Primăria nu va căuta bani pentru a asigura program prelungit gratuit pentru clasele primare și spune că soluția este ca părinții să le achite din propriul buzunar. Părinții care nu au posibilitatea să stea cu copiii acasă pentru că muncesc, dar și familiile cu mulți copii care au cheltuieli mari sunt dezamăgiți de situație. Ei pregătesc o petiție și insistă că autoritatea locală poate să găsească 60 de milioane de lei în acest scop.
„Nu putem asigura din punct de vedere financiar finanțarea grupelor cu program prelungit”, a declarat șeful Direcției Educație Chișinău, Andrei Păvăloi.
Primăria se apără prin faptul că legea nu-i obligă să plătească aceste ore prelungite dacă nu se găsesc bani. Totuși, ei nu au o explicație clară de ce în ultimii trei ani au făcuto, iar acum brusc renunță punând povara pe umerii părinților.
„În condițiile în care bugetul este presat de Guvern, acest lucru nu poate fi făcut în continuare. În acest sens avem și o decizie a Consiliului Municipal adoptată în 2019 prin care se oferă posibilitate instituțiilor să presteze inclusiv servicii contra cost părinților sau altor entități”, a menționat șeful Direcției Educație Chișinău, Andrei Păvăloi.
Totuși, în cadrul direcției a fost creat un grup de lucru care va analiza situația. Între timp, părinții spun că sunt dezamăgiți de poziția primăriei. Sumele care vor trebui colectate variază de la o școală la alta, spun părinții.
„- Prețurile variază între 350 de lei minim și până la 1270 de lei. Asta am auzit că e cea mai mare sumă.
- Pe lună?
- Da, e prețul pe lună dacă se vrea ca copilul să aibă parte de un program prelungit. În loc părinții să facă economii și să investească în educația copiilor în alte domenii, precum sport ori alte abilități, noi vom fi nevoiți să achităm ceea ce până acum era gratuit. E un caz de regres”.
Cel mai greu le este părinților care nu au cu cine să-și lase școlarii după ore, dar și familiilor numeroase care vor avea cheltuieli mai mari.
„Eu sunt mamă a trei copii, cel mai mare în clasa a treia. Momentan sunt în concediu. Intenționam să ies la serviciu, dar nu o să pot”.
Asociația „Părinți Solidari”, care de câteva ori a protestat la sediul primăriei, spune că pregătește o petiție împotriva autorității locale. Calculele organizației arată că pentru menținerea grupelor cu program prelungit pentru clasele primare este nevoie de aproximativ 60 de milioane de lei pe an.
„Din sumele care sunt vociferate de părinți, de fapt, vor să ia de la părinți sume duble sau chiar triple, care vor merge nu în bugetul școlii, dar în bugetul primăriei. Atunci când trei mii de cetățeni cer să fie alocați bani pentru un anumit serviciu social, ei trebuie să fie auziți. Și faptul că primăria ignoră acest lucru arată cât de transparentă este primăria față de solicitările cetățenilor municipiului”, a vorbit directoarea Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco.
Un alt argument invocat de primărie este că, în acest an, 23 de miliarde de lei pleacă în bugetul de stat. Am vrut să facem o comparație cu suma de anul trecut, dar ministerul Finanțelor încă nu ne-a oferit datele. Pe de altă parte, Guvernul spune că transferurile către municipiu au fost majorate în 2024 cu aproape 40 de milioane de lei.