronachi. Noi am explicat asta într-o investigație și drept urmare toate licitațiile de procurare a energiei  au fost anulate și implementarea legii a fost lăsată pe mai târziu. 

“Din cauza situației pieței, singura companie care ar fi putut câștiga era firma lui Andronachi. După investigația noastră toate licitațiile au fost anulate”

Și cam același lucru s-a întâmplat și cu tenderele câștigate la stat de compania de pază a lui Șor. Noi am aflat că firmele lui Șor ofereau paza și supravegherea video a celor cinci sedii ale Judecătoriei Chișinău. Respectiv, după investigația TV8, aceste licitații au fost anulate și a fost schimbată legea, astfel încât numai întreprinderile de pază de stat pot astăzi asigura protecția instituțiilor de stat. 

În 2021, înainte de schimbarea puterii, ne-a venit ideea să facem o serie de investigații despre “dinozaurii tranziției” -  politicieni sau demnitari care au condus timp de 30 de ani instituții de stat, au luat salarii mari, nu s-au remarcat prin succese deosebite, dar în schimb au devenit foarte bogați. Vorbim de mici oligarhi cu imperii imobiliare. Practic printre primele măsuri întreprinse de PAS când a venit la putere a fost să-i demită pe toți acești oameni. 

Cât ține de dosare penale pornite după investigațiile noastre, nu cred că suntem din categoria presei din care se autosesizează procurorii :). Evident, am reușit să facem presiune asupra organelor de anchetă pentru a investiga ilegalitățile comise de exemplu de Andronachi.  Am publicat zeci de investigații despre el și asta nu se putea de ignorat. Noi am demonstrat modul în care procurorii au mușamalizat dosare care îl vizau, au distrus probe. Ulterior, unul dintre acești procurori i-a devenit avocat.  

-Dacă ar fi să comparăm Moldova cu democrațiile mai avansate. Există oare în țările europene un impact mai mare la investigațiile jurnalistice?

-Eu cred că regula asta funcționează peste tot aproape la fel. Haideți să nu fim ipocriți! Am fost recent în Germania, o democrație avansată, și am discutat cu mai mulți jurnaliști de investigație din Berlin. Nici la ei după investigațiile din presă nu urmează demisii sau dosare penale decât în cazuri particulare. Și doar atunci când coincid mai multe interese. Adică jurnalistul și-a făcut onest munca investigând o ilegalitate, dar mai sunt și alte cercuri de influență interesate în demisia unui funcționar sau cercetarea lui penală și atunci se fac presiuni mari pentru a-l elimina din funcție. Jurnaliștii de regulă nu știu nici cu spatele despre aceste lucruri.

“Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Când vorbim de persoane cu funcții importante, demisiile lor nu se întâmplă aproape niciodată urmare a unor investigații jurnalistice” 

Investigații jurnalistice după care au urmat demisii ale unor demnitari importanți sunt foarte puține. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Când vorbim de persoane cu funcții importante, demisiile lor nu se întâmplă aproape niciodată urmare a unor investigații jurnalistice. 

-E ușor să intri în depresie după ce înțelegi că nu există dreptate în unele cazuri…

-Observ o mare dezamăgire la jurnaliștii începători din cauza lipsei impactului pe care au contat.  „Dar pentru ce am scris?”, - se întreabă ei. „Atâta efort am depus și nu s-a schimbat nimic.”

Răspunsul meu este simplu. Probabil acești colegi și-au setat greșit obiectivele. Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, să obțină demisii și să pornească dosare penale. Rolul jurnalistului este să informezi publicul. În momentul în care am publicat o investigație, ea a fost privită/citită, despre această anchetă se vorbește -  sunt împlinită! Eu mi-am făcut datoria față de societate, munca echipei mele a fost apreciată, iar ce fac alții (ANI, CNA, procuratură, etc.) este treaba lor. Jurnaliștii nu pot controla reacțiile organelor de drept la anchetele lor.  

După aproape 15 ani de investigații pot să spun că aproape toate investigațiile mele au fost urmate de anchete penale și procese de judecată, doar că el vin cu întârziere de câțiva ani. Atunci când e „momentul potrivit” pentru justiția noastră, iar anumite persoane devin indezirabile. 

“Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, să obțină demisii și să pornească dosare penale. Rolul jurnalistului este să informeze publicul. ”
-Bănuiesc că la începutul carierei ai fost și tu idealistă?

- 15 ani în urmă și eu credeam că pot să schimb lumea. Credeam că  toți cei care vin și îmi vorbesc despre vreo ilegalitate sunt mari luptători cu nedreptatea. Cu timpul am înțeles că de multe ori cei care fac dezvăluiri pentru presă urmăresc propriile interese - de răzbunare, de preluare a unei funcții sau afaceri. O mare dilemă a jurnaliștilor este cum să nu se lase folosiți de cei care dezvăluie ilegalități, dar o fac în interes propriu.  Soluția pe care am ales să o aplic în asemenea cazuri este de a nu mă grăbi. Aceasta este abordarea mea.

„ Experiența amară din 2021 m-a maturizat foarte mult”


Trebuie să recunosc faptul că m-am schimbat mult în ultimii ani. Evit să mai pun etichete pe oameni, să mă expun dacă un om este bun sau rău, bazându-mă pe zvonuri, bârfe și neavând probe. Ceea ce mi s-a întâmplat în toamna anului 2021, când am fost atacată de o armată de troli și oameni care nu mă cunoșteau, dar s-au grăbit să arunce cu noroi,  m-a maturizat foarte mult. Atunci mi-am dat seama cât este de ușor să arunci gunoi în oameni, să-i distrugi, fără a-ți asuma responsabilitate pentru asta. Cu mine așa s-a întâmplat. Este foarte greu să lupți împotriva bârfelor și a acuzațiilor nefondate. Pentru mine a fost o lecție dură, dar cred că am însușit-o. Eu nu-mi mai permit să bârfesc, să acuz oameni fără avea siguranța că ceea ce spun este adevărat. 

Cu anii am înțeles că mulți oameni au fost demonizați pentru că societatea avea nevoie de personaje negative, iar politicienii au nevoie de personaje negative pentru a-și justifica nereușitele. Și pentru că mi-am dat seama că sunt multe capcane, am zis că singurul filtru pentru mine sunt probele. Am învățat să mă informez din multe surse, să discut și cu cei buni și cu cei răi pentru a-mi putea face o părere obiectivă și pentru a nu mă lăsa influențată, pentru că adevărul întotdeauna e undeva la mijloc. 

“Din dosarul „furtul miliardului” lipsesc episoade foarte importante. Fie că nu există voință, fie procurorilor le este frică”

-Dacă vorbim de putere, în momentul când s-a schimbat guvernarea, PAS a zis un NU categoric corupției în toate eșaloanele. Reiese că deja nu mai aveți ce să investigați?

- Sigur că nu. Corupția a existat dintotdeauna și peste tot. Doar că este foarte greu să scrii despre corupția care se întâmplă în prezent pentru că sunt foarte puțini oameni gata să vorbească și să te ajute cu dovezi. De obicei oamenii încep să vorbească în momentul în care apar neînțelegeri între ei. Chiar și investigațiile despre crimele și schemele lui Plahotniuc au început să apară în presă spre sfârșitul guvernării lui, atunci când a crescut gradul de nemulțumire chiar și în anturajul lui. Multe scheme vechi continuă să existe. Pe cine deservesc, în beneficiul cui funcționează vă vom spune atunci când vom avea suficiente probe.

-Vorbind despre „Jaful secolului” care a pus Moldova în centrul unui scandal internațional. La aproape 10 ani după deconspirarea schemei de furt din băncile Moldovei, cei vinovați rămân nepedepsiți. Ce ați descoperit voi?

- Ceea ce îmi lipsește mie cel mai mult din logica acțiunilor procurorilor care investighează Furtul Miliardului  este anchetarea factorilor de decizie care au schimbat cadrul legislativ pentru a permite furtul banilor din bugetul de stat prin cele două garanții de stat în valoare de peste 13 miliarde de lei. Chiar dacă în discuții particulare cu procurorii ei recunosc că  aceste episoade trebuie investigate penal, nu avem dovezi că acest lucru se întâmplă. Nu știu care sunt motivele - fie le e frică, fie nu există voință să investigheze această crimă în totalitate. Este multă lipsă de determinare în rândul procurorilor.  Încercările de destabilizare a puterii politice îi face pe unii procurori să fie circumspecți. Și dacă mâine se schimbă puterea? Instituția Procuraturii este încă una foarte slabă. Influențele politice încă foarte puternice. Procurorii se tem să pornească dosare pe cei care ar putea să vină în locul guvernării actuale. Este și vina PAS că a întors sistemul împotriva sa. Au pornit-o pe picior greșit, acuzând procurorii și judecătorii că sunt corupți și vor fi dați afară. Dar nu i-au putut încă schimba și astăzi stau cu „dușmanul” în casă. E o tactică greșită să afirmi că oamenii pe mâna cărora ai lăsat lupta cu corupția sunt niște corupți. În asemenea situații e firesc să te aștepți la blocaje și sabotaj.

-Recent Aeroportul din Chișinău a revenit în proprietatea statului. În acea zi, ai scris pe Facebook că oligarhii fugari s-au pregătit cu cel puțin 3 ani în urmă pentru acest scenariu de pierdere a aeroportului și probabil au plasat mai multe „capcane”. Despre una din ele, Cutia Neagră PLUS a scris încă în 2020. 

-Am realizat mai multe investigații despre concesionarea Aeroportului și cine s-a „hrănit” din această schemă. Prima anchetă am făcut-o cu colega mea Stela Mihailovici în 2015, la doi ani după ce Aeroportul a fost concesionat. Am arătat atunci ce scheme erau aplicate, cum circulau banii, de unde veneau investițiile și am dezvăluit cine erau funcționarii care se făceau vinovați de semnarea unui parteneriat atât de păgubos pentru stat.

„Amenințări pe foiță că cineva îmi va tăia gâtul - nu am primit niciodată. În schimb, campanii concertate de discreditare - mereu"

-Ai avut probleme după acele investigații?

-Nu am primit niciodată amenințări de răfuială fizică. Amenințări pe foiță că cineva îmi va tăia gâtul - nu am primit niciodată. În schimb, am fost constant expusă unor campanii ample de discreditare, atacuri concertate din partea unor armate de trolli și din partea unor indivizi dubioși plătiți pentru a mă demoraliza.  Interceptări, filaj?  Mulți ani am vrut să cred că asta este o paranoia. Îmi era oarecum amuzant să aud jurnaliști care nu făceau “mare brânză”, dar se plângeau că sunt urmăriți, filați, fotografiați, înregistrați. Când eram întrebată despre asemenea presiuni, răspundeam că probabil nu sunt așa importantă ca colegii mei. În 2019, după schimbarea puterii, Chiril Moțpan, deputat în comisia parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, a ieșit într-o conferință de presă și a anunțat că deține probe că  eu, Natalia Morari și Angela Gonța am fost vizate în interceptări. Urmare a acestor declarații a fost pornit un proces penal, dar nu mai știu soarta lui. Doi ani în urmă, în toamna lui 2021, m-a telefonat un procuror ca să îmi zică că el a fost unul dintre cei implicați în interceptări și filare a persoanelor din societatea civilă, că știe cine și de ce m-a filat și interceptat pe mine și ce au descoperit. „Stim că îți iubești copilul”. Mesajul a fost unul foarte clar de intimidare.  Procurorul care m-a sunat era cel care l-a scos pe Platon de la pușcărie și pe care mai târziu acesta l-a ajutat să scape de proceduri disciplinare. Astăzi, acest procuror este cercetat în dosarul interceptărilor.

 Un an în urmă am primit prin poștă un extras din dosarul meu de filaj, probabil de la direcția nr 5. Bănuiesc că cei care mi-au trimis pozele au făcut o incercare să mă intimideze. Fișierele arătau că cineva mi-a studiat atent familia, a fost filaj. Erau poze cu locuința socrilor mei. Nu știu ce era în capul lor, dar cert este că pentru aceste abuzuri s-au cheltuit o groază de bani publici. 

-Asta apropo nu a fost primul caz de intimidare. Un articol de-al tău despre fostul comisar al mun. Chișinău a servit drept pretext pentru pornirea unui proces penal.

-Da. Acel caz m-a ambiționat să mă implic în proiectul TV8. Au încercat să mă sperie și au obținut o luptătoare determinată împotriva regimului lui Plahotniuc :)

Fostul comisar Vladimir Botnari a cerut să fiu cercetată penal pentru divulgarea datelor cu caracter personal ale lui, adică a numelui și prenumelui fostului funcționar. O prostie care s-a terminat cu o adevărată campanie a jurnaliștilor împotriva protecției abuzive a datelor cu caracter personal. Acela cred că a fost unul din puținele cazuri de solidaritate a întregii prese care timp de o zi a blurat fețele demnitarilor în știri și în loc de nume de oficiali a scris XXXX și YYYY. Era exact Ziua Procuraturii, iar oamenii legii au pregătit un mega eveniment care a ajuns blurat la TV. 


„Cetățenii Republica Moldova au aflat despre furtul miliardului, Laundromatul și alte crime din anchete de presă, nu de la procurori. Dacă n-ar fi existat presa de investigație, aceste crime ca și cum nu ar fi existat".


- TV8 s-a născut în timpul unui stat cleptocrat ca să lupte pentru democrație. Tu făceai investigații și pe vremea lui Plahotniuc. Atunci era mai greu să-ți faci munca? Cum ai păstrat tăria de caracter și motivația de a continua? 

- Să faci investigații este greu în toate timpurile. Dar, ai dreptate, pe timpul lui Plahotniuc era foarte complicat să obții informații, sistemul era mult mai închis. Oamenii se temeau să vorbească și să se întâlnească cu jurnaliștii. Era mult mai greu să îți faci surse sau să obții răspunsuri la solicitări oficiale.  Dar tocmai de aici izvora motivația mea.

Să știi că este foarte ușor să-ți găsești motivația și să lupți împotriva cuiva pe care îl consideri rău. Este ușor să găsești și probe, să faci anchete bune. Este mult mai greu psihologic să faci asta când descoperi că oameni în care aveai încredere sunt corupți sau fac ilegalități. Dar nu e o barieră peste care un jurnalist de investigație să nu poată trece.  

Eu sincer cred că schimbarea din 2019 se datorează în bună parte muncii jurnaliștilor de investigație. Noi, prin anchetele noastre, am semănat acea sămânță care a crescut în mintea oamenilor și a adus la schimbare. 

„Eu sincer cred că schimbarea din 2019 se datorează în bună parte muncii jurnaliștilor de investigație”


-Plahotniuc, Șor, Andronachi deja nu mai sunt la putere, dar “schemele” lor au rămas și continuă să aducă bani. 

-Câteva luni în urmă am scris despre Air Moldova, o “bombă” care tocmai a „detonat”. Carierele - până în prezent nu este clar în interesul cui sunt folosite. Dacă vorbim despre scheme care aduc bani din contracte de stat, o bună parte din ele au fost stopate.  "Bass Systems" de exemplu nu mai este principalul beneficiar al achizițiilor publice în domeniul IT, schemele cu pașapoarte tot s-au închis. Rămân însă încă multe oportunități de corupție mai mică. Eu nu le cunosc pe toate. Achizițiile publice sunt principalul domeniu vulnerabil la corupție. Acolo unde sunt mulți bani - sunt și vor fi scheme.

-Suntem în anul 2023, ar trebui să ne așteptăm că veți avea mai puține subiecte de investigat? Mai puține investigații de presă ar fi un semn că deja trăim mai bine?

Când se vor face mai puține investigații cred că va fi momentul de maximă îngrijorare pentru noi ca societate: fie nu mai sunt jurnaliști, fie le este frică, fie totul s-a închis atât de tare încât ei nu mai pot obține informații. 

În state cu o democrație fragilă, ca Republica Moldova, jurnaliștii de investigație sunt cei care fac lumină în cazurile de mare corupție. Cetățenii Republica Moldova au aflat despre furtul miliardului, Laundromatul și alte crime din anchete de presă, nu de la procurori. Dacă n-ar fi existat presa de investigație, aceste crime ca și cum nu ar fi existat.

Când bunicii sau părinții noștri spun că în Uniunea Sovietică nu existau crime sau corupție, trebuie să înțelegem că de fapt atunci era atâta cenzură, încât despre corupție și ilegalitățile puterii nu era voie să vorbești. Există doar ceea despre ce se vorbește, de asta orice regim autoritar când preia putere primul lucru pe care îl face este închide gura presei. Îmi doresc ca Moldova să poată rămâne un spațiu al oamenilor liberi, în care avem ne simțim în siguranță să vorbim despre ilegalitățile celor care sunt la putere. 

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

Политические силы в Молдове опасаются деятельности партий Шора из блока "Победа"
Политические силы в Молдове опасаются деятельности партий Шора из блока "Победа"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ Назначен новый директор управления лесного хозяйства Moldsilva
/ВИДЕО/ Назначен новый директор управления лесного хозяйства Moldsilva
Алекс Бурец: "Мозаики Молдовы под угрозой". Ускользающая красота и отсутствие правовой защиты
Алекс Бурец: "Мозаики Молдовы под угрозой". Ускользающая красота и отсутствие правовой защиты
/ВИДЕО/ На одного пенсионера - один работающий. В Молдове не планируют повышать пенсию в 2024 году
/ВИДЕО/ На одного пенсионера - один работающий. В Молдове не планируют повышать пенсию в 2024 году

Denumirile geografice de pe teritoriul R. Moldova vor fi scrise în limba română. Proiectul, votat în a doua lectură de Parlament

missing
25 aprilie 2024, ora 19:23

Parlamentul a adoptat în lectura a doua proiectul de lege cu privire la denumirile geografice. Noua lege are ca scop asigurarea standardizării, utilizării și protejării denumirilor geografice pentru dezvoltarea și promovarea patrimoniului natural, turistic, cultural și istoric al țării noastre.

potrivit Legislativului, documentul reglementează modul de atribuire a denumirilor geografice și de redenumire a obiectelor geografice amplasate în limitele administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova (toponime, denumiri de elemente naturale: hidronime, denumiri de elemente geomorfologice, de zone naturale, geologice, litologice, de zone reprezentative ale biodiversității, precum și denumiri de elemente antropice: zone istorice, culturale) prin identificarea, standardizarea, înregistrarea, utilizarea, protejarea și controlul acestora. Proiectul mai reglementează atribuțiile autorităților în domeniul denumirilor geografice; cerințele pentru denumirile geografice; identificarea și standardizarea denumirilor geografice; înregistrarea, utilizarea și protejarea denumirilor geografice.

Denumirile geografice de pe teritoriul țării, precum toponimele, elementele naturale, zonele istorice și culturale, vor fi scrise în limba română. În ariile locuite tradițional de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă, denumirile geografice se vor indica în  limba română și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

Potrivit noii legi, va fi creată Comisia națională pentru denumiri geografice, care este un organ colegial cu statut consultativ, creat pe lângă Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru. Aceasta va fi constituită din reprezentanți delegați de autoritățile administrației publice centrale, asociațiile reprezentative ale autorităților administrației publice locale, Comitetul executiv al UTA Găgăuzia, mediul academic și societatea civilă. Comisia va fi responsabilă de examinarea cererilor de stabilire a denumirilor geografice și de emiterea avizului privind aceste cereri. O altă prevedere a proiectului vizează dezvoltarea și menținerea Sistemului informațional „Registrul denumirilor geografice”.

Proiectul de lege cu privire la denumirile geografice a fost elaborat de către Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru în colaborare cu Autoritatea de Cartografie a Regatului Norvegiei, în cadrul proiectului „Hărți pentru dezvoltare durabilă”, suport tehnic acordat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei. Republica Moldova nu a avut, până în prezent, un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice. De acest lucru se ocupa, începând cu anul 1990, Academia de Științe a Moldovei.

Proiectul de lege cu privire la denumirile geografice va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ВИДЕО/ В Малайзии в воздухе столкнулись два военных вертолета: погибло 10 человек
/ВИДЕО/ В Малайзии в воздухе столкнулись два военных вертолета: погибло 10 человек
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
Военные расходы в мире достигли исторического максимума - SIPRI
Военные расходы в мире достигли исторического максимума - SIPRI
/ВИДЕО/ Референдум о евроинтеграции пройдет в Молдове 20 октября
/ВИДЕО/ Референдум о евроинтеграции пройдет в Молдове 20 октября
В ПАСЕ возложили ответственность за смерть Навального на российские власти
В ПАСЕ возложили ответственность за смерть Навального на российские власти

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram