„Ministerul Finanțelor are nevoie de timp”, afirmă ministrul Agriculturii Vladimir Bolea care a explicat de ce nu poate merge la discuții cu fermierii marți dimineață. Acesta susține că nu se poate prezenta fără a avea cifre exacte referitor la ajutorul care urmează să fie oferit agricultorilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea de la TV8.
„Am întâlniri în fiecare zi cu fermierii. Am avut o discuție astăzi cu președintele Asociației și am convenit ca întâlnirea să fie mâine la 17.00. Nu pot să vin în fața lor cu nimic. Ministerului de Finanțe îi trebuie timp pentru a ne arăta cifrele, mai exact să știm câți bani putem oferi către agricultori, sub forma celor cinci modalități pe care noi le-am propus. (...) Fermierii vor întrevedere la 11.00, dar eu nu am încă un răspuns. Trebuie să ofer cifre exacte către toți agricultorii, iar eu voi fi gata la ora 17.00”, afirmă Bolea.
Totodată, Bolea a menționat că nu cunoaște deocamdată suma care urmează să fie acordat fermierilor în calitate de ajutor.
(...) Când se discută despre Moldova că e cea mai săracă țară din Europa, asta din păcate nu este o metaforă. Este oare gata poporul să achite prețuri mai mari pentru produse alimentare, pentru că acest lucru se va întâmpla dacă noi vom interzice importul, ca de exemplu al grâului”, a mai spus Bolea.
Asociația Forța Fermierilor au anunțat că agricultorii se vor aduna marți, 27 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale. După ultima întâlnire cu premierul Dorin Recean, fermierii au convenit să suspende protestele până marți și apoi să asculte propunerile autorităților de ajutor pentru sectorul agricol.
Astfel, aceștia menționează că îl vor aștepta pe Recean până la ora 11:00. Anunțul a fost făcut în contextul în care șeful Executivului a stabilit o întrevedere cu fermierii pentru ora 17:00, care potrivit fermierilor este o oră târzie.
Pe parcursul săptămânii trecute, mai mulți fermieri s-au adunat în fața Parlamentului și au cerut să vorbească cu șeful Legislativului, Igor Grosu, președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Tot zilele trecute, peste 150 de tractoare, venite din diferire regiuni ale țării, au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii au făcut un tur al clădirii Guvernului și au claxonat îndelung.
Fermierii susțin că vor lăsa tractoarele în fața Guvernului până vor primi un răspuns favorabil de la autorități.
În cadrul discuțiilor avute cu autoritățile, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au reiterat revendicările în legătură cu posibilitatea de extindere a programului de rambursare a TVA și majorarea spectrului de beneficiari. De asemenea, au solicitat compensarea costurilor de producere pentru fermierii mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3.000 de lei per hectar, la culturile agricole de primă grupă.
Potrivit fermierilor, pierderile în acest an la culturile de prima grupă, grâu, orz și rapiță se ridică estimativ la peste două miliarde de lei. Aceștia au cerut premierului să semneze un memorandum cu cinci revendicări printre care interzicerea temporară a importului de cereale din Ucraina, exportul exclusiv al produselor moldovenești prin Portul de la Giurgiulești, alocarea unor compensații de cel puțin 3000 de lei la hectar, la producerea grâului, orzului și rapiței, achitarea datoriilor restante la subvențiile pentru anul 2022 și extinderea listei de beneficiari cărora le vor fi restituite plățile TVA în cont. Guvernul a răspuns doar la o parte din aceste cerințe, ceea ce i-a nemulțumit.