Bucurie pentru cumpărători, dar îngrijorare pentru fermieri. Prețurile la zmeură s-au prăbușit anul acesta. Dacă vara trecută producătorii o vindeau cu 50-60 de lei, acum iau cel mult 25 de lei pe ea. De vină este cererea mult prea mică din partea întreprinderilor mari după prețurile exorbitante de anul trecut. Chiar și așa, există totuși, o categorie de agricultori, care mențin și acum prețuri duble și chiar triple față de cele de pe piață. Sunt cei care au trecut la noi soiuri și tehnologii performante, iar asta ia ajutat să ajungă și la cumpărătorii din afară.
Dacă anul trecut, în plin sezon, zmeura se vindea la Piața Centrală cu 75- 80 de lei, anul acesta prețul acesteia este două ori mai mic și chiar mai jos.
Și dacă vânzătorii sunt bucuroși că ieftinirea zmeurei le aduce mai mulți cumărători, producătorii sunt îngrijorați. După prețurile foarte mari de anul trecut, vara aceasta ei s-au trezit cu planurile date peste cap. Cu greu își vând roada cu 25 de lei, când, acum un an, li se oferea până la 60 de lei și chiar 70 de lei pentru un kilogram.
„Este ieftină, foarte ieftină....măcar 40-50”
Acum acest tânăr fermier studiază intens experiența marilor producători europeni de zmeură, ca Serbia și Polonia. Vrea să treacă la soiuri mai rezistente, pe care să le poată vinde peste hotare la un preț mult mai rentabil decât pe piața internă. Mai ales că acest drum este bătătorit deja de alți fermieri cu mai multă experiență.
Pe lângă faptul că și-a creat plantația după toate recomandările experților străini, acest fermier a decis să renunțe la soiurile nerentabile, în favoarea celor mai rezistente. Periodic, acesta merge în Serbia și Polonia, pentru a însuși secretele producătorilor de acolo. Cele mai eficiente sunt, însă, vizitele specialiștilor străini pe plantațiile noastre.
„Pentru voi asta e util, deoarece vă asigură mai multă umbră, pentru că plantele suferă când e prea mult soare, iar apa pentru Dvs nu e o problemă. Dar trebuie să asigurați mai multă protecție plantelor, iar mult potențial văd aici...”
La fel de importante sunt și regulile de recoltare, depozitare și de transportare.
„De exemplu, dacă îl culeg acum, el mai mult de două ore nu stă în câmp. Deodată îl duc în frigider. Din frigider dacă îl duc timp de două ore, maxim trei li dacă îl culegem calitativ, ține și 10 zile”.
În ultimii ani, în special după pandemia de Covid 19, cererea de zmeură pe piața internațională a crescut. Iar de aici- și interesul producătorilor noștri de a o cultiva. Deoarece este o pomușoară extrem de delicată, care își pierde foarte repede atât aspectul, cât și calitățile gustative, producătorii de zmeură trebuie să respecte câteva reguli stricte: să o recolteze la etapa potrivită, să nu fie deteriorată, să fie fără impurități și daune mecanice și ambalată corespunzător.